≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kontroverzna odluka Dalasa da odustane od plej-ina ima objašnjenje: Evo zbog čega će Dončić ranije na plažu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Teksašani su mnoge razočarali odlukom da odustanu od borbe za doigravanje iako su imali šanse da se domognu plej-ina

  • 0
luka dončić Foto: Tanjuug/Ap

Jedna od najkontroverznijih situaicja u NBA poslednjih godina desila se protekle noći na utakmici Dalasa i Čikaga, tačnije dogodila se i mnogo pre samog meča kada su vodeći ljudi franšize iz Teksasa odlučili da ipak odustanu od borbe za plej-in. Iako su imali teoretske šanse da dohvate poslednje mesto koje vodi u doigravanje za plej-of, Maveriksi su odustali od borbe dve utakmice pre kraja sezone.

Protiv Bulsa Mevsi su odmarali sve najbolje igrače osim Luke Dončića, a i njega je trener Džejson Kid povukao iz igre nakon 12 i po minuta na parketu. Dalas je na kraju izgubio 115:112 i tako i teoretski ostao bez plasmana u plej-in, koji je rezervisan za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije.

Da bi nastavili sezonu i nakon regularne 82 utakmice, Mevsi su, osim Bulsa, morali da pobede San Antonio Sparse te dočekati poraz od Oklahome od Memfisa, koji je siguran na drugom mestu i verovatno bi igrao s rezervnom postavom. Dakle, šanse za Dalas svakako nisu bile velike, ali su i te kako postojale.

Međutim, klub je odlučio da se ekipa ne upušta u tu borbu o čemu je počelo da se spekuliše još pre nekoliko dana.

luka dončić i nikola vučević Foto: Tanjug/Ap

Dalas je tada uskomešao javnost objavom da nameravaju da poštede Dončića i Kajrija Irvinga na poslednje dve utakmice, što bi samo značilo da odustaju od sezone. Dončić je rekao da mu ne pada na pamet da ne igra dok god postoje šanse za doigravanje, pa su mu dopustili da startuje protiv Bulsa. No iako su u prvom poluvremenu vodili, Mevsi više nisu vraćali Luku na parket te je završio veče, ali i sezonu sa 13 poena, pet skokova i tri asistencije za samo 12 i po minuta.

- Svi smo želeli priliku da pronađemo način za ulazak u plej-in i nameravali smo igrati dok nam neko ne kaže drugačij. A danas je dan kad nam je rečeno da učinimo nešto drugačije. Zato će Luka sudelovati u prvoj četvrtini, a onda je gotov za ovu sezonu - najavio je trener Kid plan još uoči utakmice.

luka dončić Foto: Tanjug/Ap

Ovakav završetak sezone u svakom slučaju je poražavajući po ekipu koja je u jednom trenutku bila peta na Zapadu i teško je tada bilo verovati da će doći do ovakvog posrnuća. Dalas je, naime, totalno podbacio u ključnom delu sezone pošto je u psoeldnjih deset utakmica pobedio samo dva puta! Iako je u trejdu dobio jednog od najpotentnijih ofanzivaca lige Kajrija Irvinga, koji je formirao moguće najbolju spoljnu liniju u NBA - njih dvojica u paru definiivno nisu "kliknula". Možda su im napadačke brojke bile dobre, ali je ekipa iz meča u meč samo tonula do totalnog potonuća koje se desilo protekle noći.

Postoji, ipak, logično objašnjenje zbog čega je Dalas odlučio da ne juri mesto u doigravanju ovog puta.

Naime, ovim porazom su osigurali zadržavanje svog izbora na predstojećem draftu.

Dalas je još 2019. tokom Dončićeve "ruki" sezone, iz Njujorka doveo Kristapsa Porzingisa, koji je s Lukom trebalo da čini tandem budućnosti. U tom trejdu Niksima su, između ostalog, ustupili izbor prve runde drafta 2023. ali zaštićen na prvih 10 mesta.

Ispadanjem iz plej-ina Mevsi su osigurali 10. najgori učinak u ligi, što znači da bi trebalo dadobiju 10. pik i tako ga zadrže, a donosi im tri posto šanse da u lutriji dobiju prvi pik koji omogućuje dovođenje senzacionalnog Francuza Viktora Vembanjame te 13.8% šanse da će birati među prva četiri.

No, kako oni mogu skočiti u poretku biranja nakon lutrije, tako može i jedna od četiri ekipe koje će ispasti iz plej-ina, što bi značilo da bi potisnula Mevse na 11. mesto, a to bi njihov pik poslalo u Njujork, pa bi Dalas ostao i bez doigravanja i bez izbora na draftu.

Da stvar bude gora po prvu zvezdu ekipe Dončića, ovakav epilog i ovakav scenario na kraju desio mu se baš pred velikom grupom zemljaka koji su došli da ga bodre na specijalan dan za Slovence.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA