≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Tačno 100 dana do Svetskog prvenstva u košarci: Koga možemo očekivati u sastavu Srbije?

Vreme čitanja: oko 8 min.

Dok svetska košarkaška javnost čeka oglašavanje "zvezda" povodom njihovih nastupa na šampionatu sveta, nas može da brine zdravstveno stanje pojedinih košarkaša.

  • 4
BOGDAN BOGDANOVIC, NIKOLA JOKIC Foto: MNPress

Najveća svetska smotra košarke više i nije toliko daleko - za "samo" 100 dana očekuje nas 19. po redu Svetsko prvenstvo, prvo koje će ugostiti reprezentacije u čak tri različite zemlje.

Pre nešto malo manje od mesec dana voljom žreba Srbija je uvrštena u grupu B zajedno sa Kinom, koju sa klupe predvodi Sale Đorđević, starim poznanikom Portorikom i debitantom Južnim Sudanom. Lepe uspomene vežu nekadašnju državu za grad u kojem će naša reprezentacija biti tokom čitavog šampionata - Manilu.

Te 1978. godine selekcija Jugoslavije je upisala sve pobede upravo na Filipinima i okitila se zlatom po drugi put. Moćan tim predvođen Draženom Dalipagićem, koji je u finalu isporučio 21 poen Sovjetskom Savezu, Draganom Kićanovićem, Zoranom Slavnićem i ostalima, bio je i više nego dominantan čitavim tokom turnira. Napadačka ekspedicija je u većini mečeva svojim protivnicima ubacivala i preko stotinu poena i tako opravdala ulogu jednog od glavnih favorita.

Svetislav Pešić Košarkaška reprezentacija Srbije Srbija - Turska Foto: MN Press

Ta uloga našoj reprezentaciji namenjena je i sada. Doduše, možda ne baš u tom obliku i sa prefiksom glavni, ali očekivanja su uvek visoka. I to ne samo ona nerealna, kakvoj je naša javnost jako često sklona, već i realna kada se pogleda potencijal ekipe, tj. imena koja bi mogla da se pojave na spisku selektora Svetislava Pešića.

Bekovske pozicije - problem plejmejkera

Možda i najveća briga naše selekcije jeste uloga glavnog organizatora igre. Generalno, ukoliko bismo izuzeli mogućnost povreda dva imena bi se tu isticala u prvom planu - Vasa Micić i Aleksa Avramović.

Dvojac koji je bio predviđen i za Evrobasket u septembru prošle godine ostao je "osakaćen" neigranjem tada vrlo raspoloženog košarkaša Partizana. Isti igrač je povredio šaku tokom jednog od duela sa madridskim Realom u plej-ofu Evrolige zbog čega je operisan upravo u glavnom gradu Španije početkom aktuelnog meseca, dok je Micić u jučerašnjem duelu njegovog Efesa i Fenerbahčea nakon duela sa Birsenom obnovio povredu kolena. Nimalo prijatno nije izgledala čitava situacija, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i Mege teren je napustio na nosilima i u suzama.

Pa ipak, danas je njegov agent Miško Ražnatović objavio da će se igrač vratiti na teren kroz sedam do deset dana. Ne treba napominjati koliko je Micić važan igrač za selekciju, posebno jer i dalje igra u vrhunskoj formi koja mu je donela MVP priznanje u pretprošloj sezoni Evrolige - za klub je u dva takmičenja prosečno beležio 15,8 poena i tačno 5 asistencija po meču.

Srbija - Grčka, Košarka Foto: Nikola Tomić

Miloš Teodosić će se teško naći na spisku putnika za Mundobasket, iako on još uvek nije zvanično završio reprezentativnu karijeru. Solidne brojke popularni Teo beležio je i u ovoj "kampanji" sa Virtusom pošto je u proseku imao oko 10 poena i skoro 6 uspešnih dodavanja, ali je selektor Pešić proteklog leta izostavio proslavljenog plejmejkera uz obrazloženje da ima bolje opcije. Nije ga bilo ni na narednim spiskovima u kvalifikacijama i ne deluje da će se u toj situaciji bilo šta promeniti, naročito jer se selektor iznervirao kada je dobio pitanje na konferenciji o Teodosiću nedavno.

Nemanja Nedović i Ognjen Jaramaz će, izvesno, isplivati u prvi plan kada je reč o poziciji "jedan". Barem jedan od njih dvojice bi se verovatno našao na spisku i da je sa Aleksom sve u redu, dok je sada već skoro izvesno da će upravo oni krpiti neko od upražnjenih mesta. Problem predstavlja što ni igrač Crvene zvezde ni njegov kolega iz Bajerna nisu klasični plejevi, više vole da pokrivaju pozicije beka šutera, ali nije im strana ni uloga organizatora igre.

Verovatno prva zvezda Orlova uz centra Denvera jeste i košarkaš Atlante Hoks Bogdan Bogdanović. Kako je i sam rekao, ukoliko ga posluži zdravlje njegov nastup za nacionalni tim se neće dovoditi u pitanje, što je vrlo pozitivna vest.

Posebno jer je Bogdan u nekim prethodnim okupljanjima dobar deo vremena provodio na poziciji "lažnog keca", pa se i u njemu može naći rešenje navedenih poteškoća. Dodatna činjenica koja može "nahraniti" Bogdanovića jeste i propušten Evrobasket u septembru. Tokom aktuelne NBA sezone na 54 susreta u ligaškom delu prosečno je beležio 14 poena uz 40% pogođenih šuteva za tri.

Bogdan Bogdanović Foto: Fiba.basketball

Već smo duboko zašli u kategoriju bekova, odnosno pozicije "dva", i tu javnost nema razloga za brigu. Marko Gudurić igra svoju najbolju sezonu u karijeri u dresu Fenerbahčea. Momak, koji može da se spusti i na krilo po potrebi, u proseku postiže 12 poena, a baš kao i Bogdan ruka mu je podešena tačno onako kako je potrebno - 40 procenata pogođenih trojki.

Spisak realnih opcija zatvara takođe izvesni učesnik Svetskog prvenstva Vanja Marinković. Nametnuo se kao sjajno rešenje na Evrobasketu, tokom sezone bio vrlo promenljiv u Baskoniji, međutim sa čestim partijama sa 20 i više ubačenih poena definitivno je neko ko može biti presudan faktor u neizvesnim duelima.

Čini se da se tu spisak bekova "zatvara", ali treba pomenuti potencijalni poziv na pripreme za fenomenalnog Nikolu Topića, što bi ovom momku zasigurno značilo na planu iskustva.

Krilne pozicije - koga izdvojiti?

Nekoliko "slatkih" muka Pešić ima na pozicijama "trojke" i "četvorke". Dok među putnicima neće biti Vladimira Lučića, usled brojnih povreda od kojih je presudna bila ona leve ruke, Nikola Kalinić je već "viđen" u avionu za Manilu. Od njega će se očekivati da radi ono što čini i kod Jasikevičijusa u Barseloni, a to je da igra tvrdu odbranu. Brojke u katalonskom klubu nisu ni blizu onih koje su mu prošle godine donele titulu najkorisnijeg igrača ABA lige, ali nije sve u statistici koja je "vidljiva", zbog čega je uostalom on jedini siguran na svojoj poziciji.

Najverovatnija opcija pored njega je i prošlosezonski saigrač iz Zvezde Dejan Davidovac koji u dresu moskovskog CSKA za 20 mintua na parketu postiže oko 7 poena uz 3 skoka. Nikola Jović je odigrao mali broj minuta u svojoj debitanskoj sezoni u dresu Majamija, pa je teško verovati da bi on mogao da bude jedno od rešenja, dok se kao potencijalne opcije nameću i redovni "pozivci" u kvalifikacionim utakmicama Ognjen Dobrić i Uroš Trifunović, s tim što je prvopomenuti bliži dresu sa nacionalnim grbom.

Na papiru najslabija, ali zbog toga i najkompetitvnija, jeste pozicija krilnog centra. To mesto je Lučić pokrivao u Češkoj u septembru, a sada će, osim trenutaka kada na terenu budu bila dva centra, biti nekoliko kandidata i to ravnopravnih po raznim statističkim segmentima.

Izaberite 12 košarkaša

Glasajte

Aleksej Pokuševski iz Oklahome nakon odbijenog poziva za prošli veliki turnir opet predstavlja udarnu iglu, iako još uvek nema isksutva u dresu reprezentacije. On se povodom potencijalnog nastupa još uvek nije oglašavao, tako da se iz drugog plana javljaju Nemanja Bjelica, koji ima velikih problema sa povredama i dvojac Luka Mitrović - Alen Smailagić. Igrač Fenerbahčea ponovo muku muči sa listom, tokom godine je odigrao manje od deset utakmica i pitanje je koliko je spreman da pomogne timu, dok su košarkaši Crvene zvezde i Partizana pokazali da mogu mnogo. Posebno raduje veliki povratak Mitrovića nakon nekoliko sušnih sezona, pa je realno očekivati ga makar na širem spisku.

Marko Jagodić-Kuridža je još jedan od onih koji će maltene sigurno biti na pripremama. Uvek se odazivao tokom kvalifikacija, bio čak sasvim korektan na Evrobasketu i nikoga ne bi trebalo da začudi ukoliko se košarkaš Budućnosti pojavi u Manili. Za kraj treba pomenuti i Borišu Simanića kao jednu od manje verovatnih solucija.

Centarska pozicija: Jokić - pitanje svih pitanja

Tema broj jedan u domaćim medijima pred svako veliko takmičenja je učešće dvostrukog najkorisnijeg igrača NBA lige. Nikola Jokić iz noći u noći ne prestaje sa pomeranjem granica, pa je tako i sinoć bio ključna figura u pobedi nad Lejkersima na startu finala Zapada.

Ove sezone mu je izmaklo MVP priznanje, ali prema mišljenju mnogih upravo ovo je najbolja godina u karijeri Somborca. Ne treba isticati koliko bi važan bio nastup košarkaša Denvera, koji bi možda bio i najveća zvezda čitavog turnira, a ne samo Srbije. U prošlosti je propuštao velika takmičenja, međutim nastupao je na prethodnom Evrobasketu što može biti ohrabrujuće. Konačnu odluku verovatno će doneti neposredno nakon završetka obaveza u Americi, kako je to i do sada bio slučaj.

Nikola Jokić Foto: FIBA

Da Srbiji ne fale opcije na centru potvrđuju i Nikola Milutinov i Filip Petrušev. Bivši centar Partizana nije igrao evroligašku košarku u Moskvi, ali podatak da je jedan od najplaćenijih igrača u Rusiji dovoljno govori o nameri kluba da ga zadrži što duže u svojim redovima i njegovom kvalitetu.

Sa druge strane, Petrušev se u potpunosti vratio u svoju formu posle neuspešnog mandata u Efesu. Kao jedan od ključnih ljudi u četi Duška Ivanovića nametnuo se i ponovo pobrao pažnju brojnih zaintersovanih ekipa. Tokom sezone ubacuje oko 11 poena u proseku uz preko 5 skokova, pa je vrlo moguće da će baš on odmeniti još jednog kandidata Dušana Ristića. Bolje partije polaznik koledža Arizona pružao je u Fuenlabradi nego u Galatasaraju, međutim i on je itekako potentna opcija i neko koga Pešić izuzetno ceni.

Imaće selektor sigurno dosta dilema pred pripreme koje će započeti za otprilike dva meseca. Neke stvari i ne zavise od njega, na neke druge svakako sam utiče, ali je sigurno da će javnost ponovo biti poprilično podeljena kada konačan spisak bude objavljen. Ukoliko sve bude prema "planu" otprilike je jasno kojih 7 ili 8 imena će sigurno biti u avionu za Filipine, dok će se koplja lomiti oko preostalih mesta.

(Telegraf.rs)

Video: Jokić ubacio "nemoguću" trojku uz zvuk sirene

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PALI SE MAŠINA

    17. maj 2023 | 16:23

    Dantea, Nunalija, Puntera, Ledaya, Lesora, Madara, Papapetrua i Tegeltiju

  • Gorila 🦍

    17. maj 2023 | 19:58

    Treba da igraju obavezno Avramovic, Smajlilagic, Mitrovic i Dobric. Ta 4 momka moraju biti u 12, jer to zasluzuju. Petruseva ne zvati zato sto je rekao da je gubio vreme sa reprezentacijom i ne zna da se ponasa. Nedovica ne zvati jer je hodajuca bolnica i uvek nas to kosta na takmicenjima. Andjusica ne zvati jer je imao losu sezonu. Mojih 12: Micic, Bogdan, Kalina, Avramovic, Dobric, Marinkovic, Gudura, Mitrovic, Smajlilagic, Jokic, Milutinov i Ristic (zato sto je zadovoljan sto je treci centar). Zivela majka Srbija. 🇷🇸

  • Nata

    17. maj 2023 | 17:54

    Baš me zabole!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA