≫ 

Vreme čitanja: oko 11 min.

Ova Srbija je baš moćna! Pešićevi Orlovi kao na treningu protiv Portorika, razmontirali rivala sa sjajnih +35!

Vreme čitanja: oko 11 min.

Fenomenalan meč Orlova u Areni

  • 40
Srbija - Portoriko, Košarka Foto: Nikola Tomić

Ako se po jutru dan poznaje, moći ćemo apsolutno da uživamo uz košarkašku reprezentaciju Srbije na Mundobasketu na dalekim Filipinima! Selekcija Svetislava Pešića je na oproštaju od domaćih navijača u "Štark Areni" pred put na Daleki Istok igrala protiv jednog od rivala iz grupe na Svetskom prvenstvu, reprezentacije Portorika, a koja je doživela apsolutni debakl - 110:75!

Došlo je mnoštvo navijača u "Štark Arenu" ove srede i zaista je imalo šta da vidi. Košarkaši Srbije bili su motivisani da se dokažu protiv rivala sa kojim ćemo igrati ubrzo i na Mundobasketu na Filipinima, a ono što su pokazali ohrabruje da su potpuno naoštreni i spremni za izazove.

Selektor Pešić maksimalno se trudio da isproba sve moguće opcije pre nego što bude presekao ko će otići na Daleki Istok. Ni mnogobrojne rotacije nisu poremetile igru naših košarkaša, koji su zaista u svakom momentu znali šta žele. Posebno impresivna je bila odbrana, protiv koje Portorikanci u nekim momentima nisu imali rešenje.

Na sve to, Srbija je pokazala veliku kreativnost u napadu. Od sjajnih prodora, preko asistencija koje niko ne očekuje do pogodaka sa distance. Pešić je mogao samo da sedne i da uživa u igri svojih izabranika. Baš kao i navijači u Areni, ali i širom naše zemlje kraj malih ekrana.

Najefikasniju partiju u našem timu pružio je Ognjen Dobrić koji je postigao 23 poena, a na sve to je dodao i dva skoka. U timu Portorika je bolji od ostalih bio Voters koji se zaustavio na 11 poena.

Od samog starta je Srbija pokazala ko je glavni na terenu. Počele su da padaju trojke kao kap, a Portorikance je pre svega potezima "izluđivao" Ognjen Dobrić. Na njega su se potom samo "naslonili" dobri prodori Nikole Milutinova, kao i Nikole Jovića, a razlika je počela da raste.

Posle pet minuta je već bila dvocifrena, a tako je i ostalo na kraju uvodnog kvartala. Možda je mogla da bude i veća da smo bili koncentrisaniji u poslednjem napadu, ali smo svakako sve to nadoknadili u drugoj deonici.

A rezultat tog perioda je za svaku pohvalu. Jer Srbija je dobila ovaj period sa čak 39:12, što će reći da je za 10 minuta stekla razliku od +27. I u ovom periodu je Pešić zadržao najudarnije igle na svojim mestima. Bogdanović je pogađao sa distance, odlično je loptom vladao i Davidovac, a sve se završilo onako kako je i počelo - trojkom Vanje Marinkovića za vrtoglavih 40 poena razlike na velikom odmoru.

Srbija - Portoriko, Košarka Foto: Nikola Tomić

Nastavili su naši u istom ritmu. Nije Pešić mnogo menjao, na terenu su i dalje bili isti košarkaši kao i u prvom poluvremenu. Poeni su nastavili da sipaju sa svih strana, a u jednom momentu je razlika iznosila +52. Ipak, da Portorikanci nisu samo puki posmatrači su pokazali pred kraj ovog perioda, kada su vezali nekoliko pogodaka za tri, pre svega preko Forda, pa je ipak diferencijal smanjen pred završnih deset minuta na 43 poena.

Sasvim očekivano, u poslednjoj deonici je i koncentracija malo popustila, a i Svetislav Pešić je rešao da ubaci košarkaše koji nisu imali toliku minutažu. Između ostalog je i Nikola Topić dobio svoju šansu, a pozdravljen je gromoglasnim aplauzom u Areni. Na kraju se upisao u strelce sa linije penala, a to su svi dočekali sa ogromnim oduševljenjem.

Podsetimo, Srbiju pred početak Svetskog prvenstva očekuju još dva meča, a koja će se odigrati u Šenženu. Tamo će naši košarkaši pokušati da se aklimatizuju na nove uslove, a igraće protiv Kine i Brazila, što će biti dobre provere pred Mundobasket i put u Manilu.

Srbija - Portoriko, Košarka Foto: Nikola Tomić

Tok utakmice mogli ste da ispratite na Telegraf Sportu:

KRAJ - Srbija - Portoriko 110:75 (26:13, 39:12, 24:21, 21:29)

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut (110:75) - Do poena su stigli i Ristić, potom Tompson za tri, pa Nikola Topić sa penala! Rejes opet pogađa trojku. Nema trojke Topića, skok za Ristića. Istekao je napad, a onda je Rejes pogodio trojku uz zvuk sirene. I to je kraj meča!

8. minut (106:64) - Trojka Ristića! Probijena je stotka! Onda ukradena lopta, Topić dodaje za Radanova, a onda i faul. Biće dva bacanja! Promašio je oba Radanov. Biće novi tajmaut posle toga, zatražio ga je selektor Portorika. Tompson bez pogotka sa distance. Evo šanse za Topića, faul nad njim! Dva bacanja! Oba su prošla uz ovacije publike! Onda još jedan pogodak.

6. minut (99:64) - Sada je Topić izblokiran, a onda je Holand fauliran od strane Radanova za dva bacanja. Pogodio je oba bivši igrač Zvezde. Nema trojke Simanića. Pre toga je bio fauliran. Radanov se sada bacio u reklame da spasi jednu loptu, ali ostaje posed za Portoriko. Faul Radanova, bio je preagresivan. I opet bacanja za Kondita, pogodio je jedno od dva. Mladi Topić pravi prekršaj. Kondit ovoga puta oba puta precizan. Boriša Simanić uzvraća trojkom, još tri poena do stotke! Ali vraća trojku Voters. Sjajna akcija i za Ristića, novi koš. Nema trojke Tompsona, izgubljena lopta Radanova, pa koš Tompsona.

4. minut (94:54) - Slobodna bacanja za Portorikance, ovoga puta su oba pogođena, pa izgubljena lopta Gudurića. Na kraju poeni Alekse Avramovića iz kontre posle blokade. Biće to tajmaut za selekciju Portorika. I konačno - Nikola Topić je na terenu! Svetislav Pešić se odlučio da ga ubaci na teren. Šteta, sada Simanić pravi prekršaj za 2+1 za goste, a oni to kompletiraju sa linije penala.

2. minut (92:49) - Trojka Portorikanaca, a onda trojka Alekse Avramovića! Simanić hvata promašaj gostiju sa distance. Gudurić nije dodao loptu do Ristića kako treba, ali Davidovac "krpi" grešku u odbrani. Simanić je prekratak na šutu. Nema pogotka ni sa distance Portorikanaca. Nema nove trojke ni za Gudurića.

- Pogledajte zanimljive detalje iz treće četvrtine meča Srbija - Portoriko iz ugla kamere:

III ČETVRTINA

10. minut (89:46) - Nema trojke Bogdana, šteta i za naredni napad gde ne poentira Ristić. Holand je ovoga puta promašio trojku. Ford je promašio trojku, pa pogodio iz popravnog. Nije bilo gradnje koša. Simanić je pogodio dvojku, a onda momentalno napravio faul. Malo su se sada konsolidovali Portorikanci. Ford pogađa opet za tri. Nema koša naših u poslednjem napadu. Vodimo sa +43.

8. minut (87:40) - Opet trojka Bogdana Bogdanovića! Dobra odbrana Boriše Simanića, potom izgubljena lopta... Pogodili su Portorikanci sada iz okreta. Gudurić je nažalost neprecizan sa distance, dok Ristić pravi prekršaj. Romero je promašio oba slobodna bacanja. Nažalost se spetljao i naš tim, pa su istekle 24 predviđene sekunde za napad. Džon Holand pogađa za tri poena.

6. minut (84:33) - Skok Jovića posle promašaja, onda je i fauliran Nikola. Imaće dva bacanja. Pogodio je jedno od dva. Ukradena lopta maestralnog Nikole Jovića! I +51! Promašio je dodatno bacanje za faul. Pogodio je Voters trojku. I evo trojke, prvih poena Stefana Jovića! Ford pogađa za dva poena. 

4. minut (78:30) - Prilika za kontru i zakucavanje Dobrića! Dobar je i u odbrani Dobrić. Posle toga ipak i Pineiro dobro reaguje, pa prekida našu akciju, ali je lopta i dalje za nas. Potom greška naših, izgubljena lopta, ali i ofanzivni faul nad Stefanom Jovićem. Nema trojke Bogdanovića, ali tu su poeni Dobrića. Pomaže Nikola Jović u odbrani, onda opet koš za Dobrića.

2. minut (72:30) - Au! Nastavlja se! Trojka Bogdana Bogdanovića sa 45 stepeni. I on je dvocifren. Ali vraća trojku Ortiz. Nikola Milutinov je rešio zonu Portorikanaca i poentirao je, ali i Tompson je uspešan. Lep ulazak Dobrića u reket i novo polaganje.

- Pogledajte kako je druga četvrtina izgledala kroz objektiv našeg fotoreportera iz Štark Arene:

II ČETVRTINA

10. minut (65:25) - Definitivno su u problemu Portorikanci. Milutinov je uhvatio loptu, a onda je bespotrebno fauliran i imaće opet dva bacanja. Pogodio je ponovo oba. Srbija vodi sa neverovatnih +32. Ma bravo, kako igra Nikola Jović, ovo je uživanje za gledanje. Koš posle asistencije Stefana Jovića. Potom faul Vanje Marinkovića. Nijedno bacanje nije ubacio Tompson, ali potom faul Nikole Jovića za bacanja Tora. Faul nad Avramovićem za dva penala. Opet su oba pogođena. Izgubljena lopta Portorika. Dobrić pogađa trojku iz ćoška, mamma mia! Voters ne pogađa sa distance, a Vanja pogađa! +40!

8. minut (53:23) - Portorikanci ne znaju šta ih snalazi u ovim momentima. Evo još jedne trojke Bogija! Rampa Nikole Jovića, pa poeni iz kontre Dobrića. Šteta, sada Voters pogađa za tri preko ruke. Milutnov je zakucao, još je fauliran od strane Votersa za dodatno bacanje. Milutinov koristi i dodatno slobodno bacanje. Onda i faul u napadu gostiju. Novi prekršaj, nova bacanja i za Milutinova. Moguće je da će Srbija ovde voditi i sa preko+30 na poluvremenu. Pogodio je oba naš centar.

6. minut (43:21) - Ponovo posle tajmauta loša organizacija napada Portorikanaca. Malo je previsoko podigao šut sada Dobrić, posle toga stiže kazna u vidu brze kontre Portorikanaca za dva poena iz prodora. Bogdanović se naljutio i odmah odgovorio trojkom koja je prošla kao kap. Novi promašaj Srbije, ali Ajzeja Pinerio pravi i prekršaj. Šteta, nije video sada Nikola Jović brze ruke Portorikanaca. Tompson pogađa za dva u nastavku. Nema trojke, ali ima skoka u napadu Milutinova, a onda sjajni Nikola Jović nastavlja gde je stao - doleteo je i prikucao loptu!

4. minut (38:17) - Zbrzali su naši napad, pa se Gudurić nije najbolje snašao. Bogdanović je na drugoj strani faulirao Tompsona. Potom po dva promašaja na obe strane. Milutinov je ubacio sada lagano polaganje na drugom obruču. Kondit je neprecizan sa distance. Pinjeiro je napravio faul nad Petruševim, mogao je možda sudija Glišić ovde da dodeli i nesportsku, ali svakako će biti bacanja za Filipa. Oba su prošla kroz obruč. Tajmaut za Portorikance.

2. minut (34:17) - I Aleksa Avramović pogađa trojku! Odličan početak i druge deonice. Na drugoj strani je Romero fauliran, imao je dva bacanja od kojih je ubacio samo jedno. Onda fenomenalna akcija i alej-up Gudurića za Petruševa koji zakucava! Faul Avramovića na polovini terena, potom Rejes promašuje dva zicera pod košem, ali mu lopta ostaje u rukama. Ipak Tompson potom pogađa trojku. Ali uzvraća Gudurić! Sjajno su naši iskombinovali i ostavili ga na 45 stepeni za pogodak.

- Utakmici prisustvuje i Danilo Anđušić, košarkaš Partizana, koji meč prati iz prvih redova:

- Pogledajte najbolje detalje iz prve četvrtine iz objektiva našeg fotoreportera iz Arene:

I ČETVRTINA

10. minut (26:13) - Promašaj Portorika sa distance, ali lagano pored Davidovca prolazi Ford za polaganje. Petrušev je sada izgubio loptu. Romero preko Petruševa pogađa za dva. Sada će ići na liniju za slobodna bacanja. Pogodio je oba penala. Sada će Davidovac šutirati dva penala posle nesportskog prekršaja gostiju. Imaćemo i poslednji napad, ali posle tajmauta Pešića. Rano smo ušli u realizaciju, ništa od poena. Pet sekundi za Portoriko, biće posed ponovo za Srbiju. Avramović se okliznuo, onda šutnuo uz zvuk sirene i nema trojke. Ipak odličnih +13!

8. minut (22:9) - Pineiro se izgubio u masi naših košarkaša, a Dobrić to koristi i poentira iz kontre. Džon Holand promašuje za tri. Sada faul nad Milutinovim. Prelepo ponovo Nikola Jović poentira, igra fenomenalno od početka priprema. Milutinov umalo krade loptu gostima. Glišić svira faul sada, pa će bacanja imati Portorikanci. Pogodio je oba Romero. Sjajni Nikola Jović je fauliran. Posle toga će Petrušev imati dva bacanja. Pogodio je jedno od dva. Gubi loptu Holand. Sada je malo požurila naša selekcija u kontri, pa i mi gubimo loptu.

6. minut (17:7) - Nova kontra, novi laki poeni, ovoga puta za Dobrića i prvi tajmaut za selektora Portorika. Ni tajmaut ne pomaže gostima, ali Bogdanović nije ubacio trojku iz bloka. Dva bacanja su pogodili Portorikanci, a onda je Dobrić uzvratio iz ofanzivnog skoka posle promašaja Nikole Jovića za tri.

- Pogledajte ko sve prati meč Srbije iz Arene iz prvih redova:

4. minut (13:5) - Trojka sada za Tompsona. Nažalost, Milutinov se ne snalazi, pa promašuje iz okreta. U narednom napadu, Nikola Jović je odličan. Potom i faul u napadu. Da naglasimo da su sudije na ovom meču Aleksandar Glišić, Vladimir Jevtović i Petar Pešić. Cepa Bogdan trojku, lepa asistencija Jovića. Težak promašaj Votersa, ali i dobra odbrana Srbije. Nema trojke Dobrića.

2. minut (8:2): Dobrić je postigao prve poene za Srbiju večeras, ali je odmah potom usledila trojka Votersa. Srećom, Dobrić ispravlja još jedan promašaj pod košem na drugoj strani. I Nikola Milutinov se upisuje u strelce posle dobre odbrane Srbije na drugoj strani. Ukradena lopta, pa onda dodatna dva poena za Milutinova.

DEŠAVANJA PRE MEČA

- Evo kako izgledaju tribine Arene pred početak meča:

- Trenutno se intoniraju himne. Meč će početi za pet minuta. U Areni je oko 12.000 ljudi.

- Na teren je ušao i Svetislav Pešić. On je pozdravljen od strane 10.000 ljudi u Areni:

SASTAVI:

Srbija: Petrušev, N. Jović, Bogdanović, Marinković, Dobrić, Ristić, Gudurić, S. Jović, Davidovac, Simanić, Avramović, Milutinov

Portoriko: Holand, Pineiro, Kondit, Tompson, Ford, Rejes, Viler, Romero, Ortiz, Toro, Voters, Tompson

Košarkaška reprezentacija Srbije, postave Foto: Telegraf.rs

- Veliki broj navijača stigao je na meč sa Jokićevim dresom na leđima:

- Evo i još fotografija sa zagrevanja naših reprezentativaca:

- Navijači su očekivano došli iz svih krajeva Srbije. Tu je i tvrdo jezgro iz Čačka, ali i Bosanskog Grahova.

Srbija, navijanje Foto: Telegraf.rs

- I Bogdan Bogdanović počeo je da "sipa" na zagrevanju, tako da se i od njega očekuje dobra partija večeras.

- Pogledajte i kako Stefan Jović "sipa" trojke sa distance bez gotovo ijedne greške:

- Košarkaši se zagrevaju pred početak meča. U Areni za sada nema toliko navijača, ali se očekuje da polako krenu da pristižu, pošto je radni dan u Beogradu.

KOMENTAR PRE MEČA

Košarkaška reprezentacija Srbije je do sada odigrala četiri pripremna meča. Slavila je iza zatvorenih vrata protiv BiH i Poljske, a potom je na Akropolis kupu savladala Grčku, pa izgubila od Italije.

Posle ove utakmice, Srbiju u Kini očekuju još dva meča sa domaćim timom, kao i Brazilcima, pre nego što otputuju za Manilu, gde će se od 25. avgusta takmičiti na Mundobasketu.

Selektor Pešić još nije objavio na koje košarkaše tačno računa za Mundobasket i očekuje se da to učini nakon ove utakmice, gde će imati priliku da obavi poslednje provere posle dugotrajnog procesa priprema.

Očekuje se da Arena bude solidno popunjena.

(Telegraf.rs)

Video: Pitali smo Jokićeve Somborce šta misle o tome što ne igra za reprezentaciju?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    16. avgust 2023 | 19:45

    Koliko bolestan moraš biti da kada igra reprezentacija ti i dalje pričaš o zvezdi i partizanu..... Lečenje pod hitno

  • Nikola

    16. avgust 2023 | 20:00

    Dosadni ste vise u komentarima sa vecitima! Srbija igra aloooo ne zanima nikog ko je crn a ko crven, svi su plavi!!!

  • Miloš

    16. avgust 2023 | 19:45

    Bogdanović za Dobrića - Jović za Milutinova. Je li to problem neki za ove navijače oba kluba što "vade" oči jedni drugima? Za vas su parovi i zadruga, sport nije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA