≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Igraće se majstorica! Kampaco sjajnom partijom srušio Partizan i doneo Zvezdi drugu pobedu u finalu ABA lige

Vreme čitanja: oko 10 min.

Odluka o šampionu pada u "Štark Areni" u četvrtak

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Tradicija se nastavlja! Ni ovog utorka u dvorani "Aleksandar Nikolić" nije viđen brejk u finalu ABA lige, što će reći da će se o šampionu odlučivati u majstorici. Zvezda je zahvaljujući odličnoj partiji Fakunda Kampaca stigla do pobede protiv Partizana, pa će večiti u petom meču igrati za pehar regionalnog takmičenja - 68:56.

Mora se reći da je ovo bio ubedljivo najnekvalitetniji meč čitave serije u pogledu same košarke. Vrlo tvrda igra, na mali broj poena, uz veliki broj grešaka na obe strane i izgubljenih lopti. U svemu tome, ipak, bolje se snašla ekipa Duška Ivanovića.

Video: Brutalna rampa koja je prelomila derbi: Hasan Martin izblokirao Jama Madara

Nosioci igre Partizana imali su vrlo loše prvo poluvreme. Dante Eksum je tako u prvom poluvremenu postigao samo jedan jedini poen i to sa linije za slobodna bacanja. Ni mnogi drugi, poput Nanelija i Lesora takođe se nisu proslavili. U završnici su se izabranici Željka Obradovića probudili, ali je to bilo prekasno.

Sa druge strane, Fakundo Kampaco je odigrao možda i najbolji susret ove serije i faktički je bio najzaslužniji za to što je Zvezda na poluvremenu stekla kapitalnu prednost, a kasnije i stigla do pobede.

Video: Svaka čast: Pogledajte brutalno zakucavanje Dobrića koje je zapalilo atmosferu u Pioniru

Argentinac je ubacio 21 poen, dodao je četiri skoka i četiri asistencije. Pratili su ga Ognjen Dobrić sa 14 poena i Filip Petrušev sa 10. Na drugoj strani je Dante Eksum imao 12, a Kevin Panter i Aleksa Avramović su dali po 10.

Prva četvrtina krenula je sasvim korektno napadački sa obe strane. Partizan je bolje krenuo, imao je i šest poena prednosti u jednom navratu, ali je u završnih pet minuta ovog kvartala u potpunosti stao. Posle televizijskog tajmauta crno-beli zapravo nisu postigli nijedan poen iz igre, a ubacili su jedan sa penala.

Za to vreme, Zvezda je došla do sedam poena prednosti i prilično dominantno zatvorila ovaj period igre.

Međutim, obrnuta situacija viđena je na početku druge četvrtine. Tada je Partizan ograničio Zvezdu, koja punih pet minuta nije dala poene, a crno-beli su stigli do izjednačenja. Ali opet su se Obradovićevi momci "pogubili" na terenu, napravili nekoliko neshvatljivih grešaka, a posle koje je Kampaco podigao gard.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Fakundo je zapravio bio i najzaslužniji za to što je Zvezda na odmoru imala osam poena viška i samim tim je dosta lakše mogla da diše na velikom odmoru.

Nastavila je Zvezda u identičnom ritmu i u trećoj četvrtini. Stigla je do +17 pred sam kraj tog perioda, a ponajviše zahvaljujući izuzetno raspoloženom Ognjenu Dobriću, koji je posle jednog zakucavanja i podigao čitavu dvoranu na noge.

Međutim, Partizan je u poslednja dva minuta ovog perioda uspeo da pronađe ritam i da smanji na samo deset razlike posle trojke Alekse Avramovića. Toliko je i bilo pred poslednjih deset minuta igre.

I početak završne, četvrte deonice počeo je bolje za Partizan koji je posle jednog pogotka Pantera stigao na samo pet poena minusa. S obzirom na to da je do kraja meča u tom momentu ostalo šest minuta, sve je bilo potpuno otvoreno.

Pogodio je Eksum trojku koja je u jednom momentu ponovo vratio Partizan na pet razlike, ali je Kampaco istovetno odgovorio i, može se reći, prelomio meč. Zvezda je do kraja bez problema uspela da zadrži i uveća prednost.

Video: Martin brutalnom blokadom zaustavio Eksuma: Da li je i ovaj momenat prelomio meč?

STATISTIKA MEČA

Crvena zvezda - Partizan 68:56

Dvorana: "Aleksandar Nikolić", Beograd

Sudije: Saša Pukl (Slovenija), Matej Boltauzer (Slovenija), Josip Radojković (Hrvatska)

Gledalaca: 7.430

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 8, Lazarević 3, Kampaco 21, Mitrović 5, Lazić, Martin 2, Dobrić 14, Nedović, Marković 3, Petrušev 10, Bentil 2

Partizan: Vukčević, Ledej 9, Avramović 10, Koprivica, Panter 10, Smailagić 3, Eksum 12, Naneli 4, Lesor 4, Trifunović, Anđušić 2, Madar 2

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut (68:56) - Kampaco postiže trojku i možda lomi ovaj meč. Još oko 100 sekundi do kraja. Tajamut Željka Obradovića. Poništen koš Kampaca, viđene su i tehničke greške. Madar je promašio bacanje za tehničku. Potom izgubljena lopta Pantera, pa nesportska greška Madara nad Petruševim. Jedan od dva za Filipa, koji izlazi. Mitrovićevo zakucavanje na dodavanje Kampaca. Gubi loptu Panter, a Kampaco zastaje. Trojka Kampaca koja zatvara meč. Sudija Saša Pukl traži da se isprazni jedan deo tribina iza koša zbog skandiranja. Meč je nastavljen. Poeni za Partizan i time se sve završava.

8. minut (59:54) - Nema trojke Vildoze, potom i faul Lazića. Eksum pogađa trojku i opet je pet razlike. Noga Lesora... Promašaj Kampaca preko Lesora. Izlazi lopta Pantera na šutu za tri. Još dva minuta do kraja!

6. minut (59:51) - Promašaj Dobrića. Greši sada Madar. Vildoza pogađa. Panter je neprecizan sa distance, ali ni Vildoza nije ubacio trojku. Panter opet vraća meč na pet poena razlike. Drugi timski faul Partizana čini Eksum. Lazarević postiže važnu trojku. Eksum sada izblokiran na šutu za tri.

4. minut (54:49) - Dante Eksum je na liniji penala, pogodio je oba. Krade sada loptu Lesor, Avramović smanjuje na devet razlike. Faul Ledeja nad Kampacom. Sam je bio Nedović na šutu za tri i promašio je. Nema trojke ni za Partizan, ali lopta ostaje za crno-bele, jer od Markovića odlazi u aut. Madar ubacuje dvojku i samo je sedam razlike. Tajmaut Ivanovića. Kampaco je promašio. Panter postiže neverovatan šut preko ruke.

2. minut (54:41) - Avramović sada promašuje, mogao je Partizan da siđe na jednocifrenu razlliku. Mitrović potom gubi loptu. Ledej je promašio trojku, Lesor uhvatio skok i fauliran je. Promašaj crno-belih, a lopta se na kraju odbija u aut. Trojka Markovića, a Ledej je uzvratio dvojkom. Kampaco sa nova dva poena.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

III ČETVRTINA

10. minut (49:39) - Prekida Ledej crnu seriju Partizana posle dobrog dodavanja Alekse Avramovića. Hasan Martin je uz to napravio prekršaj u napadu. Pas za Lesora, koji sada zakucava, pa Partizan uspeva da koliko-toliko spusti razliku. Aleksa Avramović pogađa trojku. Kampaco promašuje. I idemo u poslednju deonicu sa 10 razlike.

8. minut (49:32) - Dva slobodna bacanja je sada imao i Luka Vildoza, bio je apsolutno precizan. Promašaj Jama Madara za tri poena, lopta odlazi u aut. Ponovo jako dugo Partizan bez poena. Više od tri minuta...

6. minut (47:32) - Dva poena i za Eksuma, posle čega Dobrić i Mitrović promašuju, a Smailagić pravi treći faul i Mitrović će imati bacanja. Pogodio je jedno od dva.Faul u napadu pravi sada Zek Ledej. Dobrić je sada imao sjajno zakucavanje, koje vodi Zvezdu na +13. Potom izgubljena lopta Partizana. Ide se na tajmaut. Faul Branka Lazića, na kraju bez bacanja. Martin je ubacio dva poena i tajmaut sada traži Žoc.

4. minut (42:30) - Dobrić donosi Zvezdi prvu dvocifrenu prednost. Naneli potom sa još jednim lepim potezom, dok Smailagić pravi novi faul i jako je nezadovoljan time Alen i sada se žali arbitrima. Dobrić ubacuje trojku i sada je +12. Eksum zavrće loptu i ubacuje sa poludistance. Dobrić u dobrom raspoloženju sada, još dva poena za njega.

2. minut (35:26) - Prvi koš u drugom poluvremenu postiže Eksum, dok sa druge strane Kampaco postiže trojku. Još jedan neiskorišćeni napad za Partizan, ali ni Zvezda ovoga puta ne uspeva da se snađe, pošto Dobrić pravi prekršaj. Smailagić uzvraća faulom u napadu.

Partizan Crvena Zvezda finale ABA liga košarka Foto: Mileta Mirčetić

II ČETVRTINA

10. minut (32:24) - Vildoza je pogodio iz kontre i odmah idemo na novi tajmaut, ovoga puta koji traži Željko Obradović. Naneli ne pogađa iz teške situacije, dok na drugoj strani Kampaco proleće pored odbrane i poentira iz kontre. Josip Radojković pokazuje da faul Lesora nije bio nesportski posle gledanja snimka. Kampaco pogađa trojku. Težak promašaj Ledeja, a Vildoza je izblokiran. Na drugoj strani promašaj Pantera. Tajmaut Ivanovića posle faula Partizana, preostaje još oko pet sekundi. Dva promašaja, pa Zvezda ima +8 na odmoru.

8. minut (25:24) - Promašuje Nedović sa polu-distance. Eksum izbacuje ciglu. Avramović pravi faul. Sada trenerski tajmaut Duška Ivanovića. Rezultat je pravi rukometni za sada. Kampaco je fauliran od strane Avramovića, to je drugi faul za Aleksu i za Partizan. Kakvo je poluvreme do sada, ova trojka Petruševa može da deluje i kao prava premija za Crvenu zvezdu. Panter pogađa preko ruke Kampaca. Bentil takođe sa teškim promašajem.

6. minut (22:22) - Ukradena lopta Partizana, pa faul Branka Lazića. Gledaće se da li je nesportski. Sudija Pukl kaže da jeste, tako da će biti dva bacanja za Pantera. Pogodio je jedno od dva, sada će biti posed. Nema trojke, a Bentil pravi faul nad Smailagićem. Eksum sada ne uspeva da uvede loptu za pet sekundi. Prva dva poena za Zvezdu u drugoj četvrtini postiže Bentil, posle toga odlazimo na TV tajmaut. Eksum gubi loptu za Partizan. Nedović ne dobacuje do koša. Anđušić promašuje za tri, pa pogađa za dva.

4. minut (20:19) - Stefan Marković je promašio za tri, a Partizanu ističe vreme za napad. Ni Zvezda se nije najbolje snašla, jer je Kampaco promašio za tri, a Panter je uzvratio promašajem za dva. Potom faul u napadu Mitrovića. Eksum je neprecizan za tri. Na kraju trojka Pantera.

2. minut (20:16) - Izlazi sada lopta iz koša pri šutu Kampaca za tri poena. Partizan opet bez poena, pa ide blokada Smailagića. Zvezda ne koristi svoj napad, kao ni Partizan, a Smailagić zatim pravi i prekršaj. Mitrović neprecizan za dva, a Smailagić daje trojku i to je prvi koš Partizana iz igre posle šest minuta!

I ČETVRTINA

10. minut (20:13) - Ogroman promašaj Markovića, lopta je samo dotakla mrežicu. Ostaje lopta za Zvezdu, a posle toga bacanja ima Fakundo Kampaco i to tri komada. Pogodio je samo jedno, Kampaco potom ubacuje još dva poena iz kontre i Željko Obradović traži tajmaut. Eksum je otišao na liniju penala, pogodio je jedan penal, a onda je Mitrović položio i uvećao Zvezdinu razliku. Za kraj Ledej promašuje za dva.

8. minut (15:12) - Nastavlja Zvezda sa pritiskom. Ističe napad Partizana, potom Dobrić uzima još dva poena, a Madar se opet spetljao, pa Zvezda ima novi napad. Željko Obradović je besan zbog još jedne greške svojih igrača i mrtve lopte.

6. minut (13:12) - Ovoga puta promašuje Zek Ledej trojku, a na drugoj strani se prethodno malo spetljao Vildoza. Ide i promašaj Nedovića iz vrlo otvorene pozicije. Ledej ubacuje dvojku. Ledej potom faulira Petruševa, koji pogađa za dva, ali ne i dodatno bacanje. Posle toga TV tajmaut. Dobrić pogađa trojku sa kapice posle minuta odmora. Bez koša Partizana, a Kampaco donosi i prednost Zvezdi.

4. minut (6:10) - Pogodio je Vildoza dva od tri bacanja posle faula Alekse Avramovića, potom je Džejms Naneli ubacio dvojku, uzvratio je Petrušev, a potom stiže i trojka Ledeja. Raspoloženi i jedni i drugi na samom startu utakmice.

- Joanis Papapetru sedi na klupi u opremi Partizana. 

2. minut (2:5) - Po koš na obe strane u uvodna dva minuta. Prve poene za crno-bele postigao je Matijas Lesor, a na drugoj strani je uzvratio Luka Vildoza. Odmah potom i trojka Alekse Avramovića.

UOČI MEČA

STARTNE PETORKE

Crvena zvezda: Vildoza, Mitrović, Lazić, Nedović, Petrušev

Partizan: Ledej, Avramović, Panter, Naneli, Lesor

- Navijači Zvezde pevali su pesmu "Izađi mala" prilikom izlaska igrača Partizana na teren.

- Međutim, predmeta je ipak bilo, doduše dosta manje nego na trećem meču.

- Neša Ilić je sa razglasa zamolio navijače da ne ubacuju stvari na teren, a onda su usledili povici Delija. 

- NEMA PAPAPETRUA! U sastavu za današnji meč nema Joanisa Papapetrua. Evo i ko će danas igrati za Zvezdu i Partizan.

CRVENA ZVEZDA: Holand, Vildoza, Lazarević, Kampaco, Mitrović, Lazić, Martin, Dobrić, Nedović, Marković, Petrušev, Bentil

PARTIZAN: Vukčević, Ledej, Avramović, Koprivica, Panter, Smailagić, Eksum, Naneli, Lesor, Trifunović, Anđušić, Madar

Sastavi Foto: Telegraf.rs

- Bivša odbojkašica Crvene zvezde, Milica Tasić, došla je da prati utakmicu. Pominje se da je ona već duže vreme u vezi sa Lukom Vildozom.

- Igrači se polako, ali sigurno zagrevaju za početak meča. U dvorani je za sada mirno.

- Autobusi obe ekipe stigli su u Pionir. Navijači Zvezde burno su dočekali i jedne i druge, a Nemanja Nedović izašao je sa majicom na kojoj se nalazi lik Brusa Lija.

KOMENTAR PRE MEČA

Ekipa Partizana je dobila prva dva meča u "Štark Areni", dok je nakon toga Crvena zvezda uzvratila u trećem (91:78), tako da ćemo večeras ponovo gledati košarku u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Posle treće utakmice, ABA liga je izrekla i kazne večitim rivalima, pa su tako Jam Madar i Džejms Naneli kažnjeni sa po 2.000 evra, dok su crveno-beli kažnjeni sa 25.000 evra i smanjenjem kapaciteta dvorane, uklanjanjem počasnih mesta i dela oko jednog od koševa.

Problema sa povredama nema u dve ekipe, a treba istaći da će utakmicu suditi arbitri Saša Pukl iz Slovenije, Matej Boltauzer takođe iz Slovenije i Josip Radojković iz Hrvatske.

Ukoliko Crvena zvezda bude večeras slavila, eventualna majstorica bi se igrala u četvrtak od 20.00 časova u beogradskoj "Štark Areni".

(Telegraf.rs)

Video: Trener Zvezde smirivao navijače zbog vređanja Željka Obradovića: Gospodski potez Duška Ivanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    20. jun 2023 | 18:11

    Sta god se desi danas mogu samo biti zahvalan Bogu sto navijam za Zvezdu.

  • Gaga

    20. jun 2023 | 20:45

    Ovaj Madar zlo od dečka, fuj!!!

  • Zvezda šampion

    20. jun 2023 | 21:46

    A kada prođe i peta utakmica, da se naša Beogradska Arena lepo očisti i dezinfikuje od ovih glodara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA