≫ 

Partizanova bajka u Litvaniji: Crno-beli srušili Žalgiris sa +14 i ušunjali se među osam najboljih u Evroligi!

Kakva partija Željkove ekipe, vrlo važno je i što je bila ubedljiva zbog međusobnog skora koji će se gledati na kraju

Janis Papapetru, Džejms Naneli Foto: Marko Jovanović

Partizan je plesao u Litvaniji! Crno-beli su ostvarili veliku pobedu, koja ih barem trenutno šalje na mesto koje vodi u Top 8 fazu Evrolige. Žalgiris nije imao nikakvu ideju, Litvanci su doživeli jedan od najtežih poraza kod kuće od početka sezone - 74:88.

Prvo poluvreme fenomenalno. Drugo poluvreme, odnosno konkretno treća četvrtina delovala je nešto slabije. Željkova ekipa imala je dva lica na večerašnjoj utakmici u Kaunasu, gde je od samog početka znala da joj pobeda, barem u ovom momentu donosi mesto među osam najboljih ekipa u Evroligi, što bi bio dodatni podstrek pred završnicu regularnog dela sezone. Na kraju je do nje i došla.

Procenat sa distance bio je, možda i iznenađujuće, na strani Partizana večeras. Sjajno su se košarkaši crno-belih otvarali, pogađali iz takvih pozicija, što im je na kraju krajeva i dalo "bogatu" prednost. Uz to, odbrana Željkovog tima bila je na energetski mnogo višem nivou nego na mnogim prethodnim utakmicama u Evroligi.

Skok je takođe bio ključan faktor, jer je funkcionisao, naročito onaj ofanzivni, u trenucima kada je Partizan "pravio" veliku razliku. Žalgiris je uspeo da priskoči i da smanji veliku razliku u ovom parametru do kraja utakmice, ali je ipak to bilo nedovoljno da se izbegne pravi debakl pred domaćim navijačima.

Najefikasniji u Željkovom timu bio je Joanis Papapetru, koji je imao 17 poena uz četiri skoka. Pratili su ga Kevin Panter i Matijas Lesor sa po 14 poena, a dvocifreni su bili i Dante Eksum i Zek Ledej sa po 11 poena, te Džejms Naneli sa ravno 10 poena. U Žalgirisu je raspoložen bio samo Ignas Brazdeikis koji je dogurao do 17 poena.

Željko Obradović Foto: MN Press

Postojala je bojazan kako će Partizan otvoriti meč protiv Žalgirisa u Kaunasu. Uobičajeno je nekako bilo da crno-beli na gostovanjima ove sezone nešto slabije startuju, ali to nije bio slučaj u Kaunasu. Počeli su da pogađaju iz svih pozicija, sa druge strane Litvanci nisu mogli ni da "primirišu", posebno na šutu za tri što je bilo njihovo oružje i već posle sedam minuta je Željkova četa imala dvocifrenu prednost. Ona uopšte nije padala, naprotiv, nastavila je da raste i iznosila je +11 na kraju ovog perioda.

Nije se zaustavljao Parni Valjak ni u drugom kvartalu. Nimalo. Žalgiris nije imao način da dođe do lakih poena, dok su na drugoj strani svoje poene počeli da pronalaze i Matijas Lesor i Joanis Papapetru, koji su bili najzaslužniji za to što je u jednom momentu Partizan imao i neverovatnih +22. Jednostavno su svi litvanski navijači gledali ove momente u šoku i uz veliku dozu nervoze koja je rasla sa svakim košem crno-belih. Pa opet, uspeli su malo tik pred kraj uvodnih 20 minuta da se približe, na 17 razlike, ali ni to nije umanjilo sigurno najbolje poluvreme Partizana ove sezone u Evroligi.

Jedina deonica u kojoj je Partizan imao problema na ovom meču bila je treća. Tada se desio očit pad u igri crno-belih, koji su dopustili Žalgirisu da priđe i da ozbiljno zapreti, pošto su se Litvanci spustili na jednocifren zaostatak. Sve to donelo je i veliku dramu, pošto su i navijači domaćih "živnuli", a sedam poena delilo je dve ekipe pred završnih deset minuta.

Ali sjajan start poslednje četvrtine skinuo je kamen sa srca igračima Partizana. Posle trojke Alena Smailagića za +13, crno-beli su se potpuno opustili, počeli su da pogađaju sve što im je došlo u ruke, što je nekako ličilo na prvu i drugu deonicu susreta. Navijači Žalgirisa su nekako potonuli, dvoranom u Kaunasu počela je da odjekuje i pesma nemalog broja Grobara.

Partizan je na mestu koje vodi u Top 8. Sada je na Željkovoj ekipi da tu poziciju i sačuva, a sledi gostovanje Bajernu u Minhenu naredne sedmice protiv bivšeg trenera, Andree Trinkijerija.

STATISTIKA MEČA

Žalgiris - Partizan 74:88 (15:26, 15:21, 24:14, 20:27)

Dvorana: Žalgirio Arena, Kaunas

Gledalaca: 15.000

Sudije: Danijel Jerezuelo (Španija), Sašo Petek (Slovenija), Gvido Đovaneti (Italija)

Žalgiris: Giedraitis, Lekavičijus 5, Hejs 8, Šmits 10, Krivas, Birutis 10, Lukosijunas 3, Brazdeikis 17, Polonara 5, Dimša 5, Butkevičijus 5, Ulanovas 6

Partizan: Vukčević, Ledej 11, Avramović 3, Panter 14, Smailagić 8, Papapetru 17, Eksum 11, Naneli 10, Lesor 14, Trifunović, Anđušić, Madar

Standings provided by Sofascore

Video: Partizan u Podgorici odradio trening za Večiti derbi u Evroligi: Studenti su preslabi za crno-bele

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borko

    3. februar 2023 | 20:59

    Bravo momci ovako se igra za Partizan, Covic neka se bavi papirologijom i neka pise saopstenja

  • Marko

    3. februar 2023 | 21:05

    Daj nam Boze jos da iskršimo bajern u sledecem kolu da lepo zasednemo na 6 mesto,a posle da polomimo fener i za peto. 👌👍💪

  • Цвеле

    3. februar 2023 | 21:05

    Ти си понос мога града, ти си понос земље моје, ти си понос Србије. Црно - бели......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA