≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

E, to je Partizan: Crno-beli ubedljivo do polufinala ABA lige, Studenti pali u Areni

Vreme čitanja: oko 8 min.

Nakon neubedljve prve dve partije u seriji, igrači Željka Obradovića u majstorici pokazali svoju pravu sliku

  • 47
KK Partizan KK SC Derbi Foto: MN Press

Košarkaši Partizana pobedili su Studentski centar 112:83 pred 14 hiljada gledalaca u Areni i tako se domogli poslednje karte za polufinale ABA lige. Tamo ih čeka dvoboj sa Cedevita Olimpijom.

Prethodno su Studenti poveli u seriji prošlog ponedeljka, međutim crno-beli su u Podgorici u četvrtak izjednačili na 1-1.

Osim prvog kvartala, tokom kojeg je gost imao i dva poseda viška, crno-beli su u trećem duelu sve vreme diktirali tempo i pre svega sjajnim šutem za tri držali protivnika na distanci.

KK Partizan - SC Derbi Foto: Nikola Tomić

Bolje je u meč ušao gost i već na samom početku stekao šest poena prednosti, što je nateralo Željka da zatraži minut odmora (2:8). Držali su isti višak gosti još dva minuta, sve do serije Ledeja, Pantera i Lesora kojom je Partizan došao do poravnanja. Prvo vođstvo ubrzo je doneo Naneli pogođenom trojkom. Potom je i Panter ušao u seriju, ali verovatno prelomnu trojku postigao je Naneli za 22:17, što je nateralo Žakelja da zatraži kratak predah. Od tog momenta SC Derbi više nije imao priključak, a defintivan pokazatelj šta čeka Podgoričane u nastavku meča bila je treća trojka Džejmsa Nanelija. Prvi kvartal okončan je rezultatom 27:21.

KK Partizan - SC Derbi Foto: Nikola Tomić

Uz malo poteškoća na startu druge deonice, kada je Zvonimir Ivišić spustio na minus pet, domaćin je za minut odbio nalet novom mini-serijom kreiranom trojkama Ledeja i Madara (35:24). Utakmica je i definitivno prelomljena neverovatnom sekvencom Partizana u poslednjih pet minuta prvog poluvremena. Najpre je Lesor sa dva snažna zakucavanja podigao publiku na noge, niz je nastavio pogocima sa penala, da bi poptuni delirijum nastao nakon ali-up kombinacije Pantera i Ledeja. Kao šlag na torti došla je i trojka Pantera za 57:38 pred drugih 20 minuta.

Razlika se konstantno uvećavala u prvoj polovini trećeg kvartala, vodio je Partizan i sa 23 poena razlike, međutim Studenti se nisu predavali i tračak nade ostavili su sa tri vezana koša za tri, dva, odnosno jedan.

Nisu imal isnage za više od toga, jer je Partizan preko Smailagića i Madara na 4:34 pre oglašavanja sirene došao do 99:73. Najbitniji momenat završnog perioda ustvari je ulazak Sava Drezgića na teren. Bili su to prvi minuti u ABA ligi za momka koji ima samo šesnaest godina. Igrač koji je u februaru debitovao u Kupu "Radivoja Koraća" upisao se u listu strelaca sa penala uz ovacije sa tribina. Na samom kraju Smajli je igrao za lični učinak i ubrzo su on i Tasić postavili konačnih 112:83.

Partizan je na kraju meča imao neverovatan šut iz igre 35/54 uz 25/28 sa linije za slobodna bacanja. Efikasniji od ostalih bio je Naneli sa 17 poena, Ledej i Smailagić su dodali po 14, Lesor 13, Madar 12, dok su Anđušić i Eksum imali 10 odnosno 9 poena, koliko je ubacio i Panter. Tasić je za SC Derbi postigao 14, a Zvonimir Ivišić 13 poena.

ABA liga će naknadno objaviti datume odigravanja susreta između beogradskog i ljubljanskog tima.

Uživo

Partizan - SC Derbi 112:83 (27:21, 30:17, 23:25, 32:20)

Startne petorke

Partizan: Panter, Naneli, Trifunović, Smailagić, Koprivica

Studentski centar: Pavlićević, Megi, Slavković, Hadžibegović, T. Ivišić

4. četvrtina

00:00 (112:83): Zvonimir fauliran na šutu za tri, samo jednom precizan. Ubrzo prve koševe postiže šesnaestogodišnji Drezgić sa penala. Megi na isti način siguran na drugoj strani. Trojka Zvonimira Ivišića, dva od dva Anđušić za jedan. Smailagić sa dve trojke popravlja svoj učinak, a konačan rezultat postavlja Tasić.

02:42: Ističe vreme za napad Podgoričana nakon pauze, Anđušićevo polaganje publika pozdravlja. Šansu dobija i mladi Drezgić - debi u ABA ligi. Nije pogodio Koprivica, faul u napadu Baćovića. Nema poena Drezgića, ima za Drežnjaka. Željko ne dozovljava opuštanje - minut odmora.

04:34: Hadžibegović polovičan sa linije slobodnih bacanja, potom Megi daje trojku, ali isto čini i Trifunović. Na zakucavanje Hadžibegovića Smajli je odgovorio trojkom. Novi poeni za Derbi preko Zvonimira, međutim serija Madara i Smailagića se nastavila i crno-beli su stekli prednost 99:73. Tajm-aut Žakelj.

08:22: Serija loših poteza na početku četvrte četvrtine. Prekida je Smailagić trojkom, a onda i Papapetru rotira u defanzivi i odličnim dodavanjem upošljava Madara u ofsajdu. Serija 5:0.

3. četvrtina

00:00 (80:63): Isforsiran šut Tasića za tri. Potom se upisuje i Danilo Anđušić sa penala sa dva pogotka. Nema koša Megija, Madar vraća plus 23 - 80:57. Megi smanjuje na 21. Trojka Pavlićevića posle lošeg dodavanja Smajlija. Tehnička Madara zbog prigovora. Pavlićević zatvara treći period bacanjem.

02:00: Zakucavanje Tomislava Ivišića, pa trojka za Ledeja. Uzvraća Tasić za dva, međutim Naneli danas briljira i pod faulom samo sabira višak - 76:53 Ne pogađa Anđušić, jedini raspoloženi Tasić prvo postiže svoje poene, zatim i pronalazi Drežnjaka pod košem. Anđušić greši u koracima.

04:43: Greška Hadžibegovića, iz novog napada Slavković ubacuje svoju novu trojku. Dve dvojke Drežnjaka i Tomislava Ivišića između njih i trojka Eksuma. Lesor u formi večeras, laki poeni i za njega. Ekstra pas Pantera i poludistanca Ledeja - 70:49.

07:25: Pavlićević otvara nastavak poludistancom. Eksum gubi, pa Naneli vraća posed i forsira šut sa velike udaljenosti. Lesor upisuje crno-bele sa linije penala, prethodno Drežnjak nije pogodio za tri. Koš Tomislava, Eksum nije ubacio trojku, ali zato jeste prikucao u kontri. Nova ukradena lopta i pogodak za dva i razliku od 21 poena.

10:00: Preko 14 hiljada ljudi u Areni.

Poluvreme

Naneli 12 poena, Panter, Lesor i Ledej po 9, za Studente Tasić 8.

Sve što Partizan nije pogađao u prve dve utakmice sada ulazi. Šut iz igre 17/23, sa penala 15/16 - zaista nestvarne brojke.

00:00: Pavlićević i Eksum razmenjuju polaganja, s tim što plej Studentskog centra ne koristi dodatan penal. Isti igrač sa iste pozicije pogađa samo jednom. Serija promašaja, pre faula Slavkovića za tri bacanja Nanelija. Snažno kuca Ivišić, na drugoj strani Eksum pravi kontra-faul. Krade loptu Panter i ali-up za Ledeja! Polaže Tasić, međutim Panter sipa još jednu trojku uz zvuk sirene za maksimalnih 57:38.

03:08: Odgovor ima Hadžibegović koji pogađa dvojku. Tehničku dobija klupa gostujućeg tima zbog prigovora, Panter uvećava razliku za jedan. Snažno zakucavanje Lesora, pa onda još jednom! Loš pas Hadžibegovića i Lesor zaustavljen prekršajem. Šesnaest poena viška za Partizan.

04:25: Trojka Ledeja nakon asistencija Smailagića. Gubi loptu Baćović, nema poena na obe strane do koša Madara za tri - velikih plus 11. Par promašaja, pre slobodnih bacanja za Tasića, dva od dva. Trojkom Papapetrua crno-beli imaju novih maksimalnih dvanaest poena viška. Drežnjak istom merom uzvraća. Papapetru fauliran, pogađa oba puta.

06:39: Trojka Ledeja nakon asistencija Smailagića. Gubi loptu Baćović, nema poena na obe strane do koša Madara za tri - velikih plus 11.

07:45: Prvi put na terenu Papapetru. Ivanović otvara drugih deset mintua promašenom trojkom. Obostrana tehnička za Ledeja i Tasića. Najpre faul u napadu Smajlija, zatim greši Ivišić. Upisuje se Papapetru poluhorogom. Zvonimir polovičan sa linije bacanja, greška u koracima Madara. Tasić lepo rešava mis-meč - 29:24.

1. četvrtina

00:00 (27:21) : Još jedna izgubljena lopta za SC Derbi, Naneli ovog puta ne ubacuje šut. Tasić nakon dva minuta prekida post ekipe, a onda Drežnjak vezuje nove poene iz kontre. Ledej poenima zatvara prvu deonicu.

01:39: Jak faul Nanelija nad Zvonimirom. Jedan od blizanaca pogađa dva penala. Ušao je Panter u šuterski ritam, nova trojka. Laki poeni Pavlićevića na obruču, zatim i njegov loš faul nad Smailagićem. Opet siguran Partizan za jedan poen. Ne pogađa Zvonimir za tri, dobar na skoku Madar. Nakon druge trojke Pantera stiže druga i za Nanelija. Izraelac ponovo sjajan u defanzivi, krade loptu i asistira Naneliju za njegov treći pogodak van linije 6,75 - 25:17. 

03:46: Stiže pogodak za dva Pantera, potom i sjajno zakucavanje Lesora iz kontre. Serija 6:0. Isforsiran šut Pavlićevića, međutim skače Zvonimir Ivišić i pogađa za dva. Naneli uzvraća trojkom za prvo vođstvo domaćina - 14:13.

05:03: Partizan ponovo na liniji penala. Eksum oba puta siguran. Loš faul Lesora, njegov drugi prekršaj. Hadžibegović pogađa i dodatno bacanje, a onda Ledej sa svog mesta smanjuje na minus četiri. Srljaju i jedni i drugi u svojim akcijama, tri izgubljene lopte u nizu.

06:48: Panter baca loptu u aut, što kažnjava Slavković na drugoj strani. Tajm-aut Obradovića. Trifunović ne pogađa za tri, uzvraća Pavlićević. Lesor polovičan sa linije slobodnih bacanja. Nema trojka Pavlićevića ni dvojke Nanelija sa poluodstojanja.

08:27: Panter maši za tri, Ivišić krade loptu Naneliju, zatim pogađa Megi za tri. Fauliran Trifunović na šutu, dva od dva sa penala. Panter blokira Slavkovića, odbitak Tomislav Ivišić pretvara u trojku.

10:00: Meč je započet skokom Koprivice.

19:55: Interesantna startna petorka za Partizan. Počinje Balša.

19:45: Mladi Savo Drezgić ponovo u protokolu. Nema povređenog Alekse Avramovića i odsutnog Tristana Vukčevića.

19:38: Domaći košarkaši na zagrevanju. Tribine se polako popunjavaju.

Pre meča

U prvoj utakmici odigranoj u hali "Aleksandar Nikolić" Podgoričani su iznenadili favorizovanog rivala i slavili sa 84:83 na krilima Zvonimira Ivišića, koji je upisao 22 poena i 13 skokova.

Tri dana kasnije, proteklog četvrtka, Partizan je posle drame u Podgorici pobedio 81:79 i tako barem na kratko spasio sezonu. Eksum sa 24 i Naneli sa 23 poena predvodili su ekipu i tako seriju vratili u Beograd.

Uoči početka utakmice trener SC Derbija Andrej Žakelj istakao je da je pritisak na strani današnjeg domaćina i da je sportski nadati se iznenađenju, dok je Željko Obradović istakao da je kod njegovog tima došlo do emotivnog i psihološkog pražnjenja nakon ispadanja od Reala, a zatim dodao:

- Znamo da je to utakmica koja iziskuje ono što je najbitnije: koncentraciju, motivaciju i ogromnu želju da se prođe u sledeće kolo. Igrali smo cele sezone da bili u plej-ofu. Znaju se ciljevi, ništa se nije promenilo bez obzira što smo odigrali dve veoma teške utakmice protiv Studentskog centra. Naravno, dočekujemo ih sa velikim respektom ali i sa verom u sopstvene mogućnosti, da ćemo odigrati bolje nego što je bio slučaj u prethodna dva meča - poručio je Obradović.

Rukovodioci ABA lige delegirali su dvojicu slovenačkih i jednog hrvatskog arbitra za ovaj meč. Pravdu će deliti Damir Javor, Sašo Petek i Luka Kardum.

(Telegraf.rs)

Video: Pao još jedan koš u Podgorici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rigodo

    22. maj 2023 | 21:45

    Bravooooooo crno - beli. Pa vi ste neponovljivi. Svaka čast više publike nego u Pančevu sendvičara. Za druge se navija Partizan se voli.

  • Ante

    22. maj 2023 | 21:23

    Partizan šampion sad i uvijek živio rođo 🏆

  • Bas, ali bas

    22. maj 2023 | 19:40

    Voleo bih znati sta je sa ovima navijacima iz Zeleznika? Vise na nasi vestima, pisu neke gluposti, nista realno. Da li su oni isfrustrirani, da li imaju ili su Imali nesretno detinjstvo, da li iz njih izbija tolika mrznja, zavist, zloba, sta li? Uglavnom se jedni isti javljaju. Imate svoj klub pa tamo totrljajte sta vam volja. Mene ne zanimate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA