Četiri duela koja bi mogla da odluče derbi: Petrušev na Lesora, može li Panter da "utiša" argentinski tango?

Čeka nas veoma interesantan večiti derbi, gde bi sitnice mogle da odluče pobednika

  • 19
Veciti derbi, Zvezda, Partizan, kljucni dueli 2023 Ilustracija: Telegraf/MN Press

Došao je dan koji su iščekivali svi poklonici večitog derbija. Crvena zvezda "udara" na Partizan drugi put u okviru Evrolige u meču koji bi mogao da ima veliki rezultatski značaj i da preusdi ko bi na kraju uspeo da se domogne Top 8 faze elitnog takmičenja (19.00, Sport Klub 1).

Zbog toga ne treba sumnjati da će sve "prštati" na ovoj utakmici u koju crno-beli ulaze sa jedne stepenice ispod Crvene zvezde. Zbog svega toga je za njih ovaj meč i daleko važniji, jer bi porazom ostali udaljeni do plej-of mesta, a još bi imali i gori skor sa večitim rivalom.

Podsetimo, prvi večiti derbi rešen je u korist Crvene zvezde (76:73) košem Nemanje Nedovića za tri skoro uz zvuk sirene pred skoro krcatom Arenom. Međutim, ovoga puta situacija će biti utoliko drugačija, igraće se pred navijačima crveno-belih uz mali kontigent Grobara koji će biti smešteni u Sektoru D u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Košarkaški gledano, meč bi mogla da presude četiri duela između nosilaca ekipa. Ukratko ćemo pokušati da analiziramo snage i slabosti sa obe strane terena i da vidimo ko to ima ili nema prednost.

KK Partizan, Media Day, Matijas Lesor Foto: Nikola Tomić

Lesor - Petrušev

Pod košem nas, bez ikakve sumnje, čeka ogromna borba. Sa strane Partizana je trenutno jedan od najboljih košarkaša u Evroligi po statističkim parametrima, a sa Zvezdine, bez ikakve sumnje, najbolji mladi igrač ovog takmičenja koji je u meteorskom usponu od dolaska Duška Ivanovića na klupu.

I dok Petrušev ume da iskoristi inteligenciju i pronađe poene onda kada je to najmanje očekivano, sa druge strane, adut Matijasa Lesora je definitivno snaga. Francuz odlično gradi svoju poziciju pod košem, pa bi mladi Filip mogao da ima problema da ga zaustavi kada ovaj primi loptu na svojoj poziciji.

Interesantno je da je Matijas Lesor trenutno drugi na listi Evrolige po ostvarenom prosečnom indeksu sa 20,9 poena, a ispred njega je samo Saša Vezenkov iz Olimpijakosa. Sa druge strane, Filip ima u proseku 11,1 poen po meču i oko pet uhvaćenih lopti, što će reći da nas čeka zaista brutalna borba u reketu.

Luka Vildoza Foto: MN Press

Panter - Vildoza

Isto tako interesantan duel mogao bi da se vodi na bekovskim pozicijama. Tamo će glavnu reč svakako voditi Kevin Panter sa jedne strane, odnosno Luka Vildoza sa druge. I jedan i drugi igrač ušli su pod kožu navijača svojih ekipa, a dobra partija na večerašnjem meču samo bi dodatno zacementirala to njihovo mesto.

I dok Panter definitivno ima daleko veće iskustvo igranja večitih derbija, ni Vildoza u prvom međusobnom meču ove sezone nije razočarao crveno-bele, ubacivši 14 poena uz četiri skoka i šest asistencija. Predstavljao je pravu glavobolju po odbranu Partizana, pa će na Kevinu biti da ga donekle zaustavi.

Sada, problem je u tome što Panter sigurno može napadački da odgovori i da nadomesti poene Luke Vildoze, ali je pitanje koliki doprinos može da da u odbrani, što mu je bila jedna od glavnih boljki ove sezone. Jer proseci su im gotovo identični - Amerikanac je na 15 poena po meču u proseku, a Argentinac na 13,3 poena.

KK Partizan, Media Day, Dante Exum Foto: Nikola Tomić

Eksum - Dobrić

U prikrajku će se pratiti jako važan duel između Dantea Eksuma i Ognjena Dobrića, gde se i jedan i drugi nalaze u velikom usponu forme. Štaviše, može se reći da je Australijanac postao možda i jedan od glavnih igrača Partizana ove sezone, pošto je svojom prodornom igrom crno-belima doneo mnogobrojne važne pobede u Evroligi.

I upravo taj tip igre mogao bi da mu donese blagu prednost protiv Dobrića, koji ruku na srce igra sve bolje u poslednjih nekoliko sedmica. Košarkaš crveno-belih se, baš kao i većina ekipe, probudio po dolasku Duška Ivanovića, pa kako koja utakmica dolazi, pruža sve bolje i bolje partije.

Poznato je i koliko se Dobrić "hrani" energijom sa tribina, najbolje partije pružio je upravo pred Zvezdinim navijačima ove sezone, tako da će nošen tim takođe pokušati da zaustavi fantastičnog Eksuma. Statistika je definitivno na strani Dantea, koji ima 13,2 poena po meču uz oko dva skoka i isto toliko asistencija, dok sa druge strane Ognjen stoji na nekih devet poena po meču uz jedan skok više.

Nemanja Nedović Foto: MN Press/Marko Metlaš

Avramović - Nedović

Za kraj, tu je i duel dva Srbina na bekovskim pozicijama. Avramović će biti na jednoj strani, a Nedović će biti na drugoj. I jedan i drugi su bili junaci derbija. I jedan i drugi znaju šta znači obradovati svoje navijače, pa je samo pitanje - ko će to uraditi večeras?

Setimo se one brutalne partije Avramovića posle koje je ostao u srcima Grobara, kada je postigao čak 33 poena. Ali setimo se i trojke Nedovića od pre samo nekoliko sedmica u Areni...

Nijanse će presuditi. Nesumnjivo je da Aleksa igra daleko bolju odbranu od Nedovića, ali isto tako je šut za tri poena ono što izdvaja Nemanju u odnosu na svog glavnog rivala. Prodori i jednih i drugih su nešto što se može "meriti" gotovo u jednakoj meri.

Sve u svemu, sitnice će presuditi kao i uvek kada su dueli večitih rivala u pitanju.

Video: Žoc prekinuo pitanje Litvanskog novinara pred derbi: Ne želim da pričam ni o čemu drugom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    27. januar 2023 | 11:39

    Немају победу од 2016 или 2017 како беше гробари? Заборавио сам. Углавном 16 победа у низу, у ишчекивању и 17. А и битно нам је за топ 8. Ви ионако имате лошији распоред, и не значи вам пуно...слободно се опустите...

  • 5

    27. januar 2023 | 11:07

    GAZI ZVEZDO SEKTU TUĐMANOVU.

  • Šumadija cela

    27. januar 2023 | 12:34

    Oni više nisu ni jugoslovenski hrvatski klub već legija stranaca Afrikanaca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA