≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od OKK Beograda, preko Partizana, do FMP-a: Ko je trener koji se sa Orlićima popeo na krov Evrope?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nenad Stefanović napravio je veliki uspeh sa košarkaškom reprezentacijom Srbije do 18 godina

  • 3
Nenad Stefanović Foto: MN press

Košarka u Srbiji već godinama uz vaterpolo važi za nacionalni sport. Naviknuti na uspehe u ova dva sporta, očekivanja pred svako takmičenje su uvek najviša. Ipak, u igri pod obručima već dugo smo čekali zlatnu medalju sa velikih takmičenja i ispostaviće se - dočekali!

Na Evropskom prvenstvu za košarkaše do 18 godina, Srbija je furioznom igrom od prve do poslednje utakmice osvojila trofej i obradovala ljubitelje ovog sporta širom čitave zemlje. Niška hala "Čair" bila je mala da primi sve posetioce, a Nikola Topić, Mitar Bošnjaković, Bogoljub Marković i drugi su im se odužili na pravi način i dokazali da Srbija ima budućnost.

Međutim, sve ove momke je u kompaktnu celinu uklopio jedan čovek - Nenad Stefanović. Perspektivni stručnjak je tokom turnira fenomenalno vodio reprezentaciju, vukao mudre poteze, pronalazio najbolja rešenja, da bi u finalnoj utakmici pala i Španija, i to dvocifrenom razlikom.

Nenad Stefanović Foto: fiba.basketball

KO JE TRENER KOJI JE ORLIĆIMA DONEO ZLATO?

Nenad Stefanović rođen je u Užicu poslednjeg dana avgusta 1985. godine. Seniorsku košarkašku karijeru započeo je u OKK Beogradu, ali nakon jedne sezone prelazi u Slogu iz Kraljeva. Može se reći da se u ovom klubu afirmisao kao igrač. U ondašnjoj Superligi beležio je 8.1 poen po meču.

Nakon toga, potpisuje ugovor sa šampionom zemlje - beogradskim Partizanom. Tokom jednogodišnjeg boravka u crno-belom dresu uspeo je da osvoji titulu u sezoni 2005-2006, te odigra 11 utakmica u Evroligi.

Nenad Stefanović Foto: fiba.basketball

Sledi povratak u OKK Beograd, da bi iz redova "klonfera" prešao u FMP, klub koji danas sa uspehom predvodi kao trener.

Tokom karijere promenio je veliki broj klubova. Posle FMP-a nosio je dresome Polpaka iz Poljske, Mogrena, Borca, Metalca, Radničkog, Tamiša, Smedereva, Belih Orlova iz Štokholma.

Od aktivnog igranja oprostio se nakon sezone 2013/2014, u kojoj je branio boje Žarkova.

Ipak, stiče se utisak da već sada ima uspešniju trenersku, nego igračku karijeru, a tek mu je 38 godina.

Prvi angažman na klupi imao je u timu u kome je završio sa aktivnim igranjem - Žarkovu.

Vodio je kadetski sastavsa kojim je u ligi Beograda ostvario skor 13-1 i na Fajnal foru zauzeo četvrto mesto. Usledio je prelazak u KK Vitez gde je prvi put vodio seniore i sa skorom 10-16 završio takmičenje u 1. muškoj regionaloj ligi (centar). Usledio je bitan korak prelaskom u ekipu Zemuna gde je od 2016. do 2020. bio trener i juniora i seniorske ekipe.

Sa najmlađim sastavom u ligi je u sezoni 2016/2017 Stefanović osvojio bronzanu medalju u 1. MRL (centar). Njegov trenerski uspon pratili su i rezultati. Već naredne sezone Zemun je u prvom delu sezone imao skor 9-3, a u drugom 11-0 i završio je kao prvoplasirani tim na tabeli 1. MRL (centar ). U isto vreme juniori su pod vođstvom Nenada Stefanovića osvojili prvo mesto u Beogradskoj ligi, a na Fajnal foru juniorske regionalne lige izgubili u finalu.

Sezonu 2020/2021 proveo je u OKK Beogradu, gde je radio kao pomoćni trener.

KK Crvena zvezda - KK FMP Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Početkom juna 2021. godine postaje strateg FMP-a i najmlađi trener u ABA ligi. Čelnicima kluba iz Železnika odužio se na pravi način - već u prvoj sezoni uspeo je da izbori plasman u plej-of regionalnog takmičenja, što je svakako veliki uspeh.

Nema sumnje da je pred perspektivnim trenerom blistava budućnost i da je osvajanje Evrope sa mladim košarkašima samo početak.

(Telegraf.rs)

Video: Sin bivšeg košarkaša Zvezde debitovao za crveno-bele i dao prve poene

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cacak

    5. avgust 2023 | 17:27

    Jedan od momaka kaze da ih je gledao kao svoju decu,svaka cast i jedan izuzetno pozitivan lik.

  • Stane

    5. avgust 2023 | 18:27

    Da budemo iskreni do kraja ugovor sa Partizanom potpisao zbog oca direktora banke koji je odobrio kredit klubu

  • Maj

    5. avgust 2023 | 22:55

    Nasa kosarka je komedija sad nas dobijaju estonija, belgija za 5,10god malta san marino zivi bili pa videli mada mislim da smo pre neku god ispali u b diviziju i da smo vec bili u grupi sa san marinom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA