Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako je Obradović idealno natempirao formu Partizana u Evroligi? Crno-beli posle Efesa deluju nezaustavljivo

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na poslednjih 11 utakmica u najboljem klupskom takmičenju, beogradski klub je ostvario ukupno devet pobeda

  • 52
Košarka trener Željko Obradović Žoc Foto: MN Press

Partizan je u fenomenalnom nizu rezultata u Evroligi. Tog 13. decembra kada su izgubili od Asvela u Francuskoj, stajali su na skoru od 4-9 i situacija je delovala krajnje beznadežno po ekipu Željka Obradovića. Ali iskusni "vuk" na klupi crno-belih je već bio u takvim situacijama toliko puta u svojoj karijeri, posebno u Fenerbahčeu. I kao da opet gledamo reprizu toga, samo ovoga puta u klubu koji sigurno najviše voli.

Od tada, pa do danas Partizan je redom pobeđivao Anadolu Efes kod kuće, Fenerbahče u gostima, Bajern i na domaćem i na gostujućem terenu, Monako u Areni, kao i Baskoniju, Crvenu zvezdu pred Delijama, Asvel u Beogradu i Žalgiris u Kaunasu. Poraze su crno-belima uspeli da nanesu samo Valensija i Makabi, oba su stigla van Srbije. Dakle, vezana je serija od 9-2, koja i dalje traje i može biti dodatno produžena.

Kevin Panter, Matijas Lesor, Aleksa Avramović Foto: Marko Jovanović

Šta čeka Partizan do kraja sezone u Evroligi? Ključne pobede bi mogle da dođu pred Grobarima

Ona najlepša vest za crno-bele jeste da naredne dve utakmice u Evroligi igraju baš na domaćem terenu. Odmah posle Kupa Radivoja Koraća u Nišu, u Beograd stiže Fenerbahče i Dimitris Itudis, 23. februara, a potom i Alba iz Berlina, 2. februara. Sa dve pobede u ova dva susreta, crno-beli bi se baš približili zacrtanom cilju, a to je plasman u Top 8 fazu Evrolige.

I generalno, više mečeva do kraja sezone, crno-beli će odigrati pred domaćom publikom (šest) nego u gostima (četiri). Pored pomenutog Fenerbahčea i Albe, Partizan u Beogradu igra još sa Olimpijakosom, Barselonom, Real Madridom i Panatinaikosom. Dakle, Željkov tim će u prestonici Srbije igrati protiv četiri trenutno prvoplasirana tima na tabeli, što će biti prava provera snaga za to da li je klub spreman da uđe u plej-of.

Na strani su preostali mečevi sa Virtusom u Bolonji i Olimpijom u Milanu, što je svojevrsna ekskurzija po Italiji u drugoj sedmici marta. Nedelju dana kasnije, crno-beli idu na noge Erginu Atamanu i Anadolu Efesu, a poslednje gostovanje je u Kneževini protiv Monaka.

Koliko će pobeda do kraja biti potrebno za plej-of, niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali se čini da barem kako sada stvari stoje, svi koji budu imali 19 ili više trijumfa mogu da računaju na učešće u Top 8 fazi takmičenja. To znači da je crno-belima neophodno da upišu barem šest pobeda kako bi bili "izvesni" učesnici završnice.

Željko Obradović Foto: MN Press

Kako je Željko Obradović uspeo da "natempira" formu Partizanu? 

Svi se naravno pitaju kako je Partizan koji je imao toliko problema do decembra meseca uspeo da se izdigne i meteorski podigne formu u rang najboljih timova Evrolige. U poslednjih deset mečeva samo Olimpijakos, Real Madrid i Barselona mogu da se mere sa crno-belima po ovom parametru. Ključ definitivno leži u čoveku na klupi - Željku Obradoviću.

Pre svega, trener crno-belih uspeo je da nađe pravi balans na važnim pozicijama u ekipi. To se najpre moglo videti po laganom uvođenju Uroša Trifunovića u vatru, koji je na samom početku sezone uglavnom imao sporednu ulogu, a sada je jedan od najvažnijih šrafova, pogotovo defanzivno, mada ni ofanzivni istupi više nisu toliko čudni.

I Joanis Papapetru je uspeo da se uigra i da dođe do svoje prepoznatljive forme. Na početku sezone toliko puta kritikovan, sada igra tako konstantno i sa lakoćom, da navijači Partizana prosto više ne moraju da brinu ni o čemu kada je reč o njegovoj poziciji. Slična priča je i sa Džejmsom Nanelijem, koji je zablistao juče u Minhenu u odsustvu Grka.

KK Partizan - KK Olimpijakos Foto: MN Press

Povratak Alekse Avramovića sigurno je barem na psihološkom planu uticao na ekipu. Iako nije imao zapažene poenterske učinke, i on je doprineo da ekipa nastavi da raste, a prelomio je i onaj težak meč u Istanbulu protiv Fenerbahčea. Da ne pominjemo da sada i Kevin Panter igra dosta racionalnije, a Dante Eksum deluje nezaustavljivo u prodor igri. I Zek Ledej je povratio staro samopouzdanje i sipa trojke kao u najboljim momentima.

Još jedna stvar koji mnogi ne primećuju, a koja je veoma važna jeste - hemija. Ekipa se sjajno složila i uklopila, o čemu svedoče snimci posle same utakmice, slavlje sa navijačima... Čak i strani košarkaši sa istom strašću pevaju pesme crno-belih podno južne tribine, baš kao i domaći. Posebno se tu ističe Matijas Lesor, koji je to radio i pred kamerama u prenosu uživo.

Ostaje da se vidi da li Partizan može da izdrži ovaj maraton do kraja. Željko Obradović je baš na početku sezone i rekao da će se samo taj rezultat na kraju i gledati. 

Video: Obradović ima samo jednu želju za turski narod posle zemljotresa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    10. februar 2023 | 18:07

    Sve za ljubav, sve za Partizan.....

  • Grobar

    10. februar 2023 | 18:17

    Psovao sam i zeljka i pantera,za zeljka sam sve i svasta rekao uglavno lose......VELIKO IZVINJENJE....ipak je dokazao da nije slucajno najveci evropski trener zadnjih 30 godina

  • 🔴🔵⚪

    10. februar 2023 | 18:03

    Мале тајне, великих мајстора🖤🤍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA