Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve o KK Joker, klubu Nikole Jokića koji je ispisao istoriju srpske košarke: Odatle je krenuo put ka NBA ligi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sombor je na velika vrata ušao na košarkašku mapu Srbije i tu ne namerava da se zaustavi

  • 0

Svi kojima je košarka u srcu u gradu Somboru od juče sigurno ne mogu da skinu osmeh sa lica. Pre dve godine su se prvi put radovali činjenici da je Nikola Jokić proglašen za najboljeg igrača NBA lige, prošle smo imali reprizu tog uspeha, a prvi aprilski vikend doneo je i veliki uspeh kluba koji je rastao i razvijao se pod budnim okom njega i njegove porodice.

Jer KK "Joker" i jeste jedna velika porodica. Od samog dolaska u Sombor, svi su nas dočekali sa ogromnom dozom srdačnosti i neposrednosti. Od stručnog štaba, preko igrača iz mlađih kategorija do navijača, nema ko nije imao lepe reči o ovom sjajnom klubu i našem najboljem košarkašu kojeg svi prate i ostaju budni noću kako bi navijali za novu MVP partiju.

Prelepa dvorana "Mostonga" bukvalno je mala da primi sve zainteresovane koji žele da posmatraju svoje miljenike. Tačno 1.000 mesta ima u najvećem sportskom koloseumu u Somboru, a videćemo da li će se u budućnosti dodatno proširiti kapacitet i tako dodatno upotpuniti ambijent koji treba da vidimo u svakoj dvorani u Srbiji - porodice sa decom, i mladi i stari, svi su došli sinoć da proslave ulazak Jokera u prvu ligu Srbije.

Ali odakle KK Joker u najvišem rangu takmičenja? Evo kako je počela jedna od najlepših priča u srpskoj košarci...

Krenuli su od najnižih rangova, a sada su na samom vrhu

Klub je osnovan pod nazivom KK "SO Koš" još 2002. godine, a tokom 2017. godine promenili su naziv koji nose i danas - Joker, po nadimku našeg najboljeg košarkaša Nikole Jokića, inače rođenog u Somboru, a koji je prve korake napravio upravo igrajući u svom gradu.

Na čelu kluba kao predsednik nalazi se upravo Nikolin otac, Branislav, koji je 2017. godine sa porodicom rešio da preuzme klub i napravi petogodišnji plan čiji je glavni cilj bio da se domogne najvišeg ranga takmičenja. Joker je uspeo da postavi sve na svoje noge, da sredi dvoranu "Mostonga", uredi mlađe kategorije i bukvalno da krene od nule.

KK Joker Sombor - KK Pirot Foto: Mileta Mirčetić

Nije taj put bio nimalo lak i jednostavan. Joker je krenuo u svoj pohod iz Druge regionalne lige Sever u sezoni 2019/20, što je zapravo četvrti rang takmičenja. U toj sezoni ostvarili su skor 15-1 i ispred Dunava 2014 ušli u rang iznad, gde su nastavili sa odličnim rezultatima i godinu dana kasnije. Iste godine domogli su se i četvrtfinala Drugog stepena Kupa Srbije, gde su izgubili od tada sjajne Slobode iz Užica koja je igrala u ABA 2 ligi.

U Prvoj regionalnoj ligi Sever su u prvom delu sezone zauzeli prvo mesto u svojoj grupi, ali im je potom u plej-ofu plasman u viši rang "izmakao". Stoga su odlučili da još ozbiljnije pristupe poslu u sezoni 2021/22, a sve je nagrađeno ulaskom u Drugu mušku ligu Srbije ispred Hajduka.

Zajedno sa Radničkim iz Kragujevca ušli u Košarkašku ligu Srbije

I onda tekuća sezona. Joker je prvi deo po grupama završio kao drugi iza Radničkog iz Kragujevca, ali je na kraju ruku pod ruku sa momcima iz Šumadije ušao na najveću scenu. Somborci su na kraju zauzeli drugo mesto, a kao presudne su se ispostavile upravo pobede protiv glavnog konkurenta Pirota, koji je i juče ispraćen sa severozapada u stilu, uz 110 postignutih poena.

Treba istaći i koji su to momci doneli Somboru veliku radost ovog 1. aprila 2023. godine, koji će zauvek ostati upisan u istoriji ne samo ovog kluba, već i srpske košarke generalno. Od iskusnih Nina Čelebića i Dalibora Đape, preko Marka Brekića, Dušana Simjanovskog, Zorana Krstanovića, Aleksandra Sužnjeva, Milana Munižabe, pa sve do Alekse Brbaklića, Uroša Stevića, Nemanje Katušića i fenomenalnog mladog Ognjena Vukasa.

Svi oni su pod palicom trenera Nebojše Vagića uspeli da napišu lepu priču. A ona tek počinje...

Video: Bruk Lopez u somborskoj školi košarke: Ovako izgleda kad Jokić školuje rivala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA