Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko preti Srbiji na Mundobasketu? Sale Đorđević, košarkaš Zvezde i debitant na takmičenju s NBA trenerom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na prvu lak žreb, i na drugu - međutim, ne treba otpisati ni ostale rivale

  • 2
Džon Holand, Royal Ivey Rojal Ajvi,, Svetislav Pešić i Sale Đorđević Foto: Marko Jovanović, MN Press, Jonathan Daniel / Getty images / Profimedia, A. Nalbantjan

Košarkaši Srbije su dobili svoje rivale za Mundobasket koji se održava ove godine u Japanu, Filipnima i Indoneziji. Orlovi su imali i određene sreće na žrebu, gde su dobili odlične rivale u grupi, sa našom selekcojim u grupi se nalaze - Kina, Južni Sudan i Portoriko.

Ne bi trebalo Srbija da ima probleme da se kvalifikuje u narednu fazu takmičenja, pošto će prve dve reprezentacije otići u naredni krug. Sigurno je da je Srbija najveći favorit u ovoj grupi, a pretpostavlja se da će Kina i Portoriko voditi bitku za drugo mesto, dok je totalni autsajder selekcija Južnog Sudana.

Naravno, svaka od ovih reprezentacija ima svoje adute, neki su na mestima selektora, dok su neki i dalje u patikama i na parketu.

A ostavlja se pitanje - ko to preti Srbiji na Mundobasketu?

Svetislav Pešić Foto: MN Press

Kina i Sale Đorđević

Objektivno, Kina će u ovoj grupi biti ta reprezentacija koja se bori za drugo mesto sa Portorikom. Trenutno se nalazi na 27. mestu na FIBA Rang listi, a imali su ogroman kiks na prethodnom Mundobasketu na kom su bili i domaćin.

Najveći adut ove reprezentacije jeste selektor, legenda srpske košarke, Aleksandar Saša Đorđević, koji je preuzeo kormilo od Du Fenga i uspeo je da odvede reprezentaciju na takmičenje, a već je pripremio i određeno jezgro igrača za ovaj turnir.

Što se igrača tiče, ono što je sigurno jeste pitanje - da li će Kajl Anderson biti spreman za ovaj turnir, da li će dobiti državljanstvo na vreme da zaigra na Mundobasketu. Zvezda Minesote je izražila želju nedavno da zaigra, a kroz porodično stablo je otkrio i to da ima kineske korene.

Anderson će sigurno biti "prva violina" tima, koji čini još i Džou Đi, centar Melburn Finiksa, koji ima iskustvo igranja u NBA ligi. Ne treba zapostaviti ni kineski šampionat, koji je iz godine u godinu sve jači.

Aleksandar Saša Đorđević Foto: Marko Jovanović

Portoriko - NBA igrač i košarkaš Zvezde?

Ova reprezentacija je tradicionalno na velikim takmičenjima u grupi sa Srbijom, samo što ove godine menjaju svoje prepoznatljive zvezde iz nacionalnog tima, ali se već mogu nazreti novi nosioci reprezentacije, od kojih je jedan i NBA igrač.

Karlos Aroho je sigurno sinonim košarke na Filipinima, ali njega više nema u reprezentaciji. Njegov naslednik jeste Hoze Alvarado, plejmejker iz Nju Orleans Pelikansa, koji je izrazit kradljivac lopti, a ume i da bljesne nekom neverovatnom partijom.

Portoriko je na prethodnom Mundobasketu protiv Srbije izašao praktično s belom zastavicom i pre početka, a Orlovi su ih "samleli" sa 90:47. Ipak, dobro se svi sećaju kako je Srbija i završila na tom Mundobasketu.

Pored Alvarada, Portoriko u svom timu ima i Moa Harklesa, još jednog NBA igrača, dok bi na spisku mogao da se pronađe i Džon Holand, košarkaš Crvene zvezde, koji je ove sezone imao nekoliko dobrih partija u beogradskom timu.

Hose Alvarado je jedan iz svoje vrste Foto: Tanjug/AP

Južni Sudan - anonimus sa NBA trenerom

Jedina nepoznanica u ovoj grupi jeste Južni Sudan, debitant na ovom takmičenju, koji je formiran 2011. godine, a koji je 2013. ušao pod krilje FIBA-e. Samo 10 godina kasnije, ova repreznetacija je izborila i plasman na Mundobasketu u veoma jakoj konkurenciji.

Što se tiče trenera, Južni Sudan tu ima i najveću uzdanicu, a to je - Rojal Ajvi, bivši NBA igrač i sadašnji trener Bruklin Netsa, koji je od Luola Denga preuzeo selektorsko kormilo.

Igrači koji nastupaju za ovu reprezentaciju su praktično nepoznati i široj košarkaškoj javnosti. Najveća zvezda jeste Nuni Omot, koji nastupa za Al Ahli, a tu su još košarkaši koji nastupaju u Finskoj, Danskoj, na Novom Zelandu... Tu je i Kakul Dut Jok, koji igra u Francuskoj za Šole.

Sve u svemu, totalni autsajder ove grupe.

(Telegraf.rs)

Video: Marko Pešić otkriva: Kako je Kari preuzeo Srbiju i koliko mu je teško pao poraz od Italije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najveća bruka

    29. april 2023 | 19:54

    i pretnja za srbiju je partizan stalno nas sramote vreme je da se presele u hrvatsku

  • da preti

    29. april 2023 | 19:42

    neće niko ako pešić povede rumenog i njegove batinaše

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA