Vreme čitanja: oko 3 min.

Najbolji košarkaši koji propuštaju Mundobasket: Kampaco i Vildoza u samom vrhu, tu su Hrvati i sjajni Bugarin

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zbog specifičnosti FIBA kvalifikacija, mnogi najbolji igrači neće zaigrati ovog leta na Filipinima, Indoneziji i u Japanu

  • 5
Fakundo Kampaco, Bojan Bogdanović, Luka Vildoza, Saša Vezenkov, Deni Avdija Foto: FIBA (fiba.basketball)

Napravila je FIBA revoluciju kada su u pitanju kvalifikacije za kontinentalne i planetarne šampionate. Nekima se to nije dopalo, a nekima je dalo šansu da po prvi put u svojoj istoriji iskuse kako je to igrati na najvećoj sceni, doduše "nauštrb" ovih iz prve kategorije.

Tako smo došli u situaciju da mnoge košarkaške sile propuste predstojeći Mundobasket. Svakako najšokantniji je podatak da na Filipinima, Indoneziji i u Japanu nećemo gledati selekciju Argentine, koja je u odlučujućem meču poražena od Dominikanske Republike u kvalifikacijama.

Svi će reći - i to je sport, dešava se i najboljima. A nisu samo Argentinci "izvisili" za mesto među 32 najbolje selekcije sveta u košarci. Nećemo tamo gledati ni osvajače četvrtog mesta na Evrobasketu, selekciju Poljske, potom tu neće biti ni komšija iz Hrvatske koji imaju respektabilan sastav, Češka Repbulika i Turska su takođe na spisku, baš kao i Izraelci, Nigerijci...

A to znači, manje kvaliteta, odnosno, sa prvenstva će izostati neki od najboljih igrača na svetu. Od njih bi sasvim sigurno mogla da se napravi i startna petorka koja bi daleko "dogurala" na ovom Svetskom prvenstvu. U njoj bi se, izvesno, našla i dva aktuelna košarkaša Crvene zvezde, a jasno je da se radi o Fakundu Kampacu i Luki Vildozi.

Niko Laprovitola Foto: FIBA (fiba.basketball)

Njih dvojica našla su se u samom vrhu liste igrača koje nažalost nećemo gledati na Mundobasketu. Fakundo će danas konačno debitovati u Evroligi za crveno-bele posle isticanja suspenzije za registraciju igrača koja je nametnuta beogradskom klubu, dok Luku već mesecima gledamo kako blista sa svojom lakoćom igre i prelepim potezima, a navijači se nadaju da će ih "pridobiti" da ostanu u prestonici Srbije i naredne takmičarske godine.

Nema sumnje da bi ostanak Gaučosa u Zvezdi bio "džekpot", ali svakako ostaje velika žal što sa svojom selekcijom neće braniti srebro osvojeno u Kini 2019. godine. Ako se dobro podsetite, upravo su njih dvojica "zagorčali" između ostalog i život Srbiji u onom dobro poznatom četvrtfinalu. Od Argentinaca nećemo gledati ni sjajnog Nika Laprovitolu, Leandra Bolmara, Gabrijela Deka... A svi su oni majstori igre i lideri u svojim timovima.

Hrvatska je takođe jedna od zemalja koju nećemo gledati na Svetskom prvenstvu u košarci, a to znači da će komšije propustiti još jedno veliko takmičenje. Posledično, to znači da nećemo gledati ni jednu od najboljih trojki trenutno, Bojana Bogdanovića, koji u NBA ligi ove sezone ima prosek od čak 21,6 poena po utakmici u dresu Detroita. Neće tu biti ni Ivice Zupca, Darija Šarića, Ante Žižića i družine.

Saša Vezenkov Foto: FIBA (fiba.basketball)

Iz komšiluka nam dolazi i jedan od najboljih, ako ne i najbolji košarkaš Evrolige za ovu sezonu. Saša Vezenkov nalazi se na dobrom putu da na kraju ove takmičarske godine bude proglašen za MVP-ja, ali ne može da se pohvali da njegova Bugarska pravi dobre rezultate na međunarodnoj sceni. Problem je što pored njega tamo nema nikoga drugog ko je istaknut, pa se zemlja sa kojom se graničimo na jugoistoku muči i da se plasira u kvalifikacije za Evrobasket, dok je Mundobasket tek misaona imenica.

Poljska je imala sjajnu seriju na Evrobasketu jesenas, došla je do četvrtog mesta, ali nije uspela da se plasira na Svetski šampionat, što znači da tamo nećemo gledati ni maestralnog Mateuša Ponitku. Ni Turska opet nije deo najbolje smotre, kao što je poznato, ostala je ispod nas u kvalifikacionoj grupi, pa će Mundobasket samim tim propustiti igrači poput Šejna Larkina i Čedija Osmana, ali i talentovanog Alperena Šenguna koji nastupa u NBA ligi.

Tomaš Satoranski Foto: FIBA (fiba.basketball)

Iz tima Češke Republike onako jasno se ističe ime Tomaša Satoranskog kao nekoga ko će zaista nedostajati, baš kao i Jan Veseli, nekadašnji košarkaš beogradskog Partizana. Izraelci su takođe ispali iz konkurencije što će reći da ni talentovani Deni Avdija, kao ni Jam Madar neće imati šansu da se druže na Dalekom Istoku.

Sve to ukazuje na činjenicu da koliko god da je novi sistem FIBA doneo dobrog, jer se testiraju novi košarkaši i polako uvode u sistem, isto tako je i malo oduzeo, jer će kvalitet Mundobasketa biti manji bez onih istinski najboljih igrača.

Video: Gudurić: Rekao sam Fenerbahčeu da hoću da igram za Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA