≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Detalji koji su odlučili 9 derbija ove sezone: Zvezda protiv "pakla" Arene, Partizan protiv "prokletstva"

Vreme čitanja: oko 8 min.

Statistika upozorava oba tima...

  • 8
KK Partizan - KK Crvena zvezda, Evroliga Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana odigrali su ove sezone devet "večitih derbija", a poslednji ovosezonski biće najvažniji, pošto će pobednik podići trofej namenjen šampionu ABA lige.

Mnogo tenzije, mnogo navijanja, mnogo želje da se osvoji titula, a pehar je samo jedan. I crveno i crno-beli nadaju se da će uspeti da pobede u popularnoj majstorici i plasirati se u Evorligu. Onom ko izgubi ostaje da se nada "pozivnici" koja bi omogućila da dva srpska tima i drugu godinu u nizu igraju u najelitnijem evropskom košarkaškom takmičenju.

Sa jedne strane, crveno-beli žele da odbrane titulu i nastave seriju kada je reč o osvojenim titulama. Nedavno su podigli trofej namenjen šampionu KLS-a, dok je početkom godine osvojen Kup Srbije, upravo u direktnom duelu protiv Partizana. Sa druge strane, tim Željka Obradovića želi da prekine seriju večitog rivala i po prvi put, od 2013. godine osvoji titulu šampiona ABA lige.

Zvezdu očekuje 20.000 navijača i vatrena atmosfera u kojoj košarkaši crno-belih umeju da zaigraju kao u transu. Partizan mora da iskontroliše udarni trio Nedović-Kampaco-Vildoza, ali i odigra protiv "tradicije". Naime, Obradović je do sada gubio dve majstorice sa crveno-belima, i to 1993. godine, kao i 2022. Uz to poražen je, posle 2:0, u seriji od Reala.

Kada se anliziraju međusobni duelu dva tima ove sezone, može se zaključiti da dugo nisu viđeni neizvesniji mečevi. Do sada, odigrano je devet duela u tri različita takmičenja, a Zvezda je slavila u pet navrata. Ipak, oba tima imaju razloga za oprez jer su detalji umeli da odluče pobednika. A, statistika, i pored toga što ne otkriva uvek baš sve, ume da bude neumoljiva.

Partizan Crvena Zvezda finale ABA liga košarka Foto: Mileta Mirčetić

Početak sezone i prvi ABA derbi

Prvi duel odigran je ove sezone 28. novembra u okviru ABA lige, a Crvena zvezda je, kao domaćin, slavila 68:56. U pobedničkom timu istakli su se Luka Vildoza sa 19 poena, a pratilu su ga Nedović i Dobrić sa 17 i 11 poena. Sa druge strane, Papapetru je upisao 15, Eksum 14, a Kevin Panter 12.

Meč je u svim statističkim parametrima bio poprilično ujednačen. Zvezda je ukupno imala 24 skokova, 19 asistencija uz 18 ubačenih slobodnih bacanja iz 23 pokušaja. Partizan je imao 26 skokova, 12 asistencija, 23 ubačena slobodna bacnja od 26.

Utisak je da su presudil0 14 izgubljenih lopti crno-belih u odnosu na sedam, koliko je imao domaći tim.

Video: Zakucavanja, trojke, dodavanja: Najbolji momenti prvog basket derbija u sezoni

Evroligaški derbi

Samo desetak dana, posle prvog, odigran je i drugi duel "večitih rivala", ovoga puta u okviru Evrolige, pred navijačima Partizana. "Derbi za primer" kako je okarakterisan, jedan od najzanimljivijih ove sezone, obeležilili su i navijači oba tima, koji nisu napravili nikakav incident, što je bio slučaj u Evorligi i kada je Zvezda bila domaćin.

Posle velike borbe, slavila je Crvena zvezda, a meč je ponovo prelomio Nemanja Nedović na samom kraju meča. Upravo je Nedović bio i najefikasniji akter pobedničkog tima sa 20 poena, a praatili su ga Vildoza sa 14, kao i Petrušev sa 10 poena. U timu Partizana, istakao se Panter sa 15, Madar je imao 14, a Papapetru 13, a Lesor 11.

U većini statističkih parametara, dva tima su ponovo bila prilično ujednačena. Partizan je imao 39 skokova, 13 asistencija, 8 ukradenih lopti, a 16 izgubljenih. Sa druge strane, Zvezda je slavila uprkos tome što je imala svega 26 skokova. Pored 15 asistencija, 14 izgubljenih lopti, dve manje od Partizana, kao i 9 ukradenih lopti, odlučujući je bio nešto bolji procenat ubačenih šuteva za dva i tri poena. Naime, domaći tim je šuitirao 25 od 40 za dva i 5 od 27 za tri, dok je zvezda ubacuila 25 šuteva iz 26 pokušaja za dva, i 5 trojki iz 20 pokušaja.

Nemanja Nedović Foto: Marko Jovanović

Drugi evroligaški derbi 

Da su Večiti, kada igraju evropske utakmice bili za primer, u svakom pogledu, videlo se i u drugom evroligaškom duelu odigranom 27. januara ove godine. Partizan je uspeo da se revanšira Zvezdi posle tesne pobede od 79:78.

U pobedničkom timu Eksum i Ledej su meč završili sa po 20 poena, a Lesor je imao 13. U Zvezdi, Vildoza i Nedović su ponovo bili najdominantniji sa 26 i 23 poena, dok je Dobrić imao 13.

Kao i u prvom derbiju, odlučili su detalji i lak 16 izgubljenih lopti domaćina, naspram svega sedam Partizana, koji je u ovom duelu igrao znatno disciplinovanije u obe faze igre.

Duel u Kupu

Borba za prvi trofej odigrala se u Nišu 17. februara u okviru Kupa Radivoja Koraća. Slavila je Crvena zvezda 83:75. Za razliku od evorligaških mečeva, paklena atmosfera navijača dva tima u dvorani Čair obeležila je ovaj duel.

Tradicionalno Vildoza i Nedović bili su najefikasniji sa 15 i 14 poena, koliko je imao i Filip Petrušev. Kampaco se u tom periodu priključio timu i doneo je prevagu sa 12 poena i čak 7 asistencija. U timu Partizana je Naneli pronašao pravi ritam i postigao 19 poena, Ledej je imao 16 a Lesor 13.

Ispostaviće se, da su ponovo izguibljene lopte, 15 crno-belih naspram 5 crveno-belih, bile odlučujući faktor kada se pogleda statistika.

Fakundo Kampaco, Ben Bentil, Nemanja Nedović, Luka Vildoza Foto: Marko Jovanović

Crno-beli ubedljivi

Najubedljiviju pobedu ove sezone Partizan je ostvario pred sovjim navijačima 13. marta ove godine. Ova pobeda vratila je crno-bele u trku za prvo mesto, na koje su izbili posle poraza Zvezde od Cibone,  došli do prednosti domaćeg terena u reguarlnom delu.

Ovaj meč crno-beli su ubvedljivo rešili u svoju korist, a to se vidi i po statistici. Naime, pobednički tim imao je 66-7% procente pšuta za dva i 37% šuta za tri poena, naspram 54.3% za dva i 27.3% Zvezde. Uz to, Paritzan je imao 24 skokova, 18 asistencija, 7 izgubljenih loptu i 7 ukradenih. Sa durge strane, crveno-beli su imali 29 skokova, 15 asistencije, 12 izgubljenih lopt i 5 ukradenih, pa je jasno zašto je ishod meča rešen u korist domaćina.

Zanimljivo, ovo je prvi derbi u kojem su Nedović i Vildoza podbacili. Srpski košarkaš je ostao bez poena, sa svega sve asistencije za 11 mintua, dok je Vildoza upisao 8 poena sa 22 minuta na parketu. Na ovom susretu dominirao je Kamaco sa 21 poenom, Mitrović je imao 17, a Bentil 10. U pobedničkom timu, zablistao je Lesor sa 27 poena, Ledej je imao 17, a Eksum 15.

Video: Zbog ovog faula je Kampaco dobio petu ličnu, navijači Zvezde i šoku

Plej-of ABA lige

Posle kraja Evrolige, kao i KLS-a, finalna serija ABA lige počela je 13. juna. Kako je domaćin bio Partizan u prva dva duela, viđene su i uvodne dve pobede tima Željka Obradovića. Kada je reč o prvom duelu, crno-beli su slavili 88:80 uz 24 poena Ledeja, 19 Panterai 11 Smailagića. U Zvezdi se istakao Dobrić sa 17, Kampaco je imao 15, a Petrušev 11.

Partizan je u svim statističkim parametrima bio za nijansu bolji, a 24 asistencije crveno-belih, nasram 16 Partizana, kao i 6 izgubljenih  lopti gostiju u odnosu na 12 domaćih, nije bilo dovoljno da rezultat bude drugačiji.

Video: Grobari žestoko po Petruševu: Košarkaš Zvezde na meti zbog svega što se desilo posle prošlog derbija

I u drugom meču, crno-beli su konrolisali utakmicu i slavili sa 87:78. Ovakav ishod značio je vođstvo od 2:09 u seriji koja se selila u Pionir. Proradio je Naneli, koji je uz Smailagića, postigao 15 poena. Lesor i Panter su imali 13, a ledej 12 poena. Na drtugoj strani, Nedović je bio silno motivisan, ali 21 poen nije bio dovoljan. Uz to, nije imao podršku ni svojih saigrača jer je Dobrić imao 11 ubačenih koševa, a Kampaco i Mitrović su meč završili sa po 9 poena.

Crvena zvezda krenula je pred svojim navijačima u hali Pionir na sve ili ništa u trećem duelu. Uz dosta prekida, pogrdnog skandiranja, viđenoh i u prva dva duela kada je domačin bio partizan, crveno-beli su uspeli da upišu trijumf 91:78 i smanje rezultat u serji na 2:1. Dominacija Nedovića, i njegovih 19 poena, ponovo je bila u centru šažnje. Takođe, srpski košarkaši Mitrović i Petrušev, preuzeli su odgovornost i vodili tim do pobede sa po 16 poena. U timu Partizana, Eksum je imao 16, madar 15, a Panter 12.

Video: Zoran Savić ušao u klinč s navijačima Zvezde pred poluvreme: Odgovorio im na uvrede koje mu upućuju

Broj skokova dva tima bio je izjednačen, po 26, a Zvezda je imala 19 asistencija, u odnosu na 11 partizana, kao i 6 izgubljenih lopti, naspram 17 crno-belih.

Konačno, poslednji duel odigrna je ovog utorka, a domači su izjednačili rezultat na 2:2 posle pobede od 68:56 i odveli seriju u "majstoricu". Bio je ovo tvrd meč sa malo poena na obe strane, i duel u kojem je Kampaco postigao 21 poen, skoro trećinu ukupnih poena celog tima. Uz njega, Dobrić je imao 14, a Petrušev 10. U timu Partizana, Eksum je imao 12, a Avramović i Panter po 10.

Statistički gledano, loš meč. Oba tima ubacila su 41% svih upućenih šuteva. Zvezda je imala 27 skokova, Partizan 31, a 19 izgubljenih lopti gostiju, u odnosu na 14 crveno-belih, ponovo su dosta uticali na poraz.

Majstorica

Košarka Finale Plejof ABA Liga Partizan Crvena Zvezda Foto: Mileta Mirčetić

Poslednji duel dva tima ove sezone biće odigran u beogradskoj Areni ovog četvrtka od 20 sati, a Partizan će ponovo biti domaćin. Očekuje se puna hala i oko 20.000 navijača koji će biti vetar u leđa svom timu. Tako, na crveno-belima je težak, al ine i nemoguć zadatak. Partizan ima i treću meč loptu da prekine seriju Zvezde i okiti se titulom posle 10 godina.

Gledajučći statistiku, ako Paritzan svede izgubljene lopte na pristojan nivo i zaustavi trio Nedović-Kampaco-Vildoza, ima veće šanse za pobedu. Sa druge, upravo raspoloženi Nedović i Vildoza, uz asistencije i iskustvo Kampaca Zvezdi donose titulu u desetom večitom derbiju ove sezone.

Ko će biti šampion ABA lige?

Glasajte

(Telegraf.rs)

Video: Brutalna rampa koja je prelomila derbi: Hasan Martin izblokirao Jama Madara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko lazovic

    21. jun 2023 | 18:22

    Lesor treba da odigra kao da mu je zadnji dan puno energije na maksimum

  • Dule

    21. jun 2023 | 21:08

    neka sudije budu postene zvezda nema ni gram sanse...to vidi svako ..

  • Stefan

    21. jun 2023 | 20:26

    jesam navijac Partizana ali Zvezda je realno samo na 1 bolja(Campazo),Punter,Nunali,Ledej,Lesor so sigurno bolji..Samo da ne bude nesto sa navijacima jer u prve 2 nije bilo nista a kad je Zvezda bila domacin je bilo svacega..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA