≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovoj dvorani Srbija igra na Mundobasketu: Bila talična Jugoslaviji, Muhamed Ali u njoj postao živa legenda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Filipini žive za košarku i ne mogu bez nje

  • 2
Araneta Koloseum Foto: Telegraf.rs

Odbrojavamo poslednje sate pred početak Svetskog šampionata u košarci na kojem će učešće uzeti i reprezentacija Srbije. Sve vreme svog boravka, koje će, svi se nadamo, biti dugačko, Pešićevi Orlovi boraviće u Manili, prestonici Filipina.

Sinoć smo vam dali mali nagoveštaj toga kako zapravo izgleda jedno prosečno veče u Manili i koliko je za Filipince košarka nekakva vrsta religije, a danas vam predstavljamo dvoranu u kojoj će Orlovi igrati u prvoj fazi takmičenja.

Kao što je već poznato, Srbija se u prvoj fazi nalazi u grupi sa Južnim Sudanom, Portorikom i selekcijom Kine, a sve utakmice tog dela takmičenja igraće se u "Smart Araneta Koliseumu".

I eventualni mečevi drugog dela grupne faze, gde nas potencijalno najverovatnije čekaju Italijani i Dominikanska Republika, a možda i sami domaćini sa Filipina, biće odigrani na istom mestu.

Sama dvorana vrlo je važna za istoriju srpske košarke, ali krenimo prvo od onih tehničkih detalja.

Dvoranu kao dvoranu na prvi pogled ne biste ni prepoznali, jer je bukvalno "usečena" u jednu od mnogobrojnih ulica i četvrti Kubaa, dela Kvezon Sitija.

Izgrađena još davne 1960. godine, čuvena Araneta imala je najveću kupolu u Aziji tog tipa do 2001. kada je tu ulogu preuzeo stadion Oite u Japanu. Visoka je čak 108 metara!

Preuređena za ovogodišnje Svetsko prvenstvo, jer je košarka u Manili pre svega uživanje, u potpunosti je povezana sa ogromnim komercijalnim sadržajima, baš kao što je slučaj i sa dvoranom "Mall of Asia" u kojoj će Srbija igrati eventualne mečeve u borbi za medalju.

Sama dvorana prima oko 14.500 gledalaca kada je u pitanju sport pod obručima, a oni koji su baš "hardkor fanatici" filipinske košarke, mogli su i da je vide prethodnih godina u prenosima ovdašnje lige.

Sada dolazimo i do onog istorijskog dela, a koji Srbiji nekako samo može da da dodatni motiv pred početak ovog Mundobasketa.

Naime, te 1978. godine bivša Jugoslavija je baš u "Araneti" slavila drugo zlato na Svetskim prvenstvima savladavši Sovjetski Savez u finalnom meču posle produžetka (82:81) uz 21 poen čuvenog Dražena Dalipagića.

Interesantno je da su Jugosloveni na ovom turniru dva puta u "Araneti" tukli Sovjete, prvi put u istoriji, a da su takozvani polufinalni deo završili bez ijednog poraza.

Na kraju su uz pomenutog Dalipagića u najbolju petorku takmičenja na kraju uvršteni Krešimir Ćosić i Dragan Kićanović, čime je "Smart Araneta Koliseum" doneo epitet taličnog.

Ljubitelji boksa znaju i da se čuveni "Triler u Manili", odnosno borba između Muhameda Alija i Džoa Frejzera odigrala upravo u ovoj dvorani pred više od 50.000 gledalaca! Neće ih toliko biti ove godine na Mundobasketu, ali i to govori kako Filipinci umeju da se organizuju.

Pa ipak istorija ne igra, ni dvorana, već momci na terenu. Navijamo da se Srbija u "Araneti" na najbolji mogući način predstavi ovdašnjoj košarkaški zagriženoj publici.

(Telegraf.rs)

Video: Bogdana Bogdanovića sačekalo iznenađenje saigrača u avionu na putu za Kinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rile

    24. avgust 2023 | 07:27

    U utakmici protiv Brazila Mirza Delibasic je igrao fenomenalno. Jos pamtim njegove driblinge i koseve. O drugarstvu da i ne govorim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA