≫ 

Vreme čitanja: oko 11 min.

Partizan je zvanično u Top 8 fazi Evrolige: Crno-beli srušili Monako, Kevin Panter presudio u velikoj drami!

Vreme čitanja: oko 11 min.

Crno-beli konačno mogu da otvore šampanjac

KK PARTIZAN TOP 8 Ilustracija: Telegraf/MN Press/900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia / AA/ABACA / Abaca Press, Nikola Tomić, Mileta Mirčetić

Grobari su na ovo čekali 13 godina! Partizan je prvi put od 2010. godine u Top 8 fazi Evrolige! Velikom pobedom protiv Monaka u Kneževini, ekipa Željka Obradovića je jedno kolo pre zvaničnog kraja ligaškog dela šampionata obezbedila sebi mesto u plej-ofu najjačeg klupskog takmičenja u Evropi - 84:88!

Znao je Partizan sve ima u svojim rukama na ovom meču. Pobeda je Željkove momke vodila u Top 8 fazu. Do pobede su i došli. A sada mogu i do petog mesta u poslednjem kolu, ako bude i malo sreće. Ali biće vremena za kalkulacije, večeras svi navijači crno-belih slave.

Sve se rešavalo u dramatičnoj završnici, pošto smo u poslednji minut ušli sa samo jednim poenom prednosti za Monako. Dosta često se išlo na liniju penala, pa se razlika selila sa jedne na drugu stranu. Izgubio je potom loptu donaćin, a loptu je u ruke uzeo Kevin Panter. I pogodio je trojku za erupciju oduševljenja prisutnih Grobara.

Fenomenalne utakmice kada je to bilo najvažnije prikazali su srpski košarkaši. Aleksa Avramović napravio je najveću seriju na ovoj utakmici, a Alen Smailagić je prosto gospodario reketom, ali i pogađao sve šuteve za tri poena koji su mu došli u ruke. Ipak, na kraju je ipak Kneževima presudio kapiten.

KK Partizan - KK Crvena Zvezda, Derbi, ABA liga Foto: Nikola Tomić

Ponovo je Partizan krenuo u meč kao što je to bio slučaj u Turskoj protiv Anadolu Efesa. Veliki broj promašaja, izgubljene lopte, sve to je trasiralo put Monaku ka dvocifrenoj prednosti, sa čim Željko Obradović nimalo nije mogao da bude zadovoljan. Ipak, malo po malo su počele da se pale lampice na motoru u timu crno-belih. Prvo je to učinio Alen Smailagić, a priključili su se vremenom i svi ostali.

I Monako je počeo malo više da greši, pa je Partizan uspeo da se spusti na sasvim prihvatljiva četiri poena razlike. Moglo je to da bude i manje, da je bilo samo malo više koncentracije u poslednjem posedu.

Iako su Kneževi lepo otvorili drugu deonicu, izvesno nisu očekivali da Aleksa Avramović toliko "zapali" svoju ruku. Postigao je čak 15 poena bek Partizana, trasirao je put ka velikoj prednosti, koja je rasla i do 10 poena. Navijači Partizana, koji nisu bili malobrojni u dvorani "Gaston Medesan" su bili u transu.

Ali kako je fenomenalno krenulo u trećoj četvrtini, kada je Partizan došao do ogromnih +15, tako je bilo i jako dramatično kada su Okobo, Lojd i Džejms počeli da smanjuju na samo dva poena razlike, koliko je bilo na dva minuta pred kraj ovog perioda posle serije 13:0 od strane Kneževa. Ipak, crno-beli su se konsolidovali i imali su šest poena viška pred završnih deset minuta.

Poslednja deonica bila je priča za sebe. Iako je delovalo da drame neće biti, pošto je Partizan jurio i do +9, Monako se momentalno vratio uz nekoliko grešaka i izgubljenih lopti crno-belih. Samim tim, ušlo se u dramatična poslednja dva minuta, gde su Željkovi momci imali i minus od jednog poena.

A tamo su pokazali da su dostojni Top 8 faze. I sada čekaju ko će im izaći na crtu. Ko god to bude bio, neće mu biti lako.

KK Partizan - KK Crvena Zvezda, Derbi, ABA liga Foto: Nikola Tomić

STATISTIKA UTAKMICE

Monako - Partizan 84:88 (22:18, 13:24, 21:20, 28:26)

Dvorana: Gaston Medesan, Monte Karlo

Gledalaca: 6.000

Sudije: Sreten Radović (Hrvatska), Karlos Peruđa (Španija), Gencijan Cici (Albanija)

Monako: Okobo 23, Braun 7, Lojd 10, Blosomgejm, Kutur, Dijalo 11, Motiejunas 10, Amini, Outara 3, Strazel, Hol 10, Džejms 10

Partizan: Vukčević, Ledej 22, Avramović 22, Panter 8, Smailagić 12, Papapetru 6, Eksum 2, Naneli 12, Lesor 4, Trifunović, Anđušić, Madar

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (84:88) - Pogođena bacanja za Ledeja, a onda moćno zakucavanje Donte Hola. Hoće Žoc izmene, a zapisnički sto sada malo spava. Po jedan tajmaut imaju obojica do kraja. Malo sreće za Partizan u ovoj situaciji, jer je Ledej promašio, a lopta ostaje za njih. Bacanja za Zeka Ledeja. Hladan kao led Zek, oba je pogodio. IZGUBLJENA LOPTA! Posed za Partizan! KEVIN PANTER!!! TROJKA! Koš Džejmsa, oba bacanja Ledeja. Koš Okoboa. Faul nad Avramovićem.

8. minut (78:77) - Strašne stvari se sada dešavaju Partizanu. I faul u napadu Ledeja. I trojka Monaka. Motiejunas. Tajmaut Obradovića. Željka Obradovića. Ledej izblokiran. Samo šest sekundi za Partizan. Koš Lesora iz odbojke. Pogađa Majk Džejms, nažalost. Nema trojke Kevina Pantera. Promašaj Okoboa, srećom lopta za Partizan.

6. minut (73:75) - Dva pogođena penala za Nanelija. Promašaj Lojda konačno, hvata loptu Dante. Ide i Naneli! Ide trojka Partizana! Monako se nije spasio ni posle ovog tajmauta Saše Obradovića. Nema trojke Nanelija ovog puta. Neverovatni Motiejunas pogađa uz faul Alekse. I imaće Litvanac i penal. Pogodio je. I Okobo je pogodio, jer Partizan nije na drugoj strani.

4. minut (68:70) - Papapetru! Sam kao list na vetru! I važna trojka košarkaša Partizana! Međutim, odmah prikucava na drugoj strani Donta Hol. Biće potom faul Džona Brauna. Izgubljena lopta, pa zakucavanje Hola, onda koš Okoboa... I samo dva razlike. Mnogo dekoncentracije kada joj vreme nije. Faul nad Nanelijem.

2. minut (62:67) - Koš Avramovića, a onda i pogodak Okoboa uz faul Alekse. I dodatno bacanje prolazi. Željko hladan kao špricer na klupi Partizana u ovim momentima. Sjajni Aleksa! Moćni Aleksa! Trojka! Faul Smajlija nad Braunom za dva bacanja, ali četvrti što ne valja. Dva pogođena bacanja Brauna. Kratka lopta Smajlija. Lak koš Alfe Dijaloa.

Dante Eksum, Dante Egzum, KK Partizan, KK Barselona, Evroliga Foto: MN Press

III ČETVRTINA

10. minut (56:62) - Avramovićev koš, Lojdov koš. Neutralisali su se. Tako je! Zek Ledej! Trojka! Faul u napadu Alfe Dijaloa! Sada sudije sivraju faul odbrane, a gledaoci su nezadovoljni. Motiejunas je načinio prekršaj nad Ledejom. Zek pogađa prvi put, a i drugi. Dobra odbrana crno-belih ponovo. Malo daha za Partizan. Ulazi ovaj koš Ledeja! I opet Lojd. Bivši igrač Zvezde je pakao za Partizan na ovom meču. Lesoru je prekršaj, njegov četvrti. Pogodio je i ovaj penal. Nema trojke Avramovića, šteta, ali +6 pred poslednju deonicu.

8. minut (51:53) - Izgubljena lopta Partizana, posed je za Monako. Sada kriza u igri. Okobo pogađa uz faul Kevina Pantera. Imaće i dodatno bacanje. Pogađa i taj penal. Samo sedam razlike sada, 8:0 serija, tri minuta bez koša Željkov tim. Opet greška. Šta se dešava... Faul u napadu. Trojka Lojda. I tajmaut Željka Obradovića. Nastavlja se horor završnica treće četvrtine Partizana. Izgubljena lopta, a onda faul Lesora. Bacanja su za Elija Okoboa. Pogađa oba.

6. minut (43:53) - Koš Motiejunasa, onda promašaji na obe strane i uhvaćena lopta Lesora. No ni iz narednog napada Partizan ne uspeva da poentira. I pogađa trojku Alfa Dijalo. Sada promašaj Alekse Avramovića za tri poena nažalost, iako je bio sam. Promašaj Brauna.

4. minut (38:53) - Pogođeno jedno bacanje Džejmsa. I trojka! Kevin Panter! +11! Lojd ne vraća trojku, i onda bacanja za Ledeja. Odlična šansa da se dodatno uveća razlika. Oba prolaze kroz obruč. Blosomgejm je promašio i igrao je i nogom. Nema pogotka Nanelija. Dobar faul Madara da prekine kontru. Potpuni raspad Monaka, koš Ledeja i faul! Biće i dodatno bacanje, ali posle tajmauta Saše Obradovića.

2. minut (37:46) - Braun je postigao prva dva poena za Monako u ovoj četvrtini, ali brzo stiže i reakcija na drugoj strani. Sjajni Alen stiže do 10. poena, a zatim nakon promašaja Dijaloa do koša stiže i Kevin Panter. Opet promašuje Monako, navijači domaćih već tonu. Faul u napadu Ledeja.

KK Partizan - KK Crvena Zvezda, Derbi, ABA liga Foto: Nikola Tomić

II ČETVRTINA

10. minut (35:42) - Sjajan potez i Matijasa Lesora i novi koš za +10! Faul Motiejunasa u napadu, ništa ne ide Litvancu, treći prekršaj i ide na klupu. Šansa da Partizan uveća razliku. Avramović promašuje, ali tu je Eksum sa skokom. Opet Eksum gubi loptu. I trojka Okoboa... Promašaj Partizana, poslednji napad za Monako. Nema koša. To je to.

8. minut (32:40) - Ponovo loš napad Monaka, nesporazum Dijaloa i Brauna. Naneli će imati čak tri slobodna bacanja, zbog faula Majka Džejmsa. Sva tri je pogodio! Težak promašaj i Motiejunasa. Nažalost faul u napadu Avramovića, a pogodio je trojku Smajli... Nova izgubljena lopta Monaka. Idemo na minut odmora. Promašaj Nanelija, bilo je i boljih opcija u ovom napadu. Dolazi lopta u ruke Brauna koji pogađa. ALEKSA! Sjajni Aleksa Avramović! Nova trojka! 15 njegovih poena.

6. minut (30:34) - Ma, majstor! Aleksa Avramović, kakav potez! Tajmaut Saše Obradovića! Sjajni Čačanin je na 12 poena! Nova izgubljena lopta Monaka, šansa da Partizan uveća razliku. I ide trojka Smajlija! I raste razlika Partizana! Faul nad Donteom Holom. Dijalo pogađa iz ofanzivnog skoka veoma lako. Sada se zaleteo Alen i napravio je faul u napadu, nezadovoljan je Željko.

4. minut (28:29) - Stravičan pas Nanelija za Avramovića koji završava u autu. Već šesta izgubljena lopta. Kakvo moćno zakucavanje Donte Hola, laki poeni za Monako... Ali evo i lepog pogotka Avramovića! Lojd uzima šut sa poludistance i pogađa bivši igrač Zvezde. Lepo ide do kraja Aleksa! Sjajno igra rođeni Čačanin u Kneževini! Težak promašaj Džejmsa, a Blosomgejm pravi faul kaže sudija Karlos Peruđa. Avramović pogađa za tri! Prvo vođstvo Partizana!

2. minut (24:22) - Prvi napad je za Monako. Na isteku prve četvrtine su inače Naneli i Lojd dobili po tehničkuč. Sada bacanja za Dontu Hola. Dva pogotka za njega, a inače i drugi faul za Lesora. Eksum promašuje i nije fauliran. Izgubljena lopta Dijaloa. Aleksa to završava u kontri, nakon što je i ukrao loptu. Dobra odbrana Partizana, na kraju dva bacanja za Ledeja. Pogodio je oba, posle čega se Partizan još jednom odbranio. Eksum u kontraritmu, sada gubi loptu. Dijalo promašuje iznenađujuće pod košem. Lopta posle haosa na parketu za Partizan.

Košarka Evroliga Partizan Barsa Barselona Željko Obradović Foto: Mileta Mirčetić

I ČETVRTINA

10. minut (22:18) - Avramović ide na liniju za slobodna bacanja zbog prekršaja Elija Okoboa. I opet muke... Prvo je promašeno, drugo je ubačeno. Dante Eksum se upisuje u poentere, a Saša Obradović odmah seče ovu seriju i idemo na tajmaut. Dobra odbrana Avrama nad Džejmsom, a onda zakucavanje Nanelija. Opet gubi loptu Džejms! Loš pas za Lesora... I posle toga Okobo postiže koš. Moralo je ovo pametnije da se reši.

8. minut (20:13) - I opet lak koš za Okoboa. A onda lep potez za Zeka Ledeja, nije hteo da šutne za tri, otišao je na prodor, pogodio i imaće i dodatni penal. Pogodio je i njega. Džejms u poslednjim momentima napada poentira iz driblinga. Ništa od trojke Avramovića, iz teške pozicije. Lojd se malo spetljao i otišao u aut, pa će lopta potom biti za Partizan. Naneli je poentirao za dva.

6. minut (16:8) - Važna trojka Papapetrua! Fauliran je Okobo od lopte, kaže Sreten Radović, to je prekršaj za Papapetrua. Loš napad za Monako, a onda i faul Motiejunasa nad Panterom. To mu je već druga, moraće napolje. Ledej večeras ne može ništa za sada da pogodi, pa ni ovu trojku. Precizan Okobo za dva na drugoj strani. Lesor pravi faul u napadu, a Džordan Lojd, bivši igrač Zvezde je izborio ovaj prekršaj. Težak promašaj Džejmsa. Nema pogotka ni Nanelija.

4. minut (14:5) - Ne može da pogodi Jam Madar ništa, a besan je tamo pored aut linije Željko Obradović na Smajlija koji promašuje zicer, ali će imati ipak dva penala, pošto je fauliran. Sada je opet postigao samo jedno, ništa ne ide od ruke crno-belima. Faul sada svira sudija Peruđa i to za dva bacanja koja će imati Braun. I oba je realizovao. Madar je promašio, srećom i Monako na drugoj strani... Uz dosta sreće, trojka Alena Smailagića, sa 45 stepeni. Motiejunas lako do koša preko Jama Madara.

2. minut (10:1) - Krećemo! Prvi napad je za Partizan. Smailagić je krenuo na prodor, a arbitar Gencijan Cici pokazuje da će to biti i dva slobodna bacanja. Alen je postigao samo jedno bacanje. Džejms je takođe fauliran, ali na zemlji. Majk je potom pogodio uz faul na sebi i imaće i dodatno bacanje. I njega je realizovao. Težak promašaj Madara, ali je fauliran Smailagić. Promašaj Ledeja na šutu za tri poena sa 45 stepeni. Lepo dodavanje za Outaru koji ostaje sam na šutu sa distance i pogađa. Pogubio se sada Panter, izgubio je loptu, a na kraju su to lagani poeni za Alfu Dijaloa. Nema pogotka za Pantera. Sve se to dešava dok Džejms i ne učestvuje u igri. Potom laki poeni za Dijaloa, zbog čega već sada Monako ima ogromnu prednost. Tajmaut Obradovića.

STARTNE POSTAVE

Monako: Outara, Džejms, Baun, Dialo, Moitejunas

Partizan: Madar, Panter, Smailagić, Papapetru, Ledej

KOMENTAR PRE MEČA

Nema sumnje da su košarkaši Željka Obradovića svesni važnosti ovog duela i da će dati sve od sebe da večeras još jednom obraduju crno-belu armiju širom planete. Imaće, naravno, košarkaši Partizana šansu da obezbede plej-of i u poslednjem kolu protiv Panatinaikosa na domaćem terenu.

Partizan nema problema što se tiče povređenih igrača. Matijas Lesor je preskočio duel ABA lige zbog suspenzije i sada se odmoran vraća na teren da pomogne crno-belima protiv bivšeg tima. I Danilo Anđušić je kao i on nastupao za Kneževe ranije u karijeri.

U prvom delu sezone, ekipa Partizana zabeležila je veoma ubedljivu pobedu na domaćem terenu postigavši tačno 100 poena (100:80), tako da će sigurno cilj biti ponoviti barem sličnu napadačku predstavu u Monaku.

Evroliga je još juče delegirala sudije za ovaj meč i to će biti Hrvat, Španac i Albanac. Na čelu trojke je Sreten Radović, drugi arbitar je Karlos Peruđa, a treći je Gencijan Cici.

(Telegraf.rs)

Video: Neverovatan broj kapitena i košarkaških legendi Partizana i Reala na jednom mestu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Top4

    7. april 2023 | 23:20

    Za Covice ulaz besplatno!

  • Бонвиван

    7. april 2023 | 21:53

    Са Монаком у четвртфиналу а у следећем колу са Панатинаикосом за спектакл и рекорд свих рекорда!!☺️🖤🤍🖤🤍🖤🤍 💪

  • Čovek

    7. april 2023 | 21:56

    Nole Grobaru. 🖤🤍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA