Vreme čitanja: oko 3 min.

Mundobasket 2023 - Da li je Srbija među favoritima?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svi ljubitelji košarke verovatno sa ogromnim nestrpljenjem iščekuju predstojeće Svetsko prvenstvo koje će se od 25. avgusta do 10. septembra održati u čak tri zemlje, i to u Japanu, Indoneziji i Filipinima

  • 0
Superbet Foto: Promo

Na njemu će učestvovati 32 reprezentacije, a sve one će biti podeljene u osam grupa. Košarkaška javnost u Srbiji je poslednjih dana bila vrlo nestrpljiva iščekujući prvi, preliminarni spisak košarkaša na koje selektor Svetislav Pešić računa jer su od njega dosta zavisile i same šanse reprezentacije Srbije na ovom Svetskom prvenstvu.

Iako je možda rano govoriti o favoritima, za neke reprezentacija se gotovo sa sigurnošću može reći da će biti među najozbiljnijim kandidatima za najsjajnije odličje. No, kao što je slučaj i sa našom reprezentacijom, prava priča o favoritima će se povesti kada se budu znali sastavi svih timova. Do tada, može se reći da selekcija Sjedinjenih Američkih Država zasigurno važi za jedan od timova koji bi trebalo da dođe do same završnice. Oni su svoj sastav već objavili. Na prvi pogled se može reći da je to možda jedan od slabijih sastava Amerikanaca koji su poslali na neko od svetskih prvenstava, ali je ipak dovoljno jak da može da osvoji neko od prva tri mesta. Sa druge strane, selekcija Španije brani titulu, i sigurno će želeti da svim silama dođu do još jedne titule što će i online klađenje na njih učiniti još zanimljivijim. Iako to više nije onaj tim od pre desetak godina sa svetski poznatim imenima, i dalje će španski sastav biti sigurno jedan od najjačih, i predstavljaće problem za svakog ko sa njima bude igrao.

Sa druge strane, Francuzi će zasigurno želeti da odu korak dalje u odnosu na prethodno Svetsko prvenstvo, te će zbog toga i nastojati da obezbede kvalitetan sastav koji će moći da im donese zlatno ili srebrno odličje. Oni će zasigurno biti nešto rasterećeniji u odnosu na druge evropske reprezentacije jer neće morati da se brinu da li će uspeti da se kvalifikuju za Olimpijske igre jer im je kao domaćinu već osigurano mesto. Ostale selekcije iz Evrope će svoju šansu tražiti baš preko Svetskog prvenstva jer će najbolje dve evropske selekcije izuzimajući Francusku izboriti učešće sledeće godine u Parizu.

Kada govorimo o selekciji Srbije i njenim šansama na predstojećem Svetskom prvenstvu, teško je odvojiti ono što bi većina navijača želela, i ono što je realnost. A situacija je takva da je konačno potvrđeno da Nikola Jokić ove godine neće igrati za našu reprezentaciju čime su šanse naših momaka sigurno dosta umanjene. Iako svi znamo da jedan tim ne čini jedan igrač, ono što trenutno predstavlja Nikola Jokić bi sigurno u velikoj meri doprinelo većim šansama za medalju za našu reprezentaciju. Pored njega ove godine na najvećoj svetskoj košarkaškoj smotri nećemo gledati ni Vasilija Micića, Nikolu Kalinića kao ni Vladimira Lučića, a pod znakom pitanja su i Aleksej Pokuševski i Stefan Jović. Sve to dovodi našu selekciju u nimalo zavidan položaj pred početak priprema iako nam grupa u kojoj se nalazimo sa Južnim Sudanom, Kinom i Portorikom za početak ne bi trebalo da nam predstavlja problem. Nakon toga ćemo se ukrstiti sa grupom u kojoj su Angola, Dominikanska Republika, Filipini i Italija, te će se tu mnogo toga više znati o tome da li ćemo imati snage i kvaliteta da se plasiramo u polufinale koje bi nam u većini slučajeva garantovalo i odlazak na košarkaški turnir Olimpijskih igara što bi trebalo da bude i određeni primarni cilj ove selekcije. Mnogo toga će zavisiti i od drugih reprezentacija, ali ono što se sada može reći je da izabranicima Svetislava Pešića sigurno neće biti nimalo lako, i da će svaki od 12 igrača koji bude izabran u konačni sastav za Svetsko prvenstvo morati da pruži svoj maksimum kako bi i ekipa bila na najvećem mogućem nivou.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA