≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Biće Radnički jak kao nekad": Košarka opet živi u Kragujevcu, iz Šumadije najavljuju povratak na veliku scenu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Presrećni su Kragujevčani nakon povratka u KLS, a kako kažu Srećko Otović i Mihajlo Jovičić, ovo je samo početak

  • 1
Mihajlo Jovičić, Srećko Otović Foto: Dragica Basarić

Priroda se obnavlja, rekli bi. Tako su se i košarkaši Radničkog vratili tamo gde pripadaju, a to je Košarkaška liga Srbije, pošto su iza sebe ostavili nešto lošije rezultate i loš period. Pobedom protiv Slodesa (100:99) je obezbeđen povratak tri kola pre kraja, ali, ne planiraju Kragujevčani tu da stanu.

Teško je reći ko je najzaslužniji za ovaj uspeh, pravi odgovor bi bio - svi.

Od uprave, preko igrača, pa sve do stručnog štaba. Svako je imao svoj doprinos u ovom uspehu, još kada se na to doda da je klub doživeo potpuni krah 2014. godine, nakon sjajnih izdanja u ABA ligi. Morali su da krenu ispočetka, a čini se kao da im to ide od ruke.

Za Telegraf su utiske sabrali direktor kluba, Srećko Otović, kao i košarkaš Mihajlo Jovičić. Otović je posebno bio presrećan zbog svega urađenog, pogotovo zbog toga što je i sam rođen, odrastao i čitav život je proveo u Kragujevcu.

- Nismo svesni uspeha koji smo napravili, ovaj plasman u KLS... Stižu čestitke sa svih krajeva Srbije, ali i preko, napravili smo nešto neverovatno. Sve to tri kola do kraja, sve je nekako bajkovito - rekao je u dahu Otović, direktor kluba, za Telegraf.

Srećko Otović, Radnički Kragujevac Foto: Instagram / sreckootovic

Kako je i gorenavedeno, on je rođen i čitav život je proveo u Kragujevcu, te zbog toga ovaj uspeh ima i posebno mesto u njegovom srcu.

- Kragujevac voli košarku i zbog toga zaslužuje KLS, a sigurno i ABA 2 ligu. Izuzetno sam ponosan na klub i na sve igrače. Pre ovoga sam radio u SK Foka, gde smo postali prvaci Srbije. Takođe, dobitnik sam i Đurđevdanske nagrade za sport, koja me samo još više obavezuje da doprinesem i poboljšam sport u čitavom Kragujevcu. Radnički je moja dužnost, moja obaveza, ali na neki način i moja ljubav.

Mnogima u sećanju je ostao ovaj klub iz perioda kada ga je sa klupe vodio Miroslav Muta Nikolić, a kada su u jednom trenutku bili nadomak i igranja u Evroligi. Od tada je prošlo dosta godina, Radnički je morao da se ugasi, dok su sada ponovo uspeli da ga postave na stabilne noge. To je apostrofirao i Srećko Otović.

- Postavljen sam za direktora Radničkog pre nekih 10 meseci, baš kada je klub ispao u drugu ligu. Trener je takođe rođen u Kragujevcu, veći deo našeg tima je odavde, svi su prepoznali zdravu priču i ono što želimo da napravimo i vratili su se da pomognu. Sve se poklopilo i munjevito smo se vratili u KLS - kaže Otović, koji je otkrio i da se radi o pravoj "patriotskoj" priči u klubu.

- Mi smo klub iz Kragujevca i zbog toga nam je stalo da u njemu bude što više igrača iz našeg  grada. Da napravimo igrače, jer mi moramo biti "fabrika" za košarku, ali i za reprezentaciju jednog dana. Siguran sam da to možemo, jer smo prebogati talenom.

Mihajlo Jovičić Foto: Dragica Basarić

Iako ima dosta do povratka na staze stare slave, Otović gaji najviše ambicije.

- Nisam bio skroman nikad, ne umem to, ja težim ka samom vrhu i da se nađem među najboljima. Cilj u novoj sezoni KLS-a jeste gornji deo tabele, a onda ako se ukaže šansa, možda i "pojurimo" taj ulazak u ABA 2 ligu, a uz adekvatan rad, kroz nekih pet ili šest godina se možemo nadati onom starom Radničkom.

Osim Otovića, Telegrafu se javio i Mihajlo Jovičić, bivši igral Real Madrida B, Mege, OKK Beograda, Podgorice, a sada i jedan od najboljih igrača Radničkog iz Kragujevca.

Pored svog prethodnog iskustva, Mihajlo kaže da je nastup u našoj drugoj ligi bio specifičan i nezgodan u svakom aspektu.

- Iza nas je jedna jako zanimljiva i turbulentna sezona B lige, gde smo susretali sa svakakvim izazovima ali veoma retko sa lakim utakmicama. Mene je lično iznenadio kvalitet ove lige i igrača koji igraju u njoj. Svuda se igra kvalitetna košarka, a posebno kada gostuješ.

Mihajlo Jovičić Foto: Dragica Basarić

U Kragujevcu su od samog starta znali šta ciljaju, a imali su i razvijen plan.

- Radnički je imao zacrtan cilj još u junu mesecu da želi da se vrati u KLS i tu je naš direktor Srećko Otović uradio najteži deo posla, gde je napravio kostur ekipe u kojem imamo šest-sedam Kragujevčana. Baš kao i dovođenjem mladog i ambicioznog trenera Stevana Mijovića, što mu je možda bio i najbolji potez.

Tu se želje ne završavaju. Radnički želi da nastavi da raste i narednih sezona.

- Trenutno se nalazimo u situaciji da smo obezbedili plasman u KLS, tri kola pre završetka lige. Ali želimo da uz još jednu pobedu do kraja obezbedimo i sigurno prvo mesto u ligi. Iz razgovora sa trenerom Mijovićem i direktorom Otovićem, posao tek počinje i nema opuštanja. Radnički ne želi da bude ekipa u KLS-u koja se bori za opstanak i koja “mešetari” na sredini tabele, već ekipa koja cilja vrh KLS-a sledeće sezone.

S obzirom na to da je rođeni Kragujevčanin, za Mihajla plasman u KLS znači drastično više.

- Meni lično kao momku koji je odrastao gledajući Radnički kako igra u ABA ligi i Evrokupu, ovo predstavlja jedno posebno zadovoljstvo. I stvarno verujem da uz ovakve ljude koji upravljaju klubom može da se juri plasman u ABA 2 ligu sledeće sezone. Najbitnije za sve nas jeste to da imamo iste ciljeve, a to je vraćanje Radničkog u elitna košarkaška takmičenja, što će se i videti kroz naredne sezone.

Video: Gazda Monaka se i sam razgibava dok posmatra zagrevanje igrača pred meč protiv Virtusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA