≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Novi težak šamar za Partizan u Ljubljani: Cedevita vratila seriju u Beograd

Vreme čitanja: oko 9 min.

Mnogo bolja igra Ljubljančana u odnosu na prvi meč, neočekivani junaci Rebec i Mulalić

Jogi Ferel i Matijas Lesor, Cedevita Olimpija - Partizan Foto: ABA League j.t.d. / Dragana Stjepanović)

Košarkaši Cedevita Olimpije porazili su Partizan 95:83 u drugoj utakmici polufinalne serije ABA lige i tako izborili majstoricu koja će odlučiti ko će na megdan Crvenoj zvezdi.

Nije tim trenera Željka Obradovića bio ni blizu potrebnog nivoa u "Areni Stožice". Doduše, treba biti iskren i reći da ni u prvom duelu Partizan nije bio dobar, ali je koristio velike greške rivala, što sada nije bio slučaj.

Prvu četvrtinu obeležile su serije pogodaka za tri poena. Partizan je vrlo rano došao do plusa od sedam poena (12:5) zahvaljujući Smailagiću, Naneliju i Panteru. Usledila je brza serija protivnika od 7:0, potom i devet vezanih poena Partizana. Kasnije će se ispostaviti da je to bio poslednji dugoročno dobar period crno-belih. U tim trenucima šut je još uvek dobro služio goste, koji su prvi kvartal okončali sa pet ubačenih trojki, međutim kako je kvartal odmicao i domaćin je namestio nišanske sprave. Vrlo brzo je na semaforu pisalo 27:23 posle trećeg ubačenog šuta sa distance za Jeremića. Nadu Partizanu i moral podigao je Eksum fenomenalnom trojkom sa preko pola terena na isteku vremena.

Partizan se trgnuo početkom druge deonice. Eksum i Panter su uzeli stvari u svoje ruke i vratili solidan plus (37:33). Ferel i Alibegović imali su ključne uloge u završnici prvog dela meča, kada je napad crno-belih u potpunosti stao. Trojka Amerikanca, pa onda tri penala posle vrlo lošeg poteza Trifunovića i tehničke koju je zaradio u potpunosti su gurnuli u ambis ekipu Željka Obradovića. Kada je Alibegović dao koš i dodatno bacanje za 51:41 bilo je jasno da je Olimpija drugi tim u odnosu na onaj iz Beograda.

Panterovi i Nanelijevi koševi otključali su bravu na startu trećeg kvartala (53:50) i potencijalno ugrozili prednost Slovenaca, međutim to se nije dogodilo. I pored napadačke anemije pregrmela je ekipa Mira Alilovića nešto teži period, čak i uvećala plus zahvaljujući nešto boljoj defanzivi, pa je na 1:28 pre početka poslednjih deset minuta opet Alibegović bio presudni faktor kada je pogodio za 65:56. Spremio je iznenađenje trener domaće ekipe u vidu Mulalića koji je do kraja deonice ubacio i vrlo važan šut za tri za prednost dvocifrenog karaktera.

Upravo su on i Rebec uz uvek raspoloženog Ferela verovatno bili i "meč vineri". Neke vrlo nezgodne šuteve ubacivali su, u jednom trenutku napravili i maksimalnih 87:71, što je bilo dovoljno kako bi se meč relativno mirno priveo kraju, i pored toga što je Partizan na dva minuta pre isteka uspeo nekako da se približi na minus osam. Na kraju je ipak pisalo 95:83.

Najefikasniji košarkaš u redovima Cedevita Olimpije bio je Ferel sa 21 poenom, 8 skokova i 7 asistencija i ukupnim indeksom 36. U pobedničkom timu dvocifreni su još bili i Dragić sa 12, Omić sa 10 i 6 skokova i Murić sa 10 poena.

Poenterski najbolji igrač susreta bio je Panter sa 24 poena uz 8 skokova, Eksum je imao 16, Naneli 14, dok je Lesor postigao 11, ali i uhvatio samo 1 skok.

Odlučujući treći susret na programu je tek narednog utorka u beogradskoj "Štark Areni".

Cedevita Olimpija - Partizan 95:83 (29:26, 22:15, 22:19, 22:23)

Startne petorke

Cedevita Olimpija: Ferel, Jeremić, Dragić, Murić, Omić

Partizan: Madar, Panter, Naneli, Ledej, Smailagić

Tok uživo

Četvrta četvrtina

10. minut (95:83): Kratak na trojci Madar, Eksum pravi prekršaj za bonus. Murić cepa mrežicu, to je defintivno to. Do kraja susreta Panter je postavio konačan rezutlat.

9. minut: Dragić možda stavlja i tačku na meč, trojka četiri sekunde pre isteka napada. Tajm Željko na 1:26 do kraja.

8. minut: Gubi loptu Rebec, Madar pogađa za poslednji voz crno-belih - 87:76. Tajm Alilović. Dva promašaja Cedevite, Panter trojka za osam poena zaostatka. Pogađa i Ferel, a onda i Eksum dva slobodna bacanja.

6. minut: Eksum na isteku napada ne pogađa, opet fauliran Mulalić na šutu za tri, uz to i tehnička Panter! Samo jedan od četiri. Serija penala nastavljena pogocima Smailagića - 85:71. Matković ne pogađa, konačno odbranjen napad Partizana, Eksum na drugoj strani ne ubacuje za tri. Ferelov daje koš sa vrha kapice. Madar trojkom ispravlja promašaj Pantera.

4. minut: Prvi poeni Papapetrua. Problem za crno-bele četvrta lična Lesora. Nesportska dosuđena, dva bacanja daje Mulalić. Murić daje dvojku za četiri poena u napadu. Konačno trojka, daje Panter, međutim Matković drugi put na meču daje koš sa poludistance. Tajm-aut Obradović.

2. minut: Slab početak završne deoncie prekida Lesor pogotkom za dva uz faul. Daje koš i sa penala. Rebec iz drugog napada vraća razliku na 13. Eksum daje samo jedan penal. Matković pogađa silaznu putanju na isteku napada. Sjajna asistencija Rebeca.

Treća četvrtina

10. minut (73:60): Alibegović donosi maksimalnih 70:59. Loš napad Partizana, Rebec za 14 poena viška. Razbijeni crno-beli. Tehnička Alilović, Panter daje za jedan, iz napada nema poena. Teško će se Partizan vratiti posle ovakve završnice četvrtine.

9. minut: Naneli daje trojku, Radović ubacuje dvojku na dalji obruč, . Bez koša Pantera pre novih penala Jogija, ubacuje oba. Partizan preteruje sa šutevima za tri, Alibegović iz odbojke za 65:56. Iz tajm-auta Eksum uz nezgodan pad uspeva da pogodi dvojku, posle i bacanje. Mulalić za tri uz prekršaj. Ne daje penal, ekstra posed.

7. minut: Madar drugi put uzastopno promašuje, iz narednog napada Lesor koristi mis-meč sa Jeremićem. Faul Smailagića nad Omićem, snažni centar hvata ofanzivni skok posle slabog šuta Ferela. Omić pogađa jedno bacanje.

5. minut: Maši Ferel za dva, faul u napadu Dragić. Nije uspeo čelendž trenera Alilovića. Tehničku Dragića jednim poenom materijalizuje Panter. Ledej sa svog mesta ne daje koš, ali bivši igrač Partizana Murić cepa mrežicu za tri. Greška Smajlija i faul. Silazna putanja Omića, bez koša Madar - 58:51.

3. minut: Jeremić ne ubacuje tza tri. Do mrtve lopte dolazi Ledej, trojka Madara. Po šut sa distance za Dragića i Pantera bez koša, potom Madar seče kontru. Sreća za crno-bele, otvorenu trojkune daje Amerikanac. Kazna Pantera lakim poenima na obruču. Dragićeva kombinacija sa saigračem i pogodak na drugi obruč. Iz ekstra poseda Naneli se snalazi za minus pet. Još jedna greška, ovog puta Dragić, Panter dvojkom spušta minus u potpunosti.

Poluvreme

Ferel 15, Jeremić 9 - Panter 10, Eksum 10

Stao je šut crno-bele u drugoj deonici, pa je domaćin serijom 14:4 otišao na pauzu.

10. minut (51:41): Eksum polovičan sa penala. Dragić na isteku napada bez trojke, skače Ferel, Trifunović pravi i ličnu i tehničku. Tri bacanja pogađa Ferel - raste plus konstantno, 48:41. Do ukradene lopte ponovo doalzi Ferel, Alibegović koš-faul i pogođen penal. Ledej nije pogodio za tri, a loš napad Cedevite završio se bez šuta. Veliko vođstvo na pauzi.

9. minut: Novi promašaj Partizana, sjajno zakcuavanje Alibegovića posle ne toliko dobrog napada Olimpije! Smajli ne ubacuje trojku. Lesor dolazi do lopte, faul u napadu Omić. Eksumov koš za prekid serije rivala. Jogi Ferel za tri poena - 45:40 za Slovence.

7. minut: Nekoliko promašaja posle kratkog predaha. Gubi loptu Dragić, Naneli preteruje i maši trojku iz tranzicije. Omić gađa isforsiranu trojku. Haotična igra u proteklih minut i po. Lesor faulrian za penale, daje jedno. Bez trojke Murić, Naneli pod košem Omiću daje priliku za lake poene. Postiže dva penala.

5. minut: Tri slobodna bacanja iznudio Dragić, dva postiže. Eksum isto čini na suprotnoj strani. Bez trojke Ferel, skok pa Omić daje koš pod prekršajem. Bacanje ponovljeno jer je neko od igrača ranije ušao u reket, Alen popravni koristi. Obe ekipe su u bonusu, pa je faul Trifunovića došao u lošem momentu. Dva od dva. Tajm Željko.

4. minut: Uzima loptu Panter, pa dobija rampu u kontri od strane Matkovića. Eksum pivotira i dolazi do dvojke za egal. Novi poeni Pantera između dve izgubljene lopte Rebeca - nastavljena rezultatska klackalica. Posle dvojke Pantera crno-beli vode 35:31. Tajm-aut Alilović.

2. minut: Bez poena iz prvih napada. Lesor solo prodorom smanjuje na 29:28. Matković sa poluodstojanja ima odgovor, Eksum ne uzvraća. Rebecu loptu krade Lesor, dolazi do bacanja i pogađa jedno.

Prva četvrtina

10. minut (29:26): Eksum daje fenomenalnu trojku sa više od pola terena uz zvuk sirene!

10. minut: Promašaj Ledeja sa poludistance. Prekršaj u napadu napravio je Alibegović. Nema trojke Eksuma, skok Trifunovića koji ne dolazi do poseda nakon "mrtve-lopte". Ferel asistira Matkoviću za snažno kucanje sa dve ruke.

9. minut: Ferel ubacuje step-bek trojku, sjajan potez Amerikanca. Težak šut nije pogodio Papapetru, trojka broj tri za Jeremića ponovo vodi domaćin. Radović daje zicer na asistenciju Matkovića - četiri poena viška.

8. minut: Zicer ne ubacuje Omić, druga trojka Nanelija, pa vraća istom merom Dragić. Krade loptu isti igrač i još jednom Jeremić pogađa izvan linije 6,75. Lesor precizan oba puta sa penala - 23:19 za Partizan.

6. minut: Crno-beli više od dva minuta bez poena, što sjajno koriste Dragić i Murić za prvo vođstvo COL-a. Panter loš niz prekida trojkom. Ferel greši u dodavanju, Naneli daje četvrtu trojku crno-belih. U duelu dva Alena Omić dolazi do iznuđenog faula pre TV tajm-auta.

4. minut: Trojka Nanelija posle promašaja rivala za plus četiti, a nakon lošeg Jeremićevog šuta za tri Panter ubacuje 2+1 za prednost crno-belih od 12:5. Ferel vezuje četiri poena i vraća u igru domaćina. Nema druge trojke Smailagića, ofanzivni skok ipak i veliki promašaj Madara.

2. minut: Smailagić susret otvara promašajem za tri, Omić to kažnjava uvodnim poenima. Smajli se iskupio pogotkom uz faul. Pogađa i za jedan, međutim stiže trojka Jeremića preko ruke. Smailagić za sada sjajan, trojka za šest njegovih poena.

Pre meča

Partizan je u prvom susretu u nedelju na svom terenu "Štark Arene" porazio Slovence 85:70 i tako napravio odličnu uvertiru pred revanš meč.

Ekipa trenera Željka Obradovića nije bila na svom prepoznatljivom nivou, međutim dobrom napadačkom igrom pod košem uspeli su da slome jalov otpor protivnika. Devetostruki osvajač Evrolige je uoči drugog duela istakao da skok igra mora biti bolja.

- Pričali smo o tome da su igrači Cedevita Olimpije, pre svega Omić, ali i ne samo on dobri u skoku. Nisam to video, da neka ekipa toliko skokova upiše kao oni protiv nas u prvoj utakmici. To se ne dešava ni na prijateljskim utakmicama gde je jedna ekipa iz nižeg ranga - izjavio je Obradović, koji na raspolaganju sigurno neće imati Aleksu Avramovića.

Na drugoj strani Miro Alilović najverovatnije ponovo neće moći da se osloni na pomoć Džoša Adamsa. Pre susreta bio je jasan koji segment igre njegovi igrači moraju da poprave.

- Moraćemo da odigramo drugačije u odnosu na prvi susret. Prioritet je timska igra s dobrom kolektivnom odbranom. U napadu bi priča trebalo da bude slična. Lopta treba da kruži i moramo da imamo bolju selekciju šuta. Uz to bih izdvojio kontrolu skoku, s akcentom na defanzivni skok - rekao je Alilović.

Miloš Koljenšić iz Podgorice, Luka Kardum iz Splita i Denis Hadžić iz Pule sudiće drugi meč.

Crno-beli na svojim plećima imaju ulogu favorita, kako zbog javnosti tako i prema kvotama. Kompletnu ponudu možete pogledati ovde.

(Telegraf.rs)

Video: Savo Drezgić ponovo strelac na meču Partizana, a oduševljenje Grobara je nešto o čemu se priča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    30. maj 2023 | 20:04

    Dajte Lesoru megafon da peva sa navijačima!!!!

  • NekoKo

    30. maj 2023 | 20:42

    Neverovatno koliko ima komentatora koji ne znaju da je Zvezda igrala TOP 8 EL.? Nije osvajala ili igrala fajnal forove kao Partizan u formatu kupa šampiona i formatu Evro lige kad se igralo po grupama, ali je igrala TOP 8.? Partizan je bio 10 godina u kanalu, gubio u Evro kupu od Metropolitena, Burža, Burse...grupu u Evro kupu nije prolazio, a u ABA ligi i drugo mesto je bivalo podvig. Sad odjednom sva takmičenja osim EL su smešna, Zvezda nema pojma isl. Ove sezone Zvezda vodi u pobedama 3:2, uz kup utakmicu koja je odlučivala o trofeju...U toj EL je 1:1. Malo prizemljenja i poštovanja prema moćnom rivalu ne bi bilo na odmet.

  • Gile

    30. maj 2023 | 19:49

    Čini li se to meni ili čujem Rumenog u Srbiji koliko urla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA