≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta smo videli na prvom meču Srbije protiv Grčke pred Svetsko prvenstvo?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prostora za napredak ima

  • 9
Košarka Grčka Srbija Akropolis kup kolaž Foto: Twitter/Košarkaški savez SRB

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom nad reprezentacijom Grčke 71:64, počela je u Atini takmičenje na Akropolis kupu, koji se igra u okviru priprema za Svetsko prvenstvo. 

Rezultat pripremnih mečeva najviše znači, po nekom nepisanom pravilu, navijačima. Poslednjih decenija nacionalni tim često je umeo da "gazi" na pripremama, isto pokaže u grupi, a onda "nestane" kada je najpotrenije i završi takmičenje. Tako nešto, viđeno je na Evrobasketu prošle godine, kada je, posle blistavih igara, nekoliko loših minuta protiv Italije, i pored +14, Orlove koštalo povratka kući. Tako, Srbiji nije pomogao ni najbolji košarkaš današnjice Nikola Jokić.

Sa druge strane, igre pune oscilacija na pripremama, porazi i ne tako dobra igra, umeli su da najave uspon forme i najsjajnija odličja. Ove pripreme Srbija je počela pobedama, i to, "iza zatvorenih vrata" protiv Bosne i Hercegovine i Poljske, uz mnogo taktičkih provera i pomeranja, dok je prvi zvanični meč na pripremama tim Svetislava Pešića dobio protiv Grčke. Ipak, "gaženje" je izostalo. Igra po sistemu "toplo-hladno", mnogo promena, isprobavanja i "pomeranja" viđeni su tokom čitavog meča. Tako, od +15 za Orlove u 3. četvrtini, Grci su uspeli da istope, vrate se i unesu neizvesnost u meč, ali to nije bilo dovoljno za pobedu.

Oscilacije Orlova - Skok, šut za tri poena

U obe faze igre vidno je bilo od samog početka da je selektor Pešić isprobavao neke od mogućnosti. Tako, Gudurić se našao u ulozi pleja, to je pozicija koja njemu nije prirodna, ali na kojoj je igrao tokom karijere u klubovima. Uz to, jedna postava umela je da donese prednost, druga da je ispusti, a od samog početka pa skoro do kraja, viđeno je dosta problema kada je reč o konroli skoka protivnika. U prvom poluvremenu Grci su imali čak 11 ofanzivnih skokova, što bi u meču od važnosti, i protiv ozbiljnog protivnika, moglo da napravi dosta problema.

U napadu, upravo je izostanak pravog pleja, kao i nedostatak uigranosti, rezultovao da se košarkaši muče, i u poslednjih pet sekundi napada improvizuju i često upute ishitrene šuteve.

Šut sa ditance, malo je reći, nije funkcionisao. Posebno je zanimljivo da je, posle niza promašaja srpskih šutera sa distance, centar Srbije, Ristić postigao trojku. Učinak od sedam ubačenih trojki iz čak 32 upućena šuta dovoljno pokazuje da u ovom segmentu Orlovi imaju ogroman prostor za napredak.

Odbrana uliva nadu

"Jaka odbrana osvaja takmičenja" - rečenica je koju su srpski treneri često umeli da izgovore. A, odbrana je na meču protiv Helena, i pored problema sa kontrolom skoka, donela pobedu. Ono što je dobro, sveli smo Grčku na samo 64 poena, a srpski košarkaši često su umeli potpuno da zatvore linije kretanja lopte protivnika i tako "pokvare" akcije i nateraju rivala na ishitrene šuteve. Ovaj segment zaista raduje i je polazna je osnova za sve ono što sledi narednih nedelja.

Milutinov, Bogdanović, Gudurić...

Kada je reč o pojedinačnom učinku, Bogdanović je upisao 15 poena, a pratili su ga Milutinov i Gudurić sa po 14 poena. Od Bogdana, ništa drugo navijači, kao ni selektor, nisu ni mogli da očekuju. Bogdan je pokazao da je pravi lider tima, ulazima i šutevima sa distance umeo je da "cepa mrežicu" protivnika u bitnim momentima, ali i da proigra saigrače kada je to bilo potrebno.

Kao i ceo tim, i Bogdan se mučio sa šutevima za tri poena, ali ovo je segment u kojem je on najbolji i sigurno je da će procenti šuta rasti kako se važnost mečeva bude povećavala.

Nikola Milutinov bio je dominantan u obe faze igre. Kada se uporedi Nikola Milutinov sa Evrobasketa i ovaj koji je zaigrao protiv Grka, može se zaključiti da sada, izostankom Jokića, ima mnogo važniju ulogu od koje ne beži. Ofanzivniji, hrabriji i dominantniji Milutinov često je mučio odbranu rivala. A, uloga koju mu je sada dodelio Pešić, deluje da mu poprilično prija, pa tako često napada koš i muči rivale. Sve u svemu, moćno oružje Orlova.

Marko Gudurić igrao je na poziciji pleja. Postigao je 14 poena, ali je utisak da bi na svojoj prirodnoj poziciji krila mogao mnogo više. U odnosu na njega, na poziciji organizatora igre Aleksa Avramović prikazao je mnogo angažovaniju i bržu odbranu i doneo potrebnu energiju u igri.

Još jedan od košarkaša koji bi mogao da bude pravo iznenađenje na predstojećem Mundobasketu jeste mladi košarkaš Majamija Nikola Jović. Posle ne tako dobrog početka Filipa Petruševa na poziciji četiri, mnogo energije, posebno u odbrani, uneo je Nikola Jović. Njegov ulazak pokrenuo je igru Orlova koji su tada došli do prednosti koju su čuvali do kraja meča.

Posebna pohvala za ovaj meč ide Dušanu Ristiću koji je pokazao da na njega može da se računa kao "bek-ap" centra. Svoje minute maksimalno je iskoristio i ponovio igre iz kvalifikacija. Trojka na meču mnoge navijače je podsetila na rolu koju je imao u duelu sa Turskom u kvalifikacijama kada je praktično i izboren odlazak na Mundobasket.

Sve u svemu, na osnovu viđenog, može se zaključiti da je za kratko vreme u timu Srbije napravljena odlična polazna osnova za sve ono što očekuje igrače. Solidna odbrana, solidna igra u bitnim momentima i kontrola tranzicije protivnika glavni su pokazatelji da Srbija može. Vremena i prostora za dalje dokazivanje ima. Prilika za novi napredak jeste već ove srede od 18 sati kada se Srbija sastaje sa Italijom u nastavku Akropolis Kupa.

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    9. avgust 2023 | 07:23

    Nismo videli nista rts nije prenosio

  • tiranac

    8. avgust 2023 | 23:06

    vidjeli sno po 1000 puta da bez igraca partzizana nema igre.velik broj igraca iz albanskog kluba ne vodi nas ka dobrome..kome nije jasno

  • Koki

    9. avgust 2023 | 06:26

    Videli smo kako izgleda duh Partizana i Duska Vujosevica u ovoj ekipi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA