≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li će i Partizan i Crvena zvezda igrati u Evroligi?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najrealniji odgovor je da hoće, međutim strepnja postoji do konačne odluke

  • 75
KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Sa završetkom ABA lige i italijanske Serije A i definitivno je stavljena tačka na sezonu u evropskoj klupskoj košarci. Sve ekipe koje su nastupale u Evroligi u kampanji 2022/23 okončale su svoje obaveze, pa će centralna tema narednih dana biti upravo sastav elitnog takmičenja.

Ono što je za ljubitelje igre pod obručima na ovim prostorima najbitnije odnosi se na potencijalno učešće večitih rivala.

ABA liga nema zagarantovano mesto, međutim do sada se nije dogodilo da šampion ovog takmičenja voljom čelnika Evrolige ne uzme učešće, što je veliki plus kada govorimo o Partizanu. Sa druge strane, Crvena zvezda je igrala u devet od poslednjih deset izdanja (2018/19 učestvovala Budućnost) što je ipak jako važan faktor u donošenju konačne odluke.

Treba podsetiti da klubovi deoničari Evrolige i jedan "gost" imaju licence koje im garantuju učešće u sledećoj takmičarskoj godini. Ukupno dvanaest klubova, među kojima su aktuelni osvajač i rekorder Real Madrid, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Anadolu Efes, Olimpijakos, Panatinaikos, Olimpija Milano, Makabi Tel Aviv, Žalgiris, Bajern i ASVEL ne brinu o svojoj sudbini, dok je preostalih šest mesta barem na papiru trenutno upažnjeno.

KK Partizan, KK Real Madrid, Evroliga Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Pa ipak, daleko od toga da su svi timovi koji nemaju zagarantovano mesto u istoj poziciji. Monako nema licencu, ali je bio učesnik Fajnal fora i aktuelni je šampion Francuske što ih uz odličnu finansijsku situaciju ubraja skoro pa sigurno u učesnike i u sledećoj sezoni. Slična je situacija i sa Virtusom, koji nije bio toliko uspešan ove godine, međutim finansijski su na daleko višem nivou od svih ostalih konkurenata i oni će takođe maltene zasigurno biti u eliti.

O preostala četiri mesta možda bi i mogla da se povede diskusija, da berlinska Alba takođe nije dugogodišnji učesnik i klub kojem je istekla dvogodišnja licenca, koja ih ipak stavlja u nešto bolju situaciju. Samim tim što im je ona bila dodeljena govori da su čelnici Evrolige poprilično blagonakloni ka njima i to ih stavlja ispred "reda čekanja" u odnosu na ostale.

Dakle, fiktivno, ali i na osnovu činjenica, smo popunili 15 od 18 pozicija. Osim večitih za preostala tri figuriraju i Valensija i Turk Telekom.

U Partizanu, kao aktuelnom regionalnom šampionu, očekuju nastavak prakse prema kojoj osvajač ABA lige igra Evroligu. Još jedna vrlo ohrabrujuća činjenica za Grobare predstavlja učešće u nokaut fazi ove godine, kao i poseta na utakmicama, kako domaćim tako i gostujućim. Crno-beli su na marketinškom nivou značajno doprineli samom takmičenju što je za zatvoren šampionat poput ovog i te kako bitno.

KK Partizan - KK Real Madrid Foto: Mileta Mirčetić

Deluje da bi samo čudo moglo da odvoji Partizan od nastupa u eliti, dok je sa Crvenom zvezdom situacija malo kompleksnija. Pre svega jer će crveno-beli verovatno morati da se isprse za specijalnu pozivnicu, jer im vicešampionska titula u ABA ligi ne garantuje ništa. Cena vajld karda je duplirana u odnosu na prethodne godine i iznosi milion evra, prenosi Sportklub. 

Osim toga što je Zvezda u odnosu na preostale kandidate (Valensiju i Turk) daleko "iskusniji" tim što se tiče staža, treba dodati i njen potencijal i punu halu koja je ove sezone krasila ekipu. Takođe, ekipa je bila u borbi za prolaz dalje do samog kraja ligaškog dela takmičenja i sve su to stvari koje mogu ostaviti pozitivan uticaj. Doduše, znamo da je finansijski aspekt ipak važniji, pa je možda i pozitivan signal tim koji su crveno-beli uspeli da sastave u tek završenoj sezoni.

KK Zvezda - KK Valensija Foto: MN Press/Marko Metlaš

Valensija je već nekoliko puta ostajala bez mesta u Evroligi jer nije uspevala da prođe među najboljih osam što bi im u nekim prethodnim situacijama bilo od pomoći. Veliki plus za španski tim je odluka Gran Kanarije da odustane, i pored prava koje su stekli osvajanjem Evrokupa. Da je suprotno, verovatno se ne bi ni diskutovalo o Valensiji, pa čak ni Turk Telekomu, koji je kao poraženi finalista drugog takmičenja po snazi upao u trku, što je istakao i izvršni direktor takmičenja Paulijus Motiejunas.

Da sumiramo, najrealnije je da će dva od tri mesta popuniti Zvezda, Valensija ili Turk Telekom, dok su ostale ekipe manje više sigurne. Ko će "izvisiti" saznaćemo najverovatnije 29. juna kada se održava sastanak deoničara.

(Telegraf.rs)

Video: Lesor se izljubio sa košarkašima Zvezde posle meča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    24. jun 2023 | 10:48

    Nema zvezdane u evro ligi ove godine i ko zna kada ce je biti ponovo, dok im je sve i svasta u klubu necovek koji falsira papire, preti, objavljuje saopstenja, vredja celnike evrolige, sudije, najuspesnije trenere, legende evrolige... sta ce im takav

  • Oki

    24. jun 2023 | 10:23

    Ne pa nece fmp u Euroligi oni nece da igraju ako ne zasluze ako ih pozovu oni nece prihvatiti rugali su se nama da smo ne zasluzeno igrali EL.

  • Pedja

    24. jun 2023 | 10:40

    Crvena zvezda realno gledano najgori klub eurolige po' svemu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA