≫ 

Vreme čitanja: oko 12 min.

Partizan ide u finale ABA Superkupa: Neočekivani heroj doneo pobedu crno-belima u neizvesnoj završnici

Vreme čitanja: oko 12 min.

Partizan će dočekati u polufinalu ABA Superkupa ekipu Igokee

  • 18
Partizan - Igokea ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Košarkaši Partizana su savladali Igokeu u polufinalu Superkupa ABA lige, rezultatom 91:84 (27:13; 24:18; 29:29; 11:24)

Igokea je izašla dosta lošije u ovoj utakmici nego u četvrtfinalu. Partizan je u prvoj četvrtini ostvario dominaciju nad protivnikom, četa Vlade Jovanovića nije uspela da pogodi niti iz jedne pozicije koja se otvorila, a nije ih bilo puno. Kod crno-belih je Panter bio najraspoloženiji, te je postigao 11 koševa u 10 minuta koliko je proveo na terenu u prvoj deonici. Timski gledano, Partizan dosta siguran, dok Igokea nije uspela da zaštiti loptu. Navijači su prepoznali u nekoliko navrata veliko zalaganje u odbrani Doužera, koji je uspeo da pronađe određenu ulogu sebi u timu.

Druga četvrtina je startovala ravno za crno-bele, nisu uspeli da kreiraju napade, a u odbrani nije bilo dovoljno energije. Deluje da Jaramazu treba još vremena da se privikne na sistem igre Partizana. Ipak, možda i van nekog plana, na teren polovinom druge deonice ulazi Aleksa Avramović, koji pokazuje zašto ga navijači toliko vole. Već u prvom napadu pravi prednost prodorom iz kog upošljava Vukčevića. Nakon toga krade loptu i u kontranapadu asistira za Nanelija, a krajem deonice uz zvuk sirene pogađa za tri poena preko ruke odbrane. Njegova energija je falila ovom timu od starta priprema i vidi se da će do kraja sezone biti najznačajni igrač u ekipi.

Na kraju prvog poluvremena najbolji igrač je Kevin Panter, koji je postigao 11 poena, ali velike zasluge idu Aleksi koji je četvrtinu završio sa 3 poena, 4 asistencije i jednom rampom. Odličan je bio i Kaminski, koji je za 12 minuta ubacio 10 poena, sa šutem 1/1 za tri i 3/4 za dva poena. U ekipi Igokee nisu uspeli da nađu istinski raspoloženog pojedinca, a jos više zabrinjavajuće je što nisu uspeli da uspostave timsku igru. Ako nastave sa istim ritmom i nastave da gube lopte kao do sada, pogotovo na prvim dodavanjima, ova utakmica može da se završi samo ubedljivijim porazom. Deluje da igrači ne uspevaju da ispune sve zadatke koje traži strateg Vlada Jovanović.

Treća deonica nam je donela dosta sporiju košarku, trajala je ubedljivo duže u odnosu na prethodne dve. Obeležena je sa mnogo faulova i mnogo prekida. Jedan čelendž je iskorišćen, dva tajmauta i nikako nije uspostavljen ritam da košarka bude zanimljiva. Najzapaženije je bilo loše izvođenje bacanja Balše Koprivice, koji je promašio 4 vezana. Standardni lideri su izašli da izbegnu potencijalne povrede i sada se razigravaju mlađi igrači.

Međutim, u poslednjem delu igre Igokea je, konačno pokazala zube i istopili su prednost Partizana. Dosta loša organizacija napada crno-belih, koji su u tim minutima predvođeni Jaramazom, upali su u loš ritam i izgubili ogromnu prednsot. U tom preokretu odlični su bili Milosavljević, Gordić i Jeremić, koji su pogodili nekoliko vezanih šuteva. Ipak, nakon tajmauta Željka Obradovića na 10 poena prednosti, odlična reakcija ekipe je usledila, te su njegovi igrači odigrali odličnu odbranu u nekoliko navrata. To nije bio slučaj predugo, pa su se brzo igrači Igokee konsolidovali i spustili na 7 razlike. Tu je došlo do velike razmene poena oba tima, a kao heroj Partizana u crnoj seriji istakao se Uroš Trifunović, koji je sa nekoliko pogodaka za dva i tri poena doneo pobedu crno-belima.

Na kraju ostaje utisak da Partizan i dalje nije sto posto uigran, ali da idu u dobrom smeru. Doužer se polako uklapa u ceo sistem i nalazi svoje mesto, Kaminski je svoj kvalitet odmah prebacio na teren, ali deluje da se u celoj priči Jaramaz najlošije snalazi. Od njega se očekuje da bude organizator igre i da predvodi napade kada na terenu nisu Panter, Avramović ili Doužer. Svakako Partizan odlazi u finale, a najbolji na ovoj utakmici su bili Smailagić sa 15 poena, Panter sa 13, Kaminski sa 12 i Doužer sa 11 poena. Najbolji asistent je ostao Avramović, koji je na terenu ostao ukupno 9 minuta i za to vreme upisao 6 poena i 4 asistencije.

Kod Igosa Jeremić je odigrao izvanrednu utakmicu, dao je 23 poena šutem 7 od 11 za tri poena, a solidan je od lopte bio i Zoran Nikolić koji je dodao 13 poena i 12 skokova. U završnici se dobrom odbranom i napadom istakao Gagi Milosavljević sa 9 poena.

Partizan će u finalu ABA Superkupa igrati sa pobednikom iz utakmice Budućnost - SC derbi, a meč bi trebao da se odigra u 21 čas 20. septembra.

Tok Meča

Četvrta četvrtina 

10. minut - 91:84 - Nikolić spušta loptu u koš i opet smanjuje zaostatak. Jaramaz organizuje napad i uzima šut sa 8 metara, ali promašuje. Igosi preko Milosavljevića organizuju, a onda trifa šalje faulom Nikolića na bacanja. Ovaj promašuje prvo, potom i drugo, to je 5/10. Doužer organizuje, potom sa poludistance naskače na šut i promašuje. Pokušava Jeremić, ali promašuje, Partizan ide u finale.

8. minut - 91:82 - Nekoliko dobrih napada Igosa spuštaju razliku na 7 razlike. Tajmaut Željka je odmah urodio plodom, pošto je Trifunović pogodio šut ispod koša preko ruke protivnika. Ipak Jeremić odmah vraća trojkom i to je 6 poena razlike. Trifa se istile u završnici i na pas Doužera pogađa trojku sa 45 stepeni. Tajmaut Jovanovića.

6. minut - 84:73 - Željko mora što pre da probudi svoju ekipu, pet minuta do kraja utakmice je dugačak period, a opet po ko zna koji put Partizan ne uspeva da organizuje. Pritom Dragan Milosavljević pogađa za tri poena i smanjuje na 10 razlike. Jaramaz pokreće napad posle tajmauta i iz otvaranja Smajli pogađa trojku. Sada si Igosi raspoloženi i imaju odličan protok lopte, ali ne dolaze do pogotka za tri poena. Pokušao je već u sledećem napadu Smajli na poster da stavi Nikolića, ali neuspešno. Fauliran je i imaće dva bacanja. Odličan sada posao odbrane Partizana. Jeremić pogađa za tri poena.

4. minut - 80:67 - Jaramaz i pored loše igre ne napušta teren. Igokea polako topi rezultat, krizni period za crno-bele. Ne uspevaju da organizuju napade igrači Partizana. Faul Koprivice nad Nikolićem, a onda traži trener Igokee tajmaut. Jeremić smanjuje trojkom na 13 razlike.

Partizan - Igokea ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

2. minut - 80:62 - Peta lična greška Vukčevića, koji je rano ušao u taj problem. Njega menja Smailagić, a odgovor na tu izmenu je Zoran Nikolić. Sada u kombinaciji igraju Smajli i Balša. Jaramaz je primarni organizator napada, ali deluje da mu to za sada ne ide od ruke. Lošim odlukama dovodi u priliku protivnika da organizuje iz kontranapada.

Treća četvrtina 

10. minut - 80:60 - Koprivica promašuje oba bacanja, a na drugoj strani Tanasković precizan. Ponovo faul, ponovo bacanja, ponovo za Partizan. Koprivica će imati šansu da se ispravi. Sudije gledaju snimak na čelindž trenera Jovanovića koji smatra da faula nije bilo. Balša ponovo promašuje oba, to je 4 promašaja sa penala vezano. Trifunović na pas iz stepbeka pogađa šut za tri poena van balansa preko ruke odbrane. Plus 23 za Partizan. Milosavljević uzvraća sa poludistance. Jarmaz potom kroz noge probacuje za Koprivu, na kraju Anđušić promašuje šut. Marko Jeremić popravlja procenat šuta pogotkom za 3 poena. Tristan Vukčević na kraju poentira uz zvuk sirene iz ofanzivnog skoka.

8. minut - 75:53 - Faul Koprivice nad Nikolićem, koji će imati dva slobodna bacanja. Promašuje oba. Loš start poluvremena za centra Igokee. Potom Anđušić pogađa oba bacanja na drugoj strani. Atić u sledećem napadu daje lob pas Tanaskoviću i ovaj to polaže. Koprivica blokira Mudija, međutim uz to pravi faul. Izgleda da je utakmica pala ritmom, igrači tima iz Laktaša više ne pokušavaju da se vrate. Deluje da je i njima jasno u kom smeru ide utakmica.

Partizan - Igokea ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

6. minut - 68: 49 - Gordić se polako budi, pa iz mismeča protiv Kaminskog pogađa sa poludistance. Balša Koprivica prvi put ulazi u igru, menja Frenka Kaminskog. Doužer pokušava alejup za Koprivicu, ali ne prolazi. Potom Igokea iz kontranapada jako dolazi do lakih poena.

4. minut - 64:42 - Jeremić pogađa trojku, to će biti tek treća za Igokeu. Kaminski pogađa sa linije penala. Avramović pravi faul u organizaciji novog napada Igokee. Jošilo sa 45 stepeni pogađa trojku. Potom Avramović pokušava i uspeva da vrati sa centralne pozicije perimetra. Gordić uspeva da pokrene napad Igokee "drajv end kik" košarkom. Nakon toga Doužer pogađa za tri poena, pa onda krade loptu odmah po izvođenju protivnika i poentira odmah za 2. To će biti prednost Partizana od 25 poena razlike.

2. minut - 54: 31 - Partizan kreće prvim napadom u drugom poluvremenu. Odmah pokušava da šutem za tri, ali promašuje. Već u sledećem napadu Panter iz kratkog pika dodaje Kaminskom, a ovaj potom upošljava Smajlija ispod koša. On pogađa uz faul, a onda i pogađa slobodno bacanje. Dožer organizuje novi napad, pokušava prodorom, ali preko ruke ne uspeva da pogodi.

Poluvreme je obeležila neverovatna energija Alekse Avramovića, koji je odmah po ulasku pokazao zašto ga navijači vole i da nije slučajno jedan od najboljih reprezentativaca na proteklom Mundobasketu.

Druga četvrtina - POLUVREME

10. minut - 51:31 - Vukčević posle ukradene lopte pravi faul u napadu. Partizan je pokvario procenat šuta za 3 poena. Igokea ima 12 izgubljenih. Avramović iz kontranapada dodaje Naneliju i ovaj pogađa sa linije za 3 poena, za prednost od 18 poena razlike. Nikolić već u sledećem napadu izvlači faul, biće to novi za Vukčevića, njegov četvrti. Moraće iz igre, ako Nikolić pogodi oba. Željko nije zadovoljan ovom činjenicom. Pogađa samo drugo bacanje. Željko potom traži tajm da organizuju poslednji napad. Avramović uz zvuk sirene pogađa za tri poena.

8. minut - 45:30 - Odličan potez Avramovića koji simulira faul i sudija daje loptu Partizanu. Jovanović na tajmautu traži da njegovi igrači napadaju preko Vukčevića, jer tu vidi prednost. Avramović upošljava Vukčevića, koji potom pogađa za tri poena. Vukčević pokušava da skrene pažnju na sebe i preuzme odgovornost u nekoliko navrata. Posle jednog prodora biva fauliran i ide na liniju penala. Gordić posle toga iz izolacije majstorskim potezom pogađa za 2 poena.

Partizan - Igokea ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

6. minut - 34:24 - Sprema se Aleksa da uđe na teren i tačno će menjati Jaramaza. Navijači stojećim ovacijama pozdravljaju srebrnog reprezentativca. Gordić smanjuje sa linije penala na 7 zaostatka, a onda Željko traži tajmaut. Avramović odmah iz prvog napada brzo ide do koša i asistira Vukčeviću.

4. minut - 32:21 - Atić napada prodorom, Smajli pravi prvu ličnu grešku. Atić šutira preko ruke u narednom napadu, promašuje, ali Naneli pravi faul ispod koša na Zoranu Nikoliću. Jaramaz brzo razmišlja i dobro upošljava saigrače, međutim oni to ne koriste. Anđušić se diže u šut iz pika, promašuje, ali jedan od igrača Igokee pravi faul nad Smailagićem. Pogađa Smajli težak šut iz rolinga. Jeremić organizuje sledeći napad, Gordić uz zvuk sirene šutira, ali to Gagi Milosavljević ispravlja.

2. minut - 30:17 - Atić odmah po otvaranju druge deonice pravi faul na Smajliju. Za Partizan je ovu deonicu započeo Anđušić, koji menja Pantera. Uglavnom dobar protok lopte Igokee, ali kada trebaju da finiširaju zapetljaju i izgube loptu. Jeremić dobija tehničku grešku zbog prigovora. Tenzije rastu.

Partizan - Igokea ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Prva četvrtina

10. minut - 27:13 - Navijači ovacijama pozdravljaju ulazak Gordića za Igokeu. Panter iz poskoka postiže poene, to je njegov 11. Gordić posle toga greši u napadu, a onda i pravi faul ispod koša na Ledeju. Oba puta precizan krilni centar Partizana. Posle toga uz zvuk sirene promašuje Panter. Kraj četvrtine.

9. minut - 23:13 - Na teren ulazi Smailagić umesto Kaminskog, takođe Doužer napušta teren a menja ga Jaramaz. Doužera su pozdravili navijači Partizana koji je postigao 4 poena u prvoj četvrtini. Jošilo u sledećem napadu pogađa iz kornera. Nakon toga Jaramaz napada po čeonoj liniji, promašuje, a onda popravlja Smajli. Sledeći napad Jaramaz pravi faul u napadu, piše se izgubljena prilika. Izuzetno nepovezana igra Igokee, koja je na ovaj meč izašao potpuno drugačije u odnosu na četvrtfinale.

Partizan - Igokea ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

7. minut - 18:11 - Doužer uspeva da nađe ritam u prodoru, gde pretežno kažnjava protivnika. Igrači Igokee ne uspevaju da postižu otvorene šuteve, sa slabim procentom neće moći da isprate raspoloženi Partizan. Crno-beli odlično napadaju iz kratkog pika preko Kaminskog, koji fantastično razigrava saigrače. Panter izolacijom iz dva driblinga šutira preko ruke i pogađa "bez koske" za tri poena. Lepa krađa lopte Mudija, tranzicija Igokee i zakucavanje Tanaskovića.

5. minut - 13:7 - Panter ulazi u prodor nakon čega Milosavljević ne uspeva da ga stigne i pravi faul kako bi se izbukao. Panter to čita i kreće u šut, potom pogađa oba bacanja. Loša odbrana Partizana u kornerima gde ostavljaju igrače Igokee same. Odlična odbrana Dužera, potom Panter u kontranapadu postiže laka dva poena. Nakon druge izgubljene lopte zaredom, Vlada Jovanović traži tajmaut. Igokea ne može da nađe ritam u napadu.

3. minut - 7:7 - Kaminski ponovo postiže poene, ovog puta iz ofanzivnog skoka. Nakon toga u novom napadu Partizana Doužer poentira iz igre leđima, potom Zoran Nikolić pravi faul u napadu. Mudi u ranom napadu postiže za tri poena i izjednačava.

1. minut - 3:0 - Sudija podbacuje loptu, utakmica počinje. Prvi napad je za Igokeu. Nakon konfuznog starta i nekoliko loših napada Kaminski dolazi do poena van 6,75.

Starteri

KK Partizan: PJ Doužer, Kevin Panter, Uroš Trifunović, Zek Ledej, Frenk Kaminski.

KK Igokea: Stefan Mudi, Dragan Milosavljević, Mihailo Bošnjaković, Edin Atić, Zoran Nikolić.

Komentar pre meča

U četvrfinalu Partizan je savladao tim Mege sa 11 poena razlike, rezultatom 89:78. Sa druge strane dog dela kostura Igokea je iznenađujuće savladala Cedevita Olimpiju rezultatom 75:65.

Igokea od početka pripremnog perioda igra kvalitetnu košarku, za razliku od prošle sezone koja je po mnogome bila turbulentna. Trener Jovanović je uspeo da spoji redove, doveo je nekoliko kvalitetnih košarkaša koji, obnovio plejmejkersku liniju, kao i centarsku koja je daleko iskusnija i na obe strane terena deluju daleko opasnije.

Naravno favorit u ovoj utakmici je Partizan, koji će igrati bez Ponitke, dok je nastup Alekse Avramovića pod znakom pitanja, usled oporavka od povrede skočnog zgloba. Ponitka je ostao u Beogradu, pa se ne zna kada će se i da li će se priključiti ekipi, izvesno je da to neće biti na ovom turniru. Svakako, Partizan ima odličnu šansu da nastavi pobednički niz koji traje od početka priprema.

U međusobnim duelima do sada vodi tim iz Beograda, pošto je u poslednjih 20 zvaničnih susreta Partizan slavio 14 puta. Igokea je poslednji put slavila 6. februara 2021. godine sa 6 poena razlike.

(Telegraf.rs)

Video: Partizan - Mega: Drama pred poslednjih 10 minuta, crno-beli potpuno nadigrani!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Limenke

    19. septembar 2023 | 18:27

    Otrcane su vam fore. Prvo mi smo jedan i jedini Partizan koji nikada nije prodao ni grb ni ime. To sto vi izmisljate svakojake gluposti, busate se u grudi sa ste najveci srbi a na tim istim grudima vam hrvatski sponzor, to vam ne smeta. Pametnije je da komentarisete vas ti ma kako se sad zvao i da ga podrzavate da opet na kraju sezone ne budw fijasko kao i uvek. Ah da .... vi se ne palite na euroligu samo na srpsku ligu

  • Tetka iz Prnjavora

    19. septembar 2023 | 17:26

    dva partizana iz laktaša

  • .....👀

    19. septembar 2023 | 18:44

    Panteri mjauuuuuu.....pobratimski klubovi i nekadasnji gl sponzor partizana ICN ZEPTER IGOKEA ....NIJE TO KAO NČ; FMPu niko ne moze da zabranikako ce da se zove 🤣🤣🤣🤣🤣🤣covek 8god trenirao u kkp i ugasio kkcz kako se zove ????.... pa grobar 🖤🤍🖤🤍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA