Vreme čitanja: oko 3 min.

Tri ključne pobede zbog kojih je Partizan u Top 8 fazi Evrolige: Fener "pokrenuo" Valjak, tu su Zvezda i Efes

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bilo je tu nekih veoma važnih pobeda za tim Željka Obradovića

  • 29
KK Partizan - KK Crvena Zvezda, Derbi, ABA liga Foto: Nikola Tomić

Navijači Partizana zasigurno i dalje slave jučerašnji plasman u Top 8 fazu Evrolige prvi put od 2010. godine, što je postalo i sigurno nakon trijumfa protiv Monaka u Kneževini (84:88) posle dramatične utakmice.

Uz taj trijumf, ekipa Partizana došla je do kote od 19 pobeda, uz to zaradila i popriličnu sumu novca, a tek će se boriti za slavu krajem aprila i početkom maja, pa što da ne i krajem tog meseca u Kaunasu.

Međutim, retko ko će reći da je ekipa Željka Obradovića sredinom decembra imala 4-9 i da je bila u potpunom nokdaunu. Bilo je tu i raznih kritika, pojedini navijači mislili su da će biti nemoguće izvući se sa poslednje pozicije na tabeli. Ali samo trener kao što je Žoc zna kako je uspeo da posloži sve kockice i da krene u neumoljivi pohod.

Na tom putu, Partizan je ostvario 15 pobeda iz 20 utakmica, što je brutalna forma. Ako bi se gledalo samo poslednjih 20 rundi u Evroligi, crno-beli bi bili na prvom mestu. Nestvaran podatak.

Ali, tri trijumfa su ipak bila ključna i prelomna da Partizan na kraju ipak uspe da se domogne Top 8 faze.

Partizan Fenerbahče Košarka Evroliga Foto: Mileta Mirčetić

Sve je krenulo od rušenja Fenerbahčea i Dimitrisa Itudisa u vatrenoj atmosferi u Istanbulu

Prvi je bio onaj na gostovanju Fenerbahčeu.

Stidljivo su se tada Grobari nadali da bi Željko mogao da ostvari pobedu protiv svog bivšeg tima i kuma Dimitrisa Itudisa usred Istanbula, a nada je porasla posle velike pobede nad Anadolu Efesom u "Štark Areni", kojom je prekinuta velika suša u Evroligi koja je trajala tačno mesec dana.

Vodio je Partizan, pa je gubio i dvocifrenom razlikom, ali je nekako uspeo da dođe do potpunog egala u završnici četvrte odlučujuće četvrtine. I nakon svega, Aleksa Avramović izborio je dva slobodna bacanja. Pogodio je samo jedno, što je dalo šansu Feneru da za preostalo vreme dođe do pobede. Ali do nje nije došao.

Dante Egzum, Luka Mitrović Foto: Marko Jovanović

Onda je usledila žestoka borba sa Zvezdom u Pioniru

Bilo je, ipak, turbulencija i u mesecu januaru u ekipi Partizana u Evroligi. Poraz od Makabija i od Valensije stavio je Željkove momke "pod moranje" u večitom derbiju. Pobeda im je bila neophodna u vrućem ambijentu dvorane "Aleksandar Nikolić", a igrači su ponovo isporučili sjajnu partiju.

Iako su Nemanja Nedović i Luka Vildoza tada ubacili zbirno čak 49 poena za Zvezdu, Partizan je uspeo da zaustavi druge ključne igrače i da uz pomoć letećeg Dantea Eksuma slavi u Pioniru. I dok je to dalo dodatnu dozu samopouzdanja crno-belima, sa druge strane se može reći da je ovaj poraz između ostalog "ubio" crveno-bele u pojam, pošto su posle toga pali u formi.

Jeste se Zvezda kasnije za to osvetila u Kupu, ali je Partizanu u Evroligi ipak pripao slađi deo kolača.

Željko Obradović, Ergin Ataman Foto: MN Press

Efes u Turskoj je bio samo šlag na tortu

I treća, ključna pobeda, stigla je tek nedavno. Naravno, govorimo o gostovanju Anadolu Efesu, gde je Partizan znao da bi trijumfom nad dvostrukim uzastopnim šampionom u "Sinan Erdemu" uspeti da ga izbaci iz konkurencije za plej-of fazu.

Krenulo je katastrofalno loše. Činilo se da se Partizanu crno piše posle uvodnog minusa od skoro 20 poena, ali se onda nešto samo promenilo. Krenuli su da se ređaju neverovatni potezi, koševi, a Željko Obradović je zadovoljno trljao rukama.

Kako i ne bi, Partizan je potom potpuno počeo da gazi Efes i nije ništa prepuštao slučaju. Ergin Ataman je sve pratio u neverici, nervirao se, kritikovao, dobijao i tehničke greške. Džaba, crno-beli su jednostavno bili previše moćni te večeri.

Može se pričati o još mnogobrojim pobedama. Navijačima će sigurno u lepom sećanju ostati ona sa Olimpijakosom, potom sa Real Madridom u "Štark Areni", protiv Makabija u Beogradu... Spisak je dakle poprilično dugačak.

Ali Top 8 faza je tu. Sada su na redu naredni izazovi u završnici sezone.

(Telegraf.rs)

Video: Željko Obradović otkrio ambicije Partizana pred put u Monako

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mance

    8. april 2023 | 19:40

    Tacno je to , a sta vi moslite da nismo izgubili neke dobijene utakmice ,bili bi na deobi prvog i treceg mesta,sigurno.

  • Angel MKD

    8. april 2023 | 20:01

    Vi gledate samo pobede, pa Partizan da nije napravio one greske u porazima sada bi bio u top tri na tabeli

  • Milica Zdravkovic Ivanovic

    8. april 2023 | 21:02

    Zeljku i igracima sve cestitke na plasmanu u top 8 fazu Evrolige, ovo je nesto sto sam prvi put dozivela u zivotu sa decom i celom porodicom, navijali smo svim ❤ za nas Partizan jer taj klub obozavamo iz dana u dan zaista. Citam ovde neki ljudi sto pisu i sire mrznju i deca citaju, samo bih porucila i navijacima KK Crvene Zvezde da prestanu sa tom mrznjom, jer ona ih je eliminisala iz top 8 Evrolige zasto vam Nebojsa Covic truje mozak, ako je on los covek kao sto svi znamo da jeste zasto vi niste pametniji od njega, zasto to sve lupate prazne price kako vam neko uradio nesto ili kako vam je neko kriv, vas predsednik koji vodi KK Crvenu Zvezdu on je njoj najveci protivnik zbog cega, zato sto nema dana bez nekog saopstenja i da pise neke gluposti i sta dobija time nista, niko ga u Evroligi ne shvata ozbiljno to takmicenje trazi ozbiljne ljude sa ozbiljnim namerama, sve dok mrzite oko sebe necete uspeti nista da uradite jeste Partizan ima strance, al ti stranci su odlicni momci rade svoj poso kako treba i vode Partizan na putu velikog uspeha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA