≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Treba li Pešić da pozove Kevina Pantera u reprezentaciju Srbije?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve izvesniji izostanak brojnih standardnih imena ponovo pokreće pitanje stranaca u nacionalnom timu

KK Partizan, Media Day, Kevin Panter Foto: Nikola Tomić

Došao je dan D za košarkašku selekciju. Svetislav Pešić će se u ponedeljak u 16 časova obratiti medijima i izaći sa spiskom imena potencijalnih članova ekspedicije Srbije za Svetsko prvenstvo.

Već sada je izvesno da najboljeg igrača nećemo gledati u Manili. Nikola Jokić će propustiti treće veliko takmičenje nakon odlaska u NBA ligu i to će biti ogroman hendikep za i ovako okrnjenu reprezentaciju.

Izvesno je da na prvenstvu neće biti ni Vasilija Micića koji je otišao u Oklahomu, povratnika u dres Partizana Ognjena Jaramaza, prošle godine otpisanog Miloša Teodosića, još dve NBA vedete Nikole Jovića i Alekseja Pokuševskog, Nikole Kalinića koji bi želeo da odmori, povređenog Vladimira Lučića, kao i Nemanje Bjelice koji je totalno van forme, ali i sam vuče problem sa povredom.

Čitava situacija, kao i ono što se događa u regionu i generalno Evropi tokom poslednjih nekoliko godina, još jednom pokreću pitanje o pozivu stranaca u nacionalni tim.

U fokusu rasprava viđenih na društvenim mrežama tokom poslednjih nekoliko dana je ime Kevina Pantera.

Najbolji košarkaš Partizana tokom poslednje dve godine, poseduje srpsko državljansto duže od tri godine, konkretno od 2020. kada je igrao za Crvenu zvezdu. Naravno, tada je takav potez učinjen kako bi crveno-beli imali jednog stranca manje u rosteru i kako bi neko drugi mogao da zauzme to mesto. Sada je priča ipak malo ozbiljnija.

I pored toga što na Panterovoj poziciji beka šutera Srbija ima zaista dobra imena poput Bogdana Bogdanovića ili Marka Gudurića, nema sumnje da bi on uneo makar dodatni individualni kvalitet u tim, posebno u fazi napada.

Sa prosekom od 16,1 poena u Evroligi nekadašnji igrač Milana i Olimpijaksoa nosio je crno-bele nadomak plasmana na Fajnal for. U finalnim duelima ABA lige protiv Zvezde još jednom su viđene njegove liderske veštine i koliko je sposoban da preuzme najveći teret na svoja pleća.

Treba li Svetislav Pešić da pozove Kevina Pantera u reprezentaciju Srbije?

Glasajte

Pa ipak, da je situacija toliko jednostavna i da govorimo samo o brojkama nema sumnje da bi Panter bio pozvan. Postoji i druga strana medalje. Da li za reprezentaciju Srbije zaista treba da igraju stranci koje nemaju nikakve veze sa zemljom, osim što su u nekom momentu nastupali u istoj?

Pomenuti primeri iz regiona i Evrope nam pokazuju da se druge države nisu štedele kada su u pitanju stranci, pozive su dobijali i oni koji nikada nisu imali bilo kakav kontakt sa njihovim nacionalnim prvenstvima. Lorenco Braun u Španiji je najsvežiji pokazatelj da je tako moguće doći i do uspeha. Takođe, Džejlin Smit u Hrvatskoj, brojna imena u Crnoj Gori i Makedoniji poput Omara Kuka, Tejlora Ročestija ili Boa Mekejleba takođe reprezentuju navedenu situaciju.

Srbija je do sada vešto izbegavala i pomisao da bi inostrani košarkaš mogao da obuče njen dres. Oduvek je bilo dovoljno domaćih kvalitetnih igrača, a čak i kada je situacija bila teža i kada su najveće zvezde izostajale pronalazila su se alternativna rešenja. Možemo li i sada da se odupremo tome?

Selektor Svetislav Pešić je u razgovoru za "Sport Klub" u maju izneo svoje mišljenje na tu temu. Između ostalog je istakao da čitav svet već koristi strance u nacionalnom timu i da se i on sam nalazi pod pritiskom.

- Mi moramo da razumemo da živimo u globalnom svetu. Čitav svet igra sa strancima. Imamo i u Srbiji puno stranaca u drugim reprezentativnim selekcijama. Ljudi koji poznaju košarku, ja živim sa njima, oni već na svoj način vrše pritisak da neko od stranaca igra za reprezentaciju - rekao je Pešić, potom pomenuo i Kevina Pantera uz reči da će jednog dana stranac sigurno igrati za Srbiju.

- Sve države bivše Jugoslavije, oni već godinama na Evropskom prvenstvu igraju sa strancima. Španija, Grčka, Turska imaju stranca. Hoće i rezervu. Kod nas će biti teško dok sam ja selektor, ne zato što ja ne bih to želeo, nego zato što na toj poziciji ne vidim ko bi mogao da doprinese više od naših igrača. Posebno za Pantera mislim, ako bih njega zvao, onda bih morao i nekoga iz Zvezde, jer mi to sve gledamo po ključu. A to bi onda bilo dva. To po FIBA pravilima nije dopušteno. Sve može da se desi... Mislim da za Svetsko prvenstvo nećemo imati potrebu za to. Ali i to će biti jednog dana, sigurno - zaključio je Pešić u maju tokom razgovora za "Sport Klub".

(Telegraf.rs)

Video: Trojka Pantera u poslednjoj sekundi poluvremena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA