≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Serhio Ljulj ućutkao Olimpijakos u zadnjem napadu: Partizan izgubio od najboljih, Real je šampion Evrolige!

Vreme čitanja: oko 6 min.

Kakav neverovatan meč u Kaunasu

  • 35
KK Partizan, KK Real Madrid, Evroliga Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Ne-ve-ro-vat-no! Šta se ovo dogodilo u Kaunasu! Šok pobeda Real Madrida u poslednjem napadu protiv Olimpijakosa u finalu Evrolige! Junak je Serhio Ljulj košem na tri sekunde do kraja! Može se reći, Evroliga nije mogla da se završi na spektakularniji način - 78:79!

A to su bili njegovi jedini poeni na ovom meču! Ali to je Serhio Ljulj, to je Real Madrid... Prošle godine je junak finala bio Vasa Micić, ovoga puta je to prekaljeni Španac.

Držao je Olimpijakos sve u svojim rukama. Imali su četiri poena viška na svojoj strani na 120 sekundi do kraja. I na kraju su ih prosuli. Put Ljulju napravio je Rodrigez svojom trojkom u poslednjem minutu. Na kraju je mađioničar rekao svoje.

Gledali smo krajnje spektakularno finale Evrolige, zaista dostojno završnog meča takmičenja koje nam je ove sezone donelo mnoštvo emocija, posebno kada su u pitanju košarkaši Partizana i Crvene zvezde. Malo je nedostajalo da u Kaunasu gledamo crno-bele, dok je crveno-belima za pedalj izmakla Top 8 faza takmičenja. Na kraju je Partizan i izgubio od najboljeg tima u plej-ofu...

Pa opet, Olimpijakos i Real Madrid su, može se reći, i zasluženo našli put do ovog finala. I tamo su podarili publici u Litvaniji neverovatnu utakmicu, možda i jednu od boljih i efikasnijih u finalima Evrolige u poslednjih nekoliko godina.

Obično se u finalu Evrolige malo "stane" i uglavnom fokus bude na odbrani, ali takav nije bio slučaj na ovom meču. I Jorgos Barcokas i Ćus Mateo su se odlučili za "run&gun" košarku, pa smo gledali bezbroj trojki, sjajnih pogodaka i lepe košarke. Publika je mogla da uživa, barem ona neutralna.

Mario Hezonja, KK Partizan, Foto: 900/Cordon Press / imago sportfotodienst / Profimedia

A ona koja je imala svog favorita, preživljavala je ovo jako dramatično. Jer prva četvrtina krenula je gotovo perfektno za Olimpijakos, a posebno za Ajzeju Kenana koji je ubacio tri trojke i dopustio da Pirejci dođu i do devet poena prednosti pred prvi TV tajmaut. Ta razlika je potom narasla i na maksimalnih +12, nakon čega su Hezonja i Rudi uspeli da je koliko-toliko smanje.

Upao je tada Olimpijakos u određenu krizu rezultata. Mnogo toga je Real uspeo da zaustavi u reketu i da omogući sebi da čak i pređe u prednost posle oko 13 minuta košarke. Klackao se tada rezultat, ali se Olimpijakos nije predavao. Uspevao da je održi situaciju pod kontrolom.

Delovalo je da će Real konačno uspeti da skine lance kada je posle trojke Muse došao do pet razlike, ali je Olimpijakos adekvatno reagovao, pa se na veliki odmor otišlo sa potpuno nerešnim rezultatom, što dovoljno govori o tome kakva je drama ovde vladala.

Ni nastavak meča nije razočarao. Taman kada se činilo da Olimpijakos staje na čvrsto tlo posle tri minuta praznine za Real i serije od 6:0, Kraljevići su uspeli da se vrate u igru preko Najdžela Vilijams-Gosa. Međutim, i pored svega toga, četiri poena razlike su ipak bila na strani Pirejaca pred završnih deset minuta utakmice.

Čus Mateo Foto: MN Press

A ona je bila priča za sebe, jer je u njoj na jednoj strani dominirao nestvarni Saša Vezenkov, a na drugoj je to bio potpuno neverovatni Fabijan Kozer, kojeg do sada u sezoni gotovo da nije bilo sa bitnom ulogom i onda je rešio da "izdominira" u finalu i baci nam "deža-vi" na neki raniji Fajnal for.

Da će do kraja biti dramatično, pokazivala je i činjenica da su na četiri minuta do kraja dva tima delila dva poseda, odnosno samo četiri poena. A tako je bilo i pred završnih 120 sekundi.

Usledila je već opisana završnica, posle koje je Real Madrid stigao do titule šampiona

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut (78:79) - SERHIO RODRIGEZ! TROJKA! Samo poen razlike, još 12 sekundi do kraja! TAJMAUT! AUUUUUUUUU! SERHIO LJULJ! JOŠ TRI SEKUNDE! I TO JE TO! POBEDA OLIMPIJAKOSA! 

8. minut (78:72) - Kenan sa sjajnim pogotkom neutrališe zakucavanje Tavaresa! Šest je razlike, još 120 sekundi do trenutka kada saznajemo prvaka Evrope!

6. minut (74:70) - Kakvo ludilo od utakmice! Saša Vezenkov postiže trojku! Onda uzvraća Rodrigez sa 2+1! Ista meta isto odstojanje, posle toga čitav minut bez poena.

4. minut (71:67) - Posle tajmauta Ćusa Matea stiže i trojka Kozera! Ali Mekisik je takođe raspoložen... Real se zapetljao na drugoj strani, a onda napravio glupu grešku, biće tri bacanja za Slukasa. Ili dva, pošto će se gledati snimak, to će uraditi Saša Pukl i Gitis Vilijus. Dva su i pogađa samop jedno. Ali... Trojka Kozera! Pa gde je bio ovaj čovak pre Fajnal fora!?

2. minut (68:61) - Nastavlja Olimpijakos da gradi svoju prednost posle koša Vezenkova, ali Valter Tavares sada pokušava da održi Kraljeviće iznad vode u ovim prelomnim momentima utakmice. I onda trojka Vezenkova!

III ČETVRTINA

10. minut (63:59) - Imaće Oli prednost pred završnih 10 minuta. Posle poena Mekisika i Slukasa, Grci stižu do plusa pred odlučujuću deonicu.

8. minut (59:59) - Nastavlja se velika borba. Dvojka Rodrigeza, pa i Vezenkova se anuliraju, ali Real preko Vilijams-Gosa stiže do novog poravnanja posle serije 5:0!

6. minut (57:52) - Stvara Olimpijakos sada sebi prvu manju prednost u ovom kvartalu, pre svega zahvaljujući sjajnoj odbrani, pomoću koje je protiv Monaka, stigao do onih 27:2. Sada Real nema koš već puna tri minuta, a Pirejci vezuju šest poena.

3. minut (51:52) - Nastavlja se ogromna borba u Kaunasu. Gledamo vrhunsku košarku. Koš za košem, nijedna ekipa ne može da uhvati neku veću prednost u ovim momentima. Ipak posle akcije 2+1 Vezenkova je Olimpijakos stekao poen razlike, da bi Hanga momentalno uzvratio.

II ČETVRTINA

10. minut (45:45) - Vezenkov postiže dvojku, Mekisik trojku i eto nas u egalu! Imao je Musa šansu da trojkom vrati prednost Realu, ali to ne čini. Gledamo zaista spektakularnu košarku u ovim momentima u Kaunasu. Tajmaut je tražio Ćus Mateo. I ništa od koša nakon toga.

8. minut (40:45) - Real je u velikoj seriji! Trojkom Džanana Muse, Kraljevići uspevaju da povećaju svoju prednost na +5. Olimpijakos deluje pomalo šokirano...

6. minut (36:37) - Nastavlja se vatreni obračun! Real je čak i došao do prednosti u jednom momentu preko Rodrigeza i Kozera, ali je Olimpijakos uspeo da odgovori, pa posle koša Mekisika i dalje ima kakvu-takvu prednost. No, Zek Rendolf trojkom daje novu prednost Realu.

3. minut (29:27) - Real Madrid je krenuo u ofanzivu! I sve je bliže Olimpijakosu, pošto posle koša Marija Hezonje ima samo dva poena zaostatka. Možda pomalo neočekivano gledamo jako efikasno finale do sada.

I ČETVRTINA

10. minut (24:17) - Uspeva Olimpijakos da do kraja ove prve deonice održi svoju prednost. Real tek na kraju preko Rudija Fernandeza i Marija Hezonje uspeva da se koliko-toliko približi na sedam poena minusa.

7. minut (19:10) - Uspeva za sada da Olimpijakos zadrži kontrolu nad situacijom. Kenan je novom trojkom čak doneo i prednost od sedam poena Pirejcima, tik posle TV tajmauta. A onda stižu i poeni Vezenkova, zbog čega reaguje Ćus Mateo tajmautom.

3. minut (9:7) - Vrlo efikasna utakmica na njenom početku. Olimpijakos za sada pogađa samo trojke preko Papanikolaua i Kenana, dok Real igra dosta raznovrsnije. Tavares i Vilijams Gos su za sada pokretači Kraljevića.

- Finale je kasnilo oko pet minuta zbog problema sa zapisničkim stolom.

STARTNE POSTAVE

Olimpijakos: Vokap, Kenan, Fol, Vezenkov, Papanikolau

Real Madrid: Vilijams-Gos, Hanga, Tavares, Endiaje, Musa

KOMENTAR PRE MEČA

Očekuje nas veliki spektakl u "Žalgirio Areni" gde će nesumnjivo daleko veću podršku imati ekipa Olimpijakosa. Preko 5.000 navijača Pirejaca već je bilo u Litvaniji za polufinale, a večeras će im se priključiti još jedna velika grupa, tako da će sve "grmeti" od grčkih navijača.

U regularnom delu sezone, gledali smo dva meča ovih rivala. Oba je dobio Olimpijakos koji i jeste blagi favorit za pobedu na ovom meču. Ali Real je već bio u potcenjenom položaju protiv Barselone, pa je pokazao da ga nikako ne treba "ignorisati" ni u kakvom smislu.

Real opet neće moći da računa ni na Geršona Jabuselea zbog suspenzije, kao ni na Gabrijela Deka zbog povrede.

Čast da sude finalnu utakmicu pripala je Saši Puklu iz Slovenije, potom Gitisu Vilijusu iz Litvanije i na kraju Mehdiju Difali iz Francuske.

(Telegraf.rs)

Video: Haos na aerodromu i pored poraza: Suze igrača i luda pesma najvernijih navijača

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA