≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zvezdu je pobedio tim koji je letos bio pred gašenjem: Cibonino srce jače od crveno-belih milionskih pojačanja

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neka i ovo bude dobar podsetnik na to od koga su crveno-beli pretrpeli poraz

  • 13
kk cibona Foto: ABA/Cibona/Marin Susic

Leto, tamo negde avgust-septembar 2023. godine. Na Malom Kalemegdanu kuju se, a i realizuju se veliki planovi za nadolazeću sezonu, potpisuju se skupa milionska pojačanja među kojima je Nemanja Nedović bio ono najzvučnije mada su vrlo brzo crveno-beli u svoj ionako respektabilan roster dodali i kapitalce Luku Vildozu i Fakunda Kampaca. U isto vreme, u Zagrebu, još od kraja prethodne sezone u KK Cibona nadvio se sivi preteći oblak koji je iz dana u dan nagoveštavao samo najgori scenario sa nekadašnjim dvostrukim prvakom Evrope - stečaj je zakucao na vrata.

U jednom trenutku situacija sa Cibosima je bila toliko alarmantna da se dovelo u pitanje učešće u ABA ligi u sezoni 2022/2023. Klub gotovo da nije imao nijednog igrača na raspolaganju. Sve je delovalo beznadežno.

Mesecima posle, u martu, u Zagrebu, u sudaru tog moćnog srpskog evroligaša i hrvatskog tima koji se jedva sakupio za sezonu, ishod je bio potpuno neverovatan, senzacionalan: Cibona je porazila Zvezdu.

Nije, izgleda, sve u novcu, srce je i ovog puta odnelo prevagu.

Srce igrača Cibone.

luka vildoza Foto: ABA/Cibona/Marin Susic

Kako je došlo do toga da tim sastavljen od takvih individualaca, reprezentativaca, višestruki šampion ABA, evroligaš sa velikim ambicijama i u tom takmičenju, pretrpi ovakav šamar, biće predmet dublje analize Duška Ivanovića i njegovih pomoćnika. Može biti da je samo prolazna kriza, a može takođe da se ispostavi da su problemi daleko ozbiljniji, dublji, no to već znaju samo igrači i Ivanović.

Nadalje, podsetićemo se kako je Cibona prošla kroz verovatno najturbulentniji period u novijoj istoriji i uprkos tome uspela da se konsoliduje (pitanje je i da li se konsolidovala) i ostvari ovako veliku pobedu, koja će Zagrepčanima sasvim sigurno biti od ogromnog značaja za dalji rad.

Sećamo se čestih tekstova u hrvatskim medijima od letos koji su, svi do jednog, govorili o mučnoj svakodnevici slavnog kluba

- Dugovi kluba premašili su pet miliona evra, računi su u stečaju bili 60 dana, a Cibona je bila i u sporu sa gradom oko Draženovog doma, dvorane u kojoj od 1987. igra mečeve kao domaćin - pisalo se tada o aktuelnom trenutku Cibone.

KK Mornar Bar - KK Cibona Foto: ABA liga - KK Mornar Bar - Media Pro

Kada je već postalo jasno šta se sprema i kakav scenario čeka klub, u pomoć je priskočio i aktuelni hrvatski selektor i nekadašnje veliko ime Cibone Aca Petrović i organizovao pomoć za klub putem donacija. Petrović je tada otkrio da je odmah na početku akcije podgorička Budućnost bila spremna da pomogne sa 50.000 evra.

- Klub koji se odmah javio da pomogne Ciboni dan nakon objave akcije "MSC", bila je Budućnost. Naravno da će novac biti vraćen i onima koji su uplatili po 0.50 lipa uz naznaku "propali dabogda". Takvih uplata je bilo desetak! - rezigniran je bio Petrović zbog ovog detinjastog ponašanja pojedinih koji nisu mislili dobro klubu.

U međuvremenu, pošto se situacija nije menjala, niti je bilo naznake da bilo šta može krenuti nabolje, klub je napustio najtalentovaniji igrač Roko Prkačin, sa njim još jedan veliki talenat Lovro Gnjidić. Aca Petrović je posle odlaska Prkačina bio uveren da je to bio poslednji ekser na kovčeg slavno gkluba.

Zanimljivo, Cibona je i tada, kada je ostala bez gotovo svih igrača iz prethodne sezone prijavila učešće u ABA ligi. U tom trenutku, većina igrača je otišla, klub je vodila privremena uprava koja je, navodno, tih dana radila na dovođenju američkog sponzora od kojeg na kraju nije bilo ništa.

Sve vreme Petrović je bio aktivan u izveštavanju javnosti o donatorskoj akciji za spas kluba, pa je tako u jednom momentu, kada se akcija zahuktala, objavio da je skupljeno gotovo tri miliona kuna, što je otprilike 380.000 evra!

- Akumulirana brojka akcije za spas Cibone je 2.894.491,39 kuna. Hvala svima koji sudelujete u ovoj plemenitoj akciji.Uz napomenu da je ova brojka skupljena u 3 dana - napisao je Petrović na svom Twitteru.

Petrović je nakon ideje koju su, očito, mnogi prihvatili, obećao da će svima vratiti novac ako za deset dana ne uspe da prikupi željeni iznos. Cilj je da svi koji uplate novac za spas Cibone imaju pravo da odaberu upravu kluba, a u akciji mu pomaže i advokat Saša Pavličić-Bekić.

KK Cibona Zagreb Foto: MNPress

Posle svega, željeni novac nije sakupljen, a nije poznato gde je završio akumulirani novac i da li je vraćen donatorima. Tih dana pojavila se i informacija da će neimenovani indijski vlasnici preuzeti klub ali je i to ostalo samo na priči. Dani su tekli, a privremena uprava je krajnjim naporom uspela da napavi određene dogovore sa poveriocima kako bi klubu bilo omogućeno da bez blokada krene u novu sezonu. Tako je i bilo. Pod teretom dugova i neizvesnog sutra, Josip Sesar je okupio igrače i krenuo sa pripremama.

Sesar je na prozivci letos na raspolaganju imao samo osmoricu igrača: Krešimira Radovčića, Ivana Majcunića, Svena Smajlagića, Krešimira Ljubičića, Lovru Mazalina, Bornu Kapustu, Ivana Perasovića i Blaža Mesičeka.

- Srećni smo da danas možemo i službeno da objavimo da će Cibona ući u 2022/2023. sezonu hrvatske Premijer lige i ABA lige. Iza nas je radno leto u kom nam je glavni cilj bio spasiti klub od stečaja. Nasledili smo klub u velikim dugovima, pred nama je i dalje težak put, ali situacija je dobila srećan epilog, konkretnu kratkoročnu i dugoročnu strategiju i nadam se da ćemo sledeće godine razgovarati o jednoj novoj, snažnoj Ciboni - izjavio je direktor kluba Ivan Matasić.

Cibona je u dosad odigranih 20 utakmica uspela da zabeleži osam pobeda od kojih će ova nad Zvezdom definitivno ostati upamćena kao najveća.

Video: Sumorna lica Nedovića i Kampaca sve govore o sunovratu Zvezde u Zagrebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    5. mart 2023 | 21:34

    To je klub sa tradicijom, imenom, dva puta prvak Evrope I normalno je da ne moze da propadne, moze samo da napreduje. Takva su u ABA Jos samo Partizan I Split, ostalo osrednji klubovi bez imena I tradicije. Ovaj sto he izgubio danas, , nema imena, nema tradiciju. Stvoren mutljavinom, vodjen od strane jednog coveka mutljavinom I naravno da nikad nece imati znacajan uspeh.

  • Gorila 🦍

    5. mart 2023 | 21:40

    Cibona je bila pred gasenjem, a zvezda je ugasena 2011. godine.

  • Acko

    5. mart 2023 | 21:28

    Svaka cast za tekst. Dzaba vam novci moji sinovci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA