≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

NBA stručnjaci otkrivaju kakve su šanse da suspenduju Jokića zbog guranja vlasnika Finiksa

Vreme čitanja: oko 4 min.

Analitičari portala Atletik bavili su se detaljno sukobom srpskog centra i milionera Meta Išbije

  • 1
Nikola Jokić, Met Išbija Printskrin: Youtube/Chaz NBA

Slučaj Nikole Jokića koji se tokom četvrtog meča serije protiv Finiksa sukobio sa gazdom ovog kluba Metom Išbijom, kada se otimao za loptu s njim pored terena, a kasnije ga je i ćušnuo laktom, jedna je od glavnih tema ovih dana

Novinari Atletika, koji su najbolje upućeni u dešavanja oko NBA lige i poznaju pravila do detalja, pisali su o situaciji kada je Nikola Jokić ušao u sukob sa gazdom Finiksa Metom Išbijom i pričali su o potencijalnoj njegovoj suspenziji, jer je NBA liga otvorila istragu povodom ovog slučaja.

Sem Veseni i Džon Kravčinski, koji su eksperti Atletika za NBA ligu, smatraju da NBA nikako ne bi smela da kazni Jokića, kada gledaju iz njihovog ugla.

- Apsolutno ne. Mislim da bi to bila ogromna i preterana reakcija lige na osnovu ovog incidenta. Ući ću u detalje zašto mislim da je pravilnik čak i klimav o njegovoj suspenziji, ali samo iz perspektive navijača, suspenzija Jokića bi toliko drastično uticala na faktor konkurencije u vezi sa ovom serijom da niko ne bi trebalo da želi ovako nešto. Liga treba da želi da njeni najbolji igrači igraju u njenim najvažnijim trenucima.

- Ne bi trebalo da želimo da ih vidimo kako guraju navijače, ali takođe ne treba da želimo ni da gledaoci prekidaju utakmicu. U ovom slučaju, gde mislim da je Išbija više kriv od Jokića, više bih bio za to da vlasnik Sansa ne sme da prisustvuje ovim utakmicama, nego da Jokić bude suspendovan - rekao je Veseni, a njegov kolega Kravčinski deli njegovo mišljenje.

- Budimo realni ovde. Ova serija je nerešena 2:2 i vraća se u Denver. Jokić je najvažniji igrač Nagetsa. Suspendovanje njega za ovu utakmicu moglo bi da promeni ishod ove serije. Kao što smo videli sa Drejmondom Grinom u finalu NBA lige, liga ima istoriju ne dozvoljavajući da to utiče na njenu odluku. Ali gledam na sam incident iznad uloga. Bio je to mali sukob. Trajalo je oko osam sekundi. Niko nije povređen. To nije izazvalo veću reakciju navijača ili igrača. Bila je to brza konfrontacija. Obe strane su krenule dalje i pretpostavljam da i Išbija ne bi želeo da vidi Jokića suspendovanog.

- Povrh svega, ovo nije bila samo interakcija između igrača i navijača. Ovo je bila superzvezda protiv vlasnika protivničkog tima. Suspenzija Jokića zbog malog guranja vlasnika Sansa otvorila bi ligu optužbama o favorizovanju Sansa na način koji bi bilo mnogo teže zaobići nego da je Jokić gurnuo običnog navijača.

- Nakon pregleda incidenta, šef sudija Toni Braders nije ga smatrao vrednim izbacivanja. Samo tehnička greška (a ne znam ni da je to trebalo). Video je onakvim kao što jeste - kao sporednu stvar - ističe Kravčinski.

adam silver Adam Silver, prvi čovek NBA lige; Foto: Tanjug/Ap

Obojica su upitani i da li smatraju da će NBA liga suspendovati Jokića?

- Verujem da ga liga neće suspendovati. Nisam sasvim ubeđen da je Jokić, čak ni po slovu zakona, prekršio pravilo ponašanja igrača. To se odnosi na izlazak na tribine kao igrač. NBA pravilnik kaže: "Svaki trener, igrač ili trener koji namerno uđe na tribine za gledaoce tokom utakmice biće automatski izbačen, a incident će biti prijavljen … Prvi red sedišta se smatra početkom tribina".

- Pošto Išbija ustaje, pravi korak i nakon izgubljene lopte ulazi u Jokićev lični prostor, Jokić zapravo nije stigao do prvog reda tribina. Ovo nije situacija „ulaska na tribine“, barem iz mog ugla.

- Ako liga odluči da suspenduje Jokića, bio bih iznenađen da to vidim pod tim smernicama. Jednostavno ne vidim to kao verovatan ishod ovde, čak i ako je liga posebno budna po pitanju interakcija između igrača i navijača. Očigledno je da ne želimo da igrači guraju gledaoce. Jokić nije bio u pravu za to što je uradio. Ali u ovom slučaju – gde je Išbija? Pčigledno je on taj koji je inicirao incident i usporio tok igre, i dodirnuo ga po kuku/leđima pre guranja podlakticom – suspenzija bi bila apsurdna odluka - zaključuje Veseni.

Kravčinski takođe smatra da Jokić neće biti suspendovan, ali zabrinjavajuće zaključuje da ga ne bi iznenadilo i da Jokiću bude zabranjeno da igra u petoj utakmici, jer je NBA posebno osetljiva na negativan kontakt navijača i igrača.

- Ni ja ne mislim da će ga NBA suspendovati. Ali mislim da će liga imati dugu i detaljnu istragu. NBA je posebno osetljiva na negativne interakcije između igrača i navijača. 

- Dakle, dok mnogi od nas gledaju ovo i kažu: "Hajde. Nema štete, nema faula", liga će se prema ovome odnositi sa najvećom ozbiljnošću. Suspenzija Jokića za ključnu petu utakmicu sigurno bi poslala poruku da je bilo kakav fizički obračun sa navijačima potpuno neprihvatljiv. Mislim da liga ne treba da reaguje kako bi ta poruka bila jasna, ali ne bi me šokiralo da zvaničnici lige misle drugačije - zaključuje analitičar Atletika.

(Telegraf.rs)

Video: Jokić o incidentu s vlasnikom Sansa i mogućoj kazni: Trebalo bi da zaštite igrača, a ne navijača

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIJA

    8. maj 2023 | 20:35

    To mu dodje nesto kao kod nas ,ako se zakazis sa nekim ko ima para ko je poznate i ko ima vlast odracete,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA