≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Zvezda je "zelena" za TOP 8 Evrolige: Sramotno izdanje crveno-belih, imali +16, pa pretrpeli poraz od PAO-a

Vreme čitanja: oko 10 min.

Crvena zvezda je poražena od najslabije ekipe u čitavoj Evroligi, makar po trenutnoj formi

Crvena zvezda, Panatinaikos, Evroliga Foto: MN PRESS

Bledo, slabo, bezidejno, apsolutno nikakvo. Crvena zvezda je pretrpela veoma nezgodan i bolan poraz od ekipe Panatinaikosa u Grčkoj sa 75:66, čime su praktično ostali i bez šansi za TOP 8 Evrolige. Naravno, nisu otišle sve šanse, ali potrebno je pravo čudo.

Nije prvi put da Zvezda pobeđuje samu sebe, nije prvi put ove sezone da Zvezda ima sve u svojim rukama, a da potom izgleda kao da je zaboravila da igra košarku. Vodili su crveno-beli na poluvremenu, imali su ogromnih +13, PAO se raspadao.

Nastavljeno je to sve i u trećoj deonici, kada je Zvezda negde sredinom otišla do +16, ali tada je krenuo raspad tima. Pomalo sporne izmene Duška Ivanovića, koji je odlučio da mu najbolji igrači, Luka Vildoza i Fakundo Kampaco, ostali na klupi veći deo meča.

Kampaco je bio toliko bled da je okušao sreću samo jednom, samo jedan šut je uputio ka košu. Pored njega, Vildoza je takođe bio bled, ali se malo više ispucavao. Povreda Nemanje Nedovića je takođe u dobroj meri uticala na razvoj događaja, ali i dalje nije jasan pad.

Poslednja deonica i samo postignutih 11 poena Zvezde su poprilično zabrinjavajući po više osnova, a ukoliko se uzme u obzir da je idući meč protiv Partizana jedan od najvažnijih u sezoni, za ekipu s Malog Kalemegdana problemi postaju i mnogo veći. Da stvar bude gora, Zvezda je u drugoj četvrtini postigla više poena nego za čitavo drugo poluvreme (25 naspram 24).

Crvena zvezda, Panatinaikos, Evroliga Foto: MN PRESS

Zvezda je imala sve u svojim rukama, prazna OAKA arena, igrači Panatinaikosa koji su u rasulu. Ipak, čini se kao da su crveno-beli stigli u Atinu u još gorem stanju. Jednostavno, PAO je krenuo da ređa poene, pogađali su trojke, dvojke... Zvezda ništa.

Jedno veliko ništa. Poput meča sa Žalgirisom, kada nisu poentirali u poslednjih pet minuta, tako se desilo i ovde, samo što je serija praznog hoda imala mnogo veći zamah.

Nejt Volters je pogodio trojkom i odveo svoju ekipu na +4, bilo je 59:55, nakon toga je i čitava ekipa Panatinakosa počela da pogađa sve što je želela, Papajanis je bio nerešiva enigma u reketu, Grigonis je pogodio step-bek trojku preko dve ruke i to je ono što je odvojilo Zvezdu od bilo kakve šanse za pobedu.

Najefikasniji na meču bio je Jorgos Papajanis sa 17 poena, dok je 13 dodao Derik Vilijams u zelenom dresu. Kod Zvezde su najraspoloženiji bili Filip Petrušev i Nemanja Nedović sa po 12 poena, dok je potpuno izostao učinak argentinskog dvojca - Luka Vildoza, Fakundo Kampaco.

Ogroman raspad Crvene zvezde, a na redu je jedan od najbitnijih mečeva u sezoni, večiti derbi protiv Partizana u ABA ligi, koji će odlučiti o prvom mestu i prednošću u plej-ofu ovog takmičenja, koja je jedina nada da Zvezda i iduće godine zaigra u Evroligi.

Panatinaikos - Zvezda 73:62 (9:17, 20:25, 23:13, 21:7)

Sudije: Migel Anhel Perez, Emin Mogulkoč, Jozef Bisang

Crvena zvezda: Vildoza, Lazarević, Kampaco, Mitrović, Martin, Dobrić, Ivanović, Nedović, Marković, Kuzmić, Petrušev, Bentil

Panatinaikos: Kalajcakis, Volters, Li, Papajanis, Bohoridis, Vilijams, Kalajcakis, Tomas, Samonturov, Ponitka, Grigonis, Mancukas.

TOK MEČA:

03:05 (67:60) - Petrušev je dobio faul, ima priliku da sa bacanja dođe do novih poena. Kakav promašaj Stefan Lazarevića, ostao je sam ali je promašio polaganje...

05:40 (64:58) - Kakva trojka Marijusa Grigonisa... Zvezda je u ponoru, a izlazak se ne nameće. Nova greška Zvezde, Paris Li krade loptu i poentira u kontri... Nova greška ekipe Zvezde i sada Vilijams poentira uz faul.

06:20 (59:58) - Pogađa Ognjen Dobrić trojku i vraća sadaZvezdu na samo poen zaostatka. Na drugoj strani su napad prokockali crveno-beli, a Lazarević je načinio faul kako bi prekinuo brzu igru protivnika. Promašuje Nejt Volters, ima Zvezda novu priliku za povratak u vođstvo. Kuzmić je pogodio, ali je pitanje da li je izbacio na vreme... I nije, ostala je lopta u ruci.

08:20 (59:55) - Prvo vođstvo PAO, a Vildoza promašuje dva šuta za tri poena. Kažnjava to Nejt Volters i dovodi svoju ekipu u vođstvo.

Crvena zvezda, Panatinaikos, Evroliga Foto: MN PRESS

08:47 (56:55) - Pogađa Nejt Volters i flouter kojim svoj tim vraća na -1. Ben Bentil je potom izgubio loptu. PAO će moći da pređe u napad. Promašio je Nejt Volters čitav obruč kod šuta za tri, a odmah potom i Kampaco izbacuje loptu u aut. Ostalo je tri sekunde za napad, a uspevaju preko Papajanisa da poentiraju.

IV četvrtina

00:00 (52:55) - Oduzeo je loptu Vildoza, odmah je zatim Kampaco loše šutnuo. Derik Vilijams je pogodio trojku i vratio svoj tim na samo dva poena razlike. Istopljena je prednost Crvene zvezde. Pogodio je jedno bacanje Luka Mitrović, dok je Volters promašio šut na drugoj strani.

01:08 (49:54) - Oba bacanja je pogodio na drugoj strani Ponitka, a ponovo faul u napadu pravi Nikola Ivanović. Dolazi i nova trojka Panatinaikosa... Met Tomas opet sa istog mesta. Gubi loptu Crvena zvezda, Luka Mitrović je nagazio liniju čeonog auta i grčki tim može da priđe.

02:10 (44:54) - Odlična odbrana Stefana Lazarevića na jednoj strani, ali na drugoj polaganje promašuje Nemanja Nedović. To koristi Panatinaikos i pogađa uz faul Mancukas, a koristi i slobodno bacanje. Ostao je Lazarević sam na trojci, ali je promašio ovaj šut, dok je Paris Li načinio i tehničku grešku. Iskoristio je Vildoza bacanje, ali je potom Nikola Ivanović načinio faul u napadu.

03:00 (41:53) - PAO je dobio loptu, pokušali su šutem za tri poena, ali su promašili i Kampaco je uhvatio novu loptu u odbrani. On će organizovati napad Zvezde, ali je zakazalo, pa je Nedović morao da šutne trojku preko ruke i ta lopta je ostala na obruču. Paris Li ponovo koristi visinu Papajanisa i baca novi alej-up, za njegov 13-i poen. Sada je trojku promašio i Stefan Marković.

04:31 (39:53) - Novi poeni Filipa Petruševa! Odličan je srpski centar, postigao je koš, ali je promašio dodatno bacanje. Zaspala je odbrana Zvezde i to koristio Jorgos Papajanis.

Crvena zvezda, Panatinaikos, Evroliga Foto: MN PRESS

05:30 (37:51) - Pogađa oba slobodna bacanja Ognjen Kuzmić, ali odmah na drugoj strani Met Tomas pogađa svoju drugu uzastopnu trojku na meču. Odmah na drugoj strani uzvraća i Stefan Marković, koji pogađa trojku na asistenciju Fakunda Kampaca. Odlična odbrana Zvezde odmah zatim i greši Panatinaikos.

06:45 (34:46) - Opet odlična odbrana Zvezde, Dobrić je ukrao loptu ovog puta, ali su napravili grešku u napadu i to koristi Mateuš Ponitka. Petrušev je potom promašio jedno od dva bacanja. Odmah to kažnjava Pao novom trojkom, Met Tomas je ostao sam u uglu i iskoristio je dodavanje Grigonisa. Nastala je zbrka u reketu PAO, Kuzmić, Petrušev, Ivanović, svi su bili tamo. Na kraju je faul dosuđen nad Ognjenom Kuzmićem.

08:38 (29:45) - Ponovo Ben Bentil pravi faul u napadu i odmah ga Ivanović palje na klupu. Međutim, odmah potom ekipa iz Grčke pravi i grešku u napadu, pošto gube loptu u začetku akcije. Nova prilika za Crvenu zvezdu, što koristi Nikola Ivanović i postiže trojku. Opet greši PAO, sada je Kuzmić presekao dodavanje, ali Dobrić to nije kaznio trojkom.

III Četvrtina

00:00 (29:42)  - Kraj druge četvrtine! Paris Li je promašio torjku, dok je na drugoj strani Nedović asistirao Kuzmiću i ovaj je lako poentirao. Pokušao je Nedović da postigne trojku, ali je promašio.

01:30 (27:38) - Uspeo je Derik Vilijams da pogodi veoma težak šut. Ipak, Nemanja Nedović je na drugoj strani promašio šut, dok je Vilijams ponovo pogodio, ali ovoga puta trojku. Odmah vraća trojku i Filip Petrušev!

02:47 (22:35) - Pogađa Nikola Ivanović trojku! Dugo nije bilo ovog plejmejkera u igri, tek je ušao i pokazao šta znači za tim. Potom se Zvezda kockala i ostavila Papajanisa samog, ali je on to promašio. Nedović je odmah zatim kaznio i promašaj, proleteo je kroz odbranu i poentirao.

04:11 (22:28) - Petrušev pravi i kiks u odbrani, dopustio je Papajanisu da pored njega postigne koš, dok će iomati i dodatno slobodno bacanje. Mora Zvezda na drugoj strani da poradi u napadu, a to radi Stefan Lazarević koji postiže svoje prve poene na meču.

05:47 (17:26) - Mitrović školuje centre Panatinaikosa. Lepo je izvrteo svog suparnika, poentirao i doneo Zvezdu opet dvocifrenu prednost. Pokušao je Nejt Volters da pogodi trojku, promašio je, ali je Vilijams došao do lopte i kasnije poentirao. Zvzeda je imala nešto slabiji napad, pa je Petrušev morao da pokuša sa poludistance i promašio je svoj šut.

07:10 (15:24) - Nedović je promašajem započeo ovu drugu deonicu, što je iskoristio Volters i postigao nova dva poena, međutim, odmah je dobio odgovor od Nemanje koji je pogodio novu trojku. Nastavljaju se i problemi PAO-a, pošto je Ponitka izgubio loptu. Odmah je na drugoj strani pogodio Nedović, i to oba bacanja, čime je došao do 10 poena.

II Četvrtina

00:00 (9:17) - Kraj prve četvrtine. Nemanja Nedović je pogodio oba bacanja, potom je i Met Tomas pokušao da ubaci trojku, ali je došlo do promašaja. Odmah je Zvezda želela da uzvrati i uspela je preko Petruševa. U igru je ušao i Nejt Volters, bivši igrač Zvezde koji je pogodio flouter.

01:15 (7:13) - Novi promašaj Zuvezde, ovoga puta je Nedović pokušao da položi loptu, ali je lopta ostala na obruču. Paris Li takođe ne uspeva da pogodi i odmah Nedović otvara meč trojkom. Navikla je Nemanjina ruka na ovu arenu. Nastavio je PAO da pravi greške i nude se Crvenoj zvezdi.

Crvena zvezda, Panatinaikos, Evroliga Foto: MN PRESS

03:05 (7:10) - Zvezda je imala sreće, Vilijams je promašio trojku, potom je i Vildoza promašio flouter, no, greška Zelenih je vratila loptu Zvezdi, međutim, Bentil je promašio otvorenu trojku. Odmah je na drugoj strani uzvratio Papajanis, ali je Bentil potom uspeo da pogodi šut i vrati prednost svojoj ekipi.

04:52 (5:7) - Uspeo je Kuzmić da izblokira Vilijamsa na drugoj strani, Kampaco je potom poveo napad, ostavio je loptu za Kuzmića, ali ovaj se nije nadao i to je odmah bila izgubljena lopta Argentinca. Dobio je potom Paris Li dva bacanja,  ali je iskoristio samo jedno. U nastavku napada je PAO došao do novog napada i Papajanis je došao do novog zakucavanja. Faul u napadu pravi Bentil i ide nova lopta za PAO.

06:41 (2:7) Promašio je Derik Vilijams trojku i Zvezda je mogla da dođe do još veće prednosti, ali je Ognjen dobrić očepio aut-liniju i lopta je otišla za Pao. Potom je Bentil uspeo da iskoristi novo dodavanje Kampaca i uvećao je prednost svoje ekipe.

08:00 (2:5) - Otvorio je Bohoridis meč promašenim šutem, promašio je šut za tri poena. Odmah je na drugoj strani poentirao Ognjen Dobrić, da bi Papajanis iskoristio alej-up dodavanja na drugoj strani i izjednačio. Ipak, odmah je Ognjen Dobrić pogodio trojku i došao do svog petog poena.

KOMENTAR PRE MEČA:

Kod košarkaša Crvene zvezde ne postoje kalkulacije, nema mesta za pitanje "a šta ako?", pobeda je imperativ. Tako je ekipa s Malog Kalemegdana otišla put Grčke, gde će u okviru 28. kola Evrolige igrati protiv domaćeg Panatinaikos (20.00, SK1) u njihovoj OAKA Areni.

Crvena zvezda iza sebe nema baš preterano dobre rezultate, pretrpeli su poraz od Albe i Bajerna u dva vezana kola Evrolige, potom i od Cibone u ABA ligi, ali je otrežnjenje došlo u vidu utakmcie sa Efesom kada su bili bolji u Pioniru sa 94:75.

Taj duel je možda i dao potreban vetar u leđa ovoj ekipi kako bi nastavila sa odličnim igrama, a ujedno nastavila i borbu za TOP8 fazu Evrolige, do koje će morati baš dobro da se oznoje. Računica je jasna, Zvezdi je potrebno minimum pet od sedam pobeda do kraja sezone, dok i tada neće biti baš sve najjasnije.

Moraće i u tom slučaju Zvezda da obrati pažnju na ostale mečeve, koji joj moraju ići na ruku. Ipak, do toga ima dosta, a na redu je meč protiv već prežaljenog Panatinaikosa, koji nema ni najmanje šanse da se plasira među najboljih osam ekipa u ovoj sezoni Evrolige.

Prema najnovijim informacijama, Dvejn Bejkon je izostavljen iz tima Panatinaikosa!

Video: Vildoza otkrio da je ekipa imala sastanak posle Cibone: Sad kad promašujemo, potrebna nam je podrška

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    10. mart 2023 | 21:54

    Nismo za top 8,cao zdravo i laku noc.

  • cz

    10. mart 2023 | 21:58

    Najlosija Zvezda ikada, gube od najlosijih ekipa sa 10 i vise razlike a imaju 16 plus…..sta reci…ovo treba analizirati…mislim da je trener problem

  • Cccc

    10. mart 2023 | 21:29

    22 -2 serija za pao 🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA