≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Bez njega ništa ne bi bilo moguće: Jokić u plej-ofu ponovo ima na koga da se osloni

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ne čini uspeh jednog tima samo jedan igrač, priča koja je potvrđena u velikoj većini situacija u timskim sportovima. Tako je i sa Denver Nagetsima. Super je što je Jokić obarao rekorde prethodnih godina, ali ništa od toga nije bilo dovoljno kako bi se napravio iskorak u plej-ofu. Makar sličan onom iz 2020. godine. Sve do aktuelne sezone. Čini se da je ključ u ekipi, a posebno u jednom momku, koji je briljirao i u tom prethodnom finalu plej-ofa svojih Nagetsa...

  • 1
Nikola Jokić, Džamal Marej, Lebron Džejms Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Od 2014. odnosno 2016. godine, kada su na NBA Draftu izabrali trenutno dva najvažnija igrača u rosteru, čini se da Nagetsi nikada nisu bili bliže ispunjenju snova o osvajanju prstena. U centru pažnje srpske javnosti je učinak neverovatnog Nikole Jokića, koji verovatno igra sezonu karijere, međutim opšte je mišljenje da se njegov doprinos u plej-ofu nikada nije dovodio u pitanje i da je za uspeh celog tima bila neophodna podrška barem jednog ili većeg broja drugih igrača. I to se ove sezone konačno događa, čini se na još višem nivou u odnosu na godinu korone i onog čuvenog "babla".

Dobro je poznato da je udarna igla i glavni čovek u igri Denvera Nikola Jokić izabran 2014. godine kao ukupno 41. pik što se i dan danas smatra jednim od najboljih uboda NBA Drafta ikada. Isto tako, nakon jedne sezone i dva plej-ofa koja je propustio, za Džamala Mareja su bila podeljena mišljenja uz blago naginjanje ka tome da su Nagetsi pogrešili njegovim izborom 2016. godine, i to sa pozicije sedam u prvoj rundi.

džamal marej Foto: Tanjug/Ap

Ako se vratimo nazad u pomenutu godinu, samo jednu sezonu nakon što su na mestu plejmejkera i to sa iste pozicije broj sedam u prvoj rundi NBA Drafta izabrali Emanuela Mudieja, ljudi iz stručnog štaba na čelu sa Majklom Melounom odlučili su da liniju organizatora igre ojačaju sa momkom iz Ontarija, nakon samo jedne provedene kampanje na koledžu Kentaki. Mnogi su smatrali da bi taj potez mogao da "uguši" Mudieja, nakon jedne ipak skromne ruki sezone.

Već u prvoj godini u klubu Kanađanin se približio svom konkurentu i maltene ga istisnuo iz startne postave. Mudiej koji je u proseku ubacivao 11 poena i propustio je trećinu sezone, što je Marej iskoristio i sa 9,9 poena trenera stavio na ogromne muke. Mada za Melouna i ne deluje da su to bile muke jer je već u sledećoj godini kanadski košarkaš dobio prednost, dok je njegov konkurent pošto-poto trejdovan u Nikse. Tim je oba puta ostajao bez plej-ofa, pošto su završavali na poziciji devet, međutim napredak je bio evidentan u odnosu na trogodišnji period pre Mareja.

Uporedo sa rastom Džokera rastao je i on, brojke koje su upisivali bile su sve bolje, što je tokom 2019. uticalo na prvi plasman Nagetsa u plej-of od 2013. godine. I to sa druge pozicije Zapadne konferencije, nešto što nije bilo zamislivo do tada. Ekipa je uz veliki otpor i posle sedam mečeva eliminisana u drugoj rundi od Portlanda. Marej je posle 18,2 poena u proseku tokom regularnog toka, doigravanje obojio sa učinkom od 21,3. Jokić je bio još efikasniji sa 20+ peona, 10+ skokva i 7+ asistencija u obe faze takmičenja. Uz njih, opipiljivije uloge imali su Geri Heris, Pol Milsap, Vil Barton...

Nikola Jokić i Džamal Marej Foto: Tanjug/AP

Usledila je čuvena pandemija koronvirusa, nešto lošiji plasman u ligaškom delu sezone, međutim i prvo finale Zapada za Denver još od vremena Karmela Entonija. Protivnik je, kao i prošlog puta, dolazio iz Los Anđelesa. Čuveni Lejkersi su bili prevelik zalogaj, ali opet smo na delu videli tandem Jokić - Marej, ojačan novom zvezdom Majklom Porterom Džuniorom. Kanađanin je u plej-ofu poenterski čak bio i bolji od srpskog centra sa učinkom od 26,5, što je "začinio" i poboljšanim učinkom u vidu asistencija od 6,6 po meču. Posebno je bio inspirisan u pomenutom finalu konferencije, ali tim očigledno još uvek tada nije dostigao vrhunac.

Kobna 2021. godina ostavila je gorak ukus kod svih pristalica Nagetsa obeležena je povredom kanadskog košarkaša neposredno pred plej-of. Tokom susreta sa Voriorsima odigranog 12.aprila Marej je povredio prednje ukrštene ligamente. Tim je od Finiksa ispao u polufinalu Zapada, a u narednoj sezoni, koju je Džamal propustio, elimisani su u prvoj rundi od Golden Stejta.

Džamal Marej Foto: Tanjug / AP

Nikola Jokić je u oba plej-ofa sam vukao tim, prethodno osokoljen MVP priznanjima. Prosek od 29,8 poena i 11,6 skokova 2021. i  31 poena uz 13,2 uhavaćene lopte 2022. do sada su bili njegovi najbolji učinci u doigravanju od početka karijere. Pa ipak, podaci koji kažu da je bez Mareja Nikola imao manji broj proigravanja saigrača dosta toga pokazuje i dokazuje. U sezoni 2020/21 u dve serije postsezone beležio je 5 asistencija po meču, dok je u godini koja je prethodila aktuelnoj imao 5,8 u plej-ofu.

Jednostavno, Majkl Porter, Monte Moris, Eron Gordon i ostali nisu bili dovoljni Denveru, falilo je to nešto što bi aktiviralo i samog Jokića u "paserskom" smislu i generalno donelo željeni ishod.

Početkom sezone 2022/23 Marej se vratio na parket. Bilo je tu nekoliko skromnih partija, često ga je Meloun i odmarao, ali sa 20 poena i 6,2 asistencije po duelu najavio je da ipak nije zaboravio da igra sport pod obručima i Denver je konačno prvi put u istoriji bio prvi. Polako je gušio i kritike onih koji su smatrali da on nije ono što je ekipi potrebno za veliki rezultat, što je samo potvrđeno u prethodnih mesec i kusur dana.

Nekadašnji član Kentakija je u svim partijama prvi pratilac Jokiću koji beleži nestavaran učinak. Marej sa 27,9 poena, 6,2 asistencije i 5 uhvaćenih lopti na 14 dosadašnjih susreta u plej-ofu sjajno pokriva prostor koji je prethodnih par godina ostajao upražnjen kada je "Džoker" udvajan i mučen od strane protivničkih odbrana. Maltene svaki napad završava neko od njih dvojice, a posebno je bitan broj asistencija koje Jokić deli - čak 10,1 po utakmici.

džamal marej Foto: Tanjug/Ap

Gro tih dodavanja upravo koristi Džamal, međutim i ostali igrači imaju daleko rasterećenije uloge u fazi napada, što se definitivno reflektuje na njihovo raspoloženje i daleko bolji i efikasniji šut sa distance. Porter, Brus Braun, Gordon i Kaldvel-Poup uz dva najbitnija košarkaša takođe imaju jako važan doprinos jer je upravo u njihovim rukama oko 50 poena. Niti u jednom plej-ofu od početka ere Majka Melouna nije se dogodilo da čak šest igrača imaju takozvani "double-digit" u košgeterskom smislu. Niti jednom do sada.

Posebno se Marejova uloga vidi u finalu Zapadne konferencije i mečevima sa starim "dželatom" Denvera ekipom Lejkersa. Od 2008. godine do početka trenutne serije na 22 plej-of okršaja između ovih rivala skor je 16-6 u korist sastava iz "Grada anđela". Svaku od četiri serije Denver je gubio u tom periodu, a sada se nalaze nadomak plasmana u veliko finale NBA lige prvi put istoriji franšize. Sve to uz čak 35 poena u proseku za Kanađanina, i to u trenucima kada se kompletna protivnička odbrana usmerava na dvostrukog osvajača MVP priznanja.

Imajući u vidu sve navedene činjenice, teško je otrgnuti se utisku da Meloun nikako nije pogrešio uzimanjem Mareja te 2016. i čak naprotiv, to je bio pun pogodak. Čini se da je jedina stvar koja može da uspori njegov dalji razvoj mogućnost povrede, koja je ipak veća za nekoga ko se sa istom već jednom suočio. Ukoliko ostane zdrav i prav momak koji ima samo 26 godina može još mnogo toga da učini, posebno uz jednog od najboljih igrača ikada pored sebe. Za početak, da sačekamo kraj ovogodišnjeg plej-ofa, pa ćemo dalje pričati...

(Telegraf.rs)

Video: O ovom duelu Jokića i Lebrona bruji NBA liga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA