≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Embid je najgori MVP NBA lige: Bežao sa crte Jokiću, a kada je sve "puklo" sramno je udario i na saigrače

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od titule najboljeg do dna za manje od mesec dana, Embid je na više načina pokazao da uopšte ne zaslužuje da bude proglašen za MVP-ja NBA lige

  • 3
Džoel Embid Foto: Tanjug / AP

Kako je izabran za najboljeg košarkaša regularnog dela sezone, tako je nekako i prošao u plej-ofu. NBA liga crveni od sramote zajedno sa MVP-jem, koji to definitivno nije zaslužio da bude, Džoelom Embidom. Mnogi su već i priznali da su načinili veliku grešku, ali sada je prekasno. Ali možda je tako i bolje, jer videli smo koliko centar Filadelfija Seventisikersa zaista može kada je to najvažnije.

A zapravo ne može ništa. Prosto rečeno videli smo nemoć u njegovoj igri, licu, kao i izjave posle meča. Svaliti krivicu na saigrače posle odlučujuće utakmice u plej-of seriji je nešto što MVP sebi nikada ne bi smeo da dozvoli. Embid je to uradio. 

- Ja i Džejms (Harden, prim. aut), ne možemo da pobedimo sami. Zato se košarka igra pet na pet. Svi moraju da pronađu način da budu bolji - izjavio je on posle sedme utakmice sa Bostonom.

Pitanje je samo kako Embidu nije ništa smetalo tokom 82 utakmice ligaškog dela sezone kada je, ruku na srce, imao lude brojke uz 33,1 poen po utakmici. Tada su saigrači bili "podobni", a sada nisu? 

Statistika takođe jako "udara" na Džoela Embida. On je igrač koji je zabeležio ubedljivo najveći pad u istoriji NBA lige u proseku poena u plej-ofu u odnosu na ligaški deo sezone. Tokom četiri utakmice protiv Bruklina i sedam sa Bostonom, on je imao svega 23,7 poena, što je 9,4 manje nego u prvom delu takmičarske godine.

Malo li je? Čisto, poređenja radi, naš Nikola Jokić koji je uz njega bio glavni kandidat za MVP priznanje imao je 24,5 poena u proseku u ligaškom delu sezone uz 9,8 asistencija i 11,8 skokova, a u plej-ofu je dodatno napredovao i pomerio granice, pa na 11 do sada odigranih mečeva ima nadrealnu statistiku - 30,7 poena po meču, 12,8 uhvaćenih lopti i 9,7 podeljenih. To je gotovo tripl-dabl po utakmici! I to kakav...

Da ne pominjemo činjenicu da Džoel Embid nije niti jednom izašao na crtu Nikoli Jokiću u Koloradu već skoro pune četiri godine?! To se poslednji put desilo davnog 8. novembra 2019. godine, a tek da stavimo sve u perspektivu, u međuvremenu smo prošli i kroz čitav tok pandemije koronavirusa i vratili se koliko-toliko normalnim životima.

Džaba su se delili i flajeri na kojem je bila raspisana sarkastična potraga za Embidom među navijačima Denvera. On ni ove sezone nije došao u Kolorado. A imao je priliku za to baš onda kada je borba za titulu MVP-ja bila najžešća u završnim rundama. Ali oni koji određuju sudbinu su nekako i na to zažmurili i poslušali Embidove "krike" da Jokić ne zaslužuje da bude najbolji treću godinu uzastopno.

Vodile su se razne kampanje, činilo se sve da bi se umanjio doprinos Jokića. I šta se desilo na kraju? Došlo se do toga da sada svi redom "udaraju" na Embida, ismevaju i čude se kako je on uopšte uzeo nagradu.

On je jedini najbolji igrač ligaškog dela sezone koji nikada nije ušao ni u finale neke od Konferencija. A već je napunio 29 godina. Čak su i ostale zvezde NBA lige nezadovoljne tom činjenicom i sa čuđenjem i nevericom posmatraju njegove komentare. Tako je Dejm Lilard ostavio samo jednostavno "a?" uz njegovu izjavu sa konferencije.

Bilo kako bilo, Embida više nema u trci za prsten. Naš Nikola Jokić je i dalje tu. A to je valjda i glavna stvar, koju svi u Denveru sa pravom ciljaju.

To je ono jedino što nedostaje najboljem srpskom košarkašu da zaokruži ovih nekoliko sjajnih godina u Nagetsima.

(Telegraf.rs)

Video: "Posterizovao" Embida i dobio isključenje sa meča: Posle kucanja preko njega uneo mu se u facu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan

    15. maj 2023 | 15:13

    MVP titula je u NBA je ne toliko znacajno priznanje ... samo se prsteni broje ... Sek ili Kobi koliko titula MVP imaju ... a oboje su po svim paerametrima imali bolje sezone od Jokica i osvojili titula i titula ... Sek cak sa 5 ili 6 timova finala ... u ruki sezoni vodio tim do finala ... menjali pravila zbog njega ....Kobi je imao prosek cca 35 poena ne znam koliko vise od drugog te sezone i nije dobio MVP tad ... mbid je svakako imao Hardena ove sezone a Jokic Mareja ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA