Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovogodišnji NBA draft zakazan za 22. jun: Vembanjama prvi pik, sa kog mesta će biti birani srpski košarkaši?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbiju će na ovogodišnjem draftu predstavljati dva košarkaša, Tristan Vukčević iz Partizana i Mihailo Bošković iz Igokee

  • 2
Viktor Vembanjama Foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Na ovogodišnjem NBA draftu koji se održava 22. juna, 58 mladih košarkaša postaće deo NBA lige, što je san svakoga od njih.

Kao prvi pik se već odavno nametnuo francuski košarkaš Viktor Vembanjama. Mladi košarkaš ima fantastične atletske predispozicije, a sa visinom od 221 centimetara može da pokriva sve pozicije na terenu.

Primarna mu je pozicija centra.

Ove sezone je briljirao u francuskom prvenstvu i osvojio brojne individualne nagrade. MVP, najbolji mladi igrač, strelac, defanzivac i bloker LNB Pro A lige, ipak, nije uspeo da se pred odlazak u najjaču ligu na svetu okiti trofejem u svojoj zemlji. Njegov tim Metropolitan je u finalnoj seriji poražen od Monaka koji sa klupe predvodi srpski stručnjak Saša Obradović.

Nameće se pitanje sa kog mesta bi mogli da budu draftovani srpski košarkaši. Na ovogodišnjem draftu našu zemlju će predstavljati Tristan Vukčević i Mihailo Bošković.

Prethodno je svoju prijavu za učešće povukao talenat Mege - Nikola Đurišić. Ovaj 18-godišnjak je odlučio da ostane u klubu još godinu dana i stekne neophodno iskustvo u seniorskoj košarci.

Podsetimo, Tristan Vukčević (20) je u toku sezone napustio Partizan kako bi svoje umeće pokazao NBA skautima i izborio se za šansu u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. On je košarkaško umeće pokazao i na tamošnjoj utakmici na kojoj je briljirao postigavši 21 poen za 16 minuta.

Prethodno je bio projektovan za nekog od pikova druge runde, ali se posle prikazanog u Americi ta situacija promenila. Sada se navodi da će Tristan biti između 40. i 50. mesta u prvoj rundi ovogodišnjeg drafta, a kao klub koji bi polagao prava na mladog košarkaša crno-belih navodi se Atlanta, za koju nastupa srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović.

Vukčević, koji je došao u Partizan iz Real Madrida u januaru 2022. godine, potpisavši višegodišnji ugovor. Ove sezone je u dresu kluba iz Humske pružao dobre partije. U ABA ligi je za 14 minuta na parketu prosečno beležio 8.1 poena i i 3.2 skoka za 14 minuta, dok je u Evroligi beležio 1.2 poena i 1.2 skoka po meču.

Sa druge strane, mladi Mihailo Bošković se za izlazak na draft prijavio samo par dana posle potpisa ugovora sa Igokeom, u koju je prešao iz Dinamika.

Košarkaš rođen 2002. godine se najbolje snalazi na poziciji krilnog centra. Nakon početka karijere u Plej-ofu iz rodnog Užica prešao je u Slobodu, da bi nakon dve godine u tom klubu prešao u Dinamik.

Već prve sezone beležio je 10,4 poena, 5,6 skokova i 1,3 asistencije uz 40 odsto šuta za tri na 30 mečeva uz proseno 22,9 minuta na terenu. 

Nastupao je za reprezentaciju Srbije do 20 godina i na Evropskom prvenstvu B Divizije proglašen je za MVP-a takmičenja. Tu je beležio 12,3 poena, 6,6 skokova, 2,1 asistenciju i 1 blokadu po meču.

Očekuje se da talentovani košarkaš bude biran u drugoj rundi ovogodišnjeg NBA drafta.

(Telegraf.rs)

Video: "Za mene to nije pritisak, možemo u Top 8 Evrolige": Tristan Vukčević "zapalio" Grobare

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA