Vreme čitanja: oko 3 min.

Situacija se kristališe za Top 8: Partizan i još tri ekipe na 15-13, Zvezdine šanse su sada u domenu teorije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ostalo je još samo šest kola do kraja takmičenja

  • 16
KK Partizan, KK Crvena zvezda, Evroliga Foto: MN Press, Rezultati.com, Euroleague Basketball

Još šest kola preostalo je do kraja Evrolige, a sada se situacija na tabeli već polako kristališe i vidimo ko će se do samog kraja boriti za mesto među osam najboljih i plasman u plej-of fazu takmičenja.

Još niko matematički nije obezbedio prolazak u Top 8, mada je već sada jasno da sigurnu kartu za plej-of imaju Olimpijakos, Real Madrid, Barselona, Monako i Fenerbahče. Mala je verovatnoća da neko od ovih timova prospe svo mleko u završnih šest rundi i tako zakomplikuje sebi život.

A to znači da se traži još tri ekipe koje će im se priključiti u plej-ofu, a za njih trenutno najozbiljnije konkurišu četiri tima - Partizan, Baskonija, Makabi i Žalgiris. Svi oni stoje na skoru 15-13, a pravila su pravila, pa će neko od njih morati da "otpadne" i izvisi za mesto među osam najboljih.

Naravno, ne smeju se još otpisati ni Anadolu Efes koji je na skoru 13-14 i ima meč manje sa Realom u Madridu narednog utorka, kao ni Virtus, Valensija, pa ni Milano koji je u žestokom usponu forme, ali bi ove ekipe do kraja morale da dobiju barem pet od šest mečeva kako bi uopšte mogle da se nadaju plasmanu među najboljih osam.

Zvezdin plasman već sada u domenu teorije

Zvezdin plasman u plej-of je sada u domenu teorije i matematičkih kalkulacija. Uzimajući u obzir da će 18 pobeda najverovatnije biti neophodno kako bi se osiguralo plej-of mesto, to znači da timu Duška Ivanovića sada treba 6/6 do kraja kako bi uopšte imala bilo kakvu nadu.

A podsetimo, crveno-beli igraju sa Barselonom u gostima, Baskonijom i Valensijom kod kuće, Asvelom u Francuskoj, a potom Olimpijakosom i Fenerbahčeom u Beogradu. Dakle, nimalo naivni protivnici i može se reći da su šanse Zvezde posle večerašnjeg potopa u Atini minimalne.

Luka Mitrović, Alen Smailagić Foto: Marko Jovanović

Šta sada sledi ekipi Partizana? Meč sa Efesom veoma važan, a onda tri vezana domaćinstva

Sa druge strane, Partizan ima sasvim solidne šanse da se nađe među osam timova i može se reći da sve drži u svojim rukama i zavisi isključivo od svojih rezultata. Već u narednom kolu bi Željkov tim mogao da napravi veliki iskorak unapred, jer gostuje grogiranom Efesu, koji igra sa mnoštvom povređenih igrača među kojima su i nosioci Šejn Larkin, Vasa Micić i Rodrig Bobua.

Posle toga, ekipu crno-belih čekaju tri vezane utakmice kod kuće protiv tri prvoplasirane ekipe trenutno na tabeli, a to su Olimpijakos, Barselona i Real Madrid. Uz huk Grobara, u Partizanu se sigurno nadaju da će upisati što je više pobeda moguće protiv ovih evropskih velikana. Ali tu nije kraj, pošto nakon toga idu na gostovanje Monaku, da bi za kraj dočekali Panatinaikos.

Partizan u odnosu na Žalgiris i Baskoniju ima bolji međusobni skor, dok jedino "kaska" za Makabijem, gde je poražen za jedan poen više u Izraelu nego u Beogradu.

Podsećamo, da se u slučaju kruga od više od dve ekipe na kraju gleda broj pobeda između njih samih, a ukoliko dođe do novog kruga u tom krugu, onda se gleda direktan međusobni okršaj, a potom i broj postignutih poena na strani u tim susretima, ako slučajno dođe do daljih komplikacija.

Video: Gudurić: Rekao sam Fenerbahčeu da hoću da igram za Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA