Vreme čitanja: oko 4 min.

"Tada ćemo da odredimo 12 igrača za Mundobasket": Pešić otkrio kada da očekujemo konačni spisak Srbije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pričao je i o Nikoli Joviću, Nikoli Topiću, kao i o tome šta ga raduje u igri Srbije

  • 2

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je Portoriko vrlo ubedljivo pred domaćim navijačima sa +35 (110:75) u poslednjem pripremnom meču u Beogradu pred put na Mundobasket.

Naš tim do tada čeka još jedan turnir u Šenženu, gde će igrati protiv Kine i Brazila. Selektor Svetislav Pešić je zadovoljan onim što je do sada video od svog tima.

- Dobra prilika da igramo pred našom publikom. Zahvaljujem se na poseti i podršci, to je poseban osećaj kad igraš kući. Videli ste da su naši momci dali sve od sebe u ovom trenutku, da su želeli da se predstave i da se vidi kolika je reprezentacija Srbije. Treba reći istinu - nismo mi dobri koliko to izgleda, niti oni loši. Imali su težak put, očekuju i nas te zone kad budemo išli za Šenžen. Ne treba umanjiti našu igru, koja je bila na stvarno dosta dobrom nivou. Ispunili smo zadatke koje smo tražili. To je bilo dosta dobro. Statistika koju mi radimo, koliko puta smo sprečili dodavanje, direktan šut, to je sve bilo dobro. Portoriko je dobar u "open-courtu", odradili smo dobar posao u odbrani.

- Portoriko nas čeka u drugoj utakmici u Manili na Svetskom prvenstvu i ova utakmica nam pomaže da vidimo sa kim se mi sastajemo. Mi svaku ekipu poštujemo i respektujemo, ne plašimo se nikoga, ali moramo da ostanemo skromni i sa puno samopouzdanja, da se nađe neki balans između skromnosti i samopouzdanja. To je do sada nešto što nas krasi na svakom treningu, utakmici, komunikaciji... Momci su svesni, hoće da se predstave dobro u Kini, pa u Manili. Vremena ima, samo da nas posluži zdravlje. Dugačak je put, klima je drugačija. Sve to može da poremeti ekipu u jednom danu.

Koliko igrača će da otputuje u Kinu i Manilu?

- U Kinu putuje 13 igrača. To je bio plan pre početka kada smo započeli taj neki program. Toliko ih ide u Kinu i u Manilu. Mali Topić ostaje ovde da nastavi da trenira. Očekuje nas dugačak put. Medicinski sastav smo proširili, to nam je potrebno. Vrlo je važno da ostanemo zdravi i da se adaptiramo na vremensku zonu. Nadamo se, ja bih voleo da se Topić pojavi tamo, ali to znači da se neko razboleo. To stvarno ne bismo želeli.

Srbija - Portoriko, Košarka Foto: Nikola Tomić

Šta se dešava sa Beslaćem?

- Dušan je dobio povredu, on ostaje, malo mu je sada to bolje, ali nastaviće terapiju i rehabilitaciju. 

Nikola Jović je blistao na pripremnim mečevima. Da li je on iznenađenje?

- Mi znamo šta može i koliko može. To nas ne iznenađuje, talentovan je dečko, malo mu fali igranja i iskustva. O njemu se dosta piše. Nadamo se da neće poleteti tamo gde ne treba, nego da ostane skroman, da ispunjava zadatke koje treneri traže.

Kada će se saopštiti konačan spisak? Do tada će se pričekati.

- Ja mislim da je rok 48 sata pred početak turnira. Tad ćemo da odredimo 12 igrača za prvenstvo. 

Kakvo je stanje Stefana Jovića? Selektor je otkrio detalje i da li je zalečio povredu.

- Videćemo, to je teško proceniti. Dobro je trenirao i radio. To je pitanje iskustva, ogromnog znanja, unosi sigurnost u ekipu. Takvog plejmejkera bi svaka ekipa na svetu poželela. Bitno je da se on iz dana u dan fizički pripremi. On nije zaboravio da igra. Ako znaš da igraš samo je potrebno da fizičke performanse doteraš. Ima još nekoliko dana. Danas je 16. avgust, ima još osam do deset dana. Nadamo se da ćemo kada dođemo tamo sve rešiti, imaćemo 19. avgusta trening. Igraćemo dve utakmice, potom imamo put, dobro je što je do Manile potom samo dva i po sata. Gledaćemo da svaki momenat nastavimo da radimo i treniramo, da igrači održe tonus, da popravljamo igru koliko je moguće. Dobro je da je da Stefan pored privatne situacije ostane tu, a za njega radi vreme. Kao što za malog Topića radi vreme u nekom drugom smislu.

Srbija - Portoriko, Košarka Foto: Nikola Tomić

Zdravstveni bilten ostalih je zadovoljavajući.

- Šta da kažem, tu je, dobro smo. Ako se nije nešto u međuvremenu desilo, a nadamo se da nije, dobri smo. Svaki dan smo koristili posle Grčke da ovde na domaćem terenu radimo, nismo izlazili iz ove dvorane. Trenirali smo sa puno koncentracije, na dobrom nivou. Svega tu ima, ali zdravstveno stanje je optimalno u ovom trenutku. Neka ostane tako. Imali smo pre toga nekih nepredviđenih okolnosti, ali to se smiruje i nadamo se da će tako ostati.

Šta još može da se popravi u igri Srbije?

- Ja sam zadovoljan. Treba kada počnu zvanične utakmice da ostanemo takvi. Neće to biti isto protiv Portorika, ovde smo bili motivisani, nismo igrali pred publikom. Radimo da te neke detalje popravljamo u odbrani. Dobra reakcija je bila večeras. To su sve iskusni, brzi igrači koje ima Portoriko. Počinjem da budem dosadan svima, ali ta odbrana u tranzciji je ključ svega. Imamo ekipu koja dobro trči. Čak i visoki igrači. Važno je da se Milutinov i ostali uvek vrate u odbranu nazad posle napada. Dok je koncentracija bila visoka, to je bilo dosta dobro u prvih 20 minuta. Oni su igrali važan meč protiv Dominikanske Republike, to su dobili sa 10 razlike, a imali su 26 koševa iz tranzicije. Mi smo to sveli na nekih 10. Nismo se previše sekirali na kraju. Ključ je kako se organizovati posle našeg napada, da budemo disciplinovani. To bi nam neko samopouzdanje da ne primamo koševe iz tranzicije i kontranapada. Tu se diže samopouzdanje. Imali smo dobru reakciju.

(Telegraf.rs)

Video: Arena na nogama pozdravila najvećeg talenta srpske košarke: Svi su čekali taj trenutak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA