≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Željko Obradović: Mission accomplished

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vratio se iskusni trener u svoj klub i juče je ispunio jedan od glavnih ciljeva koje je postavio ispred sebe na svojoj promociji

  • 49
KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Vratio se Partizan posle devet godina u Evroligu. Ušao u Top 8 i stao na korak od Fajnal fora. Nakon deset godina uzeo je šampionsku titulu u ABA ligi. Oborio je klub mnogobrojne rekorde na tom putu, a jedno ime, ipak, držalo je sve to pod koncima i onda kada je išlo i onda kada nije. Njegovo ime je Željko Obradović.

Pomalo u neverici su navijači Partizana dočekali taj 28. jun 2021. godine kada je najtrofejniji evropski trener seo na klupu crno-belih. Iako se mesecima pre toga pomalo stidljivo pominjalo da će Žoc doći na klupu, nekako svi nisu verovali u to dok nije usledila i zvanična promocija.

Tamo je Željko nasmejan, ali i sa određenom dozom ozbiljnosti najavio velike stvari. Prvobitno - povratak Partizana u Evroligu na dugoročne staze, a drugo - titulu u regionalnom takmičenju. I na jedno i na drugo su navijači čekali skoro čitavu jednu deceniju.

- Sada svi želimo da vratimo Partizan tamo gde pripada - rekao je tada Žoc.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Već posle godinu dana, Obradović je počeo da ispunjava svoja obećanja. Mada je klub u toj uvodnoj sezoni poražen šokantno od Burse u osmini finala Evrokupa, čelnici Evrolige prepoznali su kvalitet u projektu koji je ispred sebe postavio Željko i dodelili su Partizanu specijalnu pozivnicu za takmičenje u tek završenoj sezoni elitnog takmičenja.

Verovatno se u čelnom takmičenju nijednog momenta nisu pokajali u tu odluku. Uz povratak Željkove čete na terene Evrope, srušeni su brojni rekordi po gledanosti i broju navijača na tribinama, kao i angažman na samim društvenim mrežama, koji je posebno "besneo" onda kada bi na teren kročila četa čačanskog trenera, ali i njihovog večitog rivala.

Tražila se karta više za skoro svaku utakmicu Partizana u Evroligi. Mada nije krenulo najbolje i crno-beli su imali skor 4-9 posle uvodnih 13 kola najboljeg klupskog takmičenja u Evropi, navijači nisu digli ruke već su zapevali još jače. Željko Obradović je odmah posložio stvari na svoje mesto.

Govorio je redovno na konferencijama Obradović da zna šta da radi. Dobijao je pitanja o tome zbog čega domaći igrači ne dobijaju toliku minutažu, zbog čega ne obraća pažnju na neke druge konkretne stvari. Imao je spreman odgovor, a očigledno je iza zatvorenih vrata dobro znao šta radi.

Uostalom, sama hemija tima Partizana govori da je iskusni Obradović uspeo da pronađe pravi balans između svih u ekipi. Niko se ni na koga nije ljutio ili bunio. Svi su funkcionisali kao jedna skladna celina. I crno-beli su na krilima toga stigli i do prvog velikog uspeha u sezoni - plasmana u Top 8 fazu Evrolige.

Željko Obradović Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

Mada su svi "već videli" Partizan i na Fajnal foru nakon senzacionalne dve pobede u Madridu protiv Reala, na kraju se zbog dobro poznate situacije na kraju tog drugog meča u "Vizink Centru", serija u potpunosti okrenula i otišla na račun Kraljevskog kluba. Bezmalo je u tom trenutku svaki igrač crno-belih bio utučen. Nije mogao da veruje ni sam Željko šta se to dogodilo.

Ali osobina velikih trenera je da podignu ekipu i onda kada ne ide. A videlo se da ne ide u četvrtfinalnoj i polufinalnoj seriji ABA lige protiv Studentskog centra i Cedevita Olimpije. U obe je Partizan morao da traži prolaz dalje kroz majstoricu. Potom je došlo i veliko finale sa Crvenom zvezdom, koje je bilo priča za sebe.

Nekako je bilo i očekivano da se tradicija nastavi i da se očuva ta moć domaćeg terena, koja je nekako "zagospodarila" ABA ligom u poslednjih pet godina. Partizan je dobio prve dve utakmice kod kuće, Zvezda je uzvratila u "Pioniru" i Željko Obradović je imao novi zadatak pred sobom - da smiri duhove pred majstoricu juče u Areni.

I u tome je uspeo, pa je na krilima svojih košarkaša mogao da zaključi još jedno uspešno otvoreno poglavlje u Partizanu. Na rukama svojih košarkaša u vazduhu mogao je da kaže, kao kada se pojavi onaj čuveni ekran u video igricama:

Mission accomplished.

(Telegraf.rs)

Video: Dante Eksum otkrio kojeg je pola dete koje je na putu: Rekao i da li će poneti srpsko ime

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mm

    23. jun 2023 | 12:10

    Pa dobro, najbolji trener svih vremena, posle toliko ulozenih miliona u tim, samo jedna titula za dve godine, nije toliko lose....

  • Dzo

    23. jun 2023 | 12:17

    Sad znate zašto je najbolji Evropski trener

  • Djape

    23. jun 2023 | 12:15

    Spremamo se za F4 EL!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA