≫ 

Vreme čitanja: oko 11 min.

Parni valjak "zatrokirao" u Milanu: Bili Beron razbio umorni Partizan, zamrsila se borba za Top 8 Evrolige

Vreme čitanja: oko 11 min.

Serija 15:0 na kraju treće i početku četvrte četvrtine presudila je da Italijani uzmu pobedu

KK Olimpija Milano - KK Partizan Foto: MN Press

Iako nije delovalo da će biti tako kroz dobar deo utakmice, ipak je ovo bilo loše za navijače i košarkaše Partizana. Olimpija iz Milana potvrdila je da se nalazi u neverovatnoj seriji rezultata, vezala je šestu uzastopnu pobedu u Evroligi i tako ostala u trci za Top 8 fazu. Sa druge strane, crno-beli su sada "zamrsili" svoj put ka cilju - 76:62.

Videle su se jako teške noge dve ekipe posle teških utakmica koje su odigrali u utorak protiv Valensije, odnosno Virtusa, oba na gostovanju. Dodatni put izmučio je ekipe Olimpije i Partizana, koji dugo nisu uspevali da pronađu svoj napadački ritam.

Posledica svega toga bili su dosta slabiji procenti šuta od očekivanih i veliki broj izgubljenih lopti na obe strane igrališta. Sam rezultat na kraju prvog poluvremena, gde je viđeno samo 59 poena zbirno od dve ekipe dovoljno govori o tome kakvu smo košarku gledali danas u "Mediolanum Forumu".

Pokušavali su košarkaši Partizana bez obzira na sve, pa i na očigledan umor, da obraduju svog trenera Željka Obradovića, koji danas slavi 63. rođendan. Ne može se reći da nisu jurili za svaku loptu, a kapitenski je jurišao upravo Kevin Panter, koji je kroz veći deo meča bio nosilac igre crno-belih. Na kraju, nije stigao poklon.

Najefikasniji u timu Olimpije bili su Bili Beron i Brendon Dejvis sa po 14 poena, a na deset su se zaustavili Kevin Pengos i Šabaz Nejpijer.

Sa druge strane, u Partizanu su se istakli Kevin Panter sa 15 poena, Matijas Lesor sa 11 poena i Džejms Naneli sa 10 poena.

Počelo je fantastično za Partizan. Zapravo, bolje deluje da nije moglo. Olimpija je zbog sjajne odbrane Željkovog tima dala samo dva poena za pet minuta, dok je na drugoj strani po notama Pantera, beogradski tim brzo stigao do osam poena plusa. Prekinuo je to delimično Etore Mesina, Italijani su konsolidovali redove, ali su na kraju uvodnih deset minuta ipak imali minus od šest poena.

U drugoj četvrtini dogodio se veliki pad u igri Partizana u jednom momentu. Serijom 8:0, Italijani su momentalno uveli utakmicu u potpuni egal, a do samog kraja se igralo koš za koš. Ipak, jedan poen presudio je da na kraju ekipa Olimpije iz Milana ima plus na velikom odmoru.

I treća četvrtina bila je baš kao i prve dve. Tesna. Ekipe su se smenjivale u vođstvu kroz čitav njen tok. Ni u jednom momentu neki od timova nije uspevao da izgradi neku malo veću razliku, delovalo je da će se stoga potpuno izjednačeno ući u završnih deset minuta, ali je potom usledila trojka Šabaza Nejpijera uz zvuk sirene.

KK Olimpija Milano - KK Partizan Foto: MN Press

Šokantno je počela poslednja deonica u "Mediolanum Forumu". Prvo je Nejpijer kaznio crno-bele, a onda je to uradio i Brendon Dejvis strašnim, nemogućim pogotkom preko Jama Madara i Zeka Ledeja iz pada. Kako je to uradio, i to uz zvuk sirene, to samo on zna. Elem, razlika je tada već krenula da stremi prema dvocifrenoj.

Sve u svemu, serija Olimpije glasila je na 15:0, posle koje je razlika došla i do maksimalnih +14. Nakon toga je Partizan konačno uspeo da ustane na noge i da se preko Eksuma vrati i na jednocifrenu razliku. Usledili su novi udarci Bilija Berona, posle kojih je bilo jasno da od pobede nema ništa.

Borba za Top 8 se sada dodatno komplikuje. Olimpija je i te kako u životu, a crno-beli su stali na 15 pobeda. Pratiće ostale rezultate kako bi videli gde će završiti na kraju ovog kola.

STATISTIKA UTAKMICE

Olimpija Milano - Partizan 76:62 (13:19, 17:10, 19:17, 27:16)

Dvorana: Mediolanum Forum, Milano

Gledalaca: 10.000

Sudije: Olegs Latiševs (Letonija), Emilio Perez (Španija), Ugo Tepenije (Francuska)

Olimpija Milano: Dejvis 14, Tomas, Luvavu-Kabaro, Pengos 10, Tonut 4, Meli 9, Beron 14, Nejpijer 10, Rići 4, Šilds, Hajns 4, Fojtman 7

Partizan: Vukčević, Ledej 7, Avramović 4, Panter 15, Smailagić 2, Papapetru 3, Eksum 10, Naneli 10, Lesor 11, Trifunović, Anđušić, Madar

KK Olimpija Milano - KK Partizan Foto: MN Press

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (76:62) - Dva penala Nanelija, pa koš Pengosa za tri. Igra se poslednji minut, i to je to...

8. minut (71:58) - Trojka Nanelija... Promašaj Šabaza. Zek gazi aut liniju. Jedan penal za Lesora u narednom napadu, ali uzvraća Meli.

6. minut (69:54) - Ne vredi, trojku postiže Beron. Onda dva poena Dejvisa. Tajmaut Obradovića. Dva pogotka Eksuma, onda i Pengosa sa linije penala. Lesor polovičan u takvoj situaciji. Dejvis uvećava na +15.

4. minut (60:51) - Nema koša Partizana. 24 sekunde i posle minuta odmora Željka Obradovića. Italijani pevaju. Beron za tri. Još jedan užasan napad crno-belih... Sada se ide iz jedne greške u drugu. I koš Tonuta. Serija je trenutno 15:0. I sada bacanja za Eksuma. Oba je realizovao. Promašaj Berona na šutu za tri. Eksum pogađa za tri! Tajmaut traži Etore Mesina.

2. minut (55:46) - Koš Šabaza. Promašaj Ledeja sa distance. Raste razlika Olimpije kad joj vreme nije. Da li je ovo sada moguće? Dejvis je pogodio preko Madara i Ledeja iz pada uz zvuk sirene. Gledaće to sudije. I priznaće, videlo se da je čisto. Ovo baš može da ubije momentum. Faul Nejpijera. Promašaj Partizana. Dejvis je sam, koš. Devet razlike.

KK Olimpija Milano - KK Partizan Foto: MN Press

III ČETVRTINA

10. minut (49:46) - Nema trojke Kevina Pantera, koji sada šutira sve u timu Partizana. Da sve bude gore, faul Smajlija i to za bacanja, pošto je ispunjen bonus. Oba su pogođena. Na kraju na drugoj strani i Papapetru ide da šutira dva penala. Prvo je bilo krajnje kritično i promašeno, a drugo je pogođeno. Promašuje trojku Šabaz. Dva bacanja za Smajlija, četvrta lična za Hajnsa, što je dobro. Oba je pogodio. Na drugoj strani samo jedan penal realizuje Beron. Ništa od polaganja Ledeja. I trojka za Olimpiju na kraju. Neverovatno. Šabaz.

8. minut (43:43) - Nema koša Partizana. Promašaj Nanelija za tri. Sada defanzivni skok. Ledej prolazi do samog kraja, pogađa posle dobre asistencije Madara, sada će imati i dodatni penal, koji bi valjalo da pogodi, što i čini. Nema koša Olimpije, nova šansa za crno-bele. Jaka rampa nad Panterom, velika greška Kevina. Tonut iz kontre polaže od tablu, što logično provocira Željka Obradovića da ode na minut odmora. Sjajno sada Panter ubacuje dvojku, ali nažalost stiže trojka Pengosa.

6. minut (38:38) - Ide dvojka! Ide Džejms Naneli! Delovalo je da je ovo šut za tri... Na kraju izgubljena lopta Melija na drugoj strani. Idemo na minut odmora koji traži Mesina. Nije čekao TV tajmaut, koji bi bio za 20-ak sekundi. Promašaj Partizana, pa mrtva lopta za koju će da skaču Matijas Lesor i Bili Beron. Visinska prednost na strani košarkaša Partizana. Madar i Naneli izbacuju loptu u aut. Nemoguće šta se sada desilo. Kazna stiže momentalno. Bili Beron, polaganje uz faul. I promašio je dodatno slobodno bacanje. Lesor je fauliran, a lepo se postavio. Nema trojke Pantera, ali ima poseda za Partizan.

4. minut (36:36) - Pengos pravi prekršaj nad Panterom. Kevin pogađa oba penala. Izgubljena lopta Olimpije, ali isti epilog i iz napada Partizana, koraci su. Olimpija će imati nešto duži napad sada, ali opet izgubljena lopta. I ponovo velika greška Dantea Eksuma, faul u napadu. Baš nije bio pažljiv u ovom posedu. I odmah će napolje. Bacanja za Rićija, koji će imati dva penala. Jedno je dao, jedno nije.

2. minut (35:34) - Promašaji Eksuma i Melija za tri, posle čega stiže zakucavanje Fojtmana. Sada Eksum pogađa za tri! Mnogo važan koš. Konfuzan napad Olimpije, Pengosu ispada lopta iz ruku. Lesor pogađa, u dobrom je ritmu. Nažalost i trojka Fojtmana.

- Posle prvog poluvremena, najefikasniji u timu Partizana je Kevin Panter sa 11 poena, dok je sedam ubacio Matijas Lesor. U Olimpiji je Niko Meli dao sedam poena, dok su Bili Beron i Šabaz Nejpijer ubacili po pet.

KK Olimpija Milano - KK Partizan Foto: MN Press

II ČETVRTINA

10. minut (30:29) - Pametna odluka Željka Obradovića. Tajmaut da se organizuje sledeći napad. Nema koša crno-belih ni posle minuta odmora. Šilds promašuje, ali niko ne pazi na Melija koji doleće i izjednačuje rezultat. Opet izgubljena lopta, opet greška Šildsa na drugoj strani. Svi su izmoreni. Ipak ostaje posed za Olimpiju... Bili Beron pogađa prvu trojku, prvi plus za Olimpiju. Kratak šut Nanelija. Dobra odbrana Eksuma. Lesor zakucava. I tajmaut Mesine za kraj. Ništa od trojke Berona. Kraj ovog perioda.

8. minut (25:27) - Strašan promašaj Partizana, ali izgubljena lopta Olimpije. Promašaj na šutu za tri Pantera. Mnogo haotično se igra. Lična za Papapetrua, bacanja za Nejpijera. Šabaz naravno bez greške, izjednačenje. Serija Armanija trenutno glasi na 8:0. Kevin Panter ide da šutira bacanja posle faula Šildsa, kaže sudija Tepenije. Oba pogotka beka Partizana. Sjajna odbrana Partizana, isteklo je vreme za napad Olimpije! Besan je Etore Mesina na Olegsa Latiševsa, a ovaj ga upozorava da smanji ton. Zna se šta sledi ako to ne uradi. Sreća, sreća, sreća... Meliju ispada lopta u kontri.

6. minut (23:25) - Faul nad Smailagićem, svirali su to istovremeno sada Tepenije i Latiševs. Na kraju mrtva lopta iz svega. Šteta, lopta za Milano, bukvalno je Smajli dao lopte u ruke Nejpijeru. Nema trojke Melija, ali opet nema ni skoka Partizana. Faul Smailagića nad Pengosom. Sjajna lopta za Hajnsa, eto Olimpije na samo četiri razlike. Teška pozicija za Trifu, koji promašuje, ali se na kraju je fauliran na skoku Smajli. Opet izgubljena lopta crno-belih. Pengos upisuje prve poene na utakmici. Nema trojke ni Papapetrua, stao je u potpunosti sada Partizan. Nema srećom trojke Pengosa za vođstvo.

4. minut (19:25) - Izbuljena lopta Luvavua-Kabaroa, ali i Partizan gubi loptu. Na kraju faul Eksuma koji prekida kontru. Nažalost, sada lak koš za Melija posle dodavanja Pengosa. Rići udara šakom u glavu Ledeja, ovo je čist faul. Tajmaut Željka Obradovića. Joanis Papapetru! Još jedan lep koš iz polu-horoga. Ništa od trojke Šildsa, ali i dalje je posed za Armani. Zakucava Meli.

2. minut (15:23) - Sjajno, kako lepa akcija Ledeja! Na drugi obruč uspeva da doda još dva poena na konto Partizana. Sada uzvraća istom merom Dejvis. Po promašaj na obe strane u nastavku, da bi na kraju Hajns napravio prekršaj nad Eksumom. Ponovo Ledej odličan na poludistanci. Ništa od trojke za Italijane, a onda sudija Ugo Tepenije iz Francuske svira faul u napadu Kevinu Panteru nad Pengosom.

KK Olimpija Milano - KK Partizan Foto: MN Press

I ČETVRTINA

10. minut (13:19) - Eksum je promašio sa poludistance, ali ostaje posed za Partizan. I ide trojka Nanelija! Dejvis vraća košem sa poludistance. Sada nažalost Naneli pravi i grešku u koracima. Faul u napadu pravi sada Timoti Luvavu-Kabaro, nekadašnji igrač Mege. Vraća se Panter za poslednji minut prve deonice na parket. Eksum ide na prodor, ali nema faula. I ne valja... Trojka Rićija. Maestralni Kevin Panter, kakav prodor, kakav koš. Nema koša Pengosa, to je to. Šest poena plusa za Partizan posle deset minuta.

8. minut (8:14) - Ali sada se i Panter zaustavio, posle čega stiže trojka Nejpijera... Lesor vraća Partizan na nešto komotniju razliku pogotkom pod obručem. Olimpija nastavlja da srlja u napadu. Ledej potom gubi loptu. Aleksa igra srećom odličnu odbranu i nema koša iz kontre za Italijane. Nova izgubljena lopta Olimpije, koja igra katastrofalno loše. Odlična akcija Pantera za Lesora za nove poene. Sada Beron ide da šutira bacanja posle faula Kevina. Nije bilo ni sumnje da će dati oba nekadašnji igrač Zvezde. Pengos pravi faul, ali to je tek treći za Olimpiju.

6. minut (3:10) - Faul nad Matijasom Lesorom za dva bacanja pod košem! Dao je samo jedno. Skandalozan šut Nejpijera. Ide Partizan u novi napad na drugoj strani. I Aleksa Avramović ubacuje dvojku, ogromna prednost i sjajna odbrana teraju Mesinu da traži minut odmora. Posle toga stižu dva bacanja za Milan, odnosno za Melija koji ubacuje samo jedno. Šteta, sada bukvalno izlazi lopta iz koša na šutu za tri Avramovića. Bili Beron promašuje trojku.

4. minut (2:7) - Konačno! Kevin Panter kapitenski! I to uz faul na pogotku od dva poena. Pogodio je i dodatno bacanje. Tristan Vukčević igra lošu odbranu, posle koje pravi faul, srećom ne na šutu za dva. Promašaj Bilija Berona. Ide opet Panter do kraja, nova dva poena! Tristan opet pravi faul i to iz uklizavanja, posle čega je dobio jak udarac u glavu. Izlazi napolje. Sada će Emilio Perez i Olegs Latiševs gledati da li je isteklo vreme za napad kod koša Milana, bilo je tesno. I priznati su poeni Fojtmana. Ali Panter razbija! Sedmi njegov poen, sve do sada je dao on. Sam kao duh Šilds i ne pogađa.

2. minut (0:0) - Odmah na startu promašaj Šejvona Šildsa za Olimpiju, koja je imala prvi napad. Na drugoj strani, 24 sekunde, Kevin Panter nije dobacio ni do obruča iz teške situacije. Srećom nema trojke Nejpijera, a Vukčević ga je ostavio samog na šutu. Neverovatno, ponovo 24 sekunde za Partizan. Besan je Željko Obradović zbog novog takvog ishoda. I dalje nema koša. Dva promašaja.

STARTNE POSTAVE

Olimpija Milano: Meli, Beron, Nejpijer, Šilds, Fojtman

Partizan: Vukčević, Avramović, Panter, Naneli, Lesor

KK Olimpija Milano - KK Partizan Foto: MN Press

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Ova utakmica bukvalno ima dvostruki značaj za košarkaše Partizana. Prvo, došli bi do 16. pobede i tako se zadržali na šestoj poziciji na tabeli, a drugo - otpisali bi Olimpiju iz Milana i definitivno iz trke za plasman među osam najboljih.

Klub sa severa Italije je u seriji od 5-0, a do kraja teško da ima prava na kiks ukoliko planira da se domogne toliko željene osme pozicije. Može se reći da je Etore Mesina kasno uspeo da upali motore svom timu, ali od dolaska Šabaza Nejpijera, sve u Armaniju deluje mnogo drugačije.

Upozorenje pred večerašnji duel, Partizan je primio još u trećem kolu Evrolige, na prvoj utakmici pred Grobarima posle devet godina u elitnom takmičenju. Tada je crno-beli tim vodio dvocifrenom razlikom u poslednjoj deonici, da bi na kraju izgubio sa pet poena razlike - 75:80.

Lep jubilej večeras proslavlja i Željko Obradović, koji je ovog 9. marta napunio 63 godine i igrači će imati dodatni motiv da mu poklone trijumf za rođendan.

Utakmicu večeras u "Mediolanum Forumu" sudiće Olegs Latiševs iz Letonije, kojem će pomagati Emilio Perez iz Španije i Ugo Tepenije iz Francuske.

Video: Grobari u Bolonji pred meč sa Virtusom: Nastala je ludnica kad je ulični svirač zasvirao Bella ciao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorila 🦍

    9. mart 2023 | 19:59

    Našem Željku srećan rođendan. 🖤🤍

  • Delija momak

    9. mart 2023 | 20:23

    Srecan rodjendan zocu i srecno veceras komsije! 💪🏻

  • Др

    9. mart 2023 | 22:40

    Аха! Сада су уморни!? Побогу , одакле само навиру та безвезна оправдања!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA