≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Debakl Srbije u četvrtfinalu Evrobasketa, Belgija preveliki "zalogaj" za mladu ekipu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prva četvrtina odredila dalji tok dešavanja... Evropa dobija nove vladarke, a Lavice se okreću borbi za Olimpijske igre.

  • 21
Srbija - Slovačka košarkašice žene košarka Foto: fiba.basketball

Neće Srbija braniti tron na Evropskom prvenstvu za košarkašice, niti stići do medalje. Ne treba previše ni zameriti podmlađenom sastavu, ali je utisak da je u borbi za polufinale moralo i moglo bolje. Na kraju se Belgijanke upisale treću ubedljivu pobedu od starta takmičenja slavivši sa 93:53 u "Areni Stožice".

Vrlo težak poraz pretrpele su izabranice Marine Maljković, verovatno najviše zbog slabog otvaranja utakmice. Povele su Mačke sa 14:0 protiv Lavica i tek nakon pet minuta prvi koš upisala je Ivon Anderson. Ubrzo je bilo i 19:2, potom i minus dvadeset na kraju prve deonice (28:8), koju je Kijara Linskens završila sa deset poena.

Najbolju igru Srbija je pružila u drugom kvartalu, koji je čak rešen u korist naše selekcije. Dobro je krenulo, zatim je Belgija vezala nekoliko trojki, da bi isto učinila i Saša Čađo, pa je u tom momentu na semaforu stajalo 43:29. Ipak su protivnice na pauzu otišle sa dodatna četiri poena viška.

Raspucale su se Belgijanke u potpunosti u trećoj deonici, doduše uglavnom iz čistih pozicija. Razlika je postepeno uvećavana do 71:45, a onda se igra Srbije do kraja raspala.

U prvom delu četvrte četvrtine rivalke su zaokružile seriju na 20:0 i povele sa 85:45. Do kraja utakmice samo su odradile posao i overile kartu za polufinale.

Najefikasnija košarkašica u pobedničkom timu došla je do tripl-dabla! Ema Meseman je sa 15 poena, 11 skokova i 10 asistencija uz 5 ukradenih lopti ostavila fenomenalan utisak. Žuli Aleman je dodala 15 poena i 11 dodavanja za koš, dok su Kijara Linskens i Žuli Vanlu upisale po 14. Ivon Anderson je košgeterski bila najbolja sa 20 poena.

Belgija se na taj način osvetila Srbiji za poraz u polufinalu prošlo Evrobasketa, pa će sada na istom stepeniku igrati sa boljim iz meča Francuska - Crna Gora.

Poraženi iz tog susreta na megdan će Srbiji. Taj okršaj je od izuzetnog značaja za naš tim jer će pobednik obezbediti plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Srbija - Belgija 53:93 (8:28, 23:21, 14:22, 8:22)

Startne petorke

Srbija: Anderson, Čađo, Raca, Krajišnik, Crvendakić

Belgija: Aleman, Delir, Linskens, Meseman, Vanlu

Tok uživo:

4. četvrtina

10. minut (50:92): Kraj utakmice, na kraju ogromnih 42 poena razlike.

5. minut (45:85): Višak Belgije je narastao na 40. Poenterski niz sada već iznosi 20:0.

3. minut (45:77): Belgija overava trijumf novom mini serijom od 6:0. Verovatno poslednji tajmaut za Marinu Maljković.

3. četvrtina

10. minut (45:71): Kada je teško Belgija daje trojke... Ovo je sadai najveća razlika na meču. Resimon dva puta, po jednom Aleman i još jedna Belgijanka i verovatno je deset minuta pre kraja sve rešeno.

7. minut (41:59): Vezala je Srbija neke dobre napade i relativno brzo dala osam poena, primila samo dva. Verovatno poslednja nada da se nešto učini u ovom četvrtfinalu

4. minut (33:57): Valu trojkom i Aleman sa pet poena otvaraju drugo poluvreme, prvi koš za Srbiju posle tri minuta postiže Crvendakić.

Poluvreme

10. minut (31:49): Tri trojke za Čađo! Između njenih poena pogodile su Aleman i Miseman za dva. Spustila se Srbija na 14 poena minusa, međutim kao i do sada, protivnice imaju odgovor. Na pauzi Čađo 9 poena, Đorđević 8, kod Belgije Meseman 13, Linskens 12.

6. minut (20:39): Belgija serijom trojki vraća plus, čak i stiče maksimalnih 21 poen razlike. Posle realtivno lakih poena za Nogić i Topuzović opet kratak predah. Klupa Belgije ništa ne prepušta slučaju.

2. minut (14:31): Ohrabrenje pred nastavak meča! Serija od 6:0 pre tajmauta.

1. četvrtina

10. minut (8:28): Đorđević, Janković i Jovanović pronalaze put do koša, ali ista boljka pozadi. Belgija daje poene kao od šale i zasluženo ima veliki plus. Kijara Linskens već 10 poena.

6. minut (2:19): Punih pet minuta Srbija nije dala koš, što su protivnice kaznile i povele sa 14:0. Ivon Anderson konačno prekida post, međutim defanzivno rešenje za sada ne postoji.

3. minut (0:8): Mnogo bolji početak Belgije koja iz tranzicije dolazi do vrlo lakih poena. Aleman i Linskens sa po četiti poena teraju Marinu Maljković da zatraži minut odmora.

1. minut: Utakmica je počela.

Pre meča

Težim putem krenule su izabranice Marine Maljković posle poraza od Mađarske (75:81) u ključnom duelu za prvo mesto tokom grupne faze. Direktan plasman u četvrtfinale im je izmakao, zbog čega je bilo neophodno utrošiti dodatan napor kako bi se u osmini finala srušila Velika Britanija (66:60).

Nije bila zadovoljna selektorka nekim prethodnim izdanjima ekipe, međutim sada su sve snage usmerene ka Belgiji, koja briljira na ovom šampionatu.

- U dosadašnjem toku prvenstva pokazala se kao najbolja ekipa. Pobeđivale su sa 35-40 razlike. Sjajna ekipa, predvođena Emom Meseman koja je najbolji stralac ovog prvenstva, imaju i najboljeg asistenta. To govori da igraju jako dobro. Znamo šta ta utakmica nosi, šta nam je bio cilj pre početka, ovo Evropsko prvenstvo vodi na Olimpijske igre i to stalno treba da nam bude u mislima - izjavila je srpska košarkašica Nevena Jovanović.

Belgijanke su bile dominatne u grupnoj fazi, gde im jedino veći otpor pružila Italija. Ekipu predvodi sjajna Ema Meseman, koju dobro poznaje Marina Maljković, pošto je trenira u Fenerbahčeu, koji je nedavno postao prvak Evrope. Još nekoliko vrlo raspoloženih košarkašica ima Belgija i biće izuzetno teško iskontrolisati njihov šut. Ono što može biti olakđavajuća okolnost jeste to što je ovo njihov prvi meč u Sloveniji, jer su grupu odigrali u Tel Avivu.

Pobednika meča u polufinalu očekuje bolji iz okršaja Francuske i Crne Gore.

Srbija je aktuelni branilac titule pošto je pre dve godine u finalu pala Francuska u Valensiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5

    22. jun 2023 | 16:28

    NAJVEĆA BRUKA U ISTORIJI SRPSKE KOŠARKE.OSTAVKE maljkovićke i danilovića ODMAH.

  • SAŠA FRANKFURT

    22. jun 2023 | 16:20

    Ispod našeg koša četri naše i jedna Belgijanka, i Belgijanka uzima loptu! Kraj priče!!

  • Žarkov Dragan

    22. jun 2023 | 16:28

    Još nešto da dodam gde su one devojke koje znaju da daju koš jel ove pola nikad nisam čuo za njih to ne znaju Bruka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA