Vreme čitanja: oko 5 min.

Đuran za Telegraf: "Zlatibor ima najbolje uslove u KLS, bilo je teže odbraniti titulu, nego je uzeti prvi put"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Košarkaš Zlatibora je u intervjuu za naš portal sumirao utiske o aktuelnoj sezoni

  • 0
Filip Đuran Foto: MN Press/Marko Metlaš

Košarkaši Zlatibora odbranili su titulu osvojenu u Košarkaškoj ligi Srbije. Sa skorom od 22 pobede i osam poraza, tim Strajina Nedovića je do novog pehara stigao pobedom protiv Čačka 94 u poslednjem kolu šampionata u Čajetini pred punim tribinama, što je proslavljeno tradicionalno uz trubače i veselu atmosferu.

Klub iz Čajetine već godinama je stabilan i standardan u vrhu tabele domaćeg prvenstva, a trener Nedović je prošle godine sa timom uspeo da osvoji i ABA 2 ligu. Nažalost, zbog poznate situacije i propisa koji ne dopuštaju više od pet ekipa iz Srbije u najvišem rangu, Zlatibor se nije plasirao u ABA ligu.

Deo tima koji je napravio veliki uspeh i prošle, a i ove sezone bio je Filip Đuran. Srpski košarkaš može da se pohvali da je sa Zlatiborom uzeo tri pehara - dva u Košarkaškoj ligi Srbije i jedan u ABA 2 ligi.

Za portal Telegraf.rs pokušao je da sumira utiske o sezoni, Zlatiboru i Čajetini, kao i planovima za završnicu sezone.

"Uvek je teže odbraniti titulu, nego je osvojiti, nije bilo nimalo lako"

  • Tebi je ovo druga sezona u Zlatiboru, a drugi vezani trofej u KLS. Koliko je teško bilo ponoviti uspeh iz prethodne sezone? Da li je bilo teže osvojiti titulu prvi ili drugi put?

- Uvek je teže odbraniti titulu, nego osvojiti, to se zna. Timovi ulaze sa većim motivom protiv aktuelnog šampiona i tako se i desilo ove sezone. Nije bilo nimalo lako, ali uspeli smo da ostvarimo cilj koji smo zacrtali na početku sezone. Ovo mi je druga sezona i druga titula.

  • Te prošle godine ste osvojili ABA 2 ligu, ovaj put ste stali u četvrtfinalu. Da li ste zadovoljni učinjenim u regionalnom takmičenju?

- Nismo zadovoljni naravno, ali šta je tu je. Podgorica je odigrala jedan fenomenalan meč, opet se vraćam na odgovor iz prvog pitanja, kao prošlogodišnji šampioni, svi su igrali sa "ekstra" motivacijom protiv nas. Svakako i da smo ponovili prošlogodišnji uspeh, opet bi igrali razigravanje sa Borcem iz Čačka zbog tih pravila ABA lige, koja meni nisu jasna i koja idu na štetu klubova iz Srbije.

  • Ove godine je situacija u KLS bila dosta dramatičnija i o trofeju se odlučivalo u poslednjem kolu. Čak su i Spartak i Vojvodina imali isti skor kao Zlatibor. Da li je tu reč o porastu kvaliteta ili nečem drugom?

- Naravno da je reč o porastu kvaliteta, ali to je povezano sa klubovima koji su sve stabilniji, pre svega finansijski. Onda igrači imaju želju da se vrate iz inostranstva kako bi bili u svojoj zemlji.

  • Osvajanjem trofeja, Zlatibor je ponovo stekao pravo da se prijavi za kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona. Da li je klub spreman za novi korak napred?

- Zlatibor je jedan jako stabilan klub i moje mišljenje je da jeste spreman. Ali to je više pitanje za ljude koje vode klub.

KK Zlatibor - KK Gorica, ABA 2 liga Foto: ABA 2 liga - Dragana Stjepanović

"Za dve godine uzeli smo tri titule, rezultati govore o tome kako se radi"

  • Iako je Čajetina relativno malo mesto, košarkaška kultura je i te kako razvijena. Ti si tamo već tri godine, kako bi opisao ambijent koji vlada?

- Od mog prvog dana se znalo koji su ciljevi kluba i mentalitet svih ljudi, a to je da mora, pre svega i da može da se pobedi svako. I kada je takav mentalitet onda nema prostora za neko negativno razmišljanje.

  • Proslavili ste titulu tradicionalno uz trubače i veselje. Čajetina je po tome nekako i postala poznata, po domaćinskoj atmosferi. Je li to zaista tako?

- Zaista je tako i svako ko je dolazio u Čajetinu mogao je da se u to i uveri.

  • Dosta dugo sarađuješ i sa trenerom Strajinom Nedovićem u Zlatiboru. Kako si zadovoljan radom sa njim i koliko sve teče u nekom smeru koji želiš?

- Sarađujemo već dve godine i mislim da je obostrano zadovoljstvo. U te dve godine smo uzeli tri titule i rezultati sami govore kako se radi.

KK Zlatibor Čajetina Foto: ABA 2 liga / Dragana Stjepanović

"Moj adut i šut za tri poena u Zlatiboru dolazi do izražaja, tim je dobro sklopljen"

  • Uglavnom je Zlatibor zadržao okosnicu tima iz prethodne sezone. Kako si se slagao sa saigračima, sa kim se najbolje slažeš na i van terena?

- Ta okosnica tima je bila najbitnija za rezultate ove sezone. I kad na tako jaku grupu dodate par igrača, onda je sve lako. Pojačao nas je Aleksandar Ponjavić ove sezone, koji je jedan od mojih najboljih prijatelja. Znamo se već 20 godina i mislim da sam sve rekao ovim odgovorom. Mnogo nam je nedostajao i Tadija Tadić koji se povredio sredinom decembra i koji je bio značajan za našu igru, ali smo zbog njega dobili dodatni motiv da osvojimo trofej.

  • Da li si zadovoljan uslovima u Zlatiboru? Planiraš li da se zadržiš u timu i naredne sezone? Koliko si ti zadovoljan prikazanim partijama ove godine?

- Kao što sam i pre naglasio, Zlatibor je jako stabilan klub i uslovi su sigurno najbolji u KLS-u. Što se tice sledeće sezone, sigurno će mi Zlatibor biti prva opcija, ali hajde da ne pričamo o tome dok još traje ova sezona. Mislim da sam imao dosta dobrih partija, ali na kraju je samo bitno da li je tim prvi ili ne.

  • Imao si i fenomenalan meč protiv Metalca kada si šutirao 8/9 za tri poena. Deluje da kada namestiš ruku, da jako teško promašuješ sa distance. Je li ti to glavni adut?

- Slobodno mogu reći da jeste, a takva mi je i uloga u ovom timu koji je jako dobro sklopljen, pa taj moj adut dolazi često do izrazaja.

  • Dosta dugo si pre Zlatibora igrao i u Španiji za Lejmu, Melilju, Ljeidu i Almansu. Da li je tamo pritisak rezultata i sama igra veći ili manji nego u KLS?

- Pritisak rezultata je možda malo manji tamo, jer nema svako toliku ambiciju da uđe u ACB, dok je sama igra, čini mi se, kvalitetnija od KLS-a.

  • Zlatiboru sada sledi Superliga KLS. Koliko klub može da gura daleko u ovoj samoj završnici, pogotovo posle dramatičnog kraja u ABA 2 i KLS?

- Mi smo svoj cilj ostvarili. Ulazimo u Superligu rasterećeno i samo sa ambicijom da pružimo dobre partije i da pobedimo koliko god partija možemo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA