≫ 

Vreme čitanja: oko 12 min.

Neuništivi Partizan grabi ka Top 8: Željkovi ratnici "zgromili" Efes u Turskoj, iako su gubili sa 17 razlike!

Vreme čitanja: oko 12 min.

Kakav trijumf crno-belih, možda i presudan u borbi za osam najboljih u Evroligi

Matijas Lesor, KK Partizan, KK Crvena zvezda, Večiti derbi Foto: MN Press

Najveća pobeda Partizana u sezoni! I možda vredna plasmana u Top 8 fazu Evrolige! Crno-beli su "zgromili" Anadolu Efes, uprkos velikom poenterskom deficitu iz prve četvrtine koji je glasio na 17 poena. Željkovi ratnici su potom sve preuzeli u svoje ruke, igrali ludački dobro i nabacili još koju sedu vlas na kosi Ergina Atamana - 84:97!

Partizan je na večerašnjoj utakmici u Turskoj pokazao bezbroj lica. Od uplašenog do razaračkog. U pojedinim momentima sve je delovalo totalno beznadežno za Željka i momke, da bi samo nekoliko trenutka kasnije sve planulo i krenula bi neverovatna serija crno-belih.

Presudila je poslednja četvrtina koju je Partizan dobio sa 34:20. Svi su tada u crno-belom dresu igrali timski, sve im je polazilo od ruke, od odbrane do napada.

Osetila se i u samom vazduhu u dvorani "Sinan Erdem" važnost ovog meča. Bilo je jasno da bi Partizan u slučaju pobede stekao dvostruku prednost u odnosu na Anadolu Efes, jer bi imao i bolji međusobni skor od ekipe Ergina Atamana. Stoga su trojke bile problematična kategorija za klub iz Beograda u prvom poluvremenu, ali zato se u nastavku sve promenilo. Počeli su da ulaze svi šutevi, crno-beli su igrali kao u transu...

Ono što je posebno impresivno je da je Partizan šutirao slobodna bacanja neverovatnih 28/28! Bez ijedne greške, na tako velikom uzorku, to je nešto što je posebno bilo impresivno u igri Obradovićevih igrača.

Najefikasniji u timu Partizana bio je Kevin Panter sa 19 poena, ali odlični su bili Matijas Lesor sa 17 uz sedam skokova, potom Džejms Naneli i Zek Ledej koji su dali po 16, kao i Aleksa Avramović koji je završio na 14 poena. Kod Efesa se istakao Vil Klajburn koji je dao 22 uz osam uhvaćenih lopti, a pratili su ga Elajdža Brajant sa 16 i Vasa Micić sa jednim poenom manje.

Želimir Željko Obradović Foto: Dragana Stjepanović - ABA liga

Prva četvrtina krenula je stravično loše za Partizan. Niti je napad funkcionisao kako treba, a još gora je bila odbrana, pa je uz pomoć raspoloženih Elajdže Brajanta i Vase Micića razlika narasla i do maksimalnih +17. Na svu sreću, crno-beli su pred sam kraj tog perioda uspeli da se trgnu i da spuste ovu razliku na nešto prihvatljiviji nivo.

Početak drugog kvartala je u potpunosti pripao Partizanu. Na krilima sjajnog Zeka Ledeja, koji se bacao za svaku loptu, postizao koševe iz nemogućih pozicija i bio miran sa linije penala, tim iz Beograda nastavio je da topi prednost i da u jednom momentu priđe i na samo poen zaostatka iza Efesa.

Reagovao je i Ergin Ataman, nije želeo tek tako da prepusti da Partizan kontroliše situaciju, a u tim momentima probudio se Tibor Plajs koji je pogodio neke otvorene šuteve. Ali i pored toga je juriš crno-belih nastavljen, a do kraja deonice, crno-beli uspeli su da ubace čak 28 poena, a da zaustave Efes na 14, što je bio ključ da na velikom odmoru imaju koš prednosti.

Apsolutna drama i rezultatska klackalica viđeni su tokom treće četvrtine. Partizan je isprva poveo i sa sedam poena razlike, posle čega su usledile dve brze trojke Anadolu Efesa i stvar je dovedena na nulu. Prednost je bukvalno išla sa jedne na drugu stranu iz trenutka u trenutak, a završilo se tako što je turski tim imao poen prednosti pred završnih 10 minuta.

KK Partizan - KK Alba Berlin Foto: Nikola Tomić

Četvrta četvrtina krenula je uobičajeno, uz nastavak klackalice sve dok nismo videli dve vezane trojke Pantera i Nanelija za +5 za Partizan. Nastavio je Partizan da zida, pošto je posle toga kapiten crno-belih dodatno uvećao prednost košarkaša iz Beograda.

Počelo je dalje da ključa na parketu. Nervozan je bio i Ergin Ataman, dobio je tada i tehničku grešku, a Efes je nastavio dalje da se raspada. Toliko da je Partizan na tri i po minuta do kraja imao 13 poena prednosti.

Problema do kraja jednostavno nije bilo, niti su bili očekivani. U takvom je naletu bio Partizan, imao je u tim momentima seriju 16:0, posle čega je sve bilo apsolutno jasno. Beogradski klub je došao do duple, ogromne, gigantske pobede u borbi za Top 8!

STATISTIKA MEČA

Anadolu Efes - Partizan 84:97 (23:11, 14:28, 27:24, 20:34)

Dvorana: Sinan Erdem, Istanbul

Gledalaca: 14.500

Sudije: Migel Anhel Perez (Španija), Robert Viklicki (Češka Republika), Joanis Fufis (Grčka)

Anadolu Efes: Larkin 9, Singlton, Brajant 16, Gazi, Klajburn 22, Arna, Tundžer, Plajs 7, Micić 15, Embaj 5, Žižić, Danston 10

Partizan: Vukčević, Ledej 16, Avramović 14, Panter 19, Smailagić, Papapetru 2, Eksum 9, Naneli 16, Lesor 17, Trifunović 2, Anđušić, Madar 2

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut (84:97) - Eksum sada pogađa oba penala. Klajburn uzvraća dvojkom. Lesor nezaustavljiv... Poentiraju sada i jedni i drugi, ali je jasno kome ide trijumf! I to je to, kraj, pobeda Partizana!

8. minut (78:91) - TROJKA! Kevin Panter! Klajburn i Plajs promašuju! Poeni za Pantera sa linije penala posle tajmauta Atamana. Čak +15! Sada Migel Anhel Perez ulazi i svira faul Naneliju na skoku. Koš Efesa. Lesor fauliran za bacanja. Lesor je pogodio oba. Efes realizuje svoj napad. Opet ide Lesor na liniju penala. Opet pogađa oba. Larkin vraća dvojku.

6. minut (72:82) - Panter je pogodio uz kontakt, nema faula, ali ima koša! Nema koša, ide tehnička greška, apsolutno zaslužena za Ergina Atamana, trebalo je da je dobije još na početku ove četvrtine zbog prigovora. Pogođeno je bacanje. Sada šansa da Partizan ode i na dvocifrenu prednost. Zapisnički sto sada pravi probleme. Nema trojke Nanelija u ćošku, Avramović je na parketu, ostao je da leži, sudije ne prekidaju meč. Nema trojke Klajburna! Odbrana Partizana! Naneli fauliran za dva bacanja. Oba je dao! I faul u napadu Tibora Plajsa!

4. minut (72:77) - Kada ostane sam Klajburn, tu greške nema. Opet trojka. Posle zbrke ostaje posed za Partizan, na kraju zakucavanje Lesora! Auh, kako ovo Lesor nije zakucao ponovo iz kontre, ali faul je! Dva bacanja za Matijasa! I oba pogađa Francuz! Opet taj Elajdža, laki poeni iz polu-horoga. I kakav koš Pantera preko ruke za tri! Rampa Smajlija! Trojka Nanelija! Rampa na Miciću!

2. minut (67:67) - Sjajni Uroš sada stopira Vasilija Micića. Sada će biti bacanja, opet tu Ergin Ataman diže dramu kod sudija, ali Avramoviću ostaju penali. Aleksa pogađa oba puta. Opet Partizan vodi. Sjajni Uroš, krade loptu i ide do kraja! Sada i njegov faul. Micić se provukao ispod Smailagića, pogodio i to uz faul. I penal pogađa. Nerešeno je. Ništa od trojke Avramovića.

KK Partizan - KK Crvena Zvezda, Derbi, ABA liga Foto: Nikola Tomić

III ČETVRTINA

10. minut (64:63) - Izgubljena lopta Avramovića... I onda trojka Klajburna. I ide Panter do kraja uz dodatno slobodno bacanje! I njega je pogodio. Klacka se rezultat sada. Šejn opet pogađa, sada za dva. Faul Alena Smailagića posle promašaja Uroša Trifunovića za tri poena. I bacanja su, jer je faul na skoku. Klajburn očekivano pogađa oba. Odlični Matijas Lesor, lep i važan pogodak pod košem. Gotovo da nema razlike između dva sata. Sada se treba čuvati Vasilija Micića. Nema trojke, a onda Ledej pogađa sa celog terena, ali je isteklo vreme. Kakva šteta.

8. minut (57:58) - Nastavlja se drama. Faul Avramovića. Embaje hvata promašaj Micića. I fauliran je od strane Pantera za bacanja. Amat je postigao oba bacanja. Hladan kao led Obradović trenutno na klupi. Kevin Panter ubacuje trojku! Ostao je sam kapiten Partizana. Panterov treći faul za dva bacanja Elajdže. Promašaj na prvom pokušaju. Drugi put bolji, nerešeno je. I ide trojka Alekse! Veoma važan šut! Uroš Trifunović pravi prekršaj nad Klajburnom, ponovo za dva bacanja. Oba je pogodio košarkaš Efesa. Užasan pas Pantera. Srećom promašaj Klajburna iz ćoška.

6. minut (52:52) - Promašaj Singltona za tri, hvata loptu Panter. Srećom sada Naneli fauliran, svira to u poslednjem momentu Migel Anhel Perez. Danston je načinio prekršaj. Lesor ne pogađa iz prodora. Micić pogađa preko Ledeja za tri. Nemogući Vasa krade i loptu i daje je Klajburnu za zakucavanje. Ledej će imati dva slobodna bacanja zbog faula Danstona. Pogodio je opet oba Zek. Danston lako poentira preko Lesora... Opet Efes u naletu. I trojka Alekse!

4. minut (45:47) - Ide Eksum na klupu posle faula. Sam je Klajburn na šutu za tri i to je čist pogodak. I neverovatno, potom trojka Elajdže posle izgubljene lopte Partizana... Odmah traži tajmaut Željko Obradović. I ide trojka Nanelija preko ruke! Ova jako važna! Lično je ovo shvatio košarkaš Partizana sa rukom na licu. Avramović umalo da ukrade loptu, posle toga koš Efesa. I promašaj Pantera za tri.

2. minut (37:44) - Promašaj Partizana na početku drugog poluvremena. Promašaj Micića za tri, skok Lesora. I ide trojka Nanelija! Sve tiši navijači Efesa... Izlazi lopta iz koša posle šuta Klajburna. Sada faul Vase. Kakav koš Eksuma! Raste prednost! Pametan faul Pantera.

KK Partizan - KK Crvena Zvezda, Derbi, ABA liga Foto: Nikola Tomić

II ČETVRTINA

10. minut (37:39) - Kakva sada nespretno izgubljena lopta Partizana. Ideja nije bila loša, ali je realizacija bila slaba. Nema pogotka Klajburna, ali opet ostaje posed za Efes. Avramović krade loptu! I odlični poeni Alekse iz kontre! Sam je Elajdža, promašuje za tri, sada Partizan juri i gubi loptu. Šteta. Ali odlično, Vasilije Micić gubi loptu, Panter dolazi do koša iz kontre! Tajmaut Ergina Atamana! Opet Plajs, laki poeni... Ne koristi Žoc tajmaut, a vreme ističe. Idemo na veliki odmor!

8. minut (35:35) - Avramović koristi poslednji mali faul Partizana. Promašaj Singltona za tri, i konačno, ali konačno Partizan uspeva da spreči napad Efesa koji traje minut. Sada bacanja za Ledeja. I pogađa oba i vodi Partizan! Izgubljena lopta Efesa! Ne ubacuje Avramović ovaj šut sa polu-distance. Ne sme da se ostavlja ovako sam Plajs sa polu-distance, to je očekivana kazna i pogodak. Fauliran Ledej za nova dva bacanja. Zek klasično ubacuje oba penala za novu prednost. I neverovatno šta sada daje Plajs. Trojka preko ruke. Aleksa je sjajan, dobar prodor za poene.

6. minut (30:29) - I trojka Embajea, nije ovo bilo potrebno u ovom momentu. Partizan inače nema nijednu trojku do sada. Biće bacanja za Ledeja zbog faula Embajea, njegovog trećeg što je odlična vest za crno-bele. Dva pogotka Zeka. Već ima 10 poena. Vrlo je lako ostavljen Micić na prodoru za poene, ali onda ide trojka Nanelija! Raste samopouzdanje crno-belih. Pametan faul Eksuma, njegov drugi, a drugi i za Partizan u ovoj deonici. Niko ne zna šta je sudio sudija Robert Viklicki, na kraju je to faul za Ledeja. Promašaj Micića za tri.

4. minut (25:24) - Sada sam ostaje Brajant Danston i zakucava pod obručem. Ledej je ostao sam na polu-distanci i ubacio je lep pogodak koji nas vraća na šest razlike. Ništa od koša Elajdže preko Lesora. I sjajno! Lesor postiže poene uz faul. Pre bacanja tajmaut Atamana. Pogodak! I imaće posed, izgubio je loptu Larkin posle pritiska Alekse! Lep koš Nanelija!

2. minut (23:17) - Zek Ledej nas vraća na 10 poena razlike. Opet dobra odbrana Partizana i malo konsolidacije. Ledej je fauliran, a Avramović potom nije dao trojku koja bi Partizan skroz vratila u život. Egzum za Ledeja, postiže nova dva poena. Opet dobra odbrana crno-belih, sada Lesor vraća loptu u koš i samo je šest razlike.

KK Partizan - KK Crvena Zvezda, Derbi, ABA liga Foto: Nikola Tomić

I ČETVRTINA

10. minut (23:11) - Singlton pametno zaustavlja Eksuma. Avramoviću je ukradena lopta, Eksum faulira Larkina za dva bacanja. Promašeno je prvo bacanje, drugo je ipak pogođeno. Konačno nešto dobro, Eksum prodire i ubacuje dvojku uz faul, imaće i bacanje. Pogodio je i njega. Srećom promašuje Larkin otvorenu trojku. Lesor je promašio zicer, ali ostaje posed za crno-bele. Prvi poeni Avramovića, spušta se sada malo ova razlika. Plajs je promašio. Šansa da se dodatno priđe. Naneli ne pogađa trojku. Micić umalo da ga da preko pola.

8. minut (19:6) - Promašaj Elajdže. I koliko nema fokusa u Partizanu govori podatak da je Naneli uhvatio loptu i gazio aut liniju. Neverovatno. Promašaj Vase za tri. Opet rampa Elajdže, koji opet zaustavlja Pantera. Promašaj Brajanta Danstona i ponovo lopta za Efes zbog gaženja aut linije. Baš ništa ne ide od ruke crno-belima. Novi koš Efesa za dva preko Larkina, sada nova greška, faul u napadu Lesora. Ovo se pretvara u kataklizmu. Trojka Vase Micića, +16... Serija 9:0.

6. minut (17:6) - Zek gubi loptu za Partizan posle tajmauta Željka Obradovića. Danston gubi loptu, a Madar se prikrao i iz kontre ubacio loptu kroz obruč. Micić, iako izblokiran, postiže poene. Nova promašena trojka Zeka Ledeja. Besan je Obradović. Drugi faul Joanisa Papapetrua. Sada nova greška Ledeja, faul za bacanja Brajanta. Pogađa prvo, potom i drugo. Promašaj Kevina Pantera, posle kojeg Ergin Ataman traži čelindž kako bi se videlo da li je lopta za Efes, jer je izašla u aut. I da, biće posed za turski tim, uspešan čelindž.

4. minut (13:4) - Pročitan pas Smailagića od strane Singltona. Klajburn ne pogađa preko Zeka Ledeja. Madar je imao otvoren šut za tri, odlučio se na fintu, a Micić pravi faul. Promašaj Joanisa iz ćoška za tri, posle čega on pravi i prekršaj. Pogodak Micića, a onda srećom izgubljena lopta Efesa u narednom napadu i laki poeni za Zeka Ledeja. Ipak, stiže kao kap trojka Efesa preko Klajburna nakon koje je već +9 za domaće.

2. minut (8:2) - Elajža Brajant pogađa za tri, ali sudija Migel Anhel Perez kaže da je isteklo vreme za napad. Sudije će to ipak pogledati. I pogodak je. Neverovatno, kao da se ponavlja meč sa Olimpijom Milano od prošlog četvrtka. Umalo izgubljena lopta Partizana, Micić izbija loptu u aut. Rampa na Panteru, posle čega ističe vreme. Vrlo lepa i laka akcija Micića za Danstona koji zakucava. Lepo je Papapetru nazidao Danstona i postigao lak polu-horog. I opet trojka Brajanta.

STARTNE POSTAVE

Anadolu Efes: Singlton, Brajant, Klajburn, Micić, Danston

Partizan: Ledej, Panter, Smailagić, Papapetru, Madar

KOMENTAR PRE MEČA

Utakmica se igra u nešto ranijem terminu po našem vremenu zbog vremenske razlike u odnosu na Tursku koja iznosi dva sata. Obradovićevi igrači su u ponedeljak imali iscrpljujući duel sa Crvenom zvezdom u ABA ligi koji su dobili posle preokreta, dok je Efes dan kasnije u drami savladao Real Madrid u odloženom meču.

U slučaju pobede, Partizan bi stekao i prednost u međusobnom skoru u odnosu na Efes, jer je u prvom delu sezone u "Štark Areni" slavio rezultatom 82:79, što je zapravo bila prekretnica sezone za beogradski klub. Od tada je usledila neverovatna serija pobeda i generalno dobrih rezultata.

Ali, Ergin Ataman ništa ne prepušta slučaju, pa je još za vikend rekao da im je meč protiv Partizana "najvažniji u sezoni" za njegov tim. Istina i jeste takva, jer bi se Efes u tom slučaju u potpunosti vratio u borbu za osmo mesto, a ako izgubi, čeka ga pakao u poslednjih pet kola.

Interesantno je da Evroliga nije baš angažovala "krem" sudija za ovaj meč, koji je od velike važnosti, pošto će glavnu reč voditi Migel Anhel Perez iz Španije, a pomagaće mu nešto manje poznat Robert Viklicki iz Češke Republike zajedno sa Joanisom Fufisom iz Grčke.

Video: Imamo brkove i pobeđujemo, navijačima baš znači.: Papapetru o sujeverju, Top 8, derbiju sa Zvezdom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    16. mart 2023 | 20:34

    Zvezdas sam i to onaj okoreli,ali partizan je mnogo ozbipjna ekipa.Kapa dole,svaka cast!!!!

  • Maxi Lopez

    16. mart 2023 | 20:42

    Uhapsice nam celu ekipu ako ovako nastavimo. 😂

  • Aca

    16. mart 2023 | 20:24

    Koja Lepota. Bivsi Sampion Evrope Rastura Aktuelnog Sampiona Evrope. A neko ide do Policije da daje izjavu. To je razlika pravog tima I dravne mezimice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA