≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Olimpijakos prvi finalista Evrolige: "Pomračenje" u trećoj četvrtini skupo koštalo Obradovićev Monako

Vreme čitanja: oko 8 min.

Grčki tim opravdao ulogu favorita

  • 18
KK Olimpijakos - KK Monako, 19.5.2023. Foto: Klodian Lato / Eurokinissi / imago sportfotodienst / Profimedia

Košarkaši Olimpijakosa savladali su Monako  76:62 u prvom polufinalnom duelu Fajnal fora Evrolige u Kaunasu.

I pored toga što je Monako imao dvanaest poena viška na poluvremenu, Oli je susret prelomio u trećoj deonici koju su sa 27:2 rešili u svoju korist.

Mnogo bolje je u susret ušao Obradovićev tim, delovali su dosta sigurnije na oba kraja terena i tokom prvog poluvremena su faulovima "seckali" igru protivničke ekipe. Grčki klub je vodio samo posle uvodnog slobodnog bacanja Vezenkova, nakon čega je usledio niz Lojda, Brauna i Motijejunasa, koji je trojkom prekinuo Kenan. Imao je Monako u tim trenucima konstantno dva ili tri poseda plusa, što je palo u vodu početkom druge četvrtine kada su igrači Olimpijakosa izjednačili na 22:22.

Kratkog maha bila je serija Barcokasovih igrača jer je Obradović podigao tim posle tajm-auta. Ključne uloge preuzeli su Džejms i Okobo koji je proigravao svoje saigrače. Razlika je rasla iz napada u napad, u finišu poluvremena tim iz Kneževine prvi put je stekao dvocifreni plus, da bi na pauzu otišao sa vođstvom 41:29.

Saša Obradović, Olimpijakos - Monako, 19.5.2023. Foto: Klodian Lato / Eurokinissi / imago sportfotodienst / Profimedia

Na startu drugog poluvremena bilo je vidljivo da je Olimpijakos potpuno drugi tim u odnosu na prvi deo meča. Sve je počelo košem Vezenkova, pa onda i pogotkom uz faul Papanikolaua. Monako je konstantno bio u problemu tokom svojih napada, uglavnom su šutirali u poslednjim trenucima, a vreme je često i isticalo. Potpuni preokret sa po tri poena donose Fal, Vezenkov i Papanikolau. Jedini koš u ovom kvartalu za Monako ubacio je Lojd u kontri. Do isteka 30. minuta Monako je bio bez "metaka", pa je tako izjednačio negativan rekord Evrolige. Sa druge strane Oli je "sipao" sa svih strana, još trinaest poena su "sasuli", a kao "šlag na tortu" došao je poslednji pogodak Larencakisa sa devet metara od table.

U poslednjoj deonici Monako je uspevao da spusti minus na devet u nekoliko navrata, međutim nisu imali ni snage ni volje za obrt pa je na semaforu na kraju stajalo 76:62.

Vezenkov je bio najefikasniji košarkaš sa 19 poena i 6 skokova, Papanikolau je imao 15 uz 8 uhvaćenih lopti, dok je Fal imao 12. U poraženom timu Džejms i Okobo su zabeležili po 17 poena uz slab šut iz igre, dok je Lojd imao 11 i 7 skokova.

Protivnik Oliju u finalu biće bolji iz dvoboja Reala i Barselone, koji počinje u 20 časova.

Uživo

Olimpijakos - Monako 76:62 (14:20, 15:21, 27:2, 20:19)

Startne petorke

Olimpijakos: Vokap, Kenan, Papanikolau, Vezenkov, Fal

Monako: Džejms, Lojd, Uatara, Braun, Motijejunas

40. minut (76:62): Okobo ubacuje dva penala, međutim Fal leti po terenu i ponovo zakucava. Slukas ubrzo stroprocentan sa linije za slobodna bacanja za višak od trinaest poena. Džejms isto radi na suprotnoj strani. Fal ne ubacuje dvojku sa distance, slab šut za tri Lojda što ne kažnjava Slukas, koji gubi posed. Vezenkov vezuje četiri poena svoje ekipe, sa druge strane ukupno tri poena ubacuju Okobo i Motijejunas. Slukas sa dva penala presudio Monaku - plus 14 na 50 sekundi do kraja. Poslednje poene na susretu postižu Boloboj sa jedne i Okobo sa druge strane za konačnih 76:62.

35. minut (64:53): Okobo ubacuje za tri i već posle 20-ak sekundi njegov tim je postigao više poena nego u prošloj deonici. Fal dominira u reketu i postiže dvojku. Posle dva neuspešna napada Okobo ubacuje jedan poen. Dvojke su razmenili Hol, Slukas i Okobo, a onda je pauzu zatražio Barcokas pri rezultatu 60:51. Dobar napadački ritam potvrđuje Džejms, ali uzvraća i Slukas pogotkom na drugi obruč. Fal mnog osnažniji od Hola i zakucava pod faulom. Nije pogodio dodatno bacanje.

3. četvrtina

30. minut (56:43): Prvi poeni za Monako u nastavku na četiri minuta do kraja deonice, dvojka Lojda u kontri. Neumoran je Papanikolau i vrlo brzo vraća prednost Oliju uz prekršaj. Promašio je penal, ali je skočio, pa Vezenkov ne pogađa za tri. Još jednom ističe napad "kneževima". Koš Kenana i plus četiri za Oli. Razlika konstantno raste, poeni Vezenkova i promašaj Džejmsa, pa kucanje Fala nakon pasa Vokapa. Razigrao se i on pa je u narednom napadu asistirao i za dvojku Vezenkova - plus deset. Promašio je Lojd za tri, a onda Larencakis sa devet metara pogađa od table za tri. Oli razbija rivala - 27:2 u trećoj deonici. Negativan rekord jednog tima po broju postignutih poena u četvrtini postavio je Monako.

25. minut (43:41): Vezenkov zakucavanjem započinje drugo poluvreme, potom i Papanikolau ubacuje dva plus jedan i serijom 5:0 Oli snižava minus na sedam. Promašaji Džejmsa i Kenana za minus četiri, potom i nova greška nakon koje je Fal ubacio jedan penal. Odlična odbrana Olija u nastavku, iz teške pozicije maši Braun, pa Fal produžava niz na 8:0 pre minuta pauze za Obradovića. Novi er-bol Monaka, kazna stiže preko Papanikolaua koji ubacuje trojku kao kap. Stiže trojka i Vezenkova za vođstvo Olimpijakosa - 43:41. Ističe napad protivnicima, pa konačno nešto maši Papanikolau.

Poluvreme

Olimpijakos u potpunosti uništen u prvom delu. Imaju samo 33% šuta iz igre i 50% sa bacanja, što nikako ne može biti dovoljno za ovako bitan meč. Džejms ima 13 poena, Lojd 9 i 5 skokova, Okobo 6 uz 5 asistencija. Za Grke Vezenkov 6, ali šut iz igre 2/6.

20. minut (29:41): Okobo polovičan sa bacanja za francuski tim, pa još jedan prekršaj u napadu protivnika, ovog puta Slukasa. Oli je već u bonusu, a ostalo je malo manje od pola četvrtine. Motijejunas polovičan sa penala, pa ondanekoliko neiskorišćenih napada sa obe strane. To prekida Slukas sa polovičnim učinkom sa penala. Ozbiljan problem penali za grčki klub. Okobo forsira prodor i maši, međutim gubi loptu danas nedovoljno raspoloženi Larencakis. Vraća se Džejms na parket i odmah pogađa za dva i novih plus sedam. Na pet smanjuje Slukas, pa onda igra i dobru odbranu na Džejmsu. Posle nekog vremena Okobo ipak upisuje poene za Monako. Promašaj i grešku Larencakisa koristi Okobo i iz tranzicije ubacuje za tri - plus deset. Tajm-aut Barcokas, posle kojeg Fal standardno ubacuje jedan od dva penala. Džejms u odličnom ritmu dolazi do tri bacanja i sve koristi. Papanikolauova trojka izlazi iz koša za kraj prvog dela.

15. minut (25:29): Bez poena u prvom minutu drugo kvartala, a onda je Larencakis iznudio tri slobodna bacanja, ali pogodio je samo jedno. Dialo napada leđima Larencakisa i u mis-meču lagano postiže dvojku. Budi se Mekisik i pogađa za tri poena, a onda grešku rival koriste Vezenkov i Slukas koji je bio u ulozi asistenta za lagano polaganje. Isti igrač krade loptu i upisuje četvrti uspešni pas za polaganje Mekisika u kontri i izjednačenje. Serija 7:0 i tajm-aut Obradovića. Dobar napad nakon mintua pauze, Okobo pronalazi samog Lojda koji cepa mrežicu van linije 6,75. Blek uzvraća lakim poenima, a onda vrlo loš faul Larencakisa na isteku napada i tri penala za Lojda. Dva od tri za njega. Blek nakon ofanzivnog skoka dolazi do linije slobodnih bacanja i ponovo smanjuje minus grčkog tima na dva. Poludistanca Brauna za dva poseda plusa Monaka. Rampa Hola pod košem, a onda i faul u napadu Bleka.

1. četvrtina 

10. minut (14:20): Nova serija promašaja na obe strane, samo jedna trojka ubačena je u prvih šest i po minuta. Obe ekipe ispunile su bonus pa je na liniju penala stao Džejms i pogodio oba. Jedini igrač koji je do tog momenta pogodio za tri Kenan maši dva bacanja, a sa druge strane Okobo maši za tri. Ajzea ispravlja svoj promašaj na drugoj strani flouterom sa poludistance. Za sve odgovor ima Džejms i trojkom sa osam metara donosi maksimalnih plus sedam. Igra se rasplamsala pa je Vezenkov postigao prvi koš iz igre, ali ponovo Džejms ubacuje dalekometni šut. Papanikolau postiže drugu trojku za Oli, a onda Okobo baca ali-up za Monekea kojim se završava prvi period igre. Loše izgleda Olimpijakos, salbo gađaju i za dva i sa bacanja što je rival znalački iskoristio.

5. minut (6:10): Serija promašaja obe ekipe na samom početku meča. Vezenkov ubacuje jedno od dva slobodna bacanja, da bi serijom od 6:0 Monako došao do pet poena prednosti zahvaljujući Braunu, Lojdu i Motijejunasu. Trojkom Kenana Oli hvata priključak, a onda Lojd pogađa za dva i Papanikolau sa bacanja ispravlja veliki promašaj sa početka meča. Litvanac neporedno pre prvog televizijskog tajm-auta vraća plus četiti za ekipu Saše Obradovića.

Pre meča

Grčki predstavnik je bio na prvom mestu posle ligaškog dela sezone. U četvrtfinalu su imali nešto teži posao protiv Fenerbahčea, međutim uspeli su da se domognu plasmana na završni turnir posle majstorice. Olimpijakos je veliki favorit na papiru i prema kladionicama, pa tako blagi pritisak stoji na njihovoj strani, a kompletnu ponudu i kvote za Fajnal for Evrolige možete pogledati ovde.

Oli je tri puta bio prvak Evrope, poslednji put pre tačn odeset godina, pa je tako i tradicija i iskustvo na njihovoj strani.

Sa druge strane, Monako je kao četvrtoplasirani prošao regularni deo, a onda je u uzbudljivom plej-ofu takođe posle pet susreta porazio uvek nezgodni Makabi. Njima je ovo debi u samoj završnici elitnog takmičenja.

Ono što može biti ohrabrujuće za tim iz Kneževine jeste dupla pobeda protiv Olimpijakosa u ligaškom delu sezone, pošto su i kod kuće i u Pireju slavili sa četiri odnosno pet poena razlike. Ekipe su već imale priliku da se sastanu u završnici Evrolige prošle sezone, kada je aktuelni šampion Grčke u četvrtfinalu slavio sa 3-2.

Interesantno je da ni Jorgos Barcokas ni Saša Obradović nemaju problema sa povređenim igračima, pa će tako u punom sastavu dočekati ovaj vrlo važan dvoboj. Aktuelni MVP Saša Vezenkov je udarna igla nominalno domaćeg tima, dok će najveću podršku imati u vidu Kostasa Slukasa, dok će za Monako najbitnije uloge imati Majk Džejms i Eli Okobo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA