≫ 

Vreme čitanja: oko 12 min.

Kampaco srušio šampiona Evrolige: Zvezda razbila Efes u "grotlu" Pionira i ostala u životu u borbi za Top 8!

Vreme čitanja: oko 12 min.

Dobrić je dao nemerljiv doprinos trijumfu

Fakundo Kampaco Foto: MN Press

Pao je šampion Evrolige u Beogradu! I Zvezda je i te kako živa u borbi za Top 8 fazu Evrolige. Sjajnom igrom u "grotlu" Pionira, crveno-beli su uspeli da u drugom poluvremenu, a naročito u poslednjoj četvrtini potpuno razbiju Efes i da tako dođu do svoje 12. pobede ove sezone u najboljem klupskom takmičenju u Evropi - 94:75.

Gledali smo veoma efikasnu i dinamičnu utakmicu. I sudije su pustile da se igra odvija i da teče kao reka, a Zvezda je posle početnog grča od toga počela da profitira. Proradio je šut za tri poena, pre svega preko Ognjena Dobrića, Fakunda Kampaca i Nemanje Nedovića i sve je nakon toga bilo dosta povoljnije za domaće.

Ovo je ujedno dupla pobeda za Zvezdu, pošto je uspela da nadoknadi -13 iz prvog meča protiv Efesa, što znači da ima i bolji međusobni skor, ukoliko dođe do poravnanja na tabeli na kraju sezone.

Centralna figura ove utakmice, ipak je bio Ergin Ataman, koji je u nekoliko navrata pokušavao da skrene pažnju na sebe, pa je dobio i žestoke povike od strane navijača u Pioniru. Na poluvremenu je napravio i incident kada je krenuo ka arbitrima u svlačionicu zbog čega je kažnjen tehničkom greškom. Kasnije u četvrtoj četvrtini je i isključen.

Bilo je očigledno da Efesu danas nedostaju glavni organizatori igre - Vasilije Micić i Šejn Larkin, koji zbog povreda nisu mogli da nastupe u Beogradu. Mnogo toga je bilo izmenjeno u njihovom rosteru, ali su se i pored toga držali u igri.

Ipak, istaknute partije Dobrića i Kampaca večeras bile su dovoljne i presudne da Crvena zvezda odnese pobedu u svojoj kući. I jedan i drugi vukli su ekipu u momentima kada nije išlo i svojim potezima su podizali publiku na noge, a odlično su odigrali u poslednjoj deonici koju je domaći tim dobio sa 26:8.

Na kraju, Kampaco je postigao čak 22 poena uz 4/5 za dva poena, 3/3 za tri i 5/7 sa linije penala. Na sve to je dodao i sedam asistencija, tri skoka i jednu ukradenu loptu. Dobrić je stao na 15 poena, a dvocifreni su bili još Bentil i Mitrović sa po 10 poena.

U timu Efesa, istakao se Ante Žižić koji je ubacio 16 poena, po 12 su imali Amat Embaj i Vil Klajburn, koji je imao i devet skokova, dok je Elajdža Brajant postigao 10 poena.

Prvu četvrtinu su energetski dosta bolje otvorili gostujući košarkaši. Od samog starta je Ante Žižić zajedno sa Vilom Klajburnom počeo da diktira tempo i da na momente daje Efesu i prednost od osam poena. Igralo se, kao što smo i pomenuli, vrlo efikasno, a posle ekspresnih 15 minuta koliko je ova deonica potrajala, tim Ergina Atamana je imao +5.

Međutim, vrlo brzo je došlo do promene energije. Pogocima Nemanje Nedovića, a potom i Fakunda Kampaca sa distance, razlika je prešla u korist Crvene zvezde. Tu je već i Ergin Ataman počeo da gubi živce, počeo je da "pecka" sudije koje su pred sam kraj ovog perioda izgubile živce, pa su klupi Turaka dosudile i tehničku grešku zbog čestih prigovora.

Kampaco je napravio važan potez pred odlazak na odmor kada je fauliran na šutu za tri, pošto je pogodivši sva četiri bacanja (uključujući i ono za tehničku) dao crveno-belima upravo tu brojčanu prednost na velikom odmoru.

Ni na pauzi nije mirovalo. Ergin Ataman je po poslednjem zvuku sirene nakon 20 minuta počeo da prati sudije u svlačionicu i dobio je i sam tehničku grešku. Zbog toga je i dobio već pomenute uvrede navijača, koji su potom upozoreni da u nastavku ne prozivaju trenera gostujućeg tima.

Energija Zvezde je samo rasla i rasla na početku treće četvrtine, toliko da je razlika u jednom momentu išla i do +10. Međutim, nestvarnom serijom od pet uzastopnih pogođenih šuteva za tri poena, Efes se vratio u igru i u jednom momentu čak i poveo pred sam kraj deonice. Ipak, košem Filipa Petruševa je tim Duška Ivanovića došao do minimalnog jednog poena prednosti pred završnih deset minuta.

Iako poslednja četvrtina nije krenula kako treba, pošto Zvezda nije upisala poene u prva dva minuta, vrlo brzo je sve došlo na svoje mesto. Pogocima Fakunda Kampaca, domaći su ponovo došli do veće prednosti, posle čega je živce u potpunosti pogubio Ergin Ataman koji je nakon novog prigovora dobio drugu tehničku grešku, zbog čega je isključen, a zvižducima je ispraćen u svlačionicu.

Efes je nastavio da tone, Zvezda je plesala po notama Gaučosa, a Pionir je počeo da peva "Argentina, Argentina"... Jasno je bilo da je vreme za novo slavlje.

STATISTIKA MEČA

Crvena zvezda - Anadolu Efes 94:75 (20:25, 29:20, 19:22, 26:8)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd

Gledalaca: 8.000

Sudije: Robert Lotermoser (Nemačka), Huan Karlos Garsija (Španija), Pjotr Pastušjak (Poljska)

Crvena zvezda: Vildoza 6, Lazarević 5, Kampaco 22 (7 as), Mitrović 10, Martin 2, Dobrić 15, Ivanović, Nedović 9, Kuzmić 5, Petrušev 7, Bentil 10

Anadolu Efes: Bobua 15, Singlton, Efeoglu, Brajant 10, Gazi, Klajburn 12 (9 sk), Haltali, Tundžer 8, Plajs, Embaj 12 (7 sk), Žižić 16, Danston 2

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut (92:75) - Velika napomena, Zvezda sada igra za međusobni skor! U prvom meču je bilo 72:59! Jedno bacanje je ubacio Efes. Bacanja za Luku Mitrovića. Jedno ubačeno. I uspela je Zvezda da bude bolja!

8. minut (91:74) - Zakucavanje Mitrovića! Tajmaut za Efes, deluje da je to to! Vil Klajburn je nastavio sa promašajima Efesa, dok je Lazarević dodao nova tri poena na svoj konto za ogromnih +17.

6. minut (86:74) - Laki poeni za Žižića ovoga puta. Sada je i Lazarević fauliran za dva bacanja. Huan Karlos Garsija svira faul Bentilu na skoku kada je napad već isticao. Neverovatna greška Bena. Lopta je već bila za Zvezdu faktički. Koraci su srećom naknadno. Ulazi još jedan koš Kampaca! ISKLJUČENJE! Ergin Ataman ide u svlačionicu! Pogođen penal. Ali posle toga Bobua pogađa trojku. Mitrović ubacuje još jedan koš uz faul i imaće bacanje. Ubacio je i njega.

4. minut (78:70) - Stefan Marković! Za tri! Koliko važan koš! Ništa, ništa od Efesa! I onda Fakundo Kamapco!!! Koš uz faul, imaće i dodatno bacanje. Ponovo grmi Pionir! Tehnička greška i za Elajdžu Brajanta, dakle dva penala čekaju Fakua posle odmora. Prvo pogađa, drugo ne, ali faul nad Bentilom na skoku. Nakon toga novi koš Kampaca i promašaj Efesa na drugoj strani. Faul Klajburna i bacanja za Bentila. Oba pogađa Ben, +8.

2. minut (68:70) - Bez poena Zvezde u prva dva minuta, a Elajdža Brajant nastavlja neverovatnu seriju Efesa za tri poena i donosi novo vođstvo gostima. Srećom potom nije uspeo da pogodi još jednom, a Kampaco organizuje novi napad.

III ČETVRTINA

10. minut (68:67) - Zakucavanje Petruševa! Ali nemogući Efes daje petu vezanu trojku preko Bobue! Nedović ne ubacuje trojku... Elajdža Brajant pogađa i još je fauliran. I vodi Efes. Sada i faul Elajdže. Petrušev bez trojke, ali opet poeni iz ofanzivnog skoka. Poen prednosti za Zvezdu pred poslednjih deset minuta.

8. minut (64:61) - Petrušev gubi loptu za Zvezdu, koja se zaledila posle ovog TV tajmauta. Žižić poentira. Luka Vildoza pogađa za tri! Mnogo, mnogo važan koš! Opet lepa akcija za Žižića i pogodak pod košem. Promašaj Petruševa za tri, ali sada i zakucavanje posle ofanzivnog skoka Zvezde! Embaj pogađa novu trojku, četvrtu vezanu za Efes u ovoj četvrtini. Neverovatno.

6. minut (59:54) - Ben Bentil hvata loptu posle promašaja Kampaca i pogađa. Ide Zvezda potom i u novi napad, pošto Efes ne realizuje svoj. Sada je Bentil skratio ruku. Faul u napadu! Još jedna greška u brzini na drugoj strani za goste. Nema trojke Nedovića, pa faul Lazarevića. TV tajmaut. Embaj postiže novu trojku, sada gosti sve pogađaju sa distance. Aut je za Efes. Ističe vreme za napad gostiju, malo i sreće.

4. minut (57:51) - Trojka! Ognjen Dobrić nastavlja gde je stao u prvom poluvremenu. Bobua pogađa preko ruke sa devet metara za tri, neverovatan koš. Sjajno se snalazi Ognjen Kuzmić pod košem. Embaj je ostao sam kao duh i očekivano uspeva da pogodi za tri sa 45 stepeni. Bentil gubi loptu. Faul na zemlji nad Žižićem, čini ga Kampaco. Nema koša gostiju.

2. minut (52:45) - Kampaco promašuje bacanje za tehničku Atamana, koji je na poluvremenu pretio i pratio arbitre u svlačionicu. Napad je za Zvezdu svakako na startu ovog perioda. Nema koša za domaće u prvom napadu, dok Dobrić pravi faul nad Žižićem. Sada je i Lazarević napravio prekršaj. Embaje promašuje, a Kampaco hvata defanzivni skok. Šteta, potom i izgubljena lopta Kampaca. Tundžer bez koša za tri, dok Kuzmić pogađa uz faul Klajburna. Pogodio je i dodatni penal. Ističe vreme za napad Efesa, Zvezda je u seriji!

II ČETVRTINA

10. minut (49:45) - Sada Dobrić nije bio precizan za tri poena. Elajdža ne pogađa ovoga puta iz okreta. I vrlo lepo postiže poene Ben Bentil! Velika greška sudije Pjotra Pastušjaka iz Poljske, pokazao je da je lopta za Efes, iako nijedan igrač Zvezde nije ni pipnuo loptu, ali arbitar Lotermozer ga koriguje i biće ipak posed za domaće. Ataman traži čelindž, sada dobija žestoke uvrede publike. Ostaje posed za Zvezdu. Kampaco kao brzi voz, ide se na tajmaut Ergina. A Pionir bukvalno grmi! I daje Tundžer trojku. Bravo za Kampaca na drugoj strani! A Ergin Ataman pravi cirkus i sada bukvalno provocira sudije da mu daju tehničku grešku. Tehnička! Prekipelo je arbitrima. Četiri bacanja za Fakunda. Sve je dao.

8. minut (41:42) - I evo ga Nedović! Namestio je ruku! Trojka! Tundžer promašuje. Nedović usiljeno prolazi u prodor, ali ne pogađa. Lep pogodak Žižića na drugoj strani. Petrušev promašuje zakucavanje... Nestvarno. Ljut je sada Ivanović. Zakucava Žižić i očekivan tajmaut Zvezde. Nedović će sada šutirati dva penala. Promašio je prvo, a pogodio drugo. Elajdža vraća prednost gostima.

6. minut (37:36) - Zaista sportski potez u Pioniru. Vil Klajburn diže ruku da je dirao loptu pre odlaska u aut. Svaka čast. Bravo! Faukndo Kampaco za tri! Zvezda vodi! Tajmaut Ergina Atamana! Dva vezana faula koja tu sudi arbitar Huan Karlos Garsija, a Nedović je nezadovoljan. Na liniju penala ide Žižić. Samo je prvo pogodio. Na drugoj strani Ante pravi faul za dva bacanja Petruševa. I Filip je polovičan. Žižić opet ide da šutira penale. Opet isti ishod. Petrušev je promašio, ali će Zvezda imati novi posed.

4. minut (33:34) - Danston za dva... Petrušev sada promašuje trojku. Nova šansa da se Efes odmakne. Klajburn pogađa za dva. Tajmaut za Duška Ivanovića. Posle tajmauta, Nedović prolazi do kraja i polaže za dva poena. Nedović je sada trčao u kontru, ali je izblokiran umesto da je položio loptu lako u koš. Ali trojka Nedovića posle toga, dobro je! Opet samo tri razlike. Faul nad Klajburnom. Ukradena lopta Zvezde preko Petruševa, nema njegovo koša, ali Mitrović hvata loptu i pogađa uz faul za erupciju oduševljenja. Nema izjednačenja, promašio je bacanje.

2. minut (26:30) - Opet taj Vil Klajburn... Ali evo ga konačno i Faku! Kampaco postiže trojku i diže Pionir na noge. Izgubljena lopta za Efes, lopta završava u autu posle pasa Singltona. Fakundo Kampaco! Trojka Gaučosa, Zvezda na samo minus jedan! Ali nestvarno Efes pogađa ove šuteve preko ruke, sada to radi i Klajburn. Nedović ne može ništa da pogodi u zadnje vreme, novi promašaj za tri poena.

KK Crvena zvezda - KK Efes Foto: MN Press

I ČETVRTINA

10. minut (20:25) - Elajdža Brajant je realizovao novi napad Efesa. Potom Klajburn dodaje još jednu daleku dvojku. Šta radi Ognjen Dobrić, 12. poen! Kao da su ga pustili da igra slobodno igrači Efesa. Kakvo zakucavanje Vila Klajburna! Hasan Martin je završio na posteru. Martin se lepo podvukao i pogodio za kraj. Samo 15 minuta je trajao ovaj period.

8. minut (16:19) - Promašaj Žižića, a onda trojka Dobrića! Nastavlja i Efes sa koševima, ovoga puta to čini Bobua. Po promašaj na obe strane nakon toga. Faulova gotovo da nema. Ognjen Dobrić nastavlja sa odličnom partijom, ima već 10 poena na svom kontu.

6. minut (11:17) - Trojka Ognjena Dobrića! Ali trojka i Tundžera preko ruke, neverovatno zaista... Luka Vildoza sa svojim prvim poenima večeras! Ali odmah i koš Žižića. Sada promašaj Vildoze, pa faul Kuzmića. Jako brzo se igra, odmah idemo na TV tajmaut, nije prošlo ni šest minuta od početka meča. Bobua opet donosi Efesu +8, posle čega Dobrić smanjuje košem uz faul, ali promašuje bacanje.

4. minut (4:10) - Ben Bentil je prvi današnji strelac za Zvezdu iz reketa. Trojka Embaja, onda Bentil je vezao novi koš, ali tu je odmah i Tundžer...

2. minut (0:5) - Uvodni minut nam nije doneo poene ni na jednoj strani terenu. Dobrić je promašio trojku, a Klajburn je mašio i sa distance i za dva poena. Prvi do daha dolazi Anadolu Efes, koji preko Žižića košem za dva i Klajburna koji je postigao trojku dolazi do +5.

STARTNE POSTAVE

Crvena zvezda: Vildoza, Lazarević, Dobrić, Kuzmić, Bentil

Anadolu Efes: Bobua, Klajburn, Tundžer, Embaj, Žižić

- Utakmicu će iz prvih redova posmatrati i Miško Ražnatović.

Miško Ražnatović Foto: Telegraf.rs

- Prema fotografijama sa lica mesta od našeg izveštača, može se primetiti da će Pionir biti ispunjen do kraja. Trener gostiju, Ergin Ataman dočekan je zvižducima, a Duško Ivanović velikim aplauzom.

KOMENTAR PRE MEČA

Ruku na srce, tim Ergina Atamana biće dobro uzdrman protiv crveno-belih, jer na terenu nećemo videti ni Vasu Micića, pa ni Šejna Larkina, što će reći da će organizacija igre biti u problemu kada je u pitanju turski tim. Sa druge strane, osim Branka Lazića koji je neko vreme povređen, Zvezda nema većih problema sa rosterom.

Situacija na tabeli trenutno je takva da Zvezda ima skor 11-15 na 13. mestu, dok je Anadolu Efes na 13-12 na 9. poziciji sa jednom utakmicom manje i to onom protiv Real Madrida u gostima, koja je prvobitno bila planirana u nedelji kada su se dogodili razorni zemljotresi u Turskoj.

Ovu utakmicu će pomno pratiti i navijači Partizana, a može se reći da im u krajnjem zbiru odgovara pobeda večitog rivala. U toj situaciji, trijumf na gostovanju Efesu naredne sedmice širom bi crno-belima otvorio vrata plasmana u Top 8 fazu elitnog takmičenja.

Ova dva rivala međusobno su igrala u prvom kolu. Tada je Crvena zvezda pružila dobar otpor kroz tri četvrtine meča, ali je pokekla u poslednjoj i bila je poražena rezultatom 72:59.

Večerašnju utakmicu u Istanbulu sudiće trojka u sastavu Robert Lotermoser iz Nemačke, Huan Karlos Garsija iz Španije i Pjotr Pastušjak iz Poljske.

Video: Vildoza otkrio da je ekipa imala sastanak posle Cibone: Sad kad promašujemo, potrebna nam je podrška

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    8. mart 2023 | 22:28

    Veceras mi je moja CRVENA ZVEZDA ulepsala vece i hvala im na tome 👌👌👍

  • CZ

    8. mart 2023 | 22:33

    Ovako treba da se igra mada realno sa Larkinom i Micićem bila bi druga priča Efes je zver ekipa ali da li treba podsećati gde bi C.Zvezda sad bila da je Kampaco igrao od novembra,da Nedović dugo nije bio povređen u prvom delu,Dobrić takođe,pa Vildoza bio povređen,pa Martin skoro 2 meseca nije igrao,i to sve glavni igrači ali šta sad vredi kukati,samo možemo da žalimo

  • Geras

    8. mart 2023 | 22:56

    Bravo Zvezdo... Odlična igra.... Samo ovako nastavite... Top 8 je nebitan... Bitna je igra da se vrati... Sve je večeras funkcionisalo top...sada znate recept... Samo napred

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA