≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko se pre Srbije domogao Mundobasketa? Još niko iz Južne Amerike, a tu su Južni Sudan, Zelenortska ostrva...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadamo se da ćemo na konačnom spisku ugledati i ime Pešićevih Orlova

  • 1
Svetislav Pešić Foto: FIBA (fiba.basketball)

I dalje čekamo na plasman Srbije na Mundobasket i nadamo se da ćemo ga i dočekati u ponedeljak negde oko 22.00 časa, kada bi trebalo da se završi utakmica protiv Velike Britanije. Nama je tamo potrebna pobeda, i samo pobeda, jer u slučaju poraza zavisimo od Turske koja bi tada morala da savlada Belgiju u gostima.

Pa ipak, 26 reprezentacija (zaključno sa nedeljom uveče, pošto se u toku noći igraju američke kvalifikacije) već nas čeka u Japanu, na Indoneziji i Filipinima, gde će se igrati ovogodišnje izdanje najvećeg planetarnog košarkaškog šampionata.

Od toga je, za sada, deset ulaznica podeljeno u Evropi, još sedam u Aziji, pet u Africi, dve u Okeaniji, dve u Severnoj Americi, dok iz Južne Amerike još niko do današnjeg dana nije obezbedio plasman na Svetsko prvenstvo u košarci.

Od tradicionalno velikih favorita, svoje mesto na Mundobasketu već imaju SAD, Španija, Litvanija, Francuska, Grčka, Slovenija, Italija, Australija i Kanada. Prva od svih koja se plasirala na Svetsko prvenstvo bila je Finska, naravno nakon domaćina Japana i Filipina.

Ovo je inače prvi put da će jedna zemlja biti domaćin, a da neće učestvovati na prvenstvu. Indonezija jednostavno nije bila dovoljno konkurentna i ispunila neke od uslova FIBA, pa je ostala uskraćena za mesto na šampionatu. Poenta priče jeste da su oni imali šansu da bilo kroz FIBA Azijski kup, bilo kroz kvalifikacije dođu do mesta na Mundobasketu, a da su obe prilike "prokockali".

Valter Tavares Foto: FIBA (fiba.basketball)

Od nekih "egzotičnijih" zemalja, prvi put ćemo gledati Zelenortska ostrva. I to sa dobrim i valjanim razlogom, a on glasi - Valter Tavares. Da, najbolji igrač Reala i verovatno jedan od najboljih centara Evrolige dolazi iz ove zemlje i predvodio ih je do mesta na Svetskom prvenstvu prvi put u istoriji.

Isto tako, prvi put ikada gledaćemo i Južni Sudan, čiji je trener čuveni Luol Deng. Legendarni NBA košarkaš drži ulogu i predsednika košarkaškog saveza ove zemlje, koja je nastala raspadom Sudana 2011. godine, a koja se, eto, samo 12 godina kasnije domogla se Svetskog prvenstva u košarci.

Južni Sudan Foto: FIBA (fiba.basketball)

Malo je nedostajalo da umesto Gruzije na Mundobasket ode Island, ali ipak će Šermadini, Šengelija, Sanadze i momci ići da se bore sa velikanima. Presudio je jedan jedini poen, jer da je zemlja Vikinga pobedila danas sa četiri razlike umesto sa tri, išla bi na Svetsko prvenstvo.

Na šampionatu nas čekaju i naši "dželati" Italijani, tradicionalno nezgodni Nemci, kao i Letonci koji su nam zagorčali život u ovim kvalifikacijama. Od komšija, samo Crnogorci su uspeli da se "viziraju" i obezbede mesto u avionu.

Uostalom, ispod pogledajte sve zemlje koje su se već plasirale na Mundobasket:

ZEMLJE KOJE SU SE PLASIRALE NA MUNDOBASKET DO 26. FEBRUARA

Evropa: Finska, Nemačka, Letonija, Italija, Španija, Slovenija, Litvanija, Francuska, Grčka, Crna Gora

Azija: Japan, Filipini, Liban, Kina, Jordan, Iran, Gruzija

Afrika: Obala Slonovače, Južni Sudan, Egipat, Angola, Zelenortska Ostrva

Okeanija: Novi Zeland, Australija

Severna Amerika: Kanada, SAD

Južna Amerika: /

Video: Gudurić: Rekao sam Fenerbahčeu da hoću da igram za Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    26. februar 2023 | 22:41

    Jel to mi protiv engleza igramo fudbal pa se spremamo ili šta je u pitanju? Puf, šta smo dočekali, igramo protiv engleske u košarci i krišom se bojimo rezultata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA