≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbija ispustila +13 i prvu meč loptu za Mundobasket, Grci u produžetku šokirali Pešićeve Orlove!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poslednja četvrtina je bila presudna, Srbiji ostaje meč sa Velikom Britanijom

  • 37
Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: FIBA/https:/fiba.basketball

Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da se kolo pre kraja plasira na Svetsko prvenstvo pošto je u Atini, posle drame i produžetka, poražena od reprezentacije Grčke 97:92.

Imala je Srbija u ovom meču sve. I dobru odbranu, i dobru igru i vođstvo od +13, ali je neshvatljiv u poslednjoj četvrtini koštao Orlove produžetka, a onda i pobede. Grci, koji su na ovom meču nastupili bez svih svojih zvezda, praktično sa rezervnim timom, igrali su koliko su mogli tokom većeg dela susreta. Ali trojka Muratosa na isteku treće četvrtine pokrenula je ceo tim i unela neizvesnost u meč na samom kraju. Tako, u poslednja tri minuta Grčka dolazi do prvog vođstva od početka meča, i posle neizvesne završnice i produžetka upisuje pobedu koja im ne znači ništa.

U produžetku, posebno je bio raspoložen Rogkavalopulos koji je sa tri trojke doneo pobedu svom timu. Ujedno, on je sa 28 poena bio i najbolji pojedinac na meču.

Sa druge strane, ovaj poraz za Srbiju znači dodatnu neizvesnost kada je reč o plasmanu na Mundobasket. Orlovima ostaje meč sa Velikom Britanijom u ponedeljak, što je ujedno i poslednja šansa za plasman na Svetsko prvenstvo. Uz to, Srbija gleda i u rezultate mečeva Belgije, gde nam je potrebno da Velika Britanija ili Turska slave u duelima sa njima.

Kada je reč o samom mečuu Atini, oba tima su krenula prilično neefikasno, pa je 1:0 za Srbiju stajalo na semaforu skoro 4 minuta. Potom, Grci vezuju dve trojke, a i Orlovi konačno počinju da igraju onako kako umeju.

Do kraja prve deonice, Orlovi dolaze do prednosti od 15:8, a, uz mali pad sredinom prvog poluvremena, vođstvo je bilo konstantno. U ovom periodu posebno je bio raspoložen Nikola Milutinov koji je koristio odlična dodavanja Stefana Jovića za atraktivna zakucavanja.

Jovic with the dime

Jovic with the assist

Jovic with the pass#FIBAWC x #WinForSrbija pic.twitter.com/2rgzBdR0yt— FIBA Basketball World Cup (@FIBAWC) February 24, 2023

Uz to, odbrana Srbije je dobro funkcionasala, a na isteku druge četvrtine Simanić posiže trojku u poslednjoj sekundi za 39:30.

U nastavku, viđena je slična slika, Srbiju je krasila jaka odbrana, oa i trojke koje su Grci postizali nisu previše uticale na Srbiju koja dolazi do dvocifrene prednosti i +13, koju čuva do kraja treće deonice kada Muratosa postiže trojku preko celog terena za 62:55.

Ipak, nije moglo bez drame ni na ovom susretu. Upravo je trojka Muratosa pokrenula košarkaše Grčke i na početku poslednje četvrtine. Uz to, povredio se i Stefan Jović, a prednost Srbije se malo po malo topila pa je na 5 minuta do kraja Grčka prišla na 65:63.

Potom, posle +13, blistave igre i odluične odbrane, na tri minuta do kraja, Grci dolaze do prvog vođstva od početka meča 69:68. Grci prave novu seriju od 6:0 za novi tajm aut selektora Svetislava Pešića. Ipak, trojka Jaramaza, poeni Davidovca, a onda i trojka Daidovca unose egal u meč. Na minut do kraja bilo je 78:78, a posle 80:80 otišlo se u produžetak.

U produžetku, presudna je bila rola Rogkavopulusa koji je sa tri trojke doneo prednost Grčkoj koja ispistavila kao ključna i nedostižna za selekciju Srbije.

Video: Pešić: Želimo da pobedom protiv Grčke izborimo plasman na SP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    24. februar 2023 | 19:59

    Hvala RTS-u na prenosu nacionalnog tima.

  • BobanKV

    24. februar 2023 | 20:14

    A sta,Pesic je jos uvek selektor?

  • panic

    24. februar 2023 | 20:17

    kakvi ORLOVI ti su vrapci ima da drhtimo od engleza dali ćemo i njih pobediti ŽIVA SRAMOTA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA