≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je potrebno da košarkaši Srbije urade na Svetskom prvenstvu da bi ostvarili plasman na Olimpijske igre?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako stvari stoje, čak ni plasman u polufinale nam ne garantuje direktan odlazak na Olimpijske igre

  • 12
KSS, Konferencija za medije Foto: Nikola Tomić

Svetislav Pešić saopštio je u ponedeljak spisak igrača koji će biti na pripremama za Svetsko prvenstvo i tom prilikom i zvanično potvrdio da tamo neće igrati Nikola Jokić, Vasilije Micić i Nikola Kalinić.

Ipak, bez obzira na njihovo odsustvo selektor je poručio da je prvenstveni i glavni cilj na Mundobasketu da se izbori plasman na Olimpijske igre sledeće godine u Parizu.

ŠTA JE POTREBNO DA BISMO SE PLASIRALI DIREKTNO NA OLIMPIJSKE IGRE?

Već je poznato da će Francuska kao domaćin OI imati direktno mesto na olimpijskom turniru, pa se postavlja pitanje kojih će ostalih 11 učesnika biti u Parizu.

Srpska reprezentacija već na Svetskom prvenstvu ima priliku da obezbedi i direktan plasman u Pariz.

KSS, Okuplkanje igrača Foto: Nikola Tomić

Za to je potrebno da bude među dve najbolje plasirane evropske reprezentacije, ne računajući Francusku. Tako da neće biti bitno da li završimo ispred ili iza njih na konačnoj tabeli.

Ipak, to neće biti nimalo lako i pitanje je do koje faze je potrebno da stignu "Orlovi", tačnije kog plasmana. Naša reprezentacija započinje takmičenje u grupi zajedno sa Kinom, Južnim Sudanom i Portorikom. Da bismo prošli u narednu fazu potrebno je da budemo među dve prvoplasirane reprezentacije i bodovi u narednu rundu se prenose iz tog međusobnog duela. Zato je bitno da budemo prvi u grupi.

Potom se u takozvanoj grupi osmine finala ukrštamo sa grupom A u kojoj se nalaze selekcije Italije, Dominikanske republike, Filipina i Angole.

Iz te novoformirane grupe I u četvrtfinale će se plasirati po dve prvoplasirane ekipe. Ako možemo da se bavimo prognozama, nekako i na osnovu timova na papiru i tradicije, za očekivati je da to budu Italija i Srbija.

Te dve reprezentacije bi trebalo potom da se u četvrtfinalu ukrste sa dvema provoplasiranim selekcijama iz formirane grupe I, u kojoj se takmiče po dve najbolje reprezentacije iz grupa C i D. I ako se ponovo bavimo prognozama to bi najverovatnije mogle da budu reprezentacije SAD i Grčke, ali nikako ne bi trebalo otpisati ni Litvance, ni Crnogorce.

Svetislav Pešić, košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Dakle, biće izuzetno važno da se izbegne duel protiv Amerikanaca u četvrtfinalu, bez obzira što dolaze u verovatno najslabijem sastavu od kada za njih mogu da igraju NBA igrači, jer i dalje se čini da u ovoj konstalaciji snaga imamo sigurno veće šanse za plasman u polufinale u eventualnom meču protiv Grka ili Litvanaca.

Ako računamo da će američki tim sigurno stići do polufinala i da bi najverovatnije tamo trebalo da budu tri evropske selekcije, onda nam čak ni plasman u polufinale ne garantuje direktan odlazak na Olimpijske igre, osim u slučaju da i Francuska nije u polufinalu.

Naravno, sve ovo može da se promeni u slučaju nekog iznenađenja, kao što smo pre 4 godine imali kada je Argentina upravo nas izbacila u četvrtfinalu i kasnije došla do finala, pa tako ne bi trebalo otpisivati da među 4 najbolje stigne i neko poput Australije. I u tom slučaju bi nam ulazak u polufinale obezbedio odlazak na OI u Pariz direktno.

Na kraju svega, u slučaju da se ne izbori direktan plasman na Olimpijske igre, uvek ostaje da se to pokuša preko kvalifikacionog turnira kao što je to bio slučaj ranije. Za uopšte učešće na kvalifikacionom olimpijskom turniru je potrebno da budemo u prvih 19 plasiranih reprezentacija na Svetskom prvenstvu, što podrazumeva obavezan prolazak prve grupne faze.

(Telegraf.rs)

Video: Pričao sam sa Jokićem rekao mi je sve: Bogdan Bogdanović otkrio detalje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA