Vreme čitanja: oko 3 min.

Zvezda je trenutno u 4. šeširu LŠ, a može u treći: Evo za koga navija u Engleskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj...

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crveno-belima je neophodno da se poklope određeni rezultati u drugim ligama u Evropi

  • 4
Zvezdina bitka za 3. šešir u Ligi šampiona Ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Wikipedia

Fudbaleri Crvene zvezde nastavili su sa pobedama u Superligi i sada je samo pitanje dana kada će i matematički obezbediti titulu, a ujedno i plasman u Ligu šampiona.

Pošto je šampion Srbije ove sezone direktno u Ligi šampiona, Zvezda već može da pravi kalkulacije i oko toga u kojem će šeširu biti.

Mnogo toga mogu da odrede i druge lige širom Evrope i ishod njihovih šampionata.

Prema trenutnoj situaciji, Zvezda je u četvrtom šeširu, ali ima izgleda da se situacija popravi i da crveno-beli žrebanje sačekaju u trećem šeširu.

Na Zvezdinu situaciju može da utiče i šampionat u Češkoj i Ukrajini. Trenutno je situacija takva da crveno-belima ne odgovara, pošto su na prvom mestu Slavija Prag i Šahtjor, koji su ispred Zvezde po koeficijentu.

Ali, prvenstva Ukrajine i Češke su prilično neizvesna, pa do kraja može da se promeni situacija. Slavija je izjednačena na tabeli sa Spartom pet kola pre kraja, a za dva kola imaju i direktan duel na stadionu Sparte. Zvezdi bi odgovaralo da Sparta bude šampion Češke, jer ima bolji koeficijent od nje i to bi dovelo do pomeranja srpskog šampiona za jedno mesto gore.

Ista situacija je i ukoliko Dnipro osvoji titulu ispred Šahtjora, koji trenutno ima samo bod prednosti, ali do kraja ukrajinskog šampionata ima još 12 kola, tako da je sve još daleko prognozirati.

Zvezdi bi mogla da odgovara i eventualna kriza Dinama iz Zagreba, koji ima 7 bodova prednosti ispred Hajduka, a do kraja ima devet kola. Ukoliko Hajduk dođe do titule, to bi odgovaralo Zvezdi, jer Dinamo ima bolji koeficijent od Zvezde.

Zvezdi trenutno odgovara situacija u Engleskoj, gde je Njukasl u poziciji koja vodi u Ligu šampiona i Zvezda treba da se nada da će tako i ostati do kraja Premijer lige, jer bi u suprognom došlo do pomeranja za jedno mesto, ali unazad.

Isto je i sa Nemačkom, gde Zvezdi trenutno odgovara da su na pozicijama koje vode u Ligu šampiona Frajburg i Union Berlin, a da su ispod Lajpcig i Ajntraht, koji imaju bolji koeficijent od Zvezde.

Lajpcig je trenutno četiri boda daleko od Lige šampiona, a Ajntraht šest, a do kraja Bundeslige ima još osam kola.

Evrokalkulacije, FK Crvena zvezda, Liga šampiona Foto: Twitter.com/@Playtony_rsb

Nema sumnje, navijači Zvezde će sa posebnom pažnjom pratiti završnicu šampionata u Engleskoj, Nemačkoj, Ukrajini i Češkoj i Hrvatskoj, jer svako pomeranje može da znači treći šešir, a ujedno i lakšeg rivala u Ligi šampiona, ali i svako pomeranje znači milion više ili manje u zavisnosti od toga da li pomeranje ide ka vrhu ili ka dnu.

Ipak, čak i da Zvezda ne obezbedi treći šešir kada se završe lige širom Evrope, to ne znači da je izgubljena nada za treći šešir. Čak, postoji i izgledna šansa za to.

Naime, za razliku od Zvezde koja će sigurno biti u grupnoj fazi, mnoge ekipe koje imaju bolji koeficijent od Zvezde, moraće kroz kvalifikacije da pokušaju se domognu grupne faze, a na tom će imati neke prilično teške prepreke.

Ekipe koje prema trenutnom stanju situacije treba kroz kvalifikacije da se domognu Lige šampiona, a imaju bolji koeficijent od Zvezde su: Ajaks, Rendžers, Braga, Šahtjor, Dinamo Zagreb i Slavija Prag.

Zvezdi bi ispadanje bilo koje od ovih ekipa donelo pomeranje gore, a samim tim i treći šešir, ali i milion evra više od svakog ispadnja, jer UEFA daje dodatni bonus za učesnike Lige šampiona na osnovu renkinga.

(Telegraf.rs)

Video: Kanga pokazao pogled sa terase stana u kom živi: Lokacija su "one" zgrade iznad Mostarske petlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    6. april 2023 | 14:55

    А ко ће да игра Лигу Шампиона?Са овим играчима смо противник који ће сви да пуне!Моје скромно мишљење да је једини Драговић који може да се носи у Лиги Шампиона!Највећи хендикеп наших играча је да немају снагу,волео бих да знам како изгледају тренинзи тимова у Србији!Не могу да схватим да немају снаге у европским такмичењу а ништа осим фудбала не раде!

  • struchnyakowsky

    6. april 2023 | 18:04

    sa šiljom nisu na za konferenciju

  • Zašto je

    6. april 2023 | 19:11

    Shakhtar = Šahtar postao Šahtjor=Shakhtyor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA