Vreme čitanja: oko 6 min.

Kreće Martovsko ludilo! Srpski studenti jure slavu: Tu su Rebračin sin, momak iz Ivanjice i mladi duo iz KLS-a

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ko će staviti ruke na čuveni trofej namenjen najboljoj koledž ekipi u SAD?

  • 1
NCAA Martovsko ludilo Foto: 1) ANDY LYONS / Getty images / Profimedia 2) Michael Reaves / Getty images / Profimedia 3) Arielle Bader / Zuma Press / Profimedia 4) CHRIS GARDNER / Getty images / Profimedia 5) Christian Petersen / Getty images / Profimedia

Neki će reći, od ovog turnira nema neizvesnijeg i sa više iznenađenja, a neki da je veći užitak i od samog plej-ofa NBA lige. Koga god da slušate, možete i da mu verujete, jer baš ove večeri počinje čuveno Martovsko ludilo!

Najbolja 64 koledža širom Sjedinjenih Američkih Država boriće se za prestižnu titulu, a Srbija će imati za koga da navija i ove godine. Konkretno, imaće ukupno šest "pikova" na koje ćemo obratiti pažnju, nadamo se, sve do samog kraja i Fajnal fora.

Titulu brani ekipa Kanzasa, koja je prethodne godine u finalu savladala Nort Kerolajna Tar Hilse. Bizarno ili ne, to finale neće biti moguće i ove godine, a u našoj velikoj analizi možete pročitati i zbog čega.

NCAA pehar Foto: ANDY LYONS / Getty images / Profimedia

Koja su pravila Martovskog ludila, koje su faze i kada se igra Fajnal for?

Turnir se od samog starta igra po nokaut sistemu. Runda First Four u kojoj je nekolicina ekipa već uzela učešće završena je noćas, čime je kompletiran kostur i počevši od danas kreće se sa čuvenom prvom rundom, gde ćemo gledati 32 utakmice u razmaku od samo 48 časova.

Sve do Fajnal fora, ekipe igraju po turnirima u gradovima širom Amerike, a potom se najbolje četiri sele u Hjuston gde će se odrediti ko će podići čuveni NCAA trofej.

Kao što smo rekli, First Round kreće danas i završava se sutra, potom nas čeka Second Round koju gledamo 18. i 19. marta, potom i pet dana pauze do Sweet 16 faze koja je na programu 23. i 24. marta, a nju prati Elite 8 koja se igra 26. marta.

Fajnal for je na programu 1. aprila kada se igraju polufinalni mečevi, odnosno 3. aprila kada ćemo dobiti šampiona.

I Srbija ima predstavnike, šest studenata brani boje naše zemlje na najuzbudljivijem turniru u svetu košarke

Srbija ove godine ima šest studenata koji će se sa svojim koledž ekipama boriti za slavu i legendarni trofej. To su: Filip Rebrača, Filip Borovićanin, Pavle Kuzmanović, Uroš Plavšić, Matija Belić i Dušan Mahorčić.

Filip Rebrača Foto: Michael Reaves / Getty images / Profimedia

Filip Rebrača (Iowa Hawkeyes) - Prezime ovog momka odmah vam ukazuje na jednu stvar. U pitanju je sin legendarnog Željka Rebrače, koji je odnedavno i predsednik Košarkaškog kluba Vojvodina iz Novog Sada.

Sa svojih 206 centimetara visine on igra na poziciji krilnog centra i jedan je od najvažnijih šrafova Ajove, koja je ove godine postavljena za osmog nosioca u Midvest konferenciji.

Reč je o momku koji veoma dobro gradi reket i koji je bez ikakve sumnje jedan od naših najvećih uzdanica u budućnosti. Prosečno je ove godine u NCAA imao 14,1 poen po utakmici uz 7,6 skokova i 2,1 asistenciju.

Jedino što može da bude loše po Filipa jeste činjenica da odmah "udara" na Obern, pa potom i na Hjuston, koji je glavni favorit u ovom delu žreba.

Filip Borovićanin Foto: Christian Petersen / Getty images / Profimedia

Filip Borovićanin (Arizona Wildcats) - Još jedan momak o kojem će tek biti reči nastupa u vreloj Arizoni. Bio je deo mladih kategorija Zvezde, pre nego što se odlučio za put preko.

Rođen je 10. januara 2004. godine, tako da je ispred njega još dugačak put na koledžu, za razliku od čak sedam godina starijeg Rebrače. Baš kao i on, igra na poziciji krilnog centra.

Ističe se vrlo dobrom građom, a već ove sezone je uspevao povremeno da zabeleži minute i poene u NCAA, pa je tako u proseku imao 1,3 poena uz 0,9 skokova i 0,4 asistencije.

S obzirom na to da je Arizona jedan od jačih programa, njega bismo mogli da pratimo dosta dugo u ovom izdanju Martovskog ludila. Njegov tim je drugi nosilac u Južnoj konferenciji.

Pavle Kuzmanović Foto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia

Pavle Kuzmanović (Boise State Broncos) - Vrlo talentovani Pavle je pre odlaska u SAD najveći utisak ostavio igrajući za OKK Beograd u okviru košarkaške lige Srbije, a sa mladom reprezentacijom Srbije već ima osvojenu zlatnu medalju, što dovoljno govori o njegovim potencijalima.

Odlučio se da se upusti u avanturu "preko bare" zato što je smatrao da bi to moglo da bude bolje po njegovu budućnost i može se reći da nije pogrešio. U ekipi Bojzija polako, ali sigurno gradi svoju poziciju, ispred njega je još nekoliko sezona i kroz njih će moći dodatno da se razvije na pozicijama tri i četiri koje pokriva.

S obzirom da je tek junior, stoga su i brojke još nešto manje i staju na 1,9 poena po utakmici uz 0,5 skokova i 0,4 asistencije, ali kao što rekosmo, nema sumnje da će Pavle tek pokazati šta zna i ume kada dobije odgovarajuću minutažu.

Uroš Plavšić Foto: Arielle Bader / Zuma Press / Profimedia

Uroš Plavšić (Tennessee Volunteers) - O Urošu smo vam već pisali pre oko godinu dana, kada je u intervjuu za Telegraf Sport istakao koliko vrednuje svoj put od rodne Ivanjice do NCAA, a da prethodno nije znao da progovori ni reč engleskog jezika.

Sada je naš Uroš "dobri džin" iz Tenesija, kojem će pomoći, pre svega svojom odličnom igrom u odbrani, da dogura što je moguće dalje u njegovom poslednjem Martovskom ludilu, pošto je studije uspešno završio i nalazi se na Senior godini.

S obzirom na to da je Tenesi četvrti favorit u svojoj Istočnoj konferenciji, onda ne bi bilo čudno da Uroš napravi veliko iznenađenje i ode sve do kraja. Doduše, već na drugom koraku čeka nezgodni Djuk, a potom i Pardju, ako sve bude po planu (što nekad i nije slučaj u Martovskom ludilu).

Bilo kako bilo, Uroš ove sezone ima 4,9 poena u proseku uz 3,4 skokova i 0,7 asistencija, a ima sjajne procente realizacije od 65,7% i provodi oko 11 minuta na parketu. Igra na poziciji centra.

Matija Belić Foto: Sam Morris / Getty images / Profimedia

Matija Belić (UC Santa Barbara Gauchos) - Ljubitelji domaće košarke ovo ime vrlo dobro pamte. U pitanju je momak koji je sa svojih 18 godina odigrao prethodnu sezonu Košarkaške lige Srbije kao "matori".

Šalu na stranu, Matija je tri vezane sezone bio deo Mladosti iz Zemuna, a tokom prošle je imao neverovatne brojke - 16,4 poena po meču, 5,4 skokova i 2,1 asistenciju. Očekivalo se da ode u neki daleko veći klub, ali se ipak odlučio da ode put Amerike i oproba se u NCAA.

Deo je programa na Santa Barbari, a igra na poziciji krilnog centra. Ove sezone "zastao" je na 1,4 poena uz 0,8 skokova i 0,3 asistencije.

Dušan Mahorčić Foto: CHRIS GARDNER / Getty images / Profimedia

Dušan Mahorčić (NC State Wolfpack) - Još jedan, ujedno i poslednji naš košarkaš koji će biti deo Martovskog ludila takođe igra na poziciji četiri. Baš kao i Uroš, on se već nalazi na Senior godini, a interesantno je da se pre samo nešto više od mesec dana i oženio.

Fokus je naravno na košarci, gde će Dušan pokušati da nastavi sa dobrim igrama iz tekuće godine gde u proseku ima 8,7 poena uz 6,6 skokova i 1,2 asistencije i 64,3% realizacije.

Već na startu je počeo da briljira i pokazuje svoj raskošni talenat uz nekoliko vezanih tripl-dablova koji su ga pogurali ka samom kremu NCAA karavana.

Sa porodicom je emigrirao za SAD još 2015. godine, a između ostalog poseduje i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Djuk - Severna Karolina Foto: Tanjug / AP

Ko su glavni favoriti? Već su određeni nosioci za svaki deo kostura

Glavni favoriti za ovu godinu su naravno ujedno i prvi nosioci svake pojedinačne konkurencije, a to su Pardju, Hjuston, Kanzas i Alabama.

Interesantno je da je Alabama prvi put u istoriji programa proglašena za prvog nosioca, dok su ostali imali tu čast i ranije, recimo Kanzas i prethodne godine.

Ono što je prilično šokantno jeste da Nort Karolajna Tar Hilsi nisu izborili za učešće u Martovskom ludilu što je nešto što se desilo prvi put u istoriji ovog programa. Oni zauzimaju posebno mesto u čitavoj priči zbog činjenice da je isti koledž pohađao i legendarni Majkl Džordan.

Video: Legendarni Kalipari za Telegraf o Beogradu, srpskoj košarci i Nikoli Jokiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA