≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Zvezdino lepo poslepodne u Zadru: Duškov tim u polufinalu ABA lige, slede bitke protiv Budućnosti

Vreme čitanja: oko 9 min.

Crveno-beli u tvrdom meču dobili u Dalmaciji

  • 14
KK Zadar - KK Crvena zvezda Foto: ABA liga - Zvonko Kučelin

Bilo je manjih muka u Dalmaciji, ali Zvezda je odradila svoj deo posla i plasirala se u polufinale ABA lige. Košarkaši Duška Ivanovića "pregrmeli" su i gostovanje Zadru, zaustavili najkorisnijeg igrača regionalnog takmičenja, Luku Božića, što je na kraju krajeva i bilo presudno da na kraju odnesu trijumf - 63:74.

Gledali smo jednu prilično atipičnu utakmicu gde nijedna ekipa nije uspevala tako lako da pronađe svoj ritam. Stoga ni najmanje ne čudi što smo gledali dugačke serije, a može se reći da je Zadar radio dosta dobar posao u ograničavanju nosilaca igre kod crveno-belih, što im je donosilo rezultat.

Ono što je Zvezdi takođe generalno i pravilo probleme na ovoj utakmici jeste prevelik broj izgubljenih lopti. Zadar je uglavnom sve uspešno koristio na drugoj strani igrališta, pa su "brze" ruke domaćina i činile stvari zanimljivim ovog poslepodneva u Dalmaciji.

Najefikasniji u timu Zvezde bio je Mitrović sa 13 poena, jedan manje je ubacio Kampaco, a Petrušev je stao na 11 poena. Sa druge strane, Luka Božić je ubacio 17 poena, dva manje je dao Sani Čampara, a na 11 se zaustavio Dejvis.

Prva četvrtina krenula je onako kako je Zvezda samo mogla da poželi. Punih pet minuta bilo je potrebno domaćem timu da postigne prve poene na ovoj utakmici, a za to vreme se tim Duška Ivanovića već pomalo i odlepio preko sjajnog Fakunda Kampaca. U nastavku je njegovu ulogu preuzeo Nemanja Nedović, pa je razlika ostala na sasvim pristojnom nivou posle prvih deset minuta košarke i iznosila je sedam poena u korist Zvezde.

I drugi kvartal je krenuo mini-serijom gostiju koji su otišli i na 14 poena prednosti. U tim momentima verovatno niko nije mogao ni da pretpostavi da će Zadrani uspeti da naprave seriju od čak 13 vezanih poena i da nakon toga čak nakratko i povedu na ovoj utakmici i to prvi put. Pa ipak, to su dopustile mnogobrojne izgubljene lopte, posle kojih je Duško Ivanović zatražio tajmaut i ipak uspeo da vrati svoj tim na pravi kolosek, a Zvezda je čak imala i koš razlike na velikom odmoru.

Treća četvrtina ponovo nam je donela vrlo tvrdu košarku. I jedni i drugi forsirali su jaku odbranu, pritom šut nije baš služio nijednu od ekipa, a naročito Zadar u ovih deset minuta, tako da ne čudi što je baš tada Zvezda ponovo uspela da se odlepi na dvocifrenu razliku. Pa ipak, devet poena delilo je dve ekipe pred završni čin.

U poslednjoj deonici, Zadar je krenuo nešto bolje i ofanzivnije. Nisu imali šta da izgube košarkaši kluba iz Dalmacije, pa su predvođeni Božićem u jednom momentu prišli i na samo pet poena zaostatka. Tada je Duško Ivanović zatražio novi minut odmora, a trojka Vildoze je vratila crveno-bele na solidnih osam poena razmaka.

Zvezda je potom povezala svoju odbranu, sprečila Božiću da pravi dar-mar i na kraju je slavila i dvocifrenom razlikom, pa je sada čekaju okršaji protiv tima podgoričke Budućnosti u polufinalu ABA lige.

UŽIVO PRENOS

IV ČETVRTINA

10. minut (63:74) - Nema problema Zvezda da zadrži ovu prednost u završnici. Na kraju slavi i relativno ubedljivu pobedu za plasman u polufinale ABA lige.

8. minut (58:69) - Luka Mitrović je na liniji penala i to posle faula Žganeca. Igrač Zvezde ubacuje oba penala i crveno-beli su čak i na dvocifrenoj prednosti. Čampara samo na kratko vraća nadu Zadru, jer Marković uzvraća trojkom, dakle istom merom.

6. minut (55:64) - Zvezda nije mogla da poželi bolji izlazak iz ovog minuta odmora. Trojka Luke Vildoze, a onda i promašaj Lakića koji pravi i prekršaj. Međutim, Dobrić gubi loptu, a Božić smanjuje na šest razlike. I baš ovo je Zvezdi bilo potrebno, trojka Markovića i sada je već dosta komotnija situacija za crveno-bele. Tajmaut Zadra.

4. minut (53:58) - Iz svega Božić ubacuje novi koš. Branko Lazić je potom otišao na liniju penala i stiže do dva bacanja. Nema trojke Lazića u narednom napadu Zvezde, a Božić smanjuje na pet razlike. Drama... Tajmaut Zvezde.

2. minut (49:57) - Arijan Lakić je sada smanjio na samo šest razlike košem sa distance. Potom Mitrović ponovo vraća Zvezdu na pravu stazu... Ali Zadrani ne uspevaju da iskoriste mnogobrojne napade, pa ni ofanzivne skokove do kojih su došli. Drežnjak i Čampara su se ispromašivali, a Lakić je fauliran. Božić ubacuje dvojku, ali sledi momentalan odgovor Vildoze. Onda opet brojni promašaji Zadra i skokovi...

KK Crvena zvezda - KK Zadar Foto: ABA liga - KK Zadar - Zvonko Kučelin

III ČETVRTINA

10. minut (44:53) - Nema pomeraja u završnici kvartala. Vildoza je promašio trojku, potom Čampara promašuje sve redom, a Ramljak pravi novi faul i to nad Nedovićem za dva penala. Nemanja je oba puta precizan. Drežnjak uzvraća. Nedović ovoga puta neprecizan sa distance, a Lakić će sada zbog faula Dalibora Ilića imati dva penala. Jedno je pogodio i to je sve za ovu ponovo jako slabu četvrtinu poenterski.

8. minut (41:51) - Kampaco je neuspešan na šutu za tri poena. Marković je zatim ubacio jedan penal za crveno-bele, dok je Čampara fauliran na drugoj strani i on je oba puta precizan. Nastavlja se serija prekršaja, ovoga puta Ramljak udara na Petruševa. Ovaj pogađa oba penala.

6. minut (39:48) - Malo su se sada zaređali promašaji. Mitrović i Kamapco su neprecizni za Zvezdu, onda i Drežnjak za Zadar, na kraju ukradena lopta Markovića iz koje stiže koš Petruševa posle ofanzivnog skoka i promašaja Mitrovića. Tajmaut Zadrana. Ni on ne menja ništa, promašaj Dejvisa.

4. minut (39:46) - I budi se Zvezda! Seriju je pokrenuo Kampaco sa linije penala, postigavši oba, potom do koša stiže i Dobrić, a onda još jednom Kampaco. Nema tajmauta Jusupa, ali ima bacanja za Božića, pa Zadrani uspevaju da se koliko-toliko spuste.

2. minut (37:40) - Kampaco postiže trojku na početku ove deonice, posle čega je Dejvis fauliran na šutu za tri i ubacuje dva od tri penala. Dobrić stiže do koša, baš kao i Božić, tako da smo gotovo na nuli posle ova uvodna dva minuta.

KK Zadar - KK Crvena zvezda Foto: ABA liga - Zvonko Kučelin

II ČETVRTINA

10. minut (33:35) - Ovaj napad Zadar ne koristi, a Petrušev uspeva da iznudi dva penala i da tako pokuša da približi crveno-bele u smiraj ovog prvog poluvremena. Filip je neprecizan prvi put. Drugi put je bolji. I ide tajmaut Danijela Jusupa. Petrušev blokira Dejvisa na šutu za tri poena. Tvrd promašaj Vildoze za tri. Sada Zadrani promašuju dve trojke, a Šantelj pravi prekršaj koji šalje Vildozu na liniju za slobodna bacanja. Opet Čampara ne pogađa flouter, ponovo su malo "ukočeni" Zadrani u ovim polsednjim momentima poluvremena... Dva penala na kraju za Vildozu, Dejvis je naseo na "foru". Poeni za Vildozu sa linije penala, a Lakić promašuje za tri sa pola terena i to je sve što smo videli u ovom poluvremenu.

8. minut (33:30) - Sam je Sani Čampara, ovoga puta nema trojke, a na kraju je Drežnjak gubi. I konačno prekid ove crne serije Zvezde, poeni Petruševa. Vrlo, vrlo lepa akcija za Dejvisa, koji potom poentira pod košem. Sada Zvezda vrlo loše brani napade domaćina. Ramljak pravi prekršaj, ali je ovo tek treći faul za domaće u ovoj deonici. Još jednom ističe vreme za napad Zvezdi... I vodi Zadar! Dejvis za tri! Promašaj Nedovića, i to ogroman, odlazi lopta iza konstrukcije...

6. minut (28:28) - Ponovo dva bacanja za Drežnjaka, ovaj put je pogodio oba. Iz svega stiže i ukradena lopta Ramljaka. Onda još jedna izgubljena lopta i koš Čampare. Pa onda opet izgubljena lopta?! I koš Dejvisa! Tajmaut Ivanovića, koji je vidno besan. Sada je i publika dosta glasnija. Niko sada u Zvezdi ne može da "ubode" obruč. Marković promašuje trojku na kraju napada! I ide trojka Sanija Čampare. Serija Zadra je trenutno na 13:0! Ističe vreme za napad Zvezde...

4. minut (17:28) - Sjajno zakucavanje Luke Mitrovića iz okreta, Drežnjak je mogao samo to da isprati pogledom i ništa više! Sada male muke sa vremenom i meračem... Dejvis potom poentira preko ruke Mitrovića. Sam je bio na trojci Nedović, ali opet nije pogodio. Na kraju će lopta pripasti ekipi Zadra. Lazarević je zatim uspeo da uhvati loptu posle promašaja, nakon čega je malo grublje fauliran. Bentil samo do prvog obruča.

2. minut (15:26) - Crveno-beli otvaraju i drugu četvrtinu pogotkom Dobrića. Zadrani ponovo padaju, nisu uspeli da nadmudre odbranu Zvezde, posle čega stiže kazna. Dvojka Mitrovića, koji je uz to i fauliran, tako da će imati i dodatno bacanje, koje će pogoditi. Zadrani potom nepotrebno gube loptu, tako da Zvezda nastavlja svoju seriju novi pogotkom za dva poena. Ovoga puta precizan je Bentil, tako da Jusup nema nikakvu drugu opciju sem da zatraži minut odmora. Dobro reaguje Zadar posle tajmauta, pošto Čampara postiže dvojku, a zatim Ramljak krade loptu i Drežnjak uspeva da iznudi bacanja, od kojih jedno pogađa.

KK Zadar - KK Crvena zvezda Foto: ABA liga - Zvonko Kučelin

I ČETVRTINA

10. minut (12:19) - Drežnjak ovoga puta vrlo lako postiže oba penala. Gledamo jednu jako tvrdu četvrtinu, Zvezda ponovo nije precizna, što na drugoj strani ponovo kažnjava Ramljak i tera Ivanovića da zatraži prvi tajmaut. Odmah posle minuta odmora Luka Mitrović lagano realizuje polu-horog. No raspucao se i Zadar, pa Sani Čampara ubacuje čistu trojku. Bentil vraća trojku.

8. minut (5:14) - Dva slobodna bacanja sada ima Luka Božić i pogodio je samo prvo. Odlična akcija zatim za Nemanju Nedovića, koji se "ušunjao" i stigao do novog koša. Ništa od poena za Zadrane, posle čega Nedović nastavlja svoju seriju trojkom sa 45 stepeni. Božić je ponovo promašio u teškoj situaciji, ali ovoga puta ni Nemanja ne pogađa za Zvezdu.

6. minut (4:9) - Novi poeni za Fakunda Kampaca, a onda konačno stiže i koš za Zadar. A kada je ušao jedan, onda je pao i drugi preko Ramljaka, pa konačno domaći tim dolazi do kakve-takve serije u napadu. Igra se sada gotovo bez ikakvih prekida, posle dva neiskorišćena napada u nizu stiže i pogodak Petruševa. Nakon toga odlazimo na prvi TV tajmaut na ovoj utakmici.

4. minut (0:5) - Petrušev je postigao laka dva poena, a na drugoj strani smo videli fenomenalnu blokadu Hasana Martina. Zadrani za sada ne uspevaju da probiju sjajnu odbranu Crvene zvezde.

2. minut (0:3) - Pomalo sumušen start obe ekipe, faul u napadu na jednoj, a onda i izgubljena lopta na drugoj strani. Posle toga Fakundo Kampaco probija led i postiže prvu trojku za Zvezdu na ovom meču. Usledio je jedan poprilično dugačak napad Zadrana, koji se ne završava uspešno.

- Minut ćutanja na početku meča za stradale mališane u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i za preminulog legendarnog košarkaša Damira Šolmana. 

STARTNE POSTAVE

Zadar: Dejvis, Žganec, Lakić, Božić, Ramljak

Crvena zvezda: Lazarević, Kampaco, Martin, Nedović, Petrušev

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Zvezda je ubedljivo slavila u prvom meču, u kom je ubacila sto poena, dok trener Duško Ivanović ipak poziva na oprez.

- Ponoviću se, ali ništa se nije promenilo u odnosu na prethodnu utakmicu, pa i najavu prethodne utakmice. Očekuje nas dobra ekipa, koja igra dobru košarku, nemaju nikakav pritisak, imaju najkorisnijeg igrača lige, i igraju pred svojom publikom. Želimo pobedu i maksimalno ozbiljno moramo da pristupimo ovoj utakmici da odigramo čvrsto i dobro. Krećemo u ovu utakmicu kao da je 0-0 u seriji.

Pobednik ovog duela u polufinalu će igrati protiv podgoričke Budućnosti koja je sa 2:0 u seriji dobila Megu. Ako to bude Zvezda, crveno-beli će imati prednost domaćeg terena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    8. maj 2023 | 19:31

    Kako god odigrala i šta god uradila za mene si Zvezdo već pobednik... Odigrati Evroligu onako protiv sudija gde su nam ukrali bar 4 utakmice... Pa uzeti kup Koraca....pa igrati polufinale.... I prijaviti se da igraš i Državnu ligu za razliku od nekih.... Bravooo

  • PG

    8. maj 2023 | 18:50

    Oće li igrači Zvezde ovog puta ući u avion? 🤔 Ajmo plavi!

  • Stari cigan

    8. maj 2023 | 19:07

    Bravo Zvezdo! Ja se samo nadam da smo ovaj dvomeč odigrali "koliko nam je trebalo"... Ovako laički, meni je ovo tanko..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA