≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Srbija je prvak Evrope! Nezaustavljivi Topić, Bošnjaković i Orlići školovali Špance i "vratili košarku kući"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Bravo, Orlići!

  • 37
Španija- Srbija košarka Foto: FIBA

Mladi košarkaši Srbije su uspeli, pobedili su Španiju sa 81:71 i tako su postali prvaci Evrope, i to ni manje, ni više nego u Nišu pred domaćom publikom posle veoma dobre igre kroz svih 40 minuta! Prepuni Čair je imao u čemu da uživa, a sve zahvaljujući Nikoli Topiću i Mitru Bošnjakoviću, a treba istaći i Filipa Jovića, koji zbog povrede nije nastupio u finalu.

Srbija je znala šta ima pred sobom, koga ima naspram sebe, ali je takođe imala i prepun Čair na svojoj strani. Niš je bio željan košarke, a to su pokazali i kroz 40 minuta konstantnog navijanja, gde su bodrili izabranike Nenada Stefanovića u borbi za zlato.

Bilo je teško, početak utakmice je doneo izuzetno dobru Španiju, ali u tim momentima je Nikola Topić uspevao da održi Orliće u životu. Mladi plejmejker je bio taj igrač koji je preuzimao odgovornost, radio je odbrani Španije šta je hteo i on je i najzaslužniji zašto se Srbija održala u prvih 20 minuta.

Takođe, druga deonica je počela dosta bolje za Španiju, ali, opet Topić. Igrao je fenomenalno, pronalazio je saigrače, ali je i sam pogađao kad je trebalo.

Međutim, ključna prevaga se odigrala u trećoj deonici, kada je Srbija zahvaljujući ponovo Topiću, ali sada i Bošnjakoviću otišla na prednost od pet poena. Sve ono što nije išlo Srbiji, krenulo je u poslednjih 10 minuta, kada su kao na traci pogađali otvorene šuteve i odigrali su sjajan meč.

Na kraju, najbolji je bio Nikola Topić sa 24 poena, a uz to je imao i osam asistencija, kao i tri skoka. Pored njega, sjajan je bio i Mitar Bošnjaković, košarkaš Real Madrida, koji je postigao 21 poen, a imao je i sedam skokova.

Kod Španaca je najraspoloženiji bio Sent Superi sa 17 poena, dok je Hugo Gonzales imao 16 poena.

Španija- Srbija košarka Foto: FIBA

Srbija - Španija 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20)

TOK MEĆA UŽIVO:

00:00 (81:71) - KRAAAAAAJ! Srbija je šampion Evrope

02:22 (76:66) - Srbija sve bliže zlatu!

06:41 (66:56) - Kako igra Srbija u ovim momentima, neverovatno!

08:31 (59:54) - Mitar Bošnjaković je sa linije penala uspeo da vrati Srbiju na +6.

IV četvrtina

00:00 (56:51) - Španija je spustila na samo dva poena zaostatka, ali je sada Andrej Muški bio taj igrač koji je napravio odličan prodor i poentirao je veoma lako. Potom je Španija imala priliku da dođe do smanjena prednosti, ali, nisu uspeli, dok su to Orlići kaznili preko Nikole Topića koji jednostavno nije mogao da bude zaustavljen. Vratio je Sent Superi trojkom nadu Španiji, smanjio je na pet razlike.

04:53 (50:44) - Dosta su dobri Orići u ovim momentima, iako Španija pokušava da ih sustigne, međutim, podigla je reprezenacija Srbije svoj nivo odbrane. Imala je priliku naša reprezentacija i da uveća prednost na šest poena, a to je uradila tek nešto kasnije, kada je Topić to pokušao. Ponovo je protutnjao odbranom i ponovo je poentirao.

07:31 (44:40) - Srbija je sada ta koja bolje otvara četvrtinu i postiže trojku preko Mitra Bošnjakovića, ali i povrh toga, dosta je promašenih šuteva na obe strane. Uspeo je potom Adaj Mara da zakucavanjem smanji prednost Srbije.

Španija- Srbija košarka Foto: FIBA

III četvrtina

00:00 (41:40) - Srbija je uspela da se vrati u meč i posle veoma dosta slabijeg početka ove druge deonice, a sve zahvaljujući Nikoli Topiću. Plejmejker Zvezde je uspevao da pronađe rešenja, a kasnije je sve to rasterećno i na ostatak ekipe. Mitar Bošnjaković je vezao četiri poena, a Andrej Muški je s bacanja vratio Srbiju u prednost.

04:37 (31:32) - Nikola Topić. Dovoljno je reći za trenutno stanje reprezentacije Srbije u ovom momentu. Kada je teško, plejmejker Crvene zvezde je preuzimao odgovornost i to mu ide više nego dobro u ovim momentima. Španija je sada malo stala sa napadima, Bogoljub Marković je imao priliku da vrati Srbiju u vođstvo preko trojke, ali je promašio, da bi potom otišao na liniju penala, odakle je uspeo.

07:19 (27:30) - Dosta je bolje Španija otvorila ovu deonicu, ali, neke odluke sudija su takođe bile upitne. Orlići su mogli u nekoliko navrata da poentiraju, ali, arbitar je odlučio da prvo Mušičkom dodeli tehničku, posle čega je i Španija imala priliku da uveća vođstvo. Na sreću Srbije, nisu to uradili, dok je Topić taj koji i dalje vuče Srbiju.

II Četvrtina

00.00 (24:24) - Topić je odličan na oba kraja terena! Sada je mladi plejmejker oduzeo loptu i ponovo je poentirao, ovo je njegov osmi poen na meču protiv Španije. Na neki način, on je taj koji čuva našu reprezentaciju u ovim momentima. Dosta lopti je i Španija prodala pri kraju četvrtine, što koristi Aleksa Ristić i postiže trojku za vođstvo! Pogodio je novu trojku i Đorđe Ćurčić.

04:39 (13:16) - Maši Srbija sada poene, ali Španija to nije kaznila. Promašio je Lukas Mari svoju trojku, a potom poentira Topić na drugoj strani. Ne da se Španija, poentirali su preko Gonzalesa dva puta, ali Topić održava Srbiju u životu i na samo poen zaostatka. Postigao je Mušicki sada i trojku na asistenciju Nikole Topića. Ali, odmah uzvraća i Španija preko Marija Sen Superija.

Španija- Srbija košarka Foto: FIBA

07:40 (7:6)  - Odličan početak Pavla Mišića u dresu Srbije koji je postigao prva četiri poena za našu selekciju. S druge strane, Španija je preko Alvara Folgerasa pogodila trojku, a Adaj Mara je utakmicu otvorio zakucavanjem. Odličnu odbranu igra Srbija, ali i napad. Poene postiže i Andrej Mušicki.

KOMENTAR PRE MEČA:

Gotovo je, sve se svelo na ovih 40 minuta. Mlada košarkaška reprezentacija Srbije igra protiv Španije finale Evropskog prvenstva za mlade košarkaše, koje se održava u Nišu, gde će Orlovi uz pomoć i podršku velikog broja navijača pokušati da dođu do zlata. Meč je na programu od 20 sati i 30 minuta, a direktan prenos je omogućen putem Sport klub 1 kanala.

Srbija je domaćin, Orliće zbog toga od samog početka turnira guraju publika, ali i mlade nade srpske košarke koji su vratili nadu da je ova nacija ponovo "nacija košarke".

Orlići su na svom putu zaređali svih šest pobeda, isto kao i Španija, samo što su izabranici Nenada Stefanovića to uradili na dosta ubedljiviji način. Pred našim momcima su redom padali Češka, Finska, Slovenija, Danska, Izrael, a potom i Nemačka.

Imala je i Španija neke ozbiljne utakmice. Slavili su protiv Danske, Grčke, Italije, Češke, Turske i na kraju Francuske kako bi uopšte i stigli u finale.

Ono što je još dobro za Srbiju na ovom meču jeste i to što su se karte za utakmicu rasprodale i nekoliko sati pre početka, što znači da će Čair biti dupke pun u ovoj utakmici.

(Telegraf.rs)

Video: PeCARSKI: Još uvek nisam svestan uspeha koji smo napravili!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    30. jul 2023 | 22:20

    Gledaš li Jokiću? Nikola Topić je srce reprezentacije, a ne Jokić!

  • Srem

    30. jul 2023 | 21:29

    Nikola Topic,momak izrasta u ozbiljnog kosarkasa..Ziv bio i svog oca nadmasio.Jedna divna porodica a Nikola-nemam reci.

  • Ja

    30. jul 2023 | 21:58

    Momci svaka cast!!! Ovo je milina gledati!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA