Vreme čitanja: oko 4 min.

Zvezda juri poslednji voz za Top 8, a Partizan navija za nju dok bije bitku protiv Trinkijerija

Vreme čitanja: oko 4 min.

Košarkaši Crvene zvezde će od 20 časova i 5 minuta gostovati ekipi Makabija, dok će košarkaši Partizana gostovati u Minhenu, ekipi Bajerna od 20 časova i 30 minuta

  • 14
Željko Obradović, Duško Ivanović Foto: MN Press

Crvena zvezda i Partizan imaju teška gostovanja u okviru 24. kola Evrolige, a ovi mečevi mogli bi da odrede i njihovu dalju sudbinu kada je u pitanju borba za Top 8.

Košarkaši Crvene zvezde će od 20.05 gostovati ekipi Makabija, dok će košarkaši Partizana gostovati u Minhenu, ekipi Bajerna od 20.30 u Audi domu.

Može li Zvezda da uhvati poslednji voz?

Ipak, situacija je znatno alarmantnija za crveno-bele. Izabranici Duška Ivanovića su u lošoj seriji kada je reč o Evroligi, i vezali su četiri uzastopna poraza kada je reč o najelitnijem evropskom takmičenju. Ekipa sa Malog Kalemegdana se tako značajno udaljila od plasmana među osam najboljih ekipa, s obzirom da sam zauzima 13. poziciju, uz skor 10-13.

Ipak, daleko od toga da je sve završeno. I dalje postoje određene šanse da se Zvezda nađe u TOP 8, ali im je u tom slučaju neophodna pobeda protiv nezgodnog Makabija. Crveno-belima bi dodatno mogla da se "olakša" situacija ukoliko Barselona savlada ekipu Virtusa (20:30), koji je direktni konkurent Zvezdi, te bi se crveno-beli tako izjednačili sa timom iz Bolonje bar po skoru (Virtus ima bolji međusobni skor). Naravno, preduslov i za to je da Zvezda slavi protiv Makabija.

Luka Mitrović, Duško Ivanović Foto: Marko Jovanović

Takođe, Zvezdi bi mogla da "pomogne" i Baskonija, koja u petak igra protiv Žalgirisa, ali ipak, u svakom slučaju, crveno-belima je neophodna pobeda u Izraelu.

Kada je reč o međusobnim susretima Zvezde i Makabija, crveno-beli su slavili na poslednja četiri meča, od toga jednom na gostujućem terenu. Takođe, izabranici Duška Ivanovića su slavili i u prvom susretu ove sezone u Beogradu, i to sa 69:68, te je za crveno-bele vrlo važno da izbore pozitivan rezultat, pogotovo ako se uzme u obzir i raspored koji očekuje crveno-bele.

Posle gostovanja u Izraelu, Zvezda će na svom terenu dočekati Albu, a potom i gostovati Bajernu, a nakon toga u Beograd stiže Anadolu Efes. Potom će crveno-beli gostovati ekipi Panatinaikosa, pa i u Barseloni, a onda će dočekati Baskoniju, a potom i Valensiju. Nakon toga, crveno-beli će gostovati Asvelu, a u finišu regularnog dela sezone, dočekaće Olimpijakos, a potom u poslednjem kolu i Fenerbahče.

Luka Vildoza, Nikola Ivanović Foto: Marko Jovanović

Pored toga, poslednjih godina se stovrilo veliko rivalstvo između Zvezde i Makabija, na šta su uticali i navijači oba kluba. Podsetimo, sve je počelo prozivkom navijača Makabija 2013. godine, kada su dočekali Zvezdu uz natpis "We are Maccabi, who the f*ck are you?".

Ipak, čini se da je to bila prekretnica u međusobnim duelima, s obzirom na to da od te utakmice Zvezda ima čak devet pobeda, dok je Makabi slavio pet puta.

Partizan bi mogao da učvrsti poziciju

Košarkaši Partizana blistaju u poslednje vreme. Čini se da je Željko Obradović uklopio kockice u timu, i crno-beli deluju zaista dobro na parketu. U poslednjih šest mečeva u svim takmičenjima, Partizan ne zna za poraz, a večeras će gostovati u Minhenu, ekipi Bajerna, koju sa klupe predvodi nekadašnji trener crno-belih Andrea Trinkijeri. Takođe, dres Bajerna nose i nekadašnji igrači crno-belih, Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz.

Ipak, Lučić neće biti na raspolaganju Trinkijeriju, već će zbog povrede propustiti meč, kao i Obst, Šiško i Haris, dok je Hanter i dalje pod znakom pitanja. Sa druge strane, Obradović neće moći da računa samo na Balšu Koprivicu, koji se i dalje nije oporavio od mononukleoze.

KK Partizan Foto: MN Press

Crno-beli su u odličnoj formi i trenutno zauzimaju sedmu poziciju sa skorom 12-11. Izabranici Željka Obradovića su vezali tri pobede u Evroligi, a u poslednjem kolu savladali su Žalgiris na gostujućem terenu sa 88:74.

Ono što je zanimljivo je to da bi Partizanu itekako pomoglo ukoliko Zvezda savlada Makabi, koji je direktni konkurent za plasman u osam najboljih. U slučaju da Partizan slavi protiv Bajerna, a Zvezda pobedi Makabi, crno-beli bi se učvrstili na sedmoj poziciji uz skor 13-11, dok bi Makabi onda ostao na 12-12.

Svakako, pobeda je imperativ za crno-bele. U slučaju poraza, Partizan bi imao skor 12-12, ali i bolji međusobni skor od većine konkurenata za plasman u osam najboljih.

KK Partizan Foto: MN Press

Kada je reč o međusobnim duelima sa Bajernom, statistika je na strani crno-belih, koji su slavili dva puta, dok je jedan meč pripao Bajernu. Ono što je posebno interesantno je to da je pobedu svaki put odneo domaći tim, bilo da se meč igra u Beogradu ili Minhenu.

Ipak, i pored dobre forme crno-belih, Bajern važi za blagog favorita prema kladionciama, te je kvota na pobedu minhenskog tima 1.75, dok je za trijumf crno-belih kvota 2.10.

Kada je reč o narednim mečevima, Partizan će u sledećem kolu dočekati Fenerbahče, a potom i Albu, a onda će uslediti italijanska "turneja" i mečevi protiv Virtusa i Armanija u Italiji. Nakon toga, crno-beli će gostovati Efesu, a potom dočekati Olimpijakos i Barselonu. Niz teških mečeva nastaviće se i posle toga, kada će dočekati ekipu Reala iz Madrida, a potom gostovati Monaku, , a za kraj, u poslednjem kolu crno-beli će dočekati Panatinaikos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vapaj

    9. februar 2023 | 14:33

    Od 11 kola do kraja treba nam 5 pobeda i 6 poraza i 8 mesto je zagarantovano!

  • GrobAr

    9. februar 2023 | 16:49

    Nek ispadnemo ali ne bih nikad navijao za to zlo od kluba i navijača ...

  • E

    9. februar 2023 | 15:11

    ako partizan navija za nas, bolje da izgubimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA