≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Partizan "jedva" preživeo Cedevita Olimpiju: Bez Lesora u drami slomio Zmajeve i ostao na 1. mestu ABA lige!

Vreme čitanja: oko 10 min.

Važna pobeda crno-belih pred glasnim navijačima

KK Partizan - KK Cedevita Olimpija

Foto: ABA liga - Dragana Stjepanović

Nije moglo da bude dramatičnije od ovoga. Košarkaši Partizana su posle ogromne borbe sa Cedevita Olimpijom uspeli da dođu do jako vrednog trijumfa koji ih zadržava na prvom mestu ABA lige i na pol-poziciji u borbi za prednost domaćeg terena sve do finala plej-ofa. Drhtali su navijači sve do poslednjeg trenutka - 76:73.

Treba podsetiti da Partizan na ovom meču nije mogao da računa na Matijasa Lesora, zbog dobro poznate suspenzije posle večitog derbija i onog incidenta sa Filipom Petruševim. 

Sve se rešavalo u penal završnici u kojoj je Partizan imao više živaca i smirenosti. Ferel je u odsudnom trenutku promašio jedno, što je na kraju i presudilo da Partizan stekne prednost i ode do pobede.

A očekivano, u "Štark Areni" smo večeras gledali prilično efikasnu i napadačku košarku. I jedna i druga ekipa su se ove sezone pokazale u takvom svetlu, a takvu igru preneli su i na parket najveće dvorane u Beogradu. Trojke su bile konstantna kategorija.

A ono što je vrlo interesantno jeste da su crno-beli dosta uspevali da eksploatišu rane Cedevita Olimpije u reketu, pa su samo tokom prvog poluvremena uspeli da izbore čak 16 bacanja u kojima su bili stoprocentni. Sa druge strane, i Zmajevi su mogli da se oslone na veoma dobro raspoloženog bivšeg igrača Mege, Karla Matkovića u napadačkom smislu u unutrašnjoj igri, a Džoša Adamsa i Jogija Ferela na spoljnoj liniji, pa je sve nekako dolazilo na nulu.

Grobari su i na ovom meču pokazali veliku vernost Partizanu. Preko 15.500 navijača došlo je u "Štark Arenu" kako bi bodrilo crno-bele, što je jedna od najvećih poseta u ABA ligi ove sezone posle večitog derbija.

Prva četvrtina započela je loše za Partizan, pošto su gosti na krilima Ferela stigli i do velikih +12. Oprobao se Željko sa startnom petorkom u kojoj su se našli i neki igrači koji inače ne započinju meč. Ali nakon tajmauta koji je usledio su se vratili oni najvažniji, i uspeli su da prepolove razliku do kraja ovog kvartala.

Malo po malo je Partizan uz buku navijača nastavio da topi prednost rivala u nastavku. Trojkom Alena Smailagića je prvi put uspeo da pređe i u prednost, ali je na kraju Džoš Adams na oko 30 sekundi pred sam kraj prvog poluvremena ipak "presudio" da Cedevita Olimpija bude ta koja će imati minimalnu razliku na svojoj strani.

Treća četvrtina je bila prava rezultatska klackalica. Čas su vodili jedni, čas drugi, ali Cedevita Olimpija se nije dala predati. Uvek su uspevali da pronađu način da se vrate u igru i ne čudi što je pred polsednji kvartal bila ista meta i isto odstojanje kao na velikom odmoru, dakle dva razlike u korist Zmajeva.

Ni poslednja četvrtina nije krenula onako najbolje za Partizan. Ređali su se promašaji na obe strane, crno-beli su se bukvalno nudili gostima, ali ovi to nisu uspevali da iskoriste. Na kraju je odlični Uroš Trifunović trojkom uspeo da prekine agoniju domaćih. On je bio glavni pokretač ovog preokreta, pošto je nakon jedne njegove asistencije Papapetru vratio prednost domaćima.

Međutim, bez drame jednostavno nije moglo. U poslednjem minutu je dva tima delio samo jedan poen, a moglo je da bude i nerešeno da je malo više "živaca" sačuvao Jogi Ferel sa linije penala. Pošto to nije uradio, prešlo se na drugu stranu. Ledej je ovoga puta pogodio oba, Partizan je potom preživeo veliku dramu i proslavio jako važan trijumf koji ga ostavlja na prvom mestu ABA lige.

STATISTIKA UTAKMICE

Partizan - Cedevita Olimpija 76:73 (17:23, 27:23, 20:20, 12:7)

Dvorana: "Štark Arena", Beograd

Gledalaca: 15.685

Sudije: Josip Radojković (Hrvatska), Mario Majkić (Slovenija), Denis Hadžić (Hrvatska)

Partizan: Vukčević 4, Ledej 13, Avramović 4, Panter 10, Smailagić 12, Papapetru 14, Eksum 10, Naneli, Trifunović 5, Anđušić 2, Madar 2

Cedevita Olimpija: Rebec 2, Ferel 17, Radović 6, Jeremić 6, Murić 3, Adams 19, Kosi 2, Matković 14, Gnjidić, Dragić 4

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (76:73) - Karlu ispada lopta iz ruke. Eksum će imati dva bacanja. Peta lična za sjajnog Karla. Završava ovaj meč sa 14 poena. Opet Dante promašuje prvo. Drugi put precizniji. Tajmaut Cedevita Olimpije. Nema koša Ferela, ali Radović će imati dva bacanja zbog novog faula Pantera. Rok ubacuje samo jedno. Loš odabir šuta za Partizan i promašaj Papa. Dva bacanja za Ferela. Opet jedan od dva. Bacanja za Zeka Ledeja. Daje Zek prvo, daje i drugo. Opet tajmaut za Slovence. Nema trojke Ferela, koš Radovića za dva. Tajmaut Željko Obradović. Sada oba bacanja pogađa Eksum. Mrtva lopta posle toga, sedam sekundi do kraja! Drama! Ostale su 0,3 desetinke do kraja, lopta za Cedevita Olimpiju! Gotovo je! Pobeda Partizana!

8. minut (71:69) - Nema trojke Ledeja, a Pap nije mogao da uhvati loptu iako je na nju išao. Murić nije dao trojku. I ide Pap! Ide trojka! I ide tajmaut Slovenaca posle odličnog pasa Uroša Trifunovića! Adams promašuje ceo koš, opet odlična odbrana sjajnog Uroša. Nova velika greška Pantera. Nema trojke Ferela. Opet lepa prilika za Partizan. Ništa od koša Zeka. Sudije neme.

6. minut (68:69) - Nema trojke Jeremića, opet. Videlo se da ni Panter ovo neće da pogodi iz naleta. Ispunjen bonus, sada veliki problemi sa Partizan. Pap na defanzivnom skoku posle promašaja Cedevita Olimpije. Trifunović pogađa trojku! Sjajni Uroš vadi crno-bele iz kanala. Nema pogotka Dragića za tri. Hvata loptu Zek. Eksum ide na prodor, ali je fauliran. TV tajmaut. Dante Eksum pogađa samo jedno bacanje. Opet nema egala. Dragić pravi faul u napadu.

4. minut (64:69) - Ništa ne može da ubaci Pap, pa ni ovo polaganje. Nema koša Jeremića. Panter gubi loptu, nakon što niko nije smeo da šutne za tri u timu Partizana. Ništa od koša Matica Rebeca. Eksum pravi grešku u koracima.

2. minut (64:69) - Prvi minut bez poena, promašaj Madara. Promašaj Matkovića preko Eksuma. Faul Madara nad Matkovićem. Trojka Jeremića. Opet otvoreni šut koji promašuje Partizan. Sada već drama polako ulazi u Arenu.

KK Partizan - KK Cedevita Olimpija

Foto: ABA liga - Dragana Stjepanović

III ČETVRTINA

10. minut (64:66) - Nema koša Jama Madara. Ali ukradena lopta Papa. I onda kakav promašaj Anđušića u kontri?! I koš Adams. Eto lakog koša Pantera. Adams pogađa trojku. Traži i izmenu, ne može više. Lep koš Papa iz dodavanja Pantera. I dalje smo na istom kao na poluvremenu.

8. minut (60:61) - Ništa od koša Matica Rebeca sa distance. Ništa od trojke Danila Anđušića. Momak sa Konjarnika nije imao sreće, pošto lopta izlazi iz obruča. Ferel iz driblinga ubacuje sa poludistance. Konačno posle brda izmena Avramović šutira bacanja. A tehničku je u međuvremenu dobio Jogi Ferel. Pogađa dva od tri. Jam Madar pravi faul i sada se on buni. Jan Kosi je ubacio oba penala. Još jedan promašen zicer Papapetrua. Kosi ne "kosi" odbranu crno-belih. I odlični Trifa! Pogađa pod faulom, imaće i dodatno bacanje. Sjajan potez Uroša. Nažalost je promašio dodatno bacanje. Rebec je probio Pantera i pogodio.

6. minut (56:55) - Papapetru sada ubacuje dvojku, posle čega Adams gubi loptu. I Partizan neuspešan. Jan Kosi na ziceru promašuje kao i Anđušić prethodno. Neverovatno, crno-beli sada ne mogu da se povežu. I evo odlične prilike da se to promeni. TV tajmaut. Koš Ledeja posle minuta odmora.

4. minut (52:55) - Pogađa Kevin Panter pod faulom i imaće i dodatno bacanje. Pogodio je i njega. Ponovo je Partizan u prednosti. Sada na drugoj strani Dragić ide na liniju penala. Jedno pogođeno bacanje. Na drugoj strani loše napadački završava Panter i onda potom pravi faul. Pogodio je oba bacanja sada fenomenalni Matković. Nema koša Danila za tri. Dva bacanja Matkovića su uspešna.

2. minut (49:50) - Matković nas odvodi na +4 za Cedevita Olimpiju na startu ove deonice. I onda neverovatna trojka Zeka Ledeja! Kako je ovo ušlo... Sada opet sudije prekidaju igru. Faul Nanelija je u pitanju. Adams za dva pogađa u narednom napadu Cedevita Olimpije. I Kevin Panter pogađa.

KK Partizan - KK Cedevita Olimpija

Foto: ABA liga / KK Partizan / Dragana Stjepanović

II ČETVRTINA

10. minut (44:46) - Dva bacanja za Papapetrua, pogodio je oba. Trifunović je faulirao Ferela za bacanja. I on je pogodio oba. Faul Kosija nad Ledejom, ponovo bacanja. I on je ubacio oba. Ferel nije pogodio. Lako rešava Adams iz popravnog. Panter je izgubio loptu. Džoš Adams pogađa trojku, idemo na novi tajmaut Željka. Ne pogađa Uroš za tri. Nema koša ni na drugoj strani.

8. minut (40:39) - Au, kakvo zakucavanje Smajlija iz okreta! Ali uzvraća Matković! Sjajni potezi na obe strane! Pap uzima loptu u ruke i pogađa trojku. Ali uzvraća i Cedevita Olimpija! I onda i Smajli ubacuje trojku! Kakva rapsodija košarke u ovim momentima. Matković je "on fire", njegov 12. poen, posle čega Eksum pravi treći faul, što je problematično.

6. minut (32:32) - Smajli pogađa trojku. I odmah tajmaut Zmajeva. Loša odbrana Partizana, trojka Slovenaca. Posle toga i koš Dantea Eksuma. Radović nije pogodio šut za tri poena. Pap ne pogađa, ali Smajli ubacuje koš iz odbitka. Na sve idu poeni Ferela uz faul, što znači bacanje.

4. minut (25:26) - Nastavlja se meč nakon malo dužeg gledanja snimka. Napad je bio za Partizan i iz njega je do novih lakih poena došao Eksum. Cedevita Olimpija promašuje za dva, kratak šut Rebeca. Matković lepo brani Smajlija od samog početka ovog meča i to radi ponovo. Odličan pas Kevina za Alena i zakucavanje.

2. minut (21:26) - Četvrtina kreće pogotkom Alekse Avramovića posle koje stiže trojka Murića na drugoj strani. Partizan se nije snašao u narednom napadu, ali je Panter uspeo da "iščeprka" loptu i iz toga je Eksum zakucao u kontri.

KK Partizan - KK Cedevita Olimpija

Foto: ABA liga / KK Partizan / Dragana Stjepanović

I ČETVRTINA

10. minut (17:23) - I čim su ušli glavni igrači, Partizan opet igra besprekorno. Trojka Pantera! Odmah tajmaut Cedevita Olimpije. Dante Eksum krade loptu, ali Papapetru je promašio. Ponovo bacanja za Ledeja, dva pogođena, ali onda i trojka Eda Murića. Teška trojka Pantera, na kraju Eksum stiže do lopte, ali nema pogotka. Šest razlike za goste posle prvog kvartala.

8. minut (12:20) - Trojka Adamsa. Konačno Jam Madar prekida lošu seriju crno-belih pogotkom sa polu-distance. Matković lako zaobilazi Pantera i Karlo opet postiže poene. Faul nad Kevinom. Zek Ledej je fauliran na prodoru i imaće dva slobodna bacanja. Pogodio ih je bez problema. Ukradena lopta sjajnog Jama. Imaće Papapetru dva slobodna bacanja posle odlične akcije crno-belih. Ubacio je Grk oba, a Cedevita Olimpija promašuje dva šuta za tri. Iz svega, mrtva lopta.

6. minut (6:15) - Dva bacanja imao je i Partizan, odnosno sjajni Vukčević, koji lepo otvara utakmicu i ubacuje još dva poena. Trojku ubacuje Ferel, onda ukradena lopta i Matković zakucava. Tajmaut Želimira Obradovića. Još jedan neiskorišćen napad Partizana, a na drugoj strani Radović zakucava za sada velikih +9. Ni Anđušić ne pogađa trojku.

4. minut (4:8) - Strašan promašaj Adamsa na šutu za tri poena. Ali potom i sjajni Karlo Matković polaže loptu u koš. Pas za Smajlija u reketu, ali je Alen neprecizan, lopta izlazi iz koša. Još jedna cigla, sada Ferela koji isto ne pogađa koš kao ni Adams. Faul nad Tristanom, za dva bacanja. Vukčević siguran i pogađa oba puta. Ferel ubacuje trojku, potom bacanja za Radovića iz kontre. Rok je ubacio jedno od dva.

2. minut (2:2) - Krećemo faulom u napadu Smailagića za Partizan i košem Adamsom. Promašuje na startu Danilo, ali odmah potom i Cedevita Olimpija neprecizna. Vukčević promašuje zicer. Potom bacanja za Anđušića, koji pogađa oba.

STARTNE POLUVREME

Partizan: Vukčević, Smailagić, Naneli, Anđušić, Madar

Cedevita Olimpija: Ferel, Radović, Adams, Matković, Dragić

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Biće to idealna prilika za veliku osvetu za Ljubljaničane, koji su u prvom delu sezone naneli poraz Partizanu u dramatičnoj završnici posle preokreta (77:74). Međutim, situacija se od tada umnogome promenila, pošto Željkovi košarkaši melju sve redom, dok gosti ne mogu da dobiju ama baš nikoga. Imaju samo jedan trijumf na poslednjih pet utakmica.

Ovo je samo jedan od dva meča dana u ABA ligi, jer je Crvena zvezda odložila svoj sa Mornarom na manje od 24 časa od njegovog početka zbog bolesti. Mega je pobedila Split i približila se mestu u plej-ofu.

Partizan bi se pobedom večeras primakao prvom mestu i prednosti domaćeg terena do finala u plej-ofu.

Interesantno je i delegiranje za današnji meč. Glavni će biti Josip Radojković iz Hrvatske, ali je tu i Mario Majkić iz Slovenije, zajedno sa Denisom Hadžićem iz Rijeke u Hrvatskoj.

Video: Egzum o magičnoj crno-beloj Areni: Sa ovim navijačima je sve moguće, moj otac je skakao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stari grobar

    26. mart 2023 | 21:13

    Posle ulepsanog cetvrtka, petka I subote ulepsaste nam I nedelju. Sad cekamo utorak. Samo redom I polako. Svaka cast Partizane nas!

  • tirana je uz ideu

    26. mart 2023 | 18:17

    cekamo saopcenje od kk rekretivo..mozda se zale sto vise ljudi gleda kod nas aba ligu nego kod njih evropu..mali klub sa mli navijaca..jasno ko dan..tirana vas voli

  • Kiza i komina

    26. mart 2023 | 21:19

    Izadji mala, izadji mala, izadji bar na čas...... Opet mute, odlažu, foliraju bolesti, tuže nas u policiju, pišu saopštenja, gostuju po jutarnjim programima i prete..... ali uzalud trud džaba vam sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA