≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Selektor Francuske za Telegraf: "Jokić je poseban, ali je Vembenjama bolji u jednom"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vensan Kole govorio je o predstojećem Mundobasketu, srpskim trenerima i istakao koliko ceni Jokića

  • 8
Vensan Kole, Željko Obradović, Nikola Jokić i Viktor Vembanjama Foto: MN Press/Marko Metlaš/Nebojša Paraušić, Tanjug/AP, Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Košarkaška reprezentacija Francuske poslednjih godina, i decenija, važi na svakom takmičenju za jednog od favorita kada je reč o medaljama. A, za ove rezultate Trikolori najviše mogu da zahvale svom selektoru Vensanu Koleu koji uvek pronađe način da "sklopi" dobitni tim. 

Jedan od "najdugovečnijih" aktivnih selektora, poslednjih 14 godina sa velikim uspehom predvodinacionalni tim, a poslednju u nizu medalja, osvojio je prošle godine, kada je na Evrobasketu igrao finale protiv Španije. Upravo je Kole bio jedan od gostiju i predavača Košarkaške klinike "Dušan Duda Ivković", pa je to ujedno bio i povod da sa njim porazgovaramo o aktuelnim košarkaškim temama.

Tako, za Telegraf je izneo prve utiske.

- Velika mi je čast i srećan sam što sam ovde. Bio sam iznenađen kada sam dobio poziv na ovu kliniku, znam za nju dosta dugo - počinje Kole i nastavlja:

- Svim trenerima bih poručio da nastave. Srpski treneri dominiraju u Evropi preko 30 godina. Ova klinika pokazuje da mogu da uče i napreduju. Tu je sve ono što je potrebno za dobrog trenera.

Posebno ceni Obradovića

Trofejni trener ističe da posebno ceni srpske trenere, a naročito aktuelnog trenera Partizana Željka Obradovića, takođe predavača.

- Bio sam ovde ranije. Prošle godine sam izgubuio sa mojim Metropolitanom od Partizana i Željka Obradovića. On je najbolji od najboljih. On je neko kog pratim dugo, i pre nego što sam bio trener. Jer, počeo sam posle njega svoju karijeru. Znam puno o njemu, ali je uvek interesantno slušati ga.

Jokić i Vembenjama

Kole prati dešavanja u evropskoj košarci, ali i u NBA ligi. Ove godine je košarkaš kojeg dobro poznaje, i kojeg je trenirao, Viktor Vembenjama odabran kao prvi pik na draftu, pa će karijeru nastaviti u San Antonio Sparsima. Kolea smo pitali da prokomentariše fenomen svog košrkaša, kao i Nikole Jokića koji je sa Denverom osvojio NBA titulu.

- Nadam se da će Vembenjama biti kao Nikola Jokić. Ima potencijal, ali je najteže sve to ostvariti. Ima samo 19 godina. Znam ga jako dobro jer sam ga trenirao. Predpostavljam da će biti jako uspešan. Moguće je da, za nekoliko godinu, svi najbolji košarkaši budu iz Evrope.

Video: Leteo je u vazduh trener Denvera: Jokićava braća u ludoj proslavi MVP titule Nikole jokića

Može li biti bolji od Jokića?

- Različit je. Jokić je baš poseban. Sve vidi pre drugih i jedan je od onih koji donosi najbolje odluke. Sa druge strane, Viktor mora da bude bolji u tim situacijama. Ono gde je sada bolji od Jokića je njegov aspekt odbrane. Mislim da će u nekoliko godina biti još bolji kada ojača telo.

Evropska košarka postaje sve značajnija.

-Učimo u Evropi mlade igrače košarci. Nisam siguran da NCAA radi isti posao kao i pre. Sada priprema igrače za NBA, ali ne sa istim načinom učenja. Mislim, u Evropi mi uspevamo da razvijamo igrače na pravi način i to naše igrače čini posebnim.

Francuska i Mundobasket

Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, Francuska je jedan od favorita za najviši plasman. Ipak, neigranje Vembenjame, ne ide u prilog timu.

- Biće kraće nego ikada, jer NBA forsira "skraćenje" vremena za pripreme. Biće intenzivno. Imamo očekivanja, ambicije, znamo da će biti teška grupa i težak put, kao i ukrštanja. Idemo bez straha i uvek idemo na pobedu. Nadam se da Vembenjama igra. Njegovo prisustvo bi nam značilo i bilo bi važno. Prvo bi trebalo da se plasiramo u četvrtfinale. Neće biti lako sa ekipama poput Kanade, Letonije, Brazila, Španije... Neće biti lako. Ako uspemo, onda je to takmičenje u kojem je sve moguće. Videli ste prošle godine. Srbija je bila favorit, a završuila je u četvrtfinalu.. Bilo je to jedno od najvećih iznenađenja.

Poslednjih meseci aktuelna je priča i o nastupu Džoela Embida za selekciju Francuske.

- Ne ove godine. Ne znamo. Na njemu je da odluči. Očekujemo njegovu odluku i nadamo se - zaključio je Kole.

(Telegraf.rs)

Video: Govor Željka Obradovića na otvaranju košarkaške klinike "Dušan Ivković" u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FLYING SQUIRREL

    26. jun 2023 | 21:31

    da li se mogu njih dvojica porediti ?

  • 6+4×3=2

    26. jun 2023 | 20:38

    ŠAMPION Nikola Jokić u NBA igra već 8 godina a ovaj Francuz nije odigrao u NBA ni 1 minut. Kako onda može da se vrši bilo kakvo poređenje ?

  • Miloš

    26. jun 2023 | 23:04

    Znaš u čeme je bolji, u kačenju zavjesa i mesa u pušnicu, ( sušaru ).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA