≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta smo videli na meču Srbije protiv Italije na Akropolis Kupu?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovakav meč je bio potreban Orlovima...

  • 23
Košarkaška reprezentacija Srbije Srbija - Italija Foto: MN Press

Pripremne utakmice pred veliko takmičenje reprezentacija služe, logično, za pripreme. Tako, posle pobeda iza zatvorenih vrata, nad Bosnom i Hercegovinom i Poljskom, usledio je Akropolis kup i prvi zvanični mečevi. Protiv Grčke, Orlovi su slavili, dok su protiv Italije poraženi 89:88.

Dva meča, potpuno različita, baš kao i protivnici koji su mogući rivali  na predstojećem Svetskom prvenstvu. Sa jedne strane, u meču protiv Helena, Srbija je praktično igrala bez šuta spolja. Samo sedam ubačenih trojki iz 32 pokušaja, pokazatelj je da "nišanske sprave" još uvek nisu podešene na pravi način. U tom meču, viđen i Bogdan kao lider tima, Milutinov koji ima ulogu poentera koji napada koš, potpuno drugačije u odnosu na Evrobasket, kada je tu bio Nikola Jokić.

Viđeni su i problemi prilikom građenja koša, problemi u napadu na samom kraju akcija, kao i mnogo promena i provera koje je sproveo selektor Svetislav Pešić, poput Marka Gudurića na pleju. Takođe, sve je obradovala dobra odbrana i timska košarka koja je Orlove dovela do pobede.

U meču protiv Italije dogodio se novi Evrobasket, kao i kvalifikacije za Olimpijske igre. Ta dva poraza, kao dva teška šamara dugo će da odzvanjaju svim ljubitlejima košarke. Srbija je odigrala blistavu prvu deonicu, a onda, stala. Tako, analiza meča može i da se podeli na prvu četvrtinu i ostatak duela.

Na startu, Pešić je izveo petorku, Avramović, Dobrić, Bogdanović, Nikola Jović i Milutinov. Ova petorka sprovela je sve zamisli selektora. Igrala se organizovana odbrana, konrketan napad sa pažljivo odabranim šutevima koji su, za razliku od meča sa Grčkom, bili precizni. Nalet Srbije predvodio je Aleksa Avramović. Još jednom, plejmejker Partizana odigrao je angažovanu odbranu, a onda, sa dve trojke pokrenuo je ostatak tima. Tako, brzo su mu se priključili i Nikola Jović, kao i Ognjen Dobrić sa dve trojke, pa je prednost brzo narasla na +17.

Srbija dobila Jovića

Upravo je ovaj period pokazatelj i pravca u kojem bi trebalo da se kreće igra Srbije na predstojećem Mundobasketu. Ako bi se gledale pozitivne stvari iz ovog duela, jedna od njih sigurno je učinak Nikole Jovića. Košarkaš Majamija na meču protiv Grka nije se upisao u strelce, ali je pokazao da može da da veliki doprinos u odbrani. U meču sa Italijom, pokazao je i svoje lice poentera. Sa njim na parketu, na poziciji četiri, u tandemu sa Milutinovim, Orlovi su delovali "utegnuto" i moćno u reketu.

Sa druge strane, izmene koje je napravio Pešić nisu reagovale na pravi način pa je prednost brzo opala do prekreta Italijana. može se zaključiti da bi nekoliko košarkaša, na koje se ozbiljno računa, moralo da se trgne i da svoj doprinos igri orlova, jer bez njih, ozbiljniji rezultat teško da će biti moguć. Taj segment, u kojem uvek neko iskoči, donosio je rezultat u nekim prethodnim okupljanjima.

Mnogo eksperimenata, izmena, ali i ishitrenih šuteva celog tima, uz greške u trancizionoj odbrani dovelo je Italijane u poziciju da preokrenu meč. Naravno, kada je najpotrebnije, iskusan tim, koji barem tri sezone igra zajedno, iskoristio je ukazanu šansu.

Tako, Polonara, Rici, Fontekija, Spisu i ostali "topili" su prednost Srbije da bi do kraja preokrenuli meč  u svoju korist.

Svakako, kao što je i selektor Pešić rekao posle utakmice, upravo je ovakav meč bio potreban Srbiji. Ako je poraz i mogao da dođe, došao je u najboljem momentu priprema. Srbija je videla koliko može i koji su problemi koje bi trebalo ispraviti do Svetskog prvenstva. Ako se sve posloži do Mundobasketa, razloga za brigu ne bi trebalo da bude.

Povratak u Srbiju

Narednih dana Srbiji predstoji povratak u Beograd. Čeka se rasplet situacije sa Alenom Smailagićem koji bi mogao da bude jako koristan za igru Srbije, kao i odluka u vezi sa nikolom Topićem i ostalim  košarkašima koji bi trebalo da krenu na Svetsko prvenstvo.

Sledeći meč Srbija igra protiv Portorika u Areni 16. avgusta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tom

    9. avgust 2023 | 22:20

    Kako god da su odigrali, odazvali su se pozivu. Za razliku od americkog konjusara, koji, verujem, nije ni gledao, ni pratio "svoju" reprezentaciju. Svaka cast za momke!!!

  • Napred u propast

    9. avgust 2023 | 22:22

    Videli smo da se i košarka raspala, kao i sve ostalo.

  • Snuppy

    9. avgust 2023 | 22:25

    Videli smo bruku nase kosarke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA